Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives dat normaal antivirussoftware vergelijkt heeft voor de verandering 35 populaire vpn-diensten voor Windows vergeleken. Miljoenen mensen maken dagelijks gebruik van vpn's. Werd in het verleden vaak nog security als reden gegeven, tegenwoordig lijkt het gebruik van streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ de belangrijkste reden te zijn, aldus AV-Comparatives. Via een vpn-dienst kunnen gebruikers namelijk hun locatie spoofen en zo content benaderen die niet in hun eigen land beschikbaar is.
Er kleven ook risico's aan het gebruik van een vpn, aangezien alle data via de vpn-provider loopt. Die kan bijvoorbeeld data over gebruikers verzamelen en delen met andere partijen, zoals opsporingsdiensten. De geselecteerde vpn-providers werden beoordeeld op ondersteunde protocollen, het loggen van verkeer, datum en timestamps, bandbreedte en ip-adressen, het verstrekken van transparantierapporten met het aantal dataverzoeken van overheden, ondersteunde betaalmethodes, het lekken van informatie en prestaties.
Zo werd via de "Kill-Switch Test" gekeken of een vpn-dienst het ip-adres van de gebruiker beschermt als de verbinding met de vpn-dienst plotseling wordt verbroken. Het vpn zou in dit geval over een mechanisme moeten beschikken dat voorkomt dat het echte ip-adres van gebruiker naar het internet lekt. Bijvoorbeeld door de gehele internetverbinding te blokkeren tot de vpn-verbinding weer is opgezet. De meeste providers blijken dit inderdaad te doen, behalve Bitdefender, Kaspersky, McAfee, Norton en Panda.
Als het gaat om het niet loggen van gegevens én het verstrekken van een transparantierapport, of het gebruik van een canary die aangeeft dat overheden data van gebruikers hebben gevraagd, scoren alleen NordVPN en Private Internet Access hier een voldoende. Er zijn echter meer providers die geen gegevens van gebruikers loggen, maar geen transparantierapport aanbieden of met een canary werken. Verder blijkt dat OpenVPN het meest ondersteunde vpn-protocol is en dat slechts een handvol providers van het "nieuw" WireGuard-protocol gebruikmaakt.
Afsluitend laat AV-Comparatives weten dat er geen universeel beste vpn-provider is, aangezien iedereen zijn eigen wensen en voorkeuren heeft. Daarom wordt aangeraden eerst informatie over een potentiële provider op te zoeken en van een proefperiode gebruik te maken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Technisch Security Specialist
De IT in de zorg professionaliseert. De beweging naar de Cloud brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee maar ook de noodzaak om op security gebied stappen te zetten. Wil je die stap met ons zetten en werken in een dynamische, moderne IT omgeving? Solliciteer dan op deze veelzijdige functie!
Engineer IT-operations
Nationaal Cyber Security Centrum
Als engineer IT-operations werk je in DevOps-verband samen met de solution-engineers van het NCSC. Die zijn verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het applicatief beheer van onze businessapplicaties. Jij vult de Ops-taken in. Jouw grootste uitdaging? Bestaande regels vertalen naar technische oplossingen.
(Senior) Solutions-engineer
Nationaal Cyber Security Centrum
Als (senior) technisch applicatie beheerder/developer ben je verantwoordelijk voor de implementatie, doorontwikkeling en het beheer van een aantal business applicaties en technische voorzieningen van het NCSC. Het gaat hierbij om applicaties en voorzieningen op het gebied van incident- en vulnerability management en malware analyse.
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.