image

Britse overheid maakt voor corona-app toch gebruik van Apple-Google-platform

donderdag 18 juni 2020, 15:32 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 18-06-2020, 17:06

De Britse overheid gaat voor de eigen corona-app toch gebruikmaken van de contactonderzoek-api van Apple en Google, zo meldt de BBC vandaag. Dat houdt in dat er ook wordt afgezien van het gecentraliseerde ontwerp van de huidige app. De Britse overheid liet steeds weten dat het gecentraliseerd verzamelen van gegevens nodig was om meer inzicht in de verspreiding van het coronavirus te krijgen.

Apple en Google hebben een api beschikbaar gemaakt die voor interoperabiliteit moet zorgen tussen Android- en iOS-toestellen die van gedecentraliseerde bluetooth corona-apps gebruikmaken. Apple staat het gebruik van bluetooth in de achtergrond alleen toe wanneer corona-apps met deze api werken. Daarnaast hebben de EU-lidstaten overeenstemming hebben bereikt over een reeks technische specificaties om nationale corona-apps ook in andere EU-landen te laten werken. Een voorwaarde voor de samenwerking is dat de apps gegevens niet centraal opslaan.

De Britse app zou door slechts vier procent van de iPhones en driekwart van de Androidtelefoons worden gedetecteerd, terwijl de oplossing van Apple en Google met 99 procent van de telefoons overweg kan, zo meldt The Guardian. Hoeveel er aan de oude app is besteed is niet bekendgemaakt. Ook is nog onduidelijk wanneer de nieuwe Britse corona-app verschijnt.

"Dit is een welkome, maar onnodig uitgestelde beslissing", zegt Michael Veale van de DP-3T-group tegenover de BBC. De groep staat een decentraal model voor. DP-3T (Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing) vormde ook de basis voor de Duitse corona-app die deze weer werd gelanceerd en inmiddels meer dan 7,9 miljoen keer is gedownload. De Duitse overheid had in eerste instantie ook voor een centrale app gekozen, maar zag daar na kritiek van af.

Reacties (1)
18-06-2020, 22:13 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 18-06-2020, 22:21
terwijl de oplossing van Apple en Google met 99 procent van de telefoons overweg kan
Daar geloof ik helemaal niks van (overigens zie ik die 99% nu niet meer terug in https://www.theguardian.com/world/2020/jun/18/uk-poised-to-abandon-coronavirus-app-in-favour-of-apple-and-google-models).

Voor iPhones is iOS 13.5 vereist en die versie is niet beschikbaar voor de iPhone 6 en ouder (op ongeveer 1/4 van de pagina https://www.fr.de/wissen/corona-warn-app-heute-download-covid-19-tracing-funktion-kosten-berlin-zr-13799699.html vind je een tabel waarin staat welke iPhones worden ondersteund).

Android smartphones moeten minstens Android 6 draaien, Bluetooth Low Energy ondersteunen en met de laatste Play Services kunnen werken (de laatste Huawei smartphones zonder Play Services worden dus niet ondersteund).

de Duitse corona-app die deze weer werd gelanceerd en inmiddels meer dan 7,9 miljoen keer is gedownload
Dat is een mooi resultaat. Echter, met ca. 83 miljoen inwoners is dat ca. 9,5% van de bevolking.

Als 10 "gemiddelde" Duitsers zodanig dicht bij elkaar staan dat de afstand tussen elk van hen kleiner is dan twee meter (de "meetafstand" van de Duitse app) dan heeft, statistich gezien, hooguit één van hen zo'n app. Als toevallig twee van hen zo'n app hebben, moet daar maar net de besmettelijke persoon bij zitten om zin te hebben (één van de 9 mogelijk besmette mensen wordt dan -als verder alles meezit- gewaarschuwd).

Als twee Duitsers elkaar ontmoeten is de kans dat beiden die app hebben, nu nog kleiner dan 1% (9,5% van 9,5%).

Nog heel veel Duitsers zullen deze app dus nog moeten downloaden en installeren (en, met Bluetooth ingeschakeld, laten draaien) om het spektakel de moeite waard te laten zijn. En alle Duitse COVID-19-testinstanties zullen apparatuur moeten hebben (dat was, in elk geval gisteren, nog niet overal het geval) om een QR-code te genereren die met de app moet worden gescand om die app de via Bluetooth verzonden identifiers te laten uploaden naar een centrale server. Waarbij de eigenaar van de smartphone dat uploaden natuurlijk wel moet toestaan - want in elk geval dan is er sprake van een privacyrisico. En als die data geüpload wordt en anderen worden via hun app gewaarschuwd dat zij mogelijk zijn besmet, moeten zij natuurlijk wel allemaal in zelfquarantaine gaan totdat zij kunnen worden getest en het ook zin heeft om die test te doen (het virus zich voldoende heeft vermenigvuldigd om te kunnen worden aangetoond tijdens een test).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.