image

COA lekt gegevens slachtoffers mensenhandel via 'gewit' Exceldocument

woensdag 24 juni 2020, 10:48 door Redactie, 12 reacties

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gegevens van slachtoffers van mensenhandel via een 'gewit' Exceldocument gelekt. Dat heeft de organisatie via de eigen website bekendgemaakt. Begin dit jaar ontving het COA een verzoek op de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob) van VPRO’s Argos over signalen van mensenhandel en smokkel bij Nigeriaanse asielzoekers.

Het COA verstrekte de journalisten de gevraagde informatie in een Exceldocument. In het bestand, dat het orgaan ook online zette, stonden meldingen van mensenhandel op en rondom asielzoekerscentra vermeld, waarbij het alleen ging om meldingen met betrekking tot personen met de Nigeriaanse nationaliteit. "De persoonsgegevens van Nigeriaanse asielzoekers op deze lijst zijn vervolgens gewit. Na publicatie van de lijst op de website bleek dat persoonsgegevens van bewoners en/of medewerkers op de lijst toch zichtbaar gemaakt konden worden", aldus het COA.

Het gaat om privacygevoelige informatie, zoals namen, geboortedata, telefoonnummers en kentekennummers, zo laat NRC weten. Het gaat om gegevens van honderden slachtoffers van mensenhandel, waaronder ook hun verblijfslocaties. Na ontdekking van de persoonlijke informatie in het Exeldocument werd het COA door de journalisten gewaarschuwd en haalde het orgaan het document offline.

Vervolgens plaatste het COA een tweede document online, maar daardoor werd het datalek alleen maar groter. In dit document stonden twaalfhonderd meldingen gedetailleerd beschreven, waaronder die over asielzoekers van andere nationaliteiten. Ook dit document heeft het COA na te zijn ingelicht offline gehaald. Er wordt nog onderzocht hoe vaak het document is gedownload.

"Hoewel er, na ontdekking, adequaat is gereageerd valt niet uit te sluiten dat derden toegang hebben gehad tot persoonsgegevens van bewoners en/of medewerkers. We betreuren dit ten zeerste en hebben het datalek direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens", zo laat het COA weten.

Reacties (12)
24-06-2020, 11:55 door Anoniem
Dit is niet de eerste keer dat een "gewit" document toch niet zo "gewit" bleek als gedacht. Kennelijk moet iedere ambtenaar dezelfde les opnieuw leren. En daarnaast, "excel" is een gesloten, proprietary, formaat* en daarmee ongeschikt als informatiedrager voor openbare gegevens.


* zelfs in de "x" variant is het geen open formaat, aangezien het toch net niet aan de (er hopeloos doorheen gefrommelde) ooxml-standaard-zoals-geratificeerd voldoet.
24-06-2020, 12:06 door Anoniem
Vreemd dat ze een Excel document sturen (dit impliceert XLSX) terwijl zij gehouden aan aan de Forum Standaardisatie welke door deze doeleinden ODF verplicht (https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/odf).
24-06-2020, 12:17 door Anoniem
Clowns
24-06-2020, 12:17 door Anoniem
Tja wat moet je hier in hemelsnaam vsn zeggen. Dat ze ook geld moeten besteden aan mensen die verstand van zulke dingen hebben?
24-06-2020, 13:15 door Anoniem
nigeriaanse asielzoekers die een kenteken op hun naam geregistreerd hebben staan?

hoe dan?
24-06-2020, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: Vreemd dat ze een Excel document sturen (dit impliceert XLSX) terwijl zij gehouden aan aan de Forum Standaardisatie welke door deze doeleinden ODF verplicht (https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/odf).

Op zich geef ik je gelijk, maar toch iets te kort door de bocht. Verplicht betekent Comply-or-Explain. Maar in dit geval zou ik zlef geen Explain kunnen bedenken.
24-06-2020, 13:43 door Anoniem
Het COA werkt graag mee aan fraude en smokkel. Hebben dus boter op hun hoofd en vele mensenlevens op hun geweten. Weten van alles wat met fraude te maken heeft, maar doen NIKS. Dat ze een lullig incompleet exceldocumentje verstrekken tbv 'openbaarheid' , zegt genoeg over de staat van verrotting waar ze zich in bevinden. En toont direct hun betrokkenheid bij de smokkel.
Het corrupte en compleet overbodige COA moet zo snel mogelijk ontmanteld worden. Het IND en wat oude gevangenissen zijn meer als voldoende , lijkt me. Veel efficiënter, goedkoper en hygiënischer. En minder overlast voor de omgeving. En het feit dat hiermee ook de aanzuigende werking zal afnemen, is mooi meegenomen.
24-06-2020, 13:49 door karma4
Een Wob verzoek met gerichte vragen over personen met bepaalde achtergronden (nigerianen) een doel als profilering.
Sorry, maar dat lijkt me een een no go vanuit die vraagstelling. Er moeten andere minder inbreuk makende opties zijn.
24-06-2020, 14:18 door PJW9779
Ik werk al 40 jaar met Excel(-achtigen), maar wat houdt 'witten' in?
Anti-racisme actie?
24-06-2020, 16:43 door Anoniem
Door PJW9779: Ik werk al 40 jaar met Excel(-achtigen), maar wat houdt 'witten' in?
Ik weet niet wat ze er precies onder verstaan, maar ik ben bang dat het een handeling is die gebaseerd is op de naïeve en misplaatste aanname dat als je een tekst niet meer ziet staan hij er niet meer is. Bij soortgelijke ongelukken in het verleden waren teksten in PDFs afgedekt met zwarte vlakken, door mensen die niet beseften dat de tekst daarmee niet gewist is. Er zal een vergelijkbare fout zijn gemaakt.

Dit is het soort ongelukken dat je kan verwachten als mensen de gereedschappen die ze gebruiken niet voldoende begrijpen. Veel mensen begrijpen office-pakketten en andere software op operationeel niveau, ze kennen een aantal handelingen en de zichtbare effecten van die handelingen, maar ze hebben geen benul van het soort datastructuren dat eronder ligt en wat die impliceren voor wat wel en niet in een document aanwezig is en dus boven water te halen is.

De pest is dat besef van de ontbrekende kennis er pas is als die kennis niet ontbreekt. Vraag jezelf maar eens om op een rijtje te zetten wat je allemaal niet weet. Het is onmogelijk om daar volledig in te zijn. En dus gaan er dingen fout op plaatsen waar benodigde kennis ontbreekt en komt men daar pas achter als het misgaat.
24-06-2020, 17:17 door Anoniem
Door PJW9779: Ik werk al 40 jaar met Excel(-achtigen), maar wat houdt 'witten' in?
Anti-racisme actie?

Laten we alsjeblieft die discussie hier niet starten.. Het heeft NIETS met het onderwerp te maken.
25-06-2020, 15:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-06-2020, 15:20
Wat is dat voor racistische term, gewit? Ik vind dat het maar eens afgelopen moet zijn met dit pejoratieve gebruik van de blanke (huids)kleur! Wat is er mis met het meer gebruikelijke zwart gemaakt?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.