image

EU akkoord met specificatie om nationale corona-apps binnen EU te laten werken

dinsdag 16 juni 2020, 14:15 door Redactie, 20 reacties

De EU-lidstaten hebben samen met de Europa Commissie overeenstemming bereikt over een reeks technische specificaties om nationale corona-apps ook in andere EU-landen te laten werken. Het gaat hierbij alleen om corona-apps die gegevens decentraal opslaan. Zodra de technische oplossing is uitgerold zullen deze nationale apps ook werken wanneer gebruikers naar een ander EU-land reizen dat ook een gedecentraliseerde aanpak hanteert.

Volgens de Europese Commissie is dit een belangrijke stap die voor interoperabiliteit tussen nationale corona-apps moet zorgen, nu de lidstaten aan de vooravond van de zomervakantie de reisbeperkingen geleidelijk opheffen. De meeste corona-apps die in de EU zijn ontwikkeld of nog moeten uitkomen maken gebruik van een gedecentraliseerde architectuur.

Deze apps genereren willekeurige identificatiecodes die de telefoon uitzendt en door andere app-gebruikers worden opgevangen en opgeslagen. Dagelijks downloadt de app een lijst met identificatiecodes van personen bij wie een besmetting is vastgesteld. Zodra een code op de lijst overeenkomt met een code die al op het toestel stond krijgt de gebruiker een waarschuwing te zien dat hij in contact is geweest met een coronapatiënt.

"Daardoor werkt dit ook wanneer gebruikers uit een andere lidstaat komen. Het is dus niet nodig verschillende nationale apps te downloaden", zo laat de Europese Commissie vandaag weten. De Commissie zal een gatewaydienst opzetten om informatie van nationale corona-apps en servers te ontvangen en naar het juiste land door te sturen. Dit moet er volgens de Commissie voor zorgen dat er zo min mogelijk gegevens worden uitgewisseld en het dataverbruik van gebruikers wordt beperkt.

De technische specificaties waar vandaag een akkoord over is bereikt bouwen voort op richtsnoeren die vorige maand zijn overeengekomen (pdf). Lidstaten kunnen hun nationale apps bijwerken om de uitwisseling van informatie tussen nationale, gedecentraliseerde apps mogelijk te maken, zodra deze daar in technisch opzicht klaar voor zijn.

Image

Reacties (20)
16-06-2020, 14:35 door spatieman
een mega staatsapp die data collecteert of iemand een corona isue heeft, en misschien ook nog eens op beveel een DDOS kan uitvoeren.
dit kan nooit goed gaan...
16-06-2020, 14:38 door Anoniem
Volksverlakkerij om deze apps decentraal te noemen, alsof er geen centrale database is?!
16-06-2020, 14:48 door Anoniem
De DDR zou er jaloers op zijn...
16-06-2020, 14:58 door [Account Verwijderd]
Door spatieman: een mega staatsapp die data collecteert of iemand een corona isue heeft, en misschien ook nog eens op beveel een DDOS kan uitvoeren.
dit kan nooit goed gaan...
In veel of zelfs alle landen wordt de broncode van de apps openbaar gemaakt. Hoewel dat niet de garantie geeft dat de app die je installeert afkomstig is van die broncode, kan wel iedereen nagaan of zo'n achterdeur voor een DDOS aanval er in zit of niet. Daar lijkt het ieder geval niet op, dus speculeren dat dat zou kunnen lijkt mij niet nodig. Daarnaast verzameld de GGD al wie er een 'corona issue' heeft, daar veranderd dit niets aan. Bovendien is het gebruik vrijwillig.
16-06-2020, 15:49 door Briolet
Komende winter zal covid-19 zeker weer in verspreidings-kracht toenemen. (doen alle griep virussen). Als er dan geen middel is om effectief te traceren, zullen heel veel landen weer in lock-down moeten.

Je kunt er op gokken dat de lokale ggd's dit contactonderzoek zelf kunnen bijhouden als de aantallen groot worden. Zelf denk ik dat je technische middelen moet inzetten om meer zekerheid te krijgen. Te veel mensen op dit forum hebben last van tunnelvisie en kijken alleen naar privacy. Het leven bestaat uit meer dan privacy alleen.

Tot nu toe is in Nederland 5,5% van de bevolking besmet. Dat zijn 950.000 mensen. Daarvan zijn er 8500 tot 9000 overleden (Berekend uit de oversterfte). Dat is 0,9 %. Dat is een behoorlijke mortaliteit bij besmetting. En bij de overlevenden is er een deel dat waarschijnlijk permanente schade overhoud aan de ziekte.

Dat rechtvaardigt dat je privacy niet op nummer 1,2 en 3 moet zetten, maar ook naar gezondheid moet kijken. En dit moet je Europees aanpakken.
16-06-2020, 16:19 door Anoniem
Meneer of mevrouw Briolet, hulde! Eindelijk iemand die ietsje verder nadenkt en niet volautomatisch in de privacy njet-stand schiet.
16-06-2020, 16:27 door Anoniem
Ik heb maar meteen een Fairphone besteld. Daar zet ik dan mijn Google en Apple vrij systeem op en niemand kan mij er op aanspreken dat ik de app niet heb want die werkt niet op mijn systeem En dan ben ik meteen van die vervelende verwijten af van: "Waarom heb je geen Whatsapp? Dat kan je toch wel even installeren voor ons!". :-)
16-06-2020, 17:02 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 16-06-2020, 17:06
De technische specificaties staan bovenaan https://ec.europa.eu/health/ehealth/key_documents_en. In beide vandaag verschenen PDF's wordt verwezen naar de Google+Apple Notification API.

Teleurstellend voor de 2,3% van de Franse bevolking die de recentelijk gepubliceerde centrale-data-app "StopCovid" hebben gedownload (gisteren 1,5 miljoen downloads volgens https://sante.journaldesfemmes.fr/fiches-maladies/2630463-stop-covid-application-telecharger-obligatoire-france-tracing-contact-fonctionnement-cnil-gouvernement/, 6 dagen geleden 1,4 miljoen volgens https://www.lemonde.fr/pixels/article/2020/06/10/l-application-stopcovid-connait-des-debuts-decevants_6042404_4408996.html). Van de zonnige kant bekeken: 97,7% van de Fransen hebben er nog geen tijd aan verspild, en zelfs al zou dat percentage -onverwacht- oplopen naar 10%, dan is de effectiviteit nog steeds verwaarloosbaar.

Ook triest voor Boris Johnson, Dominic Cummings en zijn vriendjes bij Palantir. Aan de andere kant zijn er geruchten dat andere krachten binnen de Britse de regering inziet dat die NHSX/Palantir app zeker gaat floppen (net als de Australische CovidSafe) omdat deze niet fatsoenlijk werkt op iPhones (https://www.zdnet.com/article/locked-iphones-rendered-almost-useless-in-covidsafe-tracking-efforts/) en deze qua privacy veel te wensen overlaat. Er zou stiekem al een Brits plan B zijn - gebaseerd op de Google + Apple API.

Voor de Noren maakt het niet zoveel uit, hun SmitteStop app was sowieso al afgekeurd vanwege privacyrisico's.

Echt sneu voor alle Europeanen is dat het onzeker is of op de Google+Apple API gebaseerde apps overall überhaupt een positieve bijdrage zullen leveren bij het afremmen van de verspreiding van SARS-COV-2. Of vooral geldverslindende prestigeprojecten zullen blijken te zijn alsmede een figuurlijk blok aan het been van smartphonegebruikers en vooral van Bron- en ContactOnderzoekers van GGD-achtige diensten. Ik verwacht het laatste.
16-06-2020, 17:27 door MrMerlin
Als ik dat zo lees in de specificatie, gaan we straks heel veel data downloaden. Niet alleen voor de nederlandse besmettingen (de keys van de afgelopen 14 dagen) maar ook alle keys vanuit andere landen.

where all participating national backends upload all diagnostic keys received from their respective users, and each participating backend downloads all diagnostic keys from all other countries.

Anders kun je niet vaststellen of je in contact bent geweest met iemand uit een ander land (zowel jij (Alice) kan de reiziger zijn, als de andere persoon(Bob)).

Omdat de matching wordt gedaan in de App, zal je alle keys potentieel moeten gaan downloaden.

Leuk dat gezegd wordt dat je in de App de "countries of interest" moet aangeven, maar dan gaat het alleen werken voor mensen (Alice) die op vakantie zijn geweest om te weten of zij besmet zijn geraakt in het besmette land. Voor de thuisblijvers die in contact zijn gekomen met een besmette reiziger (Bob) levert dit geen oplossing.

Wordt het "0800" principe straks ook op mobiele data toegepast, of werkt het downloaden alleen maar op Wifi?
16-06-2020, 17:55 door Anoniem
Door Briolet: Komende winter zal covid-19 zeker weer in verspreidings-kracht toenemen. (doen alle griep virussen). Als er dan geen middel is om effectief te traceren, zullen heel veel landen weer in lock-down moeten.

Je kunt er op gokken dat de lokale ggd's dit contactonderzoek zelf kunnen bijhouden als de aantallen groot worden. Zelf denk ik dat je technische middelen moet inzetten om meer zekerheid te krijgen. Te veel mensen op dit forum hebben last van tunnelvisie en kijken alleen naar privacy. Het leven bestaat uit meer dan privacy alleen.

Tot nu toe is in Nederland 5,5% van de bevolking besmet. Dat zijn 950.000 mensen. Daarvan zijn er 8500 tot 9000 overleden (Berekend uit de oversterfte). Dat is 0,9 %. Dat is een behoorlijke mortaliteit bij besmetting. En bij de overlevenden is er een deel dat waarschijnlijk permanente schade overhoud aan de ziekte.

Dat rechtvaardigt dat je privacy niet op nummer 1,2 en 3 moet zetten, maar ook naar gezondheid moet kijken. En dit moet je Europees aanpakken.

Wat je moet doen is niet OOK naar gezondheid kijken, naast privacy.

Maar 1)privacy by design EN 2) alle zaken AFZONDERLIJK en in relatie tot elkaar bekijken en overeind houden, zo lang je niet overal diepgaand inzicht en overzicht van hebt opgedaan en maatregelen met de relevante kennis van zaken toepast.
Hoe men nu medisch zaken onderbouwt heeft meer weg van een aanpak voor een bacterie besmetting dan dat het aansluit bij principes van een virus verplaatsing.
Elke transmissie, doordat een virus deeltje een ander virus deeltje besmet, is in principe uniek.
Dat betekent ook dat je geen wetten van mede persen moet toepassen. Letterlijk zelfs niet.
Dat betekent ook dat die elementen die het virus doorgeven zelfs ook nog weer kunnen afsterven en worden opgeruimd door het menselijk lichaam.
Je moet dus kijken naar weerstand opbouwen, opkrikken en overeind houden.
Dus geen maatregelen uitvoeren die de lichamelijke weerstand juist verlagen.
Bij een biologisch virus betekent dat actief werken aan de persoonlijke gezondheid en immuunsysteem.
Je voorkomt inbreuken of verlaging en dus een verminderde vermogen het virus de baas te blijven door lichaamsbeweging (minimaal en gematigd 2x 30 minuten per dag) en meerdere andere maatregelen toe te passen.
Virussverspreiding is per definitie geen kwestie zoals bij omvallende domino stenen die elkaar precies omver werpen en daarmee een kracht doorgeven aan de nabije elementen.
Een virusverspreiding eist dus sowieso niet per definitie dodelijke slachtoffers.
Naarmate de overdracht van een virus doorgaat kan het bovendien zo zijn dat het meer potentie of bijkomende van andere elementen nodig heeft om haar werking te hebben en te behouden.
Wat mij betreft is elk overlijden triest, elk overlijden door Corona is niet alleen betreurenswaardig maar ook echt heel wrang als je er met meer vakkennis naar kijkt.

Bij privacy betekent het opbouwen, opkrikken en overeind houden van weerstand dat je net als bij een biologisch virus OOK sowieso GEEN INBREUKEN gaat toepassen.
Dat dus je dus ook zelf GEEN track & trace trucs bij jezelf gaat uithalen, omdat je bij voorbaat misschien het geheel niet overziet.
Zoiets bedenk je mogelijk wel als je niet voldoende inzicht in werking van biologische virussen hebt en/of met een gok te werk gaat.
En als je bijkomend bewust of onbewust terecht/onterecht toch een probleem ziet in de uitwerking van een biologisch virus, zonder dat je de onderliggende kennis ervan doorziet.

Je treft beveiliging maatregelen en bouwt privacy-weerstand in.
Dat gaat dus niet met privacy inbreuken.
Dat gaat niet d.m.v. Apps, dat lukt eerder en beter door zelf verstandige effectieve afspraken van kracht te maken.
Je bijkomend als overheid privacy dus al helemaal niet voor IEDEREEN verlagen.
Dat zorgt namelijk juist voor een verlaging van privacy van hele groepen mensen.
Als overheid ga je dus in dit stadium van de uitbraak, een die op een heel laag pitje is, ook niet met relatief ongerichte gokken door.

In algehele zin heeft het trouwens meer nut om zelf te zorgen dat iedereen anti-fragiel is dan dat je dergelijke attributen (Apps) en attributies(vermeend nut van Apps) als nu voortaan gaat toepassen.
Dan kan je, op voorwaarde dat het effectief blijkt te werken, wel in theorie misschien sneller en vroeger een virus-transmissie op locaties indammen.
De kans heeft op de anti-fragiel aanpak alleen sowieso wel minder tot geen consequenties.
Bij de attributen en attributies aanpak is de effect voor elk individu die getroffen wordt door een besmetting allen juist niet per definitie lager.
Met attributen en attributies denk je bovendien extra weerbaarheid te creëren maar dat is bij virussen slecht een kwestie van tijd.

Wetmatigheden van virus-verspreidingen en ook van groeps-complexiteit leert ons dat je in geval van weerstand hebben minder van huis raakt.
De kans dat het niet of uiteindelijk niet meer werkt of onvoldoende werkt is per definitie lager dan bij zelf je weerstand opbouwen, opkrikken en overeind houden.
Dat principe toepassen helpt ouderen individueel, dat helpt jongere generatie zelfs nog meer.
Je mag daarom als eventueel niet oudere dus ook het meeste netto-effect van verwachten.
En hoe meer mensen gezond en biologisch-weerbaar zijn des te minder er aanleiding er is om ons zorgen te hoeven maken.
16-06-2020, 18:12 door Anoniem
"Daardoor werkt dit ook wanneer gebruikers uit een andere lidstaat komen. Het is dus niet nodig verschillende nationale apps te downloaden", zo laat de Europese Commissie vandaag


Het is strikt genomen geen vanzelfsprekendheid dat de Nederlandse Staat deze richtlijn voor haar eigen burgers zou doorvoeren.
Het zou zich wel eventueel genoodzaakt zien ruimte te bieden voor toepassing van de regels doordat het ongetwijfeld rekening moet houden met mensen afkomstig van andere Schengen landen.
Al lijkt het de EU kennelijk "de uitwisseling van informatie tussen nationale, gedecentraliseerde apps" wenselijk, ze maken het er vooral NOG weer ingewikkelder meer voor zichzelf en alle afzonderlijke Schengen landen.

Al zal dat voor Noorwegen waarschijnlijk weer een ander verschil maken dan landen waar ze eventuele prakke Apps toelaten en gebruiken. In die landen van de laatste categorie kan elke nationale AP van dat land haar borst natuurlijk nat maken.
Noorwegen en andere landen die zich terughoudender opstellen tot zelfs Apps in de ban doen zullen minder tegen de lamp lopen.
En waarom zou je uberhaupt tegen de lamp willen lopen?
En al helemaal terwijl het beeld van de corona verspreiding al lang in heel wat westerse landen een officieel minder heftig plaatje laat zien dan aanvankelijk, bevangen door meer emotie en angst, zich redelijkerwijs liet rechtvaardigen.
17-06-2020, 07:54 door karma4 - Bijgewerkt: 17-06-2020, 07:55
De grootste problemen:
- Iemand moet zichzelf gaan aangeven aanmelden als de app, beter gezegd Google/ Apple dat aangeeft
https://www.security.nl/posting/661426/Hoogleraar+computerbeveiliging+kritisch+over+afhankelijkheid+van+Apple+en+Google+bij+corona-app
- Die centrale database met alle besmette gevallen die constant verspreid moet worden vanuit elke staat apart.
- geen echte controle / inzicht door de smarpthone eigenaar
Dit moet echt beter kunnen.
17-06-2020, 08:13 door Anoniem
Door Briolet: Komende winter zal covid-19 zeker weer in verspreidings-kracht toenemen. (doen alle griep virussen). Als er dan geen middel is om effectief te traceren, zullen heel veel landen weer in lock-down moeten.
[...]
Tot nu toe is in Nederland 5,5% van de bevolking besmet. Dat zijn 950.000 mensen. Daarvan zijn er 8500 tot 9000 overleden (Berekend uit de oversterfte). Dat is 0,9 %. Dat is een behoorlijke mortaliteit bij besmetting. En bij de overlevenden is er een deel dat waarschijnlijk permanente schade overhoud aan de ziekte.
Dat rechtvaardigt dat je privacy niet op nummer 1,2 en 3 moet zetten, maar ook naar gezondheid moet kijken. En dit moet je Europees aanpakken.

Als onze medelanders hun gezonde verstand zouden (gaan) gebruiken, kun je ook best zonder zo'n app leven.
Dat zou dan betekenen: thuis blijven (als je klachten denkt te hebben), drukke locaties mijden, afstand tot elkaar houden, geen polonaises gaan houden, en niet stom dronken in de horeca samenklonteren. Om maar wat recente voorbeelden te noemen. Kijk eens naar het gedrag van veel mensen op straat of in de winkels. Het lijkt ze allemaal geen zier meer te interesseren. Overal samenklonterenden groepen, die echt geen gezin vormen.

Een app helpt niet tegen dom gedrag van mensen. En daar zit het echte probleem. Misschien moeten er tooljes komen die afstand houden zichtbaar of hoorbaar maakt voor elkaar.

Wat als mensen niet (meer) willen luisteren, wat dan?
Politie en leger inzetten met traangas, rubberen kogels en knuppels (a la Trump)?
Of accepteren dat er mensen dood zullen gaan omdat de ICs het dan weer niet aankunnen.

Food for thought...
17-06-2020, 09:33 door Anoniem
Door Briolet: Komende winter zal covid-19 zeker weer in verspreidings-kracht toenemen. (doen alle griep virussen). Als er dan geen middel is om effectief te traceren, zullen heel veel landen weer in lock-down moeten.

Je kunt er op gokken dat de lokale ggd's dit contactonderzoek zelf kunnen bijhouden als de aantallen groot worden. Zelf denk ik dat je technische middelen moet inzetten om meer zekerheid te krijgen. Te veel mensen op dit forum hebben last van tunnelvisie en kijken alleen naar privacy. Het leven bestaat uit meer dan privacy alleen.

Tot nu toe is in Nederland 5,5% van de bevolking besmet. Dat zijn 950.000 mensen. Daarvan zijn er 8500 tot 9000 overleden (Berekend uit de oversterfte). Dat is 0,9 %. Dat is een behoorlijke mortaliteit bij besmetting. En bij de overlevenden is er een deel dat waarschijnlijk permanente schade overhoud aan de ziekte.

Dat rechtvaardigt dat je privacy niet op nummer 1,2 en 3 moet zetten, maar ook naar gezondheid moet kijken. En dit moet je Europees aanpakken.

Als je naar de gezondheid kijkt dan zie je dat COVID-19 helemaal niet veel erger is dan de griep. Het sterfte percentage gaat steeds verder omlaag naarmate er meer getest wordt en over en onder sterfte duidelijk in beeld komt. Het sterftepercentage ligt nu rond de 0,2% (griep0,1%) De WHO vertelde ons in dat het percentage 3,4% was.
De hele basis voor de lockdown en de tracing maatschappij die onze fijne politici nu inrichten is er niet en was er niet. Of wil je ook de hooikoortspatienten gaan tracen?
17-06-2020, 10:53 door Anoniem
helemaal niet veel erger is dan de griep.
Het verschil is dat wij tegen griep een afweersysteem hebben opgebouwd en tegen dit corona virus nog niet.
17-06-2020, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem:
helemaal niet veel erger is dan de griep.
Het verschil is dat wij tegen griep een afweersysteem hebben opgebouwd en tegen dit corona virus nog niet.

Tot er weer een nieuwe griep-variant zich aandient.

Kijk maar naar de spaanse griep van rond 1918-1919.
Daar hielp het afweersysteem ook niet tegen. En het was toch maar een gewoon griepje. :-)
17-06-2020, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: Volksverlakkerij om deze apps decentraal te noemen, alsof er geen centrale database is?!

Uiteraard is er een database van alle mensen die besmet zijn met COVID-19.
Waarom is dit slecht?
17-06-2020, 13:37 door Anoniem
Door MrMerlin: Als ik dat zo lees in de specificatie, gaan we straks heel veel data downloaden. Niet alleen voor de nederlandse besmettingen (de keys van de afgelopen 14 dagen) maar ook alle keys vanuit andere landen.

where all participating national backends upload all diagnostic keys received from their respective users, and each participating backend downloads all diagnostic keys from all other countries.

Anders kun je niet vaststellen of je in contact bent geweest met iemand uit een ander land (zowel jij (Alice) kan de reiziger zijn, als de andere persoon(Bob)).

Omdat de matching wordt gedaan in de App, zal je alle keys potentieel moeten gaan downloaden.

Leuk dat gezegd wordt dat je in de App de "countries of interest" moet aangeven, maar dan gaat het alleen werken voor mensen (Alice) die op vakantie zijn geweest om te weten of zij besmet zijn geraakt in het besmette land. Voor de thuisblijvers die in contact zijn gekomen met een besmette reiziger (Bob) levert dit geen oplossing.

Wordt het "0800" principe straks ook op mobiele data toegepast, of werkt het downloaden alleen maar op Wifi?

Ik denk niet dat je begrijpt hoe een dergelijk systeem werkt.
Je hoeft helemaal niet alle mogelijke keys te downloaden. Dat is inderdaad onnoemelijk veel data en als je even nadenkt een systeem dat helemaal niet schaalt. Zelfs indien een klein percentage van Europese inwoners de app gebruikt wordt het als theoretisch niet eens meer mogelijk.

Het enige dat jij moet doen is:
- Indien je een bevestigde besmetting van COVID-19 hebt, de keys die jij hebt uitgezonden in de afgelopen 14 dagen ter beschikking stellen. (Deze hebben geen timestamp, geen GPS locatie, etc...) Het zijn random keys zonder enige meta-data. Misbruik wordt voorkomen doordat je een authorisatiecode nodig hebt om dat te doen. Deze keys zijn vanaf dan voor een beperkte periode publiekelijk toegankelijk. Oude codes hebben geen nut meer.

- Jouw app gaat periodiek kijken of de codes die jij de afgelopen 14 dagen ontvangen hebt, online gepubliceerd werden. Dus de hoeveelheid data die nodig is hangt volledig af van hoeveel keys jouw app "gezien" heeft in een bepaalde periode en het gaat in geen geval over grote hoeveelheden data.

Zoals je kan zien, is er geen enkel privacy issue. Je kan niet zijn met wie je in contact bent geweest, je kan niet zien waar dat was, je kan niet zien wanneer dat was.

Uiteraard, maar dat kan altijd, kan je deducties maken aan de hand van extra gegevens.
- Bij een match, "weet" jij dat het contact ergens in de afgelopen 14 dagen geweest was.
- Als jij steeds thuis bent gebleven en je krijgt een melding van een mogelijke besmetting, dan weet jij dat er mogelijk een bevestigde besmetting van iemand in de buurt is. (Of een toevallige passant.)
- etc....
17-06-2020, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volksverlakkerij om deze apps decentraal te noemen, alsof er geen centrale database is?!

Uiteraard is er een database van alle mensen die besmet zijn met COVID-19.
Waarom is dit slecht?
Door Anoniem:
Door Anoniem:
helemaal niet veel erger is dan de griep.
Het verschil is dat wij tegen griep een afweersysteem hebben opgebouwd en tegen dit corona virus nog niet.

Tot er weer een nieuwe griep-variant zich aandient.

Kijk maar naar de spaanse griep van rond 1918-1919.
Daar hielp het afweersysteem ook niet tegen. En het was toch maar een gewoon griepje. :-)

Leuk weetje: Het was juist zo dodelijk voor jong volwassenen/middelbare leeftijd en niet zozeer voor ouderen omdat de ouderen reeds antistoffen hadden van de vorige epidemie.
Ja, Het is niet het eerste en het zal ook niet de laatste keer zijn dat er een dergelijke situatie zich voordoet.

En waarom hebben we het over griep?
Een griep, veroorzaakt door een influenza virus, heeft totaal niets te maken met COVID-19, verzoorzaakt door een corona virus. (SARS-CoV-2)
17-06-2020, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet: Komende winter zal covid-19 zeker weer in verspreidings-kracht toenemen. (doen alle griep virussen). Als er dan geen middel is om effectief te traceren, zullen heel veel landen weer in lock-down moeten.

Je kunt er op gokken dat de lokale ggd's dit contactonderzoek zelf kunnen bijhouden als de aantallen groot worden. Zelf denk ik dat je technische middelen moet inzetten om meer zekerheid te krijgen. Te veel mensen op dit forum hebben last van tunnelvisie en kijken alleen naar privacy. Het leven bestaat uit meer dan privacy alleen.

Tot nu toe is in Nederland 5,5% van de bevolking besmet. Dat zijn 950.000 mensen. Daarvan zijn er 8500 tot 9000 overleden (Berekend uit de oversterfte). Dat is 0,9 %. Dat is een behoorlijke mortaliteit bij besmetting. En bij de overlevenden is er een deel dat waarschijnlijk permanente schade overhoud aan de ziekte.

Dat rechtvaardigt dat je privacy niet op nummer 1,2 en 3 moet zetten, maar ook naar gezondheid moet kijken. En dit moet je Europees aanpakken.

Als je naar de gezondheid kijkt dan zie je dat COVID-19 helemaal niet veel erger is dan de griep. Het sterfte percentage gaat steeds verder omlaag naarmate er meer getest wordt en over en onder sterfte duidelijk in beeld komt. Het sterftepercentage ligt nu rond de 0,2% (griep0,1%) De WHO vertelde ons in dat het percentage 3,4% was.
De hele basis voor de lockdown en de tracing maatschappij die onze fijne politici nu inrichten is er niet en was er niet. Of wil je ook de hooikoortspatienten gaan tracen?

Bron?
Er zijn meerdere manieren om mortaliteit te berekenen. Een aantal landen opteren vandaag om een "positief" image weer te geven en er is veelal een onderraportering van de doden.
Desalnietemijn is het huidige mortaliteitscijfer 9% van alle niet-actieve cases. (9% van de patienten opgenomen in het ziekenhuis sterft.)
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Als je kijkt naar "bevestigde" gevallen dus ook mensen die niet naar het ziekenhuis hoeven, dan is de case rate fatality wereldwijd momenteel 5,45%.
Voor Nederland is dat trouwens 12,37% en niet de 0,9% zoals jij aanhaalt en gebaseerd is op fictieve cijfers.
https://ourworldindata.org/grapher/coronavirus-cfr

Deze starfte zal steeds een stuk hoger blijven dan "de griep", aangezien het merendeel van de mensen jaarlijks gevaccineerd wordt tegen griep en hierdoor ook geen griep krijgt ondanks aan blootstelling. Zelfs mensen die niet gevaccineerd zijn hebben een voordeel vanwege de groepsimmuniteit;

Vandaag is de COVID-19 strategie om je zo veel mogelijk te isoleren en goede hygiëne toe te passen zodat je zo weinig mogelijk kans hebt om besmet te raken. Dat is juist nodig omdat het sterftecijfer redelijk hoog is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.