image

Ziekenhuizen maken Corona Check-app voor heel Nederland beschikbaar

dinsdag 21 april 2020, 11:17 door Redactie, 25 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-04-2020, 17:49

Een app voor mensen die gezondheidsproblemen hebben die mogelijk door het coronavirus worden veroorzaakt, en waar ze dagelijks hun gezondheidsgegevens kunnen invoeren, is voor heel Nederland beschikbaar gemaakt. Dat meldt het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. "De Corona Check-app", die oorspronkelijk bekend stond als OLVG Corona Check, is ontwikkeld door OLVG en het Amsterdamse bedrijf Luscii healthtech.

Gebruikers van de app kunnen dagelijks hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Vanuit zeven 'regiecentra' verspreid in Nederland beoordelen teams bestaande uit onder andere (huis)artsen, artsen in opleiding en verpleegkundigen, de klachten en geven advies. Bij gezondheidsklachten boven bepaalde waarden wordt de gebruiker gebeld. Die kan worden geadviseerd om contact op te nemen met huisarts of kan, wanneer hier in de regio afspraken voor zijn gemaakt, worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

De Corona Check-app is gebaseerd op een bestaande medische begeleidingsapp van Luscii waar ziekenhuizen in binnen- en buitenland mee werken. Ingevoerde gezondheidsgegevens worden maximaal twee jaar bewaard nadat de dienstverlening is afgelopen. Wel is het mogelijk om op verzoek gegevens eerder te laten verwijderen. Verder wordt de geanonimiseerde data gebruikt voor onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus en de bestrijding ervan.

Data uit de app komt niet terecht bij huisartsen. Wel kan die in het patiëntendossier worden opgenomen. "Pas als u vanwege het coronavirus zorg of onderzoek nodig heeft, zal de informatie ook opgenomen kunnen worden in uw patiëntendossier van uw ziekenhuis. Uw ziekenhuis beoordeelt of dat nodig is", aldus een uitleg over de app. De Corona Check is beschikbaar voor iOS 12 en hoger of Android 7 en hoger. Tevens is een koortsthermometer vereist.

Deze week start daarnaast in OLVG een proef voor doorontwikkeling van de app met onder andere PCR-testen (tests waarmee kan worden vastgesteld of er sprake is van corna), thuismeten van saturatie en beeldbellen. "Waar we vooralsnog alleen een grote waarschijnlijkheid op het coronavirus kunnen uitspreken, gaan we nu over op PCR-testen en intensievere begeleiding thuis. Voor mensen met klachten biedt dit meer zekerheid", aldus Paul Bresser, longarts bij OLVG. Bij positieve resultaten zal worden gekeken of deze extra begeleiding via de app breder kan worde ingezet. Op dit moment zou de app ruim 110.000 keer zijn geïnstalleerd.

Reacties (25)
21-04-2020, 11:48 door [Account Verwijderd]
>> De Corona Check is beschikbaar voor iOS 12 en hoger of Android 7 en hoger. <<

Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.
21-04-2020, 11:59 door Anoniem
Door Rai03: >> De Corona Check is beschikbaar voor iOS 12 en hoger of Android 7 en hoger. <<

Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.

Goh, wat raar voor een apparaat uit 2011. Ze zouden gek zijn als ze die app compatibel maken voor een oude softwareversie.
21-04-2020, 12:24 door Anoniem
Door Rai03: >> De Corona Check is beschikbaar voor iOS 12 en hoger of Android 7 en hoger. <<

Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.
Waarom zou je een unsupported iOS willen gebruiken? Deze versie wordt niet meer ondersteund door Apple, dus een logische redenen.
21-04-2020, 12:37 door Briolet
Door Rai03: Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.

In mijn krant stond een groot stuk over de app. Hij is blijkbaar al 7 jaar in gebruik. Dan zou je verwachten dat hij niet alleen de nieuwste OS-en ondersteunt. Tenslotte wil je dat hij breed inzetbaar is.

Het nieuwe aan deze versie van de app is dat hij nu ook Corona herkend. (Of alleen maar Corona ?)
21-04-2020, 12:40 door Eric-Jan H te D
Door Rai03: >>... Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.
Of voor mijn Windows laptop. Ik loop daar te vaak tegen aan. Misschien eens een emulator installeren.
21-04-2020, 13:15 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2020, 13:22
Ik was bezig met de installatie, maar kreeg een naar gevoel in de buik bij het lezen van alle informatie die van je gevraagd wordt om even af te geven: voornaam, achternaam, geslacht, je postcode, je e-mailadres en je geboortedatum. Waarvoor is deze informatie allemaal nodig? Alleen maar voor een Corona check? Heb de app meteen van de phone afgegooid.
21-04-2020, 13:46 door Anoniem
Heb de privacy verklaring gelezen en het blijkt dat Luscii healthtech (de ontwikkelaar van de app) jouw afgegeven informatie in de app met derden deelt. En daar ligt nu het probleem, dat wil ik gewoon niet.
21-04-2020, 13:59 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:Dan zou je verwachten dat hij niet alleen de nieuwste OS-en ondersteunt. Tenslotte wil je dat hij breed inzetbaar is.
Dat had ik ook verwacht.


Door Advanced Encryption Standard: . . . van alle informatie die van je gevraagd wordt om even af te geven: voornaam, achternaam, geslacht, je postcode, je e-mailadres en je geboortedatum. Waarvoor is deze informatie allemaal nodig?
De app is gekoppeld aan uw patiëntendossier van uw ziekenhuis.
21-04-2020, 13:59 door Briolet
Door Advanced Encryption Standard: …informatie die van je gevraagd wordt om even af te geven: voornaam, achternaam, geslacht, je postcode, je e-mailadres en je geboortedatum. Waarvoor is deze informatie allemaal nodig? Alleen maar voor een Corona check?.

Zal komen doordat die app oorspronkelijk bedoeld was voor patiënten van de aangesloten ziekenhuizen. Verder is geslacht en geboorte jaar wel relevant voor een medische diagnose.

Er zit ook een heel team van artsen achter die de data mede beoordelen. Ze kunnen blijkbaar ook niet teveel gebruikers gelijktijdig aan. Als je de download instructies volgt, kom je op een bepaald moment bij de volgende passage:

Wij laten op dit moment stapsgewijs mensen toe tot De Corona Check. Als u hieronder uw e-mailadres achterlaat, ontvangt u van ons een e-mail op het moment dat u zich kunt aanmelden. In de e-mail die u van ons ontvangt, vindt u direct de instructies om De Corona Check app te downloaden en te gebruiken. Wij hopen u zo snel mogelijk te mailen.

Het is dus beter om de app te downloaden als je echte klachten hebt, zodat anderen met actuele klachten niet onnodig hoeven te wachten met installatie.
21-04-2020, 14:16 door DDK
Que ? als ik een tracert doe kom ik uit op 192.0.78.249 die wordt gehost in de US ??

Source: whois.arin.netIP Address: 192.0.78.249Name: AUTOMATTICHandle: NET-192-0-64-0-1Registration Date: 20-11-12Range: 192.0.64.0-192.0.127.255Org: Automattic, IncOrg Handle: AUTOM-93Address: 60 29th Street #343
City: San FranciscoState/Province: CAPostal Code: 94110Country: United States

Kan iemand mij alstublieft uitleggen waarom die niet gewoon binnen de EU is ?

(of ik ben kippig en heb een nieuwe bril nodig, of iemand heeft een "klein detail" over het hoofd gezien …)

DDK
21-04-2020, 15:08 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-04-2020, 15:09
Door Rai03:
Door Briolet:Dan zou je verwachten dat hij niet alleen de nieuwste OS-en ondersteunt. Tenslotte wil je dat hij breed inzetbaar is.
Dat had ik ook verwacht.


Door Advanced Encryption Standard: . . . van alle informatie die van je gevraagd wordt om even af te geven: voornaam, achternaam, geslacht, je postcode, je e-mailadres en je geboortedatum. Waarvoor is deze informatie allemaal nodig?
De app is gekoppeld aan uw patiëntendossier van uw ziekenhuis.
Dan blijkt dat deze app niet alleen gekoppeld is aan het patiëntendossier, maar dat deze gegevens ook worden doorgegeven naar een commerciële partij genaamd Luscii Healthtech en naar derden (dat feit werd dus zorgvuldig weggestopt in de privacy-verklaring van Luscii Healthtech), zoals Anoniem op 13.46 uur ons hiervoor waarschuwt.

Mijn medische gegevens horen niet bij commerciële derde partijen te belanden. Ik raad daarom sterk aan om deze app niet te installeren.
21-04-2020, 15:14 door Anoniem
Door Briolet:
Door Rai03: Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.

In mijn krant stond een groot stuk over de app. Hij is blijkbaar al 7 jaar in gebruik. Dan zou je verwachten dat hij niet alleen de nieuwste OS-en ondersteunt. Tenslotte wil je dat hij breed inzetbaar is.

Op een gegeven moment kost het ondersteunen van out-of-support OS versies gewoon veel te veel geld. Dan ben je op een gegeven moment 35 versies aan het ondersteunen met alle testwerkzaamheden en branches tot gevolg. Volstrekt onhoudbaar. Ik verwacht ook geen ondersteuning van XP voor belangrijke desktop software. Je OS is zwaar verouderd en onveilig. Niemand zou hier enige tijd in moeten willen steken.
21-04-2020, 15:36 door Anoniem
Als je met een app corona kunt checken of je wel of geen corona hebt, waarom wordt dat dan niet massaal gedaan.
Of omdat dat niet kan, en dan krijg je zo iets als de uitkomst is dat je mischien corona hebt, en je moet laten
controleren op corona. Dat is namelijk iets totaal anders.
21-04-2020, 15:42 door Anoniem
Corona - contact-tracing apps

Waarom zo veel verschillende apps?

7 corona-apps en nu de OLVG app erbij ?

En waarom weer zo ingewikkeld?

Zijn 2 apps dan niet voldoende en is de privacy en veiligheids ellende van al deze apps al opgelost?


The Matrix
21-04-2020, 16:15 door Anoniem
Door Advanced Encryption Standard: Ik was bezig met de installatie, maar kreeg een naar gevoel in de buik bij het lezen van alle informatie die van je gevraagd wordt om even af te geven: voornaam, achternaam, geslacht, je postcode, je e-mailadres en je geboortedatum. Waarvoor is deze informatie allemaal nodig? Alleen maar voor een Corona check? Heb de app meteen van de phone afgegooid.
Ai..., dom dom dom.
Had je de app even afgeïnstalleerd dan had je meteen kunnen testen hoe ze op dat nare gevoel in je buik reageren... ; ))
Misschien was je er dan wel sneller vanaf geweest?
21-04-2020, 16:25 door Planeten Paultje - Bijgewerkt: 21-04-2020, 16:26
Ik kan nergens ook maar het geringste spoor van deze app vinden, niet in de App Store en ook niet op de website die er over lijkt te gaan. Wat is hier aan de hand?
21-04-2020, 16:41 door [Account Verwijderd]
Door Planeten Paultje: Ik kan nergens ook maar het geringste spoor van deze app vinden, niet in de App Store en ook niet op de website die er over lijkt te gaan.

https://apps.apple.com/nl/app/luscii-vitals/id996845239
21-04-2020, 17:05 door karma4
Door Anoniem: ….
Zijn 2 apps dan niet voldoende en is de privacy en veiligheids ellende van al deze apps al opgelost?
The Matrix
Deze luscii app is je contact met het ziekenhuis, de arts. Enige doel vaststellen of jij als persoon die ziekte heeft.
Je geeft symptomen kenmerken door en aan de hand daarvan wordt bepaald of nader onderzoek beter is.
Bijna of je dagelijks bij de arts zit.

Dan heb je een andere vraag enkel en alleen als jij ziek wordt. Dan komt er de vraag van epidemilogie:
- Door wie zou je besmet kunnen zijn.
- Aan wie zou je de besmetting doorgegeven kunnen hebben.
Handig als je dat kan aangeven, want dan zou de stroom ingedamd kunnen worden.

Prima als dat een andere app zou zijn en eventueel andere bronnen daarnaast kan gebruiken.
Jouw sporen tot een paar weken terug zijn van belang. Het lijkt wel een SIEM met een IDS en IRS aanpak.
21-04-2020, 17:20 door Planeten Paultje
Door Rai03:
Door Planeten Paultje: Ik kan nergens ook maar het geringste spoor van deze app vinden, niet in de App Store en ook niet op de website die er over lijkt te gaan.
https://apps.apple.com/nl/app/luscii-vitals/id996845239
Dank, de app heet dus "luscii". Daar zou ik nu werkelijk nooit van mijn leven op gekomen zijn..........
21-04-2020, 18:15 door Anoniem
Zoals al aangegeven in een andere thread.

Ze hoeven de app niet verplicht te maken er zijn genoeg mensen die de app vrijwillig zullen installeren
21-04-2020, 18:19 door Briolet - Bijgewerkt: 21-04-2020, 18:24
Door Planeten Paultje:
Door Rai03:
Door Planeten Paultje: Ik kan nergens ook maar het geringste spoor van deze app vinden, niet in de App Store en ook niet op de website die er over lijkt te gaan.
https://apps.apple.com/nl/app/luscii-vitals/id996845239
Dank, de app heet dus "luscii". Daar zou ik nu werkelijk nooit van mijn leven op gekomen zijn..........

Volgens mij is dat ook niet de app die vandaag gelanceerd is. De app zou de nieuwe naam "De Corona Check" krijgen. De app uit de link is van 9 april. Dat is dus de voorloper. Deze voorloper is er ook voor Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.focuscura.beeldbelapp (Naam van de link snap ik even niet)

De werking zal waarschijnlijk grotendeels gelijk zijn aan de nieuwe app.
21-04-2020, 21:35 door [Account Verwijderd]
Vanmiddag de Android versie geprobeerd te decompilen. Het lijkt er op dat de app maakt gebruik van Google Services (Crashalytics, Firebase Cloud Messaging). In de code lijkt het er op dat (een deel van) de communicatie verloopt via FCM, hier zit standaard GEEN end-to-end encryptie op. Met andere woorden: als hier je medische gegevens langs verstuurd, dan heeft Google hier inzage in. Door het gebruik van certificate pinning, bij uitstek een gebruiker ONvriendelijke 'security feature', is het vrijwel onmogelijk om na te gaan welke gegevens er precies verstuurd worden. (De app crasht als FCM niet werkt, wat het geval is bij een intercepting proxy.) Opvallend genoeg staat doorgifte naar landen buiten de EER nergens vermeld in de privacy verklaring, en wordt Google's dienst slechts aangeduid als 'pushnotificatie providers'. Transparantie blijft lastig, zo blijkt maar weer.
21-04-2020, 21:50 door Anoniem
Door Rai03: >> De Corona Check is beschikbaar voor iOS 12 en hoger of Android 7 en hoger. <<

Jammer, kan de app niet gebruiken met mijn iPhone 4S - iOS 9.3.6.

Je bent niet goed snik om met zo'n lek apparaat rond te blijven lopen, dan had je net zo goed een Android ding kunnen kopen.
22-04-2020, 07:54 door karma4 - Bijgewerkt: 22-04-2020, 07:56
Door Briolet: ….De werking zal waarschijnlijk grotendeels gelijk zijn aan de nieuwe app.
Het is gewoon deze app: https://luscii.com/nl/ met de aanpassingen voor corona. Deze loopt al 8+ jaar.
https://www.parool.nl/nederland/alle-nederlanders-kunnen-vanaf-nu-coronacheck-doen-via-app~bdd52489/
" Gebruikers van ‘De Corona Check’ kunnen hun gezondheidsgegevens in de app invoeren. Op basis van de symptomen volgt dan hoe waarschijnlijk het is dat iemand corona heeft. "

"“De Luscii-app was al in gebruik voor chronisch zieken bij de helft van de Nederlandse ziekenhuizen, en daarnaast ook in Engeland, Zweden en Denemarken. We hebben deze app nu geschikt gemaakt voor mensen met corona. Er zit dus al negen jaar innovatie in.”

Waar alle moeite ingestoken wordt om een app te verzinnen om te kijken of je corona hebt is er al zoiets met 9 jaar historie. Heel raar dat een bestaand wiel uitgevonden moet worden.
22-04-2020, 10:18 door MrMerlin
Ik snap de insteek (ook in de discussie van Dhr Chavannes in de hoorzitting) dat Tracking beter is dan tracing.

Jammer dat er (gezien de bovenstaande discussie) de OLVG en Covid-radar wordt gepushed, zonder dat er een solide basis is voor de veiligheid van deze Apps.

Hopelijk leest de politiek deze posts ook.

Ik ben het met Kees van den Hoeven (d66) eens dat je niet zonder solide basis en check door experts Apps moet gaan inzetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.