image

Kabinet vraagt experts om voorstellen voor inzet van apps bij corona-aanpak

zondag 12 april 2020, 07:52 door Redactie, 19 reacties

Het kabinet heeft experts en bedrijven gevraagd om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps bij de aanpak van het coronavirus. Ingediende voorstellen moeten wel voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mogen de apps persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen.

Afgelopen dinsdag kondigde het kabinet plannen aan om twee soorten apps in te gaan inzetten. Ten eerste een corona contact-tracing app die via bluetooth bijhoudt met wie men in contact is gekomen. Wanneer één van deze contacten een coronapatiënt is ontvangen gebruikers een waarschuwing met het verzoek om in zelfquarantaine te gaan. Vervolgens kan via de tweede app vanuit huis contact met de dokter worden gehouden en zijn eventuele gezondheidsklachten door te geven.

"In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel", zegt minister De Jonge van Volksgezondheid. Via TenderNed, de overheidssite voor aanbestedingen, kunnen tot dinsdag 14 april voor 12.00 uur voorstellen worden ingediend.

De voorstellen moeten gaan over digitale oplossingen, zoals bijvoorbeeld apps, die kunnen bijdragen aan bron- en contactopsporing, waarbij er strenge eisen gelden aan snelle beschikbaarheid, privacy en informatiebeveiliging. Ook wordt er gezocht naar ideeën over apps die kunnen bijdragen aan zelfmonitoring en begeleiding op afstand, waarbij er wederom strenge eisen worden gesteld aan onder meer beschikbaarheid, privacy en informatiebeveiliging.

Verder zoekt het kabinet naar oplossingen die kunnen bijdragen aan de transitiestrategie en randvoorwaarden waaronder dergelijke apps kunnen worden ingezet. Het gaat dan om techniek, inhoud, werking, implementatie, privacy en informatieveiligheid. In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Dan beslist het kabinet op welke manier Nederland de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus voortzet.

Reacties (19)
12-04-2020, 08:07 door Anoniem
Dit klinkt bij mij als "Die App moet er komen, en later zoeken we wel uit of het zin en nut heeft".
12-04-2020, 08:34 door karma4 - Bijgewerkt: 12-04-2020, 08:40
Er wordt weer aanbesteed uitbesteed en dit keer heel duidelijk zonder te weten wat de oplossing zou moeten zijn.
Er zijn meerdere oplossingsrichtingen:
1- Op tijd een signaal krijgen over iets. Denk dan eens aan big data met op data bronnen
Gebeurtenissen ontwikkelingen en verplaatsingspatronen
2- De sanenscholing en drukte vermijden.
+ Waar virtueel communiceren mogelijk is dat inzetten.
Videovergaderen thuiswerken is voor de hand liggend, wat kon nog meer.
+ willekeurig ergens heen gaan (park strand) lijkt niet te kunnen, hoe los je dat op.
+ winkeldrukte
3- Besmette personen herkennen traceren
Dat lijkt het enige waar iedereen op duikt en wat zonder samenwerking zonder afstemming nu als dat wat iedereen mee bezig moet zijn gezien. Volgens mij bestaan dat soort Apps all en is er al ervaring mee opgedaan. Ebola was in Afrika behoorlijk panisch. Als er wat is dat kun je daar lering uit trekken en hergebruiken.

De tweede app in het artikel bestaat al en wordt al uitgerold terwijl alles verbeterd wordt.
https://luscii.com/nl/product/ van 16 maart https://www.nu.nl/binnenland/6037852/amsterdams-ziekenhuis-introduceert-app-voor-hulp-bij-coronavirus.html Als politici dit soort zaken missen is er nog een actie nodig om politici geen stoorzenders bij oplossingen te laten worden.
12-04-2020, 08:44 door Anoniem
Is het ook verstandig eerst eens te onderzoeken hoeveel valse positieven zo'n app oplevert met alle daaruit voortvloeiende gevolgen?
12-04-2020, 08:44 door Anoniem
Daar gaat wederom weer een enorme smak aan belastinggeld, geroofd van de hardwerkenden.
12-04-2020, 09:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-04-2020, 09:04
Voor iedereen die er nog steeds veel genoegen in heeft [1], kijk naar het interview van Brenno de Winter [2], waarin, hoe zal ik het zeggen, "redelijke" kritiek geuit wordt op de plannen die ze hebben (let wel, begin vorige week hadden ze het nog over een verplichte app, iets waarmee ze zichzelf serieus in de voeten geschoten hebben).


[1] Ikzelf ben de gehele affaire ondertussen spuugzat, die "intelligente" lockdown is niet intelligent en het zal nog wel ff duren voordat dit wel zo het geval zal zijn. En over "apps", zowel ikzelf als mijn kale Nokia hebben daar moeite mee.

[2] https://www.youtube.com/watch?v=RImIxkbhbD8
12-04-2020, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem: Is het ook verstandig eerst eens te onderzoeken hoeveel valse positieven zo'n app oplevert met alle daaruit voortvloeiende gevolgen?

Het is niet te controleren zonder covid test, dus de overheid komt hier mee weg. Dit is hoe de App werkt. Dat er te weinig testen beschikbaar zijn is een premisse van het ontwerp (als je het een ontwerp kunt noemen). Minister de Jonge kan zich wel laten testen als de App zegt dat hij in quarantaine moet (korte lijntjes). Dus hij heeft geen last van de gevolgen van een false positive van de App. Daarom heeft hij er ook geen belang bij om de App eerlijk te laten zijn.

Dat de App zegt dat je schoon bent, betekent overigens niet dat je immuun bent na quarantaine. Het drama kan zich oneindig blijven herhalen.
12-04-2020, 10:40 door Anoniem
Ik heb hier geen verzoek gezien, ook niet in mijn mailbox noch telefonisch. Dan vraag ik me serieus af welke experts ze dan benaderd hebben.
12-04-2020, 11:04 door Anoniem
En over "apps", zowel ikzelf als mijn kale Nokia hebben daar moeite mee.
Als er was opgetreden tegen die data graaiende bedrijven dan zou ik mischien wel zo'n op app installeren.
Maar het verleden heeft mij geleerd om dat zeker niet de doen, en dat is hun eigenschuld. Ook heb ik problemen
in het vertrouwen in de regering., zij beloven van alles maar kiezen mijn inziens niet voor de bevolking.
12-04-2020, 12:00 door Briolet
Waarom wordt dit niet Europees aangepakt? Als elk land zijn eigen app ontwikkeld, zal dat waarschijnlijk niet goed werken met grensoverschrijdend verkeer. De app is juist bedoeld om elke kiem van een nieuwe covidhaard snel te kunnen aanpakken. Dat moet dan ook werken met open grenzen.
12-04-2020, 12:03 door Anoniem
Het doel heiligt kennelijk niet het middel van een kaart waar iedereen "iets" aan heeft.
Alleen figuren die anderen graag willen monitoren, voor welk beroeps-doeleinde dan ook, promoten monitoring-software en hardware!!
Die App wordt zo centraal geplaatst dat het natuurlijk bij voorbaat al vreemd is dat ze geen nauwkeurige kaarten publiceerden terwijl dat voor GIS profs echt een eitje is om dat tot elk detail niveau uit te werken en om de 6 of 12 uur steeds bij te publiceren.

Vraag is, wat kan je dan meer dan zonder meer gedetailleerde kaarten?
In dit gebieden die hot-spots zijn kan je er iets mee, namelijk je blijft er meer binnen.
In dit gebieden die GEEN hot-spot zijn maar daar omheen liggen, dan ga je misschien wel naast maar niet IN die hot-spots boodschappen doen - voor zover je de mensen ter plekke helemaal niet kent.
Ken je die mensen ter plekke wel, dan zijn je afwegingen ondertussen gerechtvaardigd misschien wel anders.
Het gebrek aan overzicht is immers niet dezelfde als 1 maand geleden meer.
Maar voor al die locaties die geen hotspot zijn heb je als regering en bevolking veel minder aan die apps om stappen richting de oude situatie te zetten.
Simpelweg omdat als je uit angst blijft handelen voor chaos of uiterste consequenties dat je indirect en misschien onbedoeld iedereen moreel mee-geizelt.
Een volledig terugkeren naar normaal gaat dan gepaard met zoveel mogelijk tussenstappen of draconische maatregelen. Vooral als je maar angst voor die besmetting blijft uitstralen en uitzenden dan is het heel moeilijk als bevolking om de uiterste consequenties ervan vast te omlijnen.
Laat staan dat de bevolking ook maar behoorlijke aanknopingspunten heeft voor volledig valideren van de ontwikkeling met de werkelijkheid.
Dan blijf je altijd als politicus je keuzes maken waar 2 uiterste consequenties die qua kans heel dicht bij elkaar liggen de maatstaf zijn.
Namelijk dat je in je achterhoofd je keuzes ook afstemt op het gegeven dat je moreel afgaat als je het iets hebt overdreven of dat als je de boel verwaarloost je jezelf voorhoudt dat het dan na al die eerdere opgestapte ministers opeens ook als premier zou moeten opstappen.
Dus blijf je dan uit angst als politicus je verantwoordelijkheid en keuzes maar insteken dat jezelf en het land nooit te dicht bij dat doorslaggevende omslagpunt komt waar de werkelijke waarheid van de situatie waarin Nederland zich bevindt uit zichzelf bloot geeft.

Kaarten en apps al helemaal geven in deze dan ook een schijn-inzicht voor wat er werkelijk qua keuzes nog gebeuren moet.


begeleiding op afstand
Ook lekker. He slaaf, hier spreek je begeleider. Ge hebt uw handen niet gewassen!
Ja, zo iemand is natuurlijk een pannenkoek.

Het gaat dan om techniek, inhoud, werking, implementatie, privacy en informatieveiligheid
Hoezo gaat het niet om hoeveel ruis en hoeveel rook er inherent NU al een maand in de aanpak van de regering zit?
Wanneer je zelf meer dan een maand nodig had als regering om je eerdere wegkijken en demoniseren als tweede kamer leden te begraven dan heb je al helemaal veel tijd nodig nu je als bestuurder de zeilen na het eenmaal over stag gaan met vertrouwen weer bij te stellen??
Deze regering WIL helemaal niet terug naar normaal.
Dat lukt ze ook niet want hun kompas met de N van normaal is echt niet pas de laatste maand kapot.
Je mag je afvragen hoe lang al.
En weten ze wel waar ze zich nu dan bevinden?
Welk kompas hanteert deze regering achter de schermen?
Deze regering zegt met hun kapotte kompas dat het nooit meer hetzelfde zal zijn.
Dat is normaliter al een cliché uitspraak, want gisteren komt uberhaupt natuurlijk niet terug.
Voordat ze DAT durven te erkennen dat ze wel terug naar de situatie van 2 maanden geleden terug moeten, had Rutte al veel erkennen moeten erkennen dat het wegmoffelen van visies GEEN meerwaarde biedt.
Anders kunnen ze zich altijd achter hun eigen angst en onzekerheid verschuilen dat ze het niet kunnen of durven zonder dat 2/3 van Nederland die lui volledig kan villen.
Verder vooruit willen kijken biedt in deze dus zeer zeker wel meerwaarde.
En misschien IS deze premier überhaupt niet zo'n ster in het vooruit kijken en heeft hij een ongelukkige hand erin om zich hierbij te laten assisteren.

Ga je terwijl je niet weet wat je dus wilt, het niet goed durft te omschrijven, traditioneel ook niet goed KAN omschrijven opeens partijen inschakelen die het dan voor jou als regering gaat "fixen"?
Dan hoef je maar kijken naar de gigantische moeras dat Mark Rutte z'n gabber, Erik Wiebes, met steun en onder leiding van Mark Rutte zelf de techniek bij de belastingdienst hopeloos heeft verstierd.
Alleen al op zo'n relatief beperkte overheid-dienst jaren herstel werk.
DIE gok op techniek moet Rutte, met gebrek aan sturing - leiding - verantwoordelijkheid nemen en benoemen van visie en randvoorwaarden - dus ZEKER niet nemen.
Die Apps zijn niet de nieuwe kleren voor keizer Mark Rutte.
Ook dus niet als je er "experts" en adviseurs bij haalt.
12-04-2020, 12:37 door karma4
Door Briolet: Waarom wordt dit niet Europees aangepakt? Als elk land zijn eigen app ontwikkeld, zal dat waarschijnlijk niet goed werken met grensoverschrijdend verkeer. De app is juist bedoeld om elke kiem van een nieuwe covidhaard snel te kunnen aanpakken. Dat moet dan ook werken met open grenzen.
Zo'n App initiatief zou dan van het ECDC moeten uitgaan.
https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.html

Volksgezondheid in de gaten houden is al tijden "surveillance"
https://www.ecdc.europa.eu/en/about-us/what-we-do/ecdc-activities-surveillance Als het recht op privacy betekent dat surveillance niet mag, dan is privacy strijdig met volksgezondheid. Kies: je privacy/geld of je leven.
12-04-2020, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: Daar gaat wederom weer een enorme smak aan belastinggeld, geroofd van de hardwerkenden.

Zo verdienen ze geld tegenwoordig zonder al te veel moeite, uitbesteden aan india.
Kan de regering zelf geen contact opnemen met india voor die half-gare software ?

Door Anoniem: Ik heb hier geen verzoek gezien, ook niet in mijn mailbox noch telefonisch. Dan vraag ik me serieus af welke experts ze dan benaderd hebben.

Ze berijven alleen vriendjes politiek met mensen die hun standpunt delen.
12-04-2020, 15:29 door Anoniem
Door Briolet: Waarom wordt dit niet Europees aangepakt? Als elk land zijn eigen app ontwikkeld, zal dat waarschijnlijk niet goed werken met grensoverschrijdend verkeer. De app is juist bedoeld om elke kiem van een nieuwe covidhaard snel te kunnen aanpakken. Dat moet dan ook werken met open grenzen.
EDPS heeft al een oproep daartoe gedaan en privacy-eisen geformuleerd waaraan de gegevensverwerking moet voldoen:
https://edps.europa.eu/sites/edp/files/publication/2020-04-06_eu_digital_solidarity_covid19_en.pdf
12-04-2020, 19:22 door Anoniem
Ik snap niet, dat het kabinet hier op DIT forum geen oproep doet. ALLE specialisten schijnen niet te zitten!
12-04-2020, 19:57 door Anoniem
Yes DDR 3.0 eindelijk! Natte droom van NSA.
12-04-2020, 20:44 door Anoniem
Weten jullie trouwens al dat die app een succes is? Dat is handig om te weten zodat ze hem een volgende keer weer in kunnen zetten.
12-04-2020, 21:53 door linux4
Hebben ze jou nog niet benaderd karma4 voor het onderdeel informatieveiligheid en privacy?
13-04-2020, 07:26 door Anoniem
Dat hele "tendernet" laat hier een browser-raam vol met blokjes zien, en verder niet.

Webshit all the way.
13-04-2020, 08:03 door karma4 - Bijgewerkt: 13-04-2020, 08:18
Door linux4: Hebben ze jou nog niet benaderd karma4 voor het onderdeel informatieveiligheid en privacy?
Alles moeten open source etc, dat met het voorschrift om iedereen te kunnen volgen en herleiden.

Dus wat zouden met informatieveiligheid en privacy nog moeten. Dat komt toch vanzelf wel als iedereen de code kan zien.Tja de faal ligt op de loer. Je vraagstelling onderbouwt enkel waarom ik die verblinding zo verkeerd vindt.

Die app china allemaal gebaseerd op open source open code iedereen kan alles zien. Dat is waar jij een voorstander van bent neem ik aan. Telenor heeft het voorbeeld van gebruik locatie data goed geanonimiseerd. dat is hier een onmogelijk iets want het AP heeft voortijdig de boel geblokkeerd om te zeggen dat locatie data altijd te herleiden is dus niet gebruikt mag worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.