image

Defensie moet opheldering geven over militairen die via bier-app zijn te volgen

maandag 25 mei 2020, 14:50 door Redactie, 11 reacties

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie moet opheldering geven over militairen die via de bier-app Untappd zijn te volgen. Onderzoekscollectief Bellingcat maakte vorige week bekend de locaties van militaire basissen en militairen wereldwijd via Untappd zijn te achterhalen. Dit is een app met meer dan acht miljoen gebruikers die allerlei informatie over hun favoriete bieren, brouwerijen, cafés en andere locaties delen.

Wanneer gebruikers een biertje drinken kunnen ze bij Untappd "inchecken" en een foto van hun biertje maken, waarbij zowel de locatie als de datum en tijd worden vastgelegd. Onderzoekers van Bellingcat ontdekten dat gegevens van Untappd bij locatiedienst Foursquare zijn te gebruiken om allerlei locaties te vinden, die op militaire basissen kunnen duiden. Door gegevens van het Untappd-profiel, zoals gebruikers en profielfoto, met andere social media te vergelijken, kan allerlei aanvullende informatie worden verzameld.

Het lekken van deze gegevens is eenvoudig te voorkomen. Volgens Bellingcat kunnen gebruikers van Untappd gewoon hun profiel afschermen. Daarnaast kiezen gebruikers er zelf voor om "in te checken". Het probleem speelt niet alleen bij militairen, ook bedrijven en politieke locaties zijn via de app te vinden. "Het is een goede herinnering dat Untappd en soortgelijke kleinere sociale netwerken, ook al krijgen ze minder aandacht, interessant zijn om te bekijken bij het uitvoeren van openbronnenonderzoeken en een serieuze beveiligingsuitdaging vormen", zegt onderzoeker Foeke Postma.

Ook Nederlandse militairen kwamen in het onderzoek naar voren. "Het gebruik van sociale media en apps als Untappd is wijdverspreid in de samenleving, ook onder militairen. Voorkomen moet worden dat dit risico's oplevert voor de militair, zijn gezin en lopende operaties. Bewustzijn en collegiale controle zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat risico's worden beperkt", zo liet een woordvoerder van Defensie aan Nu.nl weten.

Het onderzoek van Bellingcat was aanleiding voor D66-Kamerlid Belhaj om Kamervragen te stellen. "Deelt u de zorgen dat het uitlekken van persoonsgegevens van Nederlandse militairen de veiligheid van deze militairen en de nationale veiligheid in het geding kan brengen?", zo vraagt het Kamerlid. Belhaj wijst ook naar eerder onderzoek uit 2018 waaruit bleek dat de locaties van militaire basissen via sport-app Strava waren te achterhalen.

Visser moet daarnaast laten weten of de risico's rond deze app inmiddels zijn verholpen en of voor Untappd dezelfde regels gelden die in 2018 naar aanleiding van het Strava-onderzoek werden opgesteld. "Kunt u de Kamer bevestigen dat Defensie voldoende maatregelen neemt om deze problemen op te lossen?", besluit Belhaj haar Kamervragen. De staatssecretaris heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (11)
25-05-2020, 15:19 door Anoniem
Het lijkt mij, dat militairen tijdens hun opleiding en bij herhaallessen hierop toch gewezen horen te worden.
25-05-2020, 15:21 door Anoniem
Onvoorstelbaar dat mensen tegenwoordig al zo ' gek' zijn om foto's van hun biertje incl locatiegegevens, data en weet ik veel wat nog meer af te staan. Wat mij betreft staat het symbool voor de gemiddelde gebruiker, ze hebben geen idee dat hun hele identiteit zichtbaar is voor de bedrijven achter de apps.
De Big Tech heeft het natuurlijk ook heel slim aangepakt, door het promoten van gemak, het gevoel ergens bij te horen, het beperken van services als je de algemene voorwaarden niet accepteert zorgen ervoor dat iedereen erin meegaat en persoonlijke gegevens afstaat.
25-05-2020, 16:15 door Anoniem
De overheid wil toch dat iedereen gevolgd kan worden.
Ja als zij dat kunnen, dan zou ik ervanuit gaan dat andere partijen dat ook lukt.
Koekje van eigen deeg, maar helaas spelen met iemands leven tot gevolg.
25-05-2020, 16:36 door Anoniem
Een dergelijk probleem is eerder geweest met de Nike-app.
25-05-2020, 17:06 door Anoniem
Ze moesten locations aanzetten om de corona app te kunnen laten werken......

(o nee, dat komt nog....)
25-05-2020, 19:32 door Anoniem
Die gasten zijn toch wel te volgen via hun spoor van verniellingen.
25-05-2020, 19:44 door Anoniem
Door Anoniem: Die gasten zijn toch wel te volgen via hun spoor van verniellingen.
??? Volgens mij ben je in de war met bepaalde groepen voetbalsupporters... Militairen die vernielingen plegen worden in de regel via de Militaire Kamer vlot buiten de poort gezet.
25-05-2020, 20:20 door Anoniem
Het gebruik van sociale media en apps als Untappd is wijdverspreid in de samenleving, ook onder militairen. Voorkomen moet worden dat dit risico's oplevert voor de militair, zijn gezin en lopende operaties.

Ik kan mij herinneren een artikel dat de Russen de vrouwen van Nederlandse F-16 piloten opbelden om te zeggen dat hun man moet oprotten uit het luchtruim boven de Baltische zee. Dat zegt mij iets over de security bij Defensie.
26-05-2020, 07:34 door Bitje-scheef
Door Anoniem:
Het gebruik van sociale media en apps als Untappd is wijdverspreid in de samenleving, ook onder militairen. Voorkomen moet worden dat dit risico's oplevert voor de militair, zijn gezin en lopende operaties.

Ik kan mij herinneren een artikel dat de Russen de vrouwen van Nederlandse F-16 piloten opbelden om te zeggen dat hun man moet oprotten uit het luchtruim boven de Baltische zee. Dat zegt mij iets over de security bij Defensie.

Maar ook hoe simpel het kan zijn om informatie te verkrijgen waar mensen gewoonweg niet aan denken.
29-05-2020, 01:09 door Anoniem
Bierdrinkende militairen zouden buiten dienst geplaatst moeten worden. Net als majoor Kroon.
10-06-2020, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Bierdrinkende militairen zouden buiten dienst geplaatst moeten worden. Net als majoor Kroon.

Is bier drinken nu ook al verboden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.