image

KleptoCats-ontwikkelaar betaalt 150.000 dollar wegens illegaal dataverzamelen

donderdag 4 juni 2020, 16:37 door Redactie, 0 reacties

HyperBeard, de ontwikkelstudio achter de populaire app KleptoCats, zal wegens het illegaal verzamelen van de gegevens van kinderen 150.000 dollar betalen en de verzamelde data verwijderen. Dat is de uitkomst van een schikking tussen het bedrijf en de Amerikaanse toezichthouder FTC, die ook een voorwaardelijke boete van 4 miljoen dollar bevat.

Volgens de FTC heeft HyperBeard met de op kinderen gerichte apps de Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA)-wetgeving overtreden. Deze wet verplicht dat op kinderen gerichte websites en online diensten hun informatieverzameling kenbaar maken en toestemming van ouders krijgen voordat er persoonlijke gegevens van kinderen onder de 13 jaar worden verzameld. Het gaat onder andere om het spel KleptoCats, waarvan alleen de Androidversie meer dan 5 miljoen installaties heeft.

HyperBeard liet third-party netwerken persoonlijke informatie van gebruikers verzamelen, zonder dat ouders hierover werden geïnformeerd of toestemming hadden gegeven. Via de verzamelde gegevens kregen kinderen die de HyperBeard-apps gebruikten gerichte advertenties te zien. De FTC stelt dat HyperBeard wist dat kinderen de apps gebruikten en dat het deze apps ook aan kinderen promootte.

Als onderdeel van de schikking moet HyperBeard voor elke app die persoonlijke informatie van kinderen verzamelt eerst controleerbare toestemming van de ouders krijgen. Tevens moet alle verzamelde data van kinderen onder de 13 jaar worden vernietigd. De FTC legde het bedrijf ook een boete op van 4 miljoen dollar. Aangezien HyperBeard dit bedrag niet kan betalen neemt de toezichthouder genoeg met 150.000 dollar. Als echter blijkt dat het bedrijf of diens directeur hebben gelogen over de financiële situatie zal de 4 miljoen dollar alsnog moeten worden betaald.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.