image

Wiebes: negen procent particulieren weigert slimme meter

maandag 8 juni 2020, 17:16 door Redactie, 68 reacties

Negen procent van de particulieren die vorig jaar een slimme meter kreeg aangeboden heeft de plaatsing geweigerd. Daarnaast liet nog eens 3 procent de slimme meter na plaatsing administratief uitzetten. Dat meldt minister Wiebes van Economische Zaken op basis van de jaarlijkse Marktbarometer 'aanbieding slimme meters'. Voor de barometer werden 2100 Nederlanders ondervraagd.

Er zijn verschillende redenen waarom particulieren de slimme meter weigeren. De meest genoemde reden is negatieve berichtgeving in de media over de betrouwbaarheid van de slimme meter (19 procent). Vijftien procent zegt het nut van de slimme meter niet in te zien, terwijl tien procent met de huidige meter tevreden is. Negen procent maakt zich zorgen over de privacy en zeven procent is bang dat de slimme meter nadelen kan bieden in verband met teruglevering van stroom bij zonnepanelen.

Tussen 2015 en 2020 wordt op initiatief van de overheid op grote schaal de slimme meter aangeboden aan alle kleinverbruikers zoals huishoudens en klein zakelijke verbruikers. Volgens Wiebes lag de uitrol van de slimme meter tot vlak voor de uitbraak van corona op schema. Het was de verwachting dat eind 2020 zo'n tachtig procent van de kleinverbruikers een slimme meter zou hebben en dat honderd procent van de kleinverbruikers en slimme meter aangeboden zou hebben gekregen.

Met de uitbraak van Covid-19 is vanwege het de veiligheid voor ieders gezondheid de uitrol van de slimme meters tijdelijk stil komen te liggen. In de zomer zal de uitrol weer worden opgepakt", aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Wiebes verwacht dat het beoogde plaatsingspercentage van tachtig procent eind 2020 waarschijnlijk wel zal worden gehaald. Dat geldt echter niet voor het aanbieden van de slimme meter bij honderd procent van de kleinverbruikers. Dit zal zoals het er nu naar uitziet in het tweede kwartaal van 2021 zijn ingelopen.

Image

Reacties (68)
08-06-2020, 17:28 door Anoniem
Zoals ik al eerder zei: het maakt toch niet uit als je weigert (ook op goede gronden), want de oude analoge meters moeten toch op een keer vervangen worden en elk jaar gaan er wel meters uitgefaseerd worden. Dan worden de nieuwe digitale meters geplaatst. Dat is (jammer gezegd voor de weigeraars) wel het toekomstbeeld.
08-06-2020, 17:46 door Anoniem
Wij hebben slimme meter aangeboden gekregen.
Afspraak was gepland voor 's morgens.
's Middags stonden ze schijnbaar voor een gesloten deur.
Nooit meer wat van gehoord.
08-06-2020, 17:50 door Eric-Jan H te D
2023 moet iedereen een digitale meter hebben omdat dan de saldering stapje voor stapje de nek wordt omgedraaid. Dus weet waarop je stemt aankomend jaar.
08-06-2020, 18:09 door Anoniem
Wordt verplicht, en men weet nu al, dat de gebruikte techniek(en) onvoldoende zijn... :lol: Het Netwerk is overbelast, etc.
Al die "slimme" meters zijn nu al een des-investering. Desalniettemin gaat men gewoon door. Blijkbaar moet het geld kosten. Waarschijnlijk, omdat politiek er anders koppen moeten rollen.

Zie ook: https://tweakers.net/nieuws/166734/netbeheerders-vrezen-miljoenenverlies-door-vroegtijdig-vervangen-slimme-meters.html
08-06-2020, 18:16 door Anoniem
Door Eric-Jan H te D: 2023 moet iedereen een digitale meter hebben omdat dan de saldering stapje voor stapje de nek wordt omgedraaid. Dus weet waarop je stemt aankomend jaar.
Nee hoor.
De niet slimme digitale meters kunnen ook prima salderen. (heeft apart telwerk voor aan het net geleverde energie)
(dus toch nog een beetje slim)
08-06-2020, 18:26 door Anoniem
Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.
08-06-2020, 18:32 door Briolet
Door Eric-Jan H te D: 2023 moet iedereen een digitale meter hebben omdat dan de saldering stapje voor stapje de nek wordt omgedraaid. Dus weet waarop je stemt aankomend jaar.

Saldering is een verkapte vorm van subsidie aan de eigenaren van zonnepanelen, die betaalt wordt door de andere stroomverbruikers. Afschaffing van saldering is een eerlijkere zaak. Dat dwingt eigenaren van zonnepanelen om na te denken over eigen opslag.

Ik heb heel wat zonnepanelen en vind de saldering prettig. Maar of ik het eerlijk vind is een andere zaak.

Het was de verwachting dat eind 2020 … honderd procent van de kleinverbruikers en slimme meter aangeboden zou hebben gekregen.
Mij is nog nooit een slimme meter aangeboden, maar het jaar is ook nog niet voorbij.
08-06-2020, 18:40 door Anoniem
Saldering is een verkapte vorm van subsidie aan de eigenaren van zonnepanelen, die betaalt wordt door de andere stroomverbruikers. Afschaffing van saldering is een eerlijkere zaak. Dat dwingt eigenaren van zonnepanelen om na te denken over eigen opslag.

Eerlijk is dus dat jij wel betaalt voor electriciteit, van je leverancier. Maar omgekeerd, moet de electriciteit gratis zijn.

Ik heb heel wat zonnepanelen en vind de saldering prettig. Maar of ik het eerlijk vind is een andere zaak.

Jij vindt het eerlijker om de energie gratis af te staan, aan een commercieel bedrijf ? Ik zou willen dat ze net zo sociaal zouden zijn, in jouw richting ;)
08-06-2020, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals ik al eerder zei: het maakt toch niet uit als je weigert (ook op goede gronden), want de oude analoge meters moeten toch op een keer vervangen worden en elk jaar gaan er wel meters uitgefaseerd worden. Dan worden de nieuwe digitale meters geplaatst. Dat is (jammer gezegd voor de weigeraars) wel het toekomstbeeld.
Onzin. Je maakt sowieso een statement.
08-06-2020, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.
Hier heeft een elektricien de stoppenkast vervangen, hij had spijt van de slimme meter fors meer verbruik. Gaf het advies niet doen.
08-06-2020, 19:27 door Anoniem
Het is wel een slimme meter :-)
08-06-2020, 19:54 door Anoniem
Is er nou enige reden voor het stopzetten van die saldering bij zonnepanelen, anders dan de belangen van producenten ? Waarom is deze regerling uberhaupt eindig ? En wat heeft de overheid te maken met de vraag of je geld in rekening kan brengen aan energie bedrijven, indien je stroom aan hen levert.

Kan de overheid geen stopzetting regelen van het in rekening brengen van kosten door energie bedrijf, aan consument. En hen verplichten gratis stroom aan ons te leveren (weinig realistisch kwa kosten, maar zelfde principe) ;)

De stroom van onze zonnepanelen is niet van de overheid, en het zou niet aan de overheid moeten zijn om te bepalen dat vanaf een bepaalde datum onze stroom gratis is, voor bedrijven. Kennelijk willen ze, namens ons, de aandeelhouders van die bedrijven kado's geven.
08-06-2020, 19:57 door Eric-Jan H te D
2020-06-08 18:16 door Anoniem - Nee hoor. De niet slimme digitale meters kunnen ook prima salderen. ...
Ik zeg slechts dat een digitale meter verplicht wordt. Ik heb het niet over een "slimme digitale" meter.

En het is natuurlijk ook niet zo dat een "slimme" meter volgens mij niet zou kunnen salderen. Het is alleen zo dat hij dat vanaf 2023 dit stukje bij beetje niet meer zal doen. Althans aan de meter verandert er dan niets maar wel aan het achterliggende proces wel, dat daarvoor de terug levering moet kennen. Een ouderwetse meter kan alleen maar salderen en is dus na 2023 niet meer geschikt.

En of je salderen eerlijk vindt of niet, doet niet ter zake. Als stimuleringsmaatregel voor de energietransitie denk ik dat het dom is om de saldering af te schaffen, maar wie ben ik?
08-06-2020, 20:05 door spatieman
ik behoor dus tot die 9%....ik hoef die troep niet, toen ik voor 2 jaar terug een brief kreeg ,zat er in de post nog een brief bij van een of ander malafide toko die graag toestemming van mij wilde zo dat zij mijn slimme meter konden beheren,, en die brief was voor mij de druppel om permanent te weigeren.
08-06-2020, 20:16 door Anoniem
Door spatieman: ik behoor dus tot die 9%....ik hoef die troep niet, toen ik voor 2 jaar terug een brief kreeg ,zat er in de post nog een brief bij van een of ander malafide toko die graag toestemming van mij wilde zo dat zij mijn slimme meter konden beheren,, en die brief was voor mij de druppel om permanent te weigeren.
Ik ben geen complot zoeker, maar ik vond, dat ik nog zelf goed de meterstanden kan doorgeven, dus daarom aanbod afgeslagen.
08-06-2020, 20:19 door Erik van Straten
Door Anoniem: Het is wel een slimme meter :-)
Voor wie?
08-06-2020, 20:41 door Anoniem
Eerst de water-meter (2000-2003) en daarna de slimme energiemeter.

Het zou allemaal beter worden want (man made global warming,de burgers krijgen de schuld)
want de burgers hebben invloed op klimaat-sturing,absoluut niet waar,
wel op aantoonbare feiten zoals verontreinigde grond/lucht/water/voedsel

Je bent nu toch duurder uit met de watermeter en de slimme energiemeter,
plus is het een controle middel over de burgers.

Kosten;

En er komen nog genoeg verhogingen en rekeningen
voor de burgers want het geld wat door de overheid is uitgegeven
in deze rare tijden,zal toch moeten worden terug betaald.

Kies jou partij die voor jou vecht en ga stemmen tijdens de nederlandse verkiezingen.

NL-NU2020
08-06-2020, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem: Eerlijk is dus dat jij wel betaalt voor electriciteit, van je leverancier. Maar omgekeerd, moet de electriciteit gratis zijn.
Hoe kom je erbij dat het meteen gratis is? Zoals met elk bedrijf dat dingen doorverkoopt is de inkoopprijs lager dan de verkoopprijs maar daarmee nog niet nul. Het gaat hier om leveren aan het net tegen de inkoopprijs en afnemen van het net tegen de verkoopprijs.
08-06-2020, 21:06 door Anoniem
Door spatieman: ik behoor dus tot die 9%....ik hoef die troep niet, toen ik voor 2 jaar terug een brief kreeg ,zat er in de post nog een brief bij van een of ander malafide toko die graag toestemming van mij wilde zo dat zij mijn slimme meter konden beheren,, en die brief was voor mij de druppel om permanent te weigeren.

Ik ook. Het enige dat de energieleverancier hoeft te weten, is de meterstand (totaalverbruik). En eenmaal per jaar een paar cijfertjes op een website intikken, is voor mij een geen enkele moeite.
Mijn configuratie is uiterst eenvoudig; enkelvoudig telwerk, geen dag-/nachttarief, geen zonnepanelen -en- ik wil geen inzicht in verbruik per groep/apparaat/whatever, ik wil alleen het totaalverbruik weten. Daar betaal ik immers gewoon voor.
Dus wat voegt een digitale meter dan toe? Precies, helemaal niets.
08-06-2020, 21:19 door Briolet
Door Anoniem:
Ik heb heel wat zonnepanelen en vind de saldering prettig. Maar of ik het eerlijk vind is een andere zaak.

Jij vindt het eerlijker om de energie gratis af te staan, aan een commercieel bedrijf ? Ik zou willen dat ze net zo sociaal zouden zijn, in jouw richting ;)

Wie heeft het over gratis weggeven? Nu is het echter zo dat ik evenveel stroom gebruik als opwek. Mijn stroomrekening is ongeveer nul. (In het zonnige jaar 2018 kreeg ik zelfs netto geld terug). Maar overdag pomp ik wel stroom het netwerk in en 's avonds neem ik weer stroom af. De netwerkbeheerder moet daarvoor wel een netwerk in stand houden, waar ik niet aan meebetaal, maar wel de andere stroomgebruikers. Zonder saldering betaal je zowel tijdens het verbruik uit het netwerk als tijdens het leveren deze netwerkkosten.

Zolang er saldering bestaat ben ik gek als ik investeer in eigen opslag. Pas als de saldering stopt, zal ik nadenken over een accusysteem. Zonder saldering moet in en uitgaande stroom apart gemonitord worden. Dat kan met een slimme meter of een domme meter. Bij mij gebeurd dat met een domme meter die dit gescheiden meet.
08-06-2020, 21:22 door Anoniem
Geen slimme meter? Dan ook geen nachtstroom meer.
Wordt gewoon door je strot geduwd en schijnt nog te mogen ook.
08-06-2020, 21:47 door Anoniem
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.
Ik heb twee slimme meters (elektra en gas), maar ik kan tot op de dag van vandaag niets vinden wat wijst op een "slachtofferrol" van mijn kant. Maar toegegeven: dat wat u stelt, levert vast nog een interessante discussie op.
08-06-2020, 22:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik ook. Het enige dat de energieleverancier hoeft te weten, is de meterstand (totaalverbruik). En eenmaal per jaar een paar cijfertjes op een website intikken, is voor mij een geen enkele moeite.
Mijn configuratie is uiterst eenvoudig; enkelvoudig telwerk, geen dag-/nachttarief, geen zonnepanelen -en- ik wil geen inzicht in verbruik per groep/apparaat/whatever, ik wil alleen het totaalverbruik weten. Daar betaal ik immers gewoon voor.
Dus wat voegt een digitale meter dan toe? Precies, helemaal niets.

Wat ie in ieder geval toevoegt is een handig meetpunt in je installatie dat de spanning, stroom, opgenomen vermogen
etc meet en wat je aan je computer kunt hangen om er vanalles mee te doen. Leuk speelgoed hoor!
Je kunt daar zelf allerlei leuke grafiekjes mee tekenen of in de gaten houden of er niks fout aan het gaan is.
Beter dat je ziet dat je verbruik ineens een stap omhoog maakt en op tijd ingrijpen dan dat je na een jaar ineens een
torenhoge rekening krijgt. Vind ik dan, he?
08-06-2020, 22:08 door Anoniem
Door Briolet:
Saldering is een verkapte vorm van subsidie aan de eigenaren van zonnepanelen, die betaalt wordt door de andere stroomverbruikers. Afschaffing van saldering is een eerlijkere zaak. Dat dwingt eigenaren van zonnepanelen om na te denken over eigen opslag.

Ik heb heel wat zonnepanelen en vind de saldering prettig. Maar of ik het eerlijk vind is een andere zaak.

Inderdaad, saldering is hardstikke oneerlijk. Maar je weet hoe Nederlanders zijn, als ze ergens persoonlijk voordeel
van hebben dan vinden ze het een goede zaak, ook al is het oneerlijk. Dan vinden ze het zelfs oneerlijk als het
afgeschaft wordt want dan missen ze hun voordeeltje.

Maar ik zie saldering nog liever vandaag dan morgen afgeschaft. Het is slecht voor het draagvlak en nog slechter
voor de ontwikkeling van de energievoorziening.
08-06-2020, 22:46 door Anoniem
Door Anoniem: Is er nou enige reden voor het stopzetten van die saldering bij zonnepanelen, anders dan de belangen van producenten ? Waarom is deze regerling uberhaupt eindig ? En wat heeft de overheid te maken met de vraag of je geld in rekening kan brengen aan energie bedrijven, indien je stroom aan hen levert.

Kan de overheid geen stopzetting regelen van het in rekening brengen van kosten door energie bedrijf, aan consument. En hen verplichten gratis stroom aan ons te leveren (weinig realistisch kwa kosten, maar zelfde principe) ;)

De stroom van onze zonnepanelen is niet van de overheid, en het zou niet aan de overheid moeten zijn om te bepalen dat vanaf een bepaalde datum onze stroom gratis is, voor bedrijven. Kennelijk willen ze, namens ons, de aandeelhouders van die bedrijven kado's geven.

Je hoeft niet terug te leveren.
Je kunt die stroom ook voor jezelf houden (of in het niets laten werdwijnen: niet teeuglevereen, maar ook niet gebruiken of opslaan).
08-06-2020, 23:30 door Ignitem
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.

Als je sec naar de slimme meter kijkt dan zal de privacy-impact minimaal zijn. Hoewel dit slecht een onschuldig gegeven lijkt, kan het in een groter geheel interessante informatie vormen. Zeker als de uitleesfrequentie in de orde van grootte van het uur komt. Hetgeen technisch gezien nu al prima mogelijk is. Procedureel gezien gebeurt dit echter (nog) niet.

Het is het zoveelste gegeven over je persoonlijke levenssfeer dat je in goed vertrouwen uit handen geeft, maar dat in de toekomst makkelijk zou kunnen worden misbruikt. Wellicht komt iemand op het lumineuze idee om je gegevens te gaan verkopen? Er zal ongetwijfeld in de toekomst een heel legitiem ogend doel worden aangehaald om dit mogelijk te maken.
08-06-2020, 23:58 door Anoniem
Door Ignitem:
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.

Als je sec naar de slimme meter kijkt dan zal de privacy-impact minimaal zijn. Hoewel dit slecht een onschuldig gegeven lijkt, kan het in een groter geheel interessante informatie vormen. Zeker als de uitleesfrequentie in de orde van grootte van het uur komt. Hetgeen technisch gezien nu al prima mogelijk is. Procedureel gezien gebeurt dit echter (nog) niet.

Het is het zoveelste gegeven over je persoonlijke levenssfeer dat je in goed vertrouwen uit handen geeft, maar dat in de toekomst makkelijk zou kunnen worden misbruikt. Wellicht komt iemand op het lumineuze idee om je gegevens te gaan verkopen? Er zal ongetwijfeld in de toekomst een heel legitiem ogend doel worden aangehaald om dit mogelijk te maken.
Men heeft het al over uitleestijden van een kwartier en is aan het kijken hoe uitleestijden van een seconde mogelijk gemaakt kunnen worden. De beloftes die op dit vlak gedaan zijn toen genetwerkte meters werden geïntroduceerd lijken daarmee niet gekomen te worden.
09-06-2020, 00:20 door Anoniem
Door Anoniem: En wat heeft de overheid te maken met de vraag of je geld in rekening kan brengen aan energiebedrijven, indien je stroom aan hen levert.
De overheid heft belasting. Oh en de overheid heeft het idee van de faux-"vrije markt" verzonnen met leveranciers en netbeheerders. Als je hetzelfde terugkrijgt per geleverde kWh als je betaalt per afgenomen kWh dan schiet zowel belasting als netbeheerdersgage erbijin. En nouja leveranciers hebben ook liever niet dat ze gedwongen worden hetzelfde te betalen als ze jou laten betalen, en ze kunnen veel lobbyisten bij de overheid betalen.

Een draaischijfmeter draait direct terug bij terugleveren en telt dan dus ook terug, of je moet er een met een aparte terugleverschijf hebben. Een "slimme" meter geeft alleen maar standen door en dan kunnen ze er mooi mee in hun eigen back-end mee goochelen.


Door Ignitem: Als je sec naar de slimme meter kijkt dan zal de privacy-impact minimaal zijn.
Als je alvast begint met bagatelliseren, ja. In de praktijk, je weet gewoon niet wat er met die data gaat gebeuren en wie ermee aan de haal gaat gaan.

Wat je wel zeker weet is dat ook als je al die slimmigheid "administratief laat uitzetten", dat alle data nog doodleuk verzonden wordt. Het enige verschil is dat de administrateur belooft de data maar weer uit de database te wissen. Maar die belofte heb je dan weer niet van allerlei andere eventuele meekijkers.

Zo bleken (in de VS) er hele wijken dezelfde (en zwakke) encryptiesleutel te gebruiken voor het "slimme" terugmeldsignaal. Dus als iemand graag wil weten van welke huizen de bewoners op vakantie zijn, nou, ze hoeven maar één sleutel te kraken en ze kunnen het vrij makkelijk zien. En door de signalen zelf op te vangen omzeilen ze alle "administratieve uitzettingen" en wat dies meer zij.

Oh, en in het VK werd al duidelijk dat de overheid eigenlijk ook wel zou willen kunnen om je wasmachine en dergelijke even uit te zetten als ze problemen elders op het netwerk hebben. Dat geven ze elders nog helemaal niet toe maar die natte dromen worden wel degelijk gedroomd... en de apparatuur droomt mee. En als dat werkelijkheid wordt, dan blijkt de privacy-impact voor jou als individu toch niet zo klein meer ineens. De techniek kan het gewoon. Of de meters het kunnen, en of de rest van de infrastructuur het kan, en of de netbeheerder een knopje heeft om het ook te doen zijn dan weer allemaal andere zaken. Maar gedroomd wordt er, dat is zeker.

Hoewel dit slecht een onschuldig gegeven lijkt, kan het in een groter geheel interessante informatie vormen. Zeker als de uitleesfrequentie in de orde van grootte van het uur komt. Hetgeen technisch gezien nu al prima mogelijk is. Procedureel gezien gebeurt dit echter (nog) niet.
Die was om de paar minuten als ik het me goed herinner. Tenminste, op het apparaat zelf. Wat de netbeheerder doet is een ander verhaal. Maar dus alweer een groot verschil tussen wat de apparatuur zelf uitvreet en het plaatje dat de netbeheerder er dan later weer van bakt.

Het is het zoveelste gegeven over je persoonlijke levenssfeer dat je in goed vertrouwen uit handen geeft, maar dat in de toekomst makkelijk zou kunnen worden misbruikt. Wellicht komt iemand op het lumineuze idee om je gegevens te gaan verkopen? Er zal ongetwijfeld in de toekomst een heel legitiem ogend doel worden aangehaald om dit mogelijk te maken.
Ongetwijfeld.

Dus om al die redenen wil je eigenlijk al geen slimme meter. Daarnaast zijn ze niet zo goed in meten cq. doen ze het niet in jouw voordeel. Dus ook als je al een slimme meter hebt, eis gewoon een draaischijfmeter van je leverancier en betaal desnoods zelf voor de meter. Het scheelt je uiteindelijk gewoon geld. Helemaal als je zonnepanelen op je dak hebt.

Die dingen hoeven eigenlijk alleen maar vervangen omdat andere partijen vinden dat ze meer macht en meer mogelijkheden moeten hebben. Als je zelf slim bent, kies je voor een "domme" draaischijfmeter.
09-06-2020, 00:22 door Anoniem
Die toch-niet-zo-"slimme" meter wordt Europabreed bij iedereen naarbinnen geknikkerd. Dus zelfs als het een faliekante faal blijkt te zijn, ze kunnen niet terug. De energiebedrijven hebben zelf bij de EU gelobbiet om die krengen verplicht gesteld te krijgen. Dat draai je niet zo 1-2-3 weer terug.
09-06-2020, 00:41 door Anoniem
Door Anoniem: Is er nou enige reden voor het stopzetten van die saldering bij zonnepanelen, anders dan de belangen van producenten ? Waarom is deze regerling uberhaupt eindig ? En wat heeft de overheid te maken met de vraag of je geld in rekening kan brengen aan energie bedrijven, indien je stroom aan hen levert.

Omdat meer dan de helft van de prijs bestaat aan belasting en heffingen.
En stelen van de overheid.....

kale stroom: ~5-6 cent
Energiebelasting:€ 0,11822
ODE elektriciteit: € 0,02287
En hier komt nog 21% BTW bovenop.
En als jij 0 op de meter draait (met je Ferraris) kost het de overheid dus inkomsten.
En dat kan nooit!!! de bedoeling zijn! ;)
09-06-2020, 01:09 door Anoniem
Door Ignitem:
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.

Als je sec naar de slimme meter kijkt dan zal de privacy-impact minimaal zijn. Hoewel dit slecht een onschuldig gegeven lijkt, kan het in een groter geheel interessante informatie vormen. Zeker als de uitleesfrequentie in de orde van grootte van het uur komt. Hetgeen technisch gezien nu al prima mogelijk is. Procedureel gezien gebeurt dit echter (nog) niet.

Het is het zoveelste gegeven over je persoonlijke levenssfeer dat je in goed vertrouwen uit handen geeft, maar dat in de toekomst makkelijk zou kunnen worden misbruikt. Wellicht komt iemand op het lumineuze idee om je gegevens te gaan verkopen? Er zal ongetwijfeld in de toekomst een heel legitiem ogend doel worden aangehaald om dit mogelijk te maken.

Misschien wil je door helder onderscheid te maken tussen effect en ervaren impact je idee / opvatting nog eens opnieuw tegen het licht houden?

Als ik namelijk het idee van "minimale privacy impact" explicieter formuleer dan zou je misschien kunnen stellen dat een maximale privacy-impact inhoudt dat je het dan stelt dat er nauwelijks sprake van privacy inbreuken bij mensen plaats gaan vinden.
noot:
een minimale privacy impact zou inhouden dat een maatregel nauwelijks iets invloed uitoefent voor privacy en/of privacy-waarborgen, hetgeen afhankelijk van het oordeel hoe de privacy er voor mensen staat (binnen de gehele relatieve benadering die je dan toepast) zou betekenen dat de beoogde maatregel wel of geen tekort voor de privacy van mensen an zich in stand houdt.
Afhankelijk van hoe je dus de staat van de privacy voor mensen beoordeelt zou een minimale privacy impact dus mogelijkerwijs zelfs problematisch kunnen zijn.
09-06-2020, 01:43 door Anoniem
Beheerkosten voor energie meters zijn in NL afgezet tegen Europees niveau lang ongekend laag geweest.
De meetkosten voor het uitlezen van energie meters zijn weer een officiële andere prijs-component.
Als je weet dat in de periode voorafgaand aan de introductie de personeelskosten voor het uitlezen van energie meters al verregaand zijn teruggebracht dan maakt het het voor Nederland volgens meerdere insiders die de EU (2006-2012) adviseren juist vooral duurder om een andere techniek voor energie-meters te introduceren. Sowieso was de haalbare reductie van CO2 die de nieuwe techniek van energie-meters kon bieden voor CO2 besparing verwaarloosbaar.
Voor andere landen in Europa liggen CO2 en prijs besparing weer heel anders.
Overigens heeft Wiebes z'n ministerie daar in 2017, 2018 en 2019 redelijk netjes over bericht aan de 2e kamer.

Er zouden dus veel meer reden dan enkel privacy kunnen zijn om die nieuwe generatie meters niet langer te willen.
Ik kan me ook voorstellen dat nogal wat mensen liever een mens als officiële meter-controleur hebben dan een digitaal uitgelezen meter, al dan niet in combinatie met drone die voor je deur of raam komt hangen.

Daarbij weet ik, de processen daar aardig kennende, dat achter de schermen bij de grote energie maatschappijen toch altijd nog redelijk wat ERP/CRM (SAP achtige rekening en administraties) in plaats van vast herhalende reken-regels komt kijken hetgeen ook onmisbaar zal blijven.
Bij verwerking van de meetresultaten bieden digitale meters ongetwijfeld voor hen het gemak dat er vrij snel data gegevens binnengehaald kunnen worden, maar dat zegt voor zo'n omvangrijk stelsel van meet-aansluitingen weinig over hoe goed de rekening gecontroleerd en wel is.
Ik kan melden op basis van praktijk in de afgelopen 2 jaar dat daarin ieder geval vooral ergere fouten minder gecontroleerd en geverifieerd worden waarbij zeer standaard checks voordat de rekening wordt verzonden gewoon niet blijken te worden toegepast.
09-06-2020, 05:31 door Anoniem
Door Anoniem: Zoals ik al eerder zei: het maakt toch niet uit als je weigert (ook op goede gronden), want de oude analoge meters moeten toch op een keer vervangen worden en elk jaar gaan er wel meters uitgefaseerd worden. Dan worden de nieuwe digitale meters geplaatst. Dat is (jammer gezegd voor de weigeraars) wel het toekomstbeeld.
Heb je de lijst van meters gezien? Dan weet je dat "toevallig" alle meters 2021 zijn afgekeurd ivm leeftijd. Mm. Raar dat sommige meters er 80 jaar goed gekeurd zijn en andere nog geen 5.
09-06-2020, 07:31 door Anoniem
Ik wilde ook niet.
Maar hebben toch plaast.
Zonde nu kan niks meer zien.
Eerst bleeft 000000 staan.
Na 2 winters toch maar afsloten.
Nu doet helemaal niks meer.
Ben zelf over stapt op zon erg goedkoop.
Erg betrouwbaar doet eeuwen ook goed.
Nadeel stuurt nooit rekeningen pas er mee op!
09-06-2020, 08:27 door PietdeVries - Bijgewerkt: 09-06-2020, 08:27
Je kon natuurlijk van verre aan zien komen dat saldering met de Ferraris meters een onhoudbare situatie op zou gaan leveren...

Mijn panelen leveren 6 maanden per jaar voldoende elektriciteit voor mijn woning. Die andere 6 maanden niet. Netto verbruik nagenoeg 0 kWh. Toch moet er voor mij een stukje energiecentrale staan - die in december de gaten vult. Maar met salderen betaal ik netto niets. Dat kan alleen als die centrale draait op lucht...

Als alternatief voor salderen heb je een meter nodig die handig (niet 'slim') genoeg is om 4 verkeersstromen gescheiden te meten:
in - hoog tarief, in - laag tarief
uit - hoog tarief, uit - laag tarief
Meer handigheid is niet nodig, tenminste niet om het issue met zonnepanelen op te lossen.

Communiceren van de meterstanden is ook 'handig' - voor gebruiker en vooral leverancier omdat je er heel mooi knelpunten in je netwerk mee kan detecteren en er niet dagelijks meter-opnemers langs de deuren moeten.

Voor de toekomst, waarbij de prijs van elektriciteit wel eens stevig zou kunnen gaan schommelen gedurende de dag is wel iets van slimmigheid nodig. Je kan je voorstellen dat je boiler of auto pas laden als de stroomprijs laag is: bij veel zon of diep in de nacht. De meter zou daarin een aansturende functie kunnen hebben.
09-06-2020, 08:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: ik behoor dus tot die 9%....ik hoef die troep niet, toen ik voor 2 jaar terug een brief kreeg ,zat er in de post nog een brief bij van een of ander malafide toko die graag toestemming van mij wilde zo dat zij mijn slimme meter konden beheren,, en die brief was voor mij de druppel om permanent te weigeren.

Ik ook. Het enige dat de energieleverancier hoeft te weten, is de meterstand (totaalverbruik). En eenmaal per jaar een paar cijfertjes op een website intikken, is voor mij een geen enkele moeite.
Mijn configuratie is uiterst eenvoudig; enkelvoudig telwerk, geen dag-/nachttarief, geen zonnepanelen -en- ik wil geen inzicht in verbruik per groep/apparaat/whatever, ik wil alleen het totaalverbruik weten. Daar betaal ik immers gewoon voor.
Dus wat voegt een digitale meter dan toe? Precies, helemaal niets.
Het kan alleen zijn dat je nu in de toekomst meer moet gaan betalen aan vast recht. Mede omdat het elektriciteitsnet steeds zwaarder belast gaat worden en men nog steeds stabiliteit wilt hebben. Om dan goed te schakelen, moet men duidelijke informatie hebben. Slimmemeters zijn daar een onderdeel van.
Heeft men deze data niet, moet men extra investeren, wat uit eindelijk doorbelast wordt aan de klant.
09-06-2020, 08:44 door Anoniem

Wie heeft het over gratis weggeven? Nu is het echter zo dat ik evenveel stroom gebruik als opwek. Mijn stroomrekening is ongeveer nul. (In het zonnige jaar 2018 kreeg ik zelfs netto geld terug). Maar overdag pomp ik wel stroom het netwerk in en 's avonds neem ik weer stroom af. De netwerkbeheerder moet daarvoor wel een netwerk in stand houden, waar ik niet aan meebetaal, maar wel de andere stroomgebruikers. Zonder saldering betaal je zowel tijdens het verbruik uit het netwerk als tijdens het leveren deze netwerkkosten.

Ook bij salderng betaal je nog steeds je netwerkkosten, levering en transport zijn gescheiden. Je betaald voor het transport een vast bedrag per maand en dan maakt het niet uit welke kant het opgaat. De netbeheerder zou wel graag willen weten hoeveel er nu teruggeleverd word omdat ze het netwerk geschikt moeten houden om al het geleverde kwijt te kunnen. De enigste die geen profijt heeft van salderen is de overheid die heeft inkomsten minder en ja die halen ze dan ergens anders wel weer op.
09-06-2020, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem: Is er nou enige reden voor het stopzetten van die saldering bij zonnepanelen, anders dan de belangen van producenten ? Waarom is deze regerling uberhaupt eindig ? En wat heeft de overheid te maken met de vraag of je geld in rekening kan brengen aan energie bedrijven, indien je stroom aan hen levert.


Dit is een fiscaal probleem van de overheid. Over jouw ingekochte stroom betaal je energiebelasting betaald en BTW. Door salderen wordt minder stroom afgenomen en dus minder inkomsten voor de overheid aan energiebelasting en aan BTW. Dat is het probleem voor de overheid. Hoe meer energie-opwekking door huishoudens; hoe minder inkomsten aan belasting.
09-06-2020, 09:01 door Anoniem
de slimme meter is niet verplicht, het huidige kabinet draait de salderingsregeling de nek om in het voordeel van de energiereuzen.

Dat de nieuwe meter lang niet slim genoeg is ben ik eens. Een warmtepomp zou pas moeten gaan draaien als er daadwerkelijk energie opgewekt wordt in de zomer.

Nou heeft niet iedereen zo'n pomp, zou ook niet goed zijn. Want dan heb je geen marktwerking meer voor een alternatief op waterstof.
09-06-2020, 09:04 door Anoniem
Door PietdeVries: Je kon natuurlijk van verre aan zien komen dat saldering met de Ferraris meters een onhoudbare situatie op zou gaan leveren...

Mijn panelen leveren 6 maanden per jaar voldoende elektriciteit voor mijn woning. Die andere 6 maanden niet. Netto verbruik nagenoeg 0 kWh. Toch moet er voor mij een stukje energiecentrale staan - die in december de gaten vult. Maar met salderen betaal ik netto niets. Dat kan alleen als die centrale draait op lucht...

Als alternatief voor salderen heb je een meter nodig die handig (niet 'slim') genoeg is om 4 verkeersstromen gescheiden te meten:
in - hoog tarief, in - laag tarief
uit - hoog tarief, uit - laag tarief
Meer handigheid is niet nodig, tenminste niet om het issue met zonnepanelen op te lossen.

Communiceren van de meterstanden is ook 'handig' - voor gebruiker en vooral leverancier omdat je er heel mooi knelpunten in je netwerk mee kan detecteren en er niet dagelijks meter-opnemers langs de deuren moeten.

Voor de toekomst, waarbij de prijs van elektriciteit wel eens stevig zou kunnen gaan schommelen gedurende de dag is wel iets van slimmigheid nodig. Je kan je voorstellen dat je boiler of auto pas laden als de stroomprijs laag is: bij veel zon of diep in de nacht. De meter zou daarin een aansturende functie kunnen hebben.

Als je kijkt naar hoe de kosten opgebouwd zijn is het niet zo'n gekke situatie. Er is sprake van een aanzienlijk vast deel, wat voor het net en de centrale is. De variabele kosten zijn voor wat je dan ook daadwerkelijk verbruikt. Dat grote vaste deel valt eigenlijk niet te verklaren als je vervolgens gaat klagen dat het niet uitkomt.
09-06-2020, 09:04 door karma4 - Bijgewerkt: 09-06-2020, 09:11
De slimme meters... https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5137601/slimme-meters-verouderd-liander-stedin-energiemeters Velen worden digitale meters omdat het netwerk, de frequenties verhandeld gaan worden.
Best een aardig aantal 4 miljoen stuks waarvan de netwerkaansluiting onbruikbaar - onvoldoende is.

Door PietdeVries: ...
Voor de toekomst, waarbij de prijs van elektriciteit wel eens stevig zou kunnen gaan schommelen gedurende de dag is wel iets van slimmigheid nodig. Je kan je voorstellen dat je boiler of auto pas laden als de stroomprijs laag is: bij veel zon of diep in de nacht. De meter zou daarin een aansturende functie kunnen hebben.
Als je dat prijs als argument weglaat, dan is het eenvoudiger.
- Spanning laag / frequentie laag , groot gebruikers er af terug levering gewenst met voordeel.
- Spanning hoog / frequentie hoog, groot gebruiker er teruglevering ongewenst - geen voordeel.

Niet een hoog/laag naar tijd omschakeling maar een naar de momentele belasting per locatie.
Je kan zie de zelfde telwerken blijven gebruiken. Enige omschakeling is dat bewustzijn van onvoorspelbaarheid.
09-06-2020, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hoeveel slachtoffers van slimme meters heeft ons land ? Wie heeft praktijk voorbeelden, van mensen die gedupeerd zijn, ten gevolge van de slimme meter ? Welke privacy misstanden heeft de slimme meter tot nog toe veroorzaakt, waardoor mensen in hun belangen zijn geschaad ?

Benieuwd of iemand wat interessante voorbeelden kan noemen uit de praktijk, omtrent de risico's van de slimme meter.
Hier heeft een elektricien de stoppenkast vervangen, hij had spijt van de slimme meter fors meer verbruik. Gaf het advies niet doen.

Ai, beetje domme electricien, heeft in zijn schoolbanken niet opgelet. Analoge meters meten de blindstroom niet, digitale (snugger of niet) wel. Vroeger een handige truuk om minder te betalen, zorgen voor veel blindstroom verbruik.
Dus ja, ook daarom een digitale meter..
09-06-2020, 09:10 door Bitje-scheef
Ik heb gewoon een slimme meter genomen. Spijt van gehad ? Nee hoor.
Ik krijg netjes een maandelijks overzicht, met zelfs een voorspelling of ik mogelijk bij moet betalen.

Heeft het voordelen voor de energieleverancier ? Jazeker, die kan mooi de energiebehoefte afstemmen waardoor het milieu weer een stukje wordt ontzien.
09-06-2020, 09:16 door Anoniem
Heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Merk totaal geen meerverbruik dan de oude meter.
Heb altijd de standen zelf bijgehouden
09-06-2020, 09:19 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Zoals ik al eerder zei: het maakt toch niet uit als je weigert (ook op goede gronden), want de oude analoge meters moeten toch op een keer vervangen worden en elk jaar gaan er wel meters uitgefaseerd worden. Dan worden de nieuwe digitale meters geplaatst. Dat is (jammer gezegd voor de weigeraars) wel het toekomstbeeld.

Ik heb ook geweigerd. Niet zo zeer op basis van privacy. (goed dik in de alufolie wikkelen en er komt geen bitje of bytje uit), maar voor de onnauwkeurigheid en dan vooral het bagatelliseren hiervan.

https://www.utwente.nl/nieuws/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven

Toen mij de slimme meter werd aangeboden, konden ze mij niet vertellen wat voor meter ik kreeg en had het bedrijf dat de meter kwam installeren geen certificering voor het uitvoeren van zulke werkzaamheden.

Maar uiteindelijk zal ik wel bericht krijgen dat mijn analoge meter niet meer gebruikt mag worden, waarschijnlijk is de smoes dat deze onveilig is geworden. Ik verheug me nu al op de onderbouwing hiervoor.
09-06-2020, 09:28 door Anoniem
Inmiddels is het 1e fiasco aan de orde. De meters van stedin en liander hebben een verkeerde frequentie. Dit kost miljarden om te vervangen. Dus de consument. Echt die meter is een groot drama. Alleen voor de overheid een belasting succes. Neem gewoon een digitale meter.
09-06-2020, 09:50 door Anoniem
Ik heb al jaren een slimmemeter, geen voor- of nadeel 't.o.v. oude meter.
Sinds enkele maanden ook zonnepanelen. Kan met een app de panelen monitoren en met een andere app de slimmemeter uitlezen. Geeft een goed beeld van verbruik per kwartier. Zet nu de energievreters op een andere tijd aan, die geeft pas echt voordeel.
Na de saldering geef je het teveel opgewekte elektra niet gratis weg, de overheid heeft bepaalt dat er een redelijke vergoeding tegenover moet staan.
09-06-2020, 10:05 door flitspaal
Ik heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Geen meerverbruik t. o. v. de oude meter.
Heb altjd het verbruik wekelijks bijgehouden.
Dus geen ellende
09-06-2020, 10:05 door flitspaal
Door flitspaal: Ik heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Geen meerverbruik t. o. v. de oude meter.
Heb altjd het verbruik wekelijks bijgehouden.
Dus geen ellende
09-06-2020, 10:08 door Anoniem
In mijn oude appartement werd dit gepusht om te laten installeren. Diverse keren geweigerd maar ze kwamen toch aan de deur.
Dus de monteur ging z'n gang en kwam erachter dat de gasleiding naar de bovenburen in de weg zat en die moest ik maar verleggen. De meter is namelijk groter dan de originele analoge meter.
Toen zei ik, das leuk maar gaan jullie dat betalen want ik ga dat niet doen. Nee meneer dat moet u zelf doen. De monteur toen vriendelijk verteld dat hij dat ding maar weer lekker mee terug kon nemen. Hij had foto's van de meterkast gemaakt en nooit meer iets van vernomen.
09-06-2020, 10:31 door Anoniem
Wat betekent het wegdoen van al de goede, nog werkende oude meters voor het milieu? Jammer dat er in de enquête van weigeraars niet vermeld wordt dat er mensen zijn die geen draadloze meter willen vanwege de straling.
09-06-2020, 10:32 door [Account Verwijderd]
Door flitspaal: Ik heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Geen meerverbruik t. o. v. de oude meter.
Heb altjd het verbruik wekelijks bijgehouden.
Dus geen ellende

N=1 dus is het waar.
09-06-2020, 10:40 door Anoniem
Door EnGeeX:
Door flitspaal: Ik heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Geen meerverbruik t. o. v. de oude meter.
Heb altjd het verbruik wekelijks bijgehouden.
Dus geen ellende

N=1 dus is het waar.
Maar dat maakt het ook niet onwaar....

En de onderzoeken die het wel lieten zien, waren ook uit uitzonderingen en alleen bij bepaalde meters.
09-06-2020, 11:09 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door EnGeeX:
Door flitspaal: Ik heb sinds 16 juli 2019 een slimme meter.
Geen meerverbruik t. o. v. de oude meter.
Heb altjd het verbruik wekelijks bijgehouden.
Dus geen ellende

N=1 dus is het waar.
Maar dat maakt het ook niet onwaar....

En de onderzoeken die het wel lieten zien, waren ook uit uitzonderingen en alleen bij bepaalde meters.

Klopt, niet alle meters zijn onbetrouwbaar als het gaat om meetgegevens, maar daarom is het ook wenselijk dat je vooraf te weten krijgt welke meter je krijgt en in mijn geval kon dat niet verteld worden.
09-06-2020, 11:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-06-2020, 11:32
Door Anoniem: Zoals ik al eerder zei: het maakt toch niet uit als je weigert (ook op goede gronden), want de oude analoge meters moeten toch op een keer vervangen worden en elk jaar gaan er wel meters uitgefaseerd worden. Dan worden de nieuwe digitale meters geplaatst. Dat is (jammer gezegd voor de weigeraars) wel het toekomstbeeld.
Dat klopt wel ja. Ik zag eens bij een Energieleverancier een kleine tentoonstelling met de z.g. munten-automaten die je in de jaren 60 (en daarvoor) in veel panden van Amsterdam had. Je moest munten kopen die dan in de elektriciteitsmeter moesten worden gedaan om licht te krijgen. Deze automaten zijn allemaal uit de roulatie genomen. Je kunt dus verwachten dat het met de huidige analoge energiemeters precies dezelfde kant op gaat.
09-06-2020, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb al jaren een slimmemeter, geen voor- of nadeel 't.o.v. oude meter.
Sinds enkele maanden ook zonnepanelen. Kan met een app de panelen monitoren en met een andere app de slimmemeter uitlezen. Geeft een goed beeld van verbruik per kwartier. Zet nu de energievreters op een andere tijd aan, die geeft pas echt voordeel.
Na de saldering geef je het teveel opgewekte elektra niet gratis weg, de overheid heeft bepaalt dat er een redelijke vergoeding tegenover moet staan.

Je kunt moderne meters die niet genetwerkt zijn (de zogenaamde domme meters) ook prima uitlezen via een app. In discussies lijkt steeds de aanname te zijn dat voor uitlezen een genetwerkte meter nodig is. Zelf uitlezen heeft zelfs het nodige voordeel, omdat de resolutie doorgaans veel hoger is, al hangt dat ook van je specifieke meter af.
09-06-2020, 12:34 door Anoniem
Door Advanced Encryption Standard:
Dat klopt wel ja. Ik zag eens bij een Energieleverancier een kleine tentoonstelling met de z.g. munten-automaten die je in de jaren 60 (en daarvoor) in veel panden van Amsterdam had. Je moest munten kopen die dan in de elektriciteitsmeter moesten worden gedaan om licht te krijgen. Deze automaten zijn allemaal uit de roulatie genomen. Je kunt dus verwachten dat het met de huidige analoge energiemeters precies dezelfde kant op gaat.

Klopt en dan heb je de keuze tussen een meter met zend mogelijkheid of eentje zonder.
09-06-2020, 15:27 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik heb al jaren een slimmemeter, geen voor- of nadeel 't.o.v. oude meter.
Sinds enkele maanden ook zonnepanelen. Kan met een app de panelen monitoren en met een andere app de slimmemeter uitlezen. Geeft een goed beeld van verbruik per kwartier. Zet nu de energievreters op een andere tijd aan, die geeft pas echt voordeel.
Na de saldering geef je het teveel opgewekte elektra niet gratis weg, de overheid heeft bepaalt dat er een redelijke vergoeding tegenover moet staan.

Je kunt moderne meters die niet genetwerkt zijn (de zogenaamde domme meters) ook prima uitlezen via een app. In discussies lijkt steeds de aanname te zijn dat voor uitlezen een genetwerkte meter nodig is. Zelf uitlezen heeft zelfs het nodige voordeel, omdat de resolutie doorgaans veel hoger is, al hangt dat ook van je specifieke meter af.

Zie bijvoorbeeld:

http://www.gejanssen.com/howto/Slimme-meter-uitlezen/
09-06-2020, 17:37 door Anoniem
Iedereen hier die het argument hanteert dat hij uit privacy overweging geen slimme meter wil vergeet gemakshalve dat die privacy al is opgegeven bij het afsluiten van een internetabonnement, daarna nogmaals met het gebruik van een smartphone, in bezit hebben van een auto en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden.

Iedereen krijgt een nieuwe meter of je wil of niet. Daar is ook helemaal niets mis mee. En ja, er kleven risico's aan (gehackt worden?), maar dat kleeft aan alle dingen in het leven. Discussie van niets lijkt mij.
09-06-2020, 19:41 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen hier die het argument hanteert dat hij uit privacy overweging geen slimme meter wil vergeet gemakshalve dat die privacy al is opgegeven bij het afsluiten van een internetabonnement, daarna nogmaals met het gebruik van een smartphone, in bezit hebben van een auto en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden.

Iedereen krijgt een nieuwe meter of je wil of niet. Daar is ook helemaal niets mis mee. En ja, er kleven risico's aan (gehackt worden?), maar dat kleeft aan alle dingen in het leven. Discussie van niets lijkt mij.

Je zult uiteindelijk sowieso aan de elektronische meter moeten, maar die hoeft niet genetwerkt te zijn. Dat kan je gewoon weigeren.

Dat je privacy op allerlei andere vlakken al geschonden wordt is natuurlijk geen reden dat te accepteren. Dat iemand je portemonnee geroofd heeft maakt niet dat je auto stelen ook in orde is. Nog even los van dat best wat mensen ook bewust afzien van het gebruik van een smartphone of reizen met het OV.
09-06-2020, 20:04 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Iedereen hier die het argument hanteert dat hij uit privacy overweging geen slimme meter wil vergeet gemakshalve dat die privacy al is opgegeven bij het afsluiten van een internetabonnement, daarna nogmaals met het gebruik van een smartphone, in bezit hebben van een auto en zo zijn er nog wel een paar voorbeelden.

Iedereen krijgt een nieuwe meter of je wil of niet. Daar is ook helemaal niets mis mee. En ja, er kleven risico's aan (gehackt worden?), maar dat kleeft aan alle dingen in het leven. Discussie van niets lijkt mij.

Wat een dooddoener. Wie zegt dat ik mijn privacy opgeef door het hebben van een internetabonnement.
Ik ben er behoorlijk van overtuigt dat als ik niet wil dat wie dan ook mijn gangen kan nagaan op het internet dat dat niet mogelijk is. Verder dan hoeveel data ik wanneer heb gebruikt zullen ze niet komen.

Dito voor de smartphone. Ook daar werkt de VPN en TOR browser gewoon en deze kan gewoon volledig uit om de locatie niet te delen met wie dan ook.

Het feit dat er getornd wordt aan mijn privacy maakt dat ik mijn privacy nog meer waarborgen wil en zeker niet zomaar opgeef. Integendeel.
10-06-2020, 09:40 door Anoniem
Ik heb bij het verzwaren van mijn meterkast van 25a naar 35a de Slimme eter laten plaatsen, en ik heb een gratis abo afgesloten bij UMeter om van uur tot uur het verbruik in te zien, en dat helpt om bij een abnormaal hoog verbruik te bekijken waar dat aan kan liggen, verder is mijn verbruik ook gedaald, met name gas hoe dat kan weet ik ook niet, misschien was de oude gasmeter wel niet perfect meer, en ook de electriciteit heb ik een beter overzicht, zeker nu ik een electrische auto heb, ik ben in ieder geval blij met de Slimme eter!
11-06-2020, 00:16 door Anoniem
Heb slimme meters, krijg ook al sinds jaar en dag brieven dat ik veel minder gebruik dan verwacht. Of ik een foto wil sturen van de meter. Die meter klopt, toch gebruik ik veel minder stroom, water en gas, dan dat zij verwachten. Worden ze zenuwachtig van.

Succes!

Punt is dat die meters er niet tegen kunnen als je alles hard uitzet. Ze leven van wat ze je willen aanrekenen voor spul wat je niet gebruikt, dus de hele zooi hard uit.

Je kunt nog beter een kaars branden met een trui aan, dan iets aan laten staan in je meterkast. Scheelt bakken met geld.

Maar wie wordt het hardst aangepakt als milieuvervuiler? Wie betaalt de meeste belasting dat weggesluisd wordt naar subsidieslurpende zogenaamde milieuverbeteraars? Juist, de burger.

En dan te bedenken, dankzij dat burgers al jarenlang steeds energiezuiniger worden, harder aangepakt worden met allerlei zogenaamde energiebesparende maatregelen dan de steeds meer vervuilende wordende industrie, is het laatste wat je aan dient te pakken de burger elf, want die is al ruimschoots energiebewust bezig. Dus wat hou je over? Juist ja, datgene wat zowaar gesponsord wordt met ons belastinggeld om vooral nog langer zo door te gaan. De industrie dus, die percentagegewijs vele malen vervuilender is dan de keihard aangepakte burgers, maar het gaat niet om wat werkelijk verschil maakt qua vervuiling, dat is slechts het excuus, in werkelijkheid gaat het om het bedenken van een smoes om zoveel mogelijk burgers geld uit de zakken te kloppen.

Er is werkelijk niemand, in een hogere positie, die zich ook maar een moment echt druk maakt om werkelijk verschil te maken qua vervuiling, het gaat enkel maar om newspeak, de schuld ergens anders leggen, de lasten ergens ander leggen, subsidie naar de verkeerde partijen duwen, nog meer doordrammen wat commerciele lobbyisten doordrammen, en de burger betaald wel, ziedaar het gehele "wereldreddende, milieuvriendelijke, toekomstzekere, enzovoorts" plan, dat zogenaamd alles en iedereen redt van aankomende verdoemenis, maar feitelijk niet meer is dan de zoveelste politieke klucht, om weer eens weg te komen met wat in de wereld leeft aan wensen, versus de keiharde werkelijkheid van wat de hedendaagse politieke macht werkelijk waar maakt in de praktijk. Keer op keer op keer.

F* the environment! It's all about the money! Me, myself, and I. En dat, en niets anders, is de echte werkelijkheid der hedendaagse politiek. Ze beloven van anders, maar kiezen ondertussen altijd voor zichzelf, ongeacht de gevolgen.
Ze houden elkaars hand boven het hoofd, ongeacht de eerder gemaakte gigantische miskleunen ten koste van vele anderen.
Verieizingsbeloften worden altijd uitgeruild voor iets minders, zoniet totaal iets anders, want ja (zwak excuus), onderhandeling van standpunten om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Joh! Je kunt ook gewoon zeggen: niet mijn ding, dus nee. Want sta je ergens echt voor? Of is alles onderhandelbaar, zelfs principies?

Dus nee, een politieke partij gemaakt van rubberen ruggengratenn hoef ik sowieso niet.
En ook gelijk de aan dergelijke partijen gelieerde topambtenaren de laan uit schoppen als zo'n partij stemmen verliest, want het laatste wat je wilt, wat uberhaupt goed is voor Nederland als geheel, is dergelijke fanaten op een toppositie laten zitten terwijl hun politieke partij de deur is gewezen, want zoiets toelaten is gewoon een zekerheid dat het gigantisch fouter gaat.

Je bent topambtenaar en jouw doen en laten heeft er onder andere toe geleid dat jouw politieke partij van keuze het dramatisch doet in de verkiezingen? Joh, kennelijk is jouw politieke keuze niet democratisch breed gedragen! Dus doei! De democratie heeft beslist dat jij niet langer in een dermate positie van macht dient te zitten dat jij eerder gemaakte democratische genomen beslissingen (verkiezingen!) kunt vernagelen en dwarszitten omdat je persoonlijk andere politieke denkwijzen hebt. Want zoiets is geen werkelijke democratie, in een werkelijke democratie zit enkel en alleen datgene in de macht hetgeen waarvoor het volk gekozen heeft. Dus dag, doei, opzouten, alles en iedereen, in een positie van macht, die dan een andere politieke mening is toegedaan. Geen wachtgeld, net zoals de eerdere burgers die je werkeloos hebt geschopt om wat voor politieke beredenering dan ook.

Zo moeilijk is waarlijke democratie niet, je moet het enkel bekrachtigen. Overal waar het echt verschil kan maken.
Je staat voor X? Prima. Bekrachtigd het volk dat met een meerderheid aan stemmen? Prima, ga zo door.
Wijst het volk X af? Dan opzouten van alle posities van macht. Men wenst de invloed en macht van X niet langer, zo heeft het volk beslist, dus dient X subiet verwijderd te worden uit posities van macht. Overal, geen uitzondering, en onmiddelijk, want anders stellen verkiezingen helemaal niets voor. Het volk stemt voor minder X, maar ondertussen blijft X, overal en nergens, in posities van macht zitten die gigantisch verschil maken. Dat is geen oprechte democratie. Zoiets is, niets meer en minder, dan burgers verneuken. Ze het ene beloven maar ondertussen het andere doen Ze een oor aannaaien. De burger verkrachten met loze beloften. Verandering beloven maar in werkelijkheid gewoon keihard doorgaan met de burger, achter de rug om, in de kont te nemen.

We zeggen A, we denken B, maar doen C.Haha! F* you! We rule!
Wederom ben je er WEER ingetrapt. In de zoveelste loze beloften.

Of schaf democratie af, en zeg waar het werkelijk op staat: dictatorschap.
Dan weten we in ieder geval hoe het er werkelijk aan toe gaat.
25-07-2020, 19:01 door john west
Ik kreeg vandaag een brief van Liander.

Dubbeltarief? Dan heeft u een slimme meter nodig
Maakt u gebruik van dag- en nachtstroom? Of wilt u in de toekomst gebruik maken van het dubbeltarief? Dan heeft u een slimme meter nodig. Uw huidige elektriciteitsmeter schakelt tussen een hoog en een laag tarief. Dit werkt nu met een signaal dat via het elektriciteitsnet loopt, het toonfrequentsignaal.
Door veranderingen aan het hoogspanningsnet raakt dit signaal verouderd en kan het straks niet meer worden gebruikt. Hierdoor kan uw elektriciteitsmeter na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen het hoge en het lage tarief. Met uw huidige energiemeter kunt u vanaf dat moment dus geen gebruik meer maken van het dubbeltarief.

Ze zetten me wel voor een dilemma !
10-09-2020, 16:20 door Anoniem
Door john west: Ik kreeg vandaag een brief van Liander.

Dubbeltarief? Dan heeft u een slimme meter nodig
Maakt u gebruik van dag- en nachtstroom? Of wilt u in de toekomst gebruik maken van het dubbeltarief? Dan heeft u een slimme meter nodig. Uw huidige elektriciteitsmeter schakelt tussen een hoog en een laag tarief. Dit werkt nu met een signaal dat via het elektriciteitsnet loopt, het toonfrequentsignaal.
Door veranderingen aan het hoogspanningsnet raakt dit signaal verouderd en kan het straks niet meer worden gebruikt. Hierdoor kan uw elektriciteitsmeter na 1 juli 2021 niet meer schakelen tussen het hoge en het lage tarief. Met uw huidige energiemeter kunt u vanaf dat moment dus geen gebruik meer maken van het dubbeltarief.

Ze zetten me wel voor een dilemma !

Hier heeft Liander het signaal aangepast/verwijderd/kapot gemaakt waardoor mijn digitale "domme" meter niet meer schakelt.
Bij de energieleverancier maar ingesteld dat ik geen dubbeltarief meer heb maar enkeltarief.
(Scheelde iets van 2 euro per jaar...)
26-02-2021, 20:33 door Anoniem
het probleem is een kashcow mentaliteit bij de energie leveranciert, volgens hun leugens kan een oude meter geen electra terug leveren wat complete lariekoek is.
Met een oude meter ben je juist voordeliger kwa kosten je levert nergie terug aam het netwerk, en lever je meer terug dan wat je afneemt dan gaat je meter achteruit draaien aka minder verbruik registeren wat uiteindelijk eindejaar afrekeing geld opleverd zonder belasting te betalen zonder extra terug lever kosten te betalen.
Met een nieuwe meter heb je de doorgaande kosten van je verbruik Plus de terug lever kosten minus belasting en plus netwerk transport kosten boven op de al berekende transport kosten op je doorgaande energie verbruik, je betaald uiteindelijk meer dan wat je terug levert en verbruikt en uiteindelijk kost het je meer.
Ik zit op 45 pm aan electra geen gas, als ik zonnecellen wil hebben kost het doorgaands tarief electra 58 per maand en dan is de huur nog niet er in berekend van de zonecellen, en is de terug lever kosten en belasting per kwh nog niet verekend, dus uiteindelijk kost het mij geld.
Neen laat mij maar de oude meter behouden, als teurg wil leveren dan doe ik dat wel tot die tijd hou ik de investering kosten voor mij zelf en verbruik is wat ik opwek, en verbruik minder op de doorgaande energie rekening.
Overigens gebruiken ze trukjes als je bent uit verkozen uit 500 mensen om gratis gas meter te laten verwijderen geeft je toesteming om dit door te laten voeren.
Stinker niet in mensen je krijgt de reking van 600+ voorgeschoteld omdat je accoord bent gegaan en opdracht hebt gegeven om de gas meter te laten verwijderen, das al een reden omd e ebergie leverancier niet te vertrouwen omdat ze dit soort slinkse taktiek gebruiken om je r in te late nluizen nen u onder het mom van dreigemente dat je straks verplicht bent om een slimme meter te mem,en ook al lever je geen electra terug, stelletje ratten zijn het
10-03-2021, 07:34 door Anoniem
Ik werk in een kalibratielabo. Ik heb van deze digitale meters al moeten kalibreren en kan u helaas verzekeren dat ze goed werken en juist meten. Elke nieuwe meter die geplaatst wordt bij u thuis wordt eerst geijkt door een onafhankelijk labo die dat doen onder accreditatie van Belac en onder ISO 17020 {wettelijke métrologie). In België is dat Laborelec. Dat zit dus wettelijk gezien helemaal goed.
31-10-2021, 16:24 door Anoniem
Wij kregen ook bericht voor een nieuwe meter geweigerd zolang mogelijk
Toen kregen we een brief uw oude meter is afgekeurd en dient te worden vervangen
Hier ben je wettelijk verplicht om aan mee te werken gebeld met advc
Het is een ISKRA me162 die is digitaal zonder dat ie op afstand is uit te lezen
Hij hangt nu een jaar ons gezin is van 6 volwassen naar 3 gegaan en ons verbruik is 4 keer zoveel geworden
Zoals het onderzoek van de ut twente als uit wees dat die meters niet deugen worden ze willens en wetens opgehangen
Ook wij hebben de gloeilampen vervangen voor led wassen en drogen nu dus stukken minder minder pers in huis
En nog ligt het aan ons word gezegd ,op1 radio heeft er een uitzending aan besteed ,radar idem
Maar als consument kan je geen kant op je word van kastje naar de muur gestuurd een ijking kost tussen de 800 en de 1200€
Waar de uitkomst van te voren al vast staat niets mis met uw meter
Je word alleen geholpen als je met je klacht op tv komt anders niets dan dure procedure,s doorlopen
Bedankt Enexis en Engie voor het oplichten van mensen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.