image

Overheid start op 1 juli in regio Twente proef met corona-app

donderdag 25 juni 2020, 09:19 door Redactie, 13 reacties

De overheid start op 1 juli in de regio Twente een proef met de corona-app die het bron- en contactonderzoek van de GGD moet ondersteunen. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De op dat moment beschikbare versie van de app wordt dan getest door een "representatieve groep" mensen uit de regio.

Begin deze maand heeft er al in samenwerking met het ministerie van Defensie een veldtest plaatsgevonden om de technische werking van bluetooth bij het vaststellen van nabijheid te valideren. Deze test vond plaats op het terrein van het Defensie-CBRN in Vught, waar in een gecontroleerde omgeving door medewerkers van Defensie zeven praktijkscenario's zijn gesimuleerd.

"Zoals bekend is bluetooth op zichzelf onvoldoende nauwkeurig om de afstand te kunnen meten. Dat blijkt ook uit de tests. Voor de notificatie-app is het echter voldoende om een indicatie te hebben van hoe nabij twee telefoons zijn geweest. Door data hierover te combineren met de tijdsduur van de nabijheid kan met aanzienlijke betrouwbaarheid worden gemeten of twee gebruikers van de app in een situatie zijn geweest met risico op besmetting", aldus De Jonge. De resultaten van de veldtest worden nu vergeleken met die van andere landen. Op basis daarvan wordt een besluit genomen over de meest effectieve instelling van de parameters in de app.

Naast de test in de regio Twente die volgende week begint vinden er ook testen plaats met specifieke doelgroepen op specifieke thema's, zoals toegankelijkheid, privacy en beveiliging, en met de GGD-en om te kijken hoe de app in het reguliere contactonderzoek past. Aan het eind van de testperiode dienen de gebruikers de app weer te verwijderen en wordt gericht doorgewerkt aan het verbeteren van de app.

"We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen. De app kan daar een belangrijke rol in spelen. Mooi dat de regio Twente haar technische expertise en noaberschap ter beschikking stelt om corona samen onder controle te houden", zegt De Jonge.

Verder laat de minister weten dat Nederland met verschillende andere landen samenwerkt om de nationale corona-apps ook buiten de grenzen te laten werken. Zo kunnen Nederlanders in het buitenland worden gewaarschuwd als ze met een besmet persoon in contact zijn gekomen. Het is de verwachting dat een eerste groep landen waaronder Duitsland, Nederland, Italië, Ierland en Polen begin juli deze oplossing kunnen gaan testen.

Introductie

Tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen stelde de minister al dat de corona-app bijna af is. Iets dat hij in de brief herhaalt. Het is nu de bedoeling om rond 15 juli een besluit te nemen over hoe de landelijke introductie van de app moet plaatsvinden. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de uitkomsten van de technische testen, praktijktesten en testen met de specifieke doelgroepen, het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens, de beveiligingstests en de adviezen van de Taskforces en van de Begeleidingscommissies.

Zodra de app wordt geïntroduceerd zal er ook onderzoek plaatsvinden naar de epidemiologische waarde van de app. "Digitale ondersteuning is namelijk geen doel op zich, maar een middel om samen de epidemie in te dammen", zo stelt De Jonge. Eerder sprak de minister nog de hoop uit dat de corona-app voor de zomervakantie gereed zou zijn.

Reacties (13)
25-06-2020, 09:43 door Anoniem
Ik vraag mij af wat de kosten zijn geweest om deze app te ontwikkelen.

Duitsland heeft al zo een app, en die koste 20 miljoen, ja, echt... TWINTIG MILJOEN, om die te ontwikkelen.

Corona is een grote farce, waar, net als de ' millnium-bug' flink aan wordt verdient middels de verkoop
van mondkapjes en desinfecterende sprays.

Die app komt er per 1 julie, terwijl het virus nagenoeg geen slachtoffers meer maakt.
25-06-2020, 09:52 door Anoniem
Waarom testen als toch al duidelijk is dat de App er moet komen? Pure tijdsverspilling.

Zelf snap ik niet waarom Nederlanders deze App zouden gaan gebruiken. Tenzij ze zelf zeer ziek zijn van corona. De kans op een false positive is veel hoger dan dat de App terecht constateert dat je besmet bent.

Vorige week moest ik ergens wachten en de wachtruimte was nogal vol. Ik ben toen met mijn kont tegen een bank gaan staan op een rustig plekje in de wachtruimte. Als er achter mij iemand op de bank had gezeten dan zaten onze telefoons tegen elkaar aan. Terwijl de kans op besmetting nihil was omdat mijn coronagat aan de tegenovergestelde kant was.

Meerdere experts, waaronder de Nederlandse uitvinder van Bluetooth, hebben al gezegd dat het niet gaat werken. Maar minister de Jonge heeft er een prestige project van gemaakt voor zichzelf. Met zijn belerende manier van uitleggen van hoe het werkt. Dat weten we wel op deze site. Daar hebben we geen leraar basisonderwijs voor nodig. We, degenen die deze App moeten gaan gebruiken, zijn allemaal volwassenen.
25-06-2020, 10:25 door Anoniem
Er ontbreekt nog: om kindermisbruik tegen te gaan en terrorisme bestrijding.
En niet verder vertellen, ook handig om iedereen behalve de criminelen in de gaten te hebben.
25-06-2020, 11:48 door Anoniem
Verwachten ze nou echt dat iedereen die ook ziek is dat ook gaat vermelden in ze telefoon.
Je plakt alleen maar een stempel op jezelf dan.
Behalve dat de mensen soms al vrij vervelend beginnen te worden in sommige winkels gaan ze nou zeker, als of het een pokomon spelletje is, op zoek naar iemand die dat wel eerlijk ingevuld zou hebben, en corona zou hebben.
Dat gaat er dan wel gezellig van worden op straat zo met ze alle.
Allemaal loeren naar je telefoon bij wie je app een waarschuwing geeft.
25-06-2020, 13:12 door Anoniem
Ik snap zoiezo niet dat iedereen met een GPS wil rondlopen.
Een open bluetooth connectie is al erg genoeg.
Nog meer telefoon-zombie gedrag op straat ?
25-06-2020, 14:48 door Anoniem
Dit lijkt meer een beproeving / verificatie van de werking van de app voordat uberhaupt gesteld kan worden wanneer de publieke release realistisch is. Dat kan je niet doen onder stoom en kokend water zoals de Jonge nu bezig is.

Belangrijke adviezen aan de Jonge via s_1__Programma_van_Eisen_voor_digitale_oplossing_ter_aanvulling_op_bron-_en_contactonderzoek_GGD.pdf zijn onder meer:

- De Begeleidingscommissie constateert echter ook dat de volledigheid en helderheid van het opgestelde PvE op onderdelen nog niet voldoende is.
Het PvE lijkt toe te werken naar een specifieke oplossing, namelijk de creatie van een specifieke notificatie-app, in plaats van een concreet en generiek overzicht te geven van de randvoorwaarden en eisen voor deze vorm van digitale ondersteuning te formuleren.

- Het doel, het middel en de functionaliteit lopen in het huidige PvE door elkaar heen.
Bovendien ontbreken een aantal belangrijke zaken, waaronder een duidelijke context en doelstelling van een notificatie-app, handelingsperspectief van de gebruiker, juridische basis, faal- en succescriteria, criteria voor gebruiksvriendelijkheid en voor de beoogde (volks)gezondheid en epidemiologische effecten, en hoe wordt geëvalueerd en beoordeeld of en wanneer de app haar beoogde volksgezondheidseffecten heeft behaald.

Dat betekent dat de hele basis waarop de app in beginsel wordt ontwikkeld van meet af aan onvoldoende wordt uitgewerkt.
Dat betekent ook dat de Jonge iets ontwikkeld waarvan de werking op voorhand al niet toetsbaar is/was.
Hoezo vermeldt de redactie van security.nl wel de voorgenomen stappen maar niet tot weinig over de werking en toetsbaarheid van waar de Jonge mee bezig is?
De Jonge zou is in dit traject draagvlak willen creëren door maximaal transparant te zijn.
Nou komen als gevolg daarvan cruciale inzichten naar voren.
Daaronder over de kansen dat de minister de eventuele bijdrage van de app eigenlijk lastig tot nauwelijks kan aantonen, wat doe je daar dan mee?
Dan ga je toch keihard aan de bak?
25-06-2020, 14:49 door Anoniem
Als ik moet afgaan op bovenstaande reacties dan gaat de corona-app vooral floppen vanwege onwetendheid, onbegrip en argwaan van de burgers in Nederland. Ik zou zeggen: verdiep je er eerst eens in voordat je oordeelt.
Veel hangt af van hoe gevoelig de ontwikkelaars de app instellen. Zij weten heus wel dat ze hiermee moeten oppassen.
Juist in een situatie waar betrekkelijk weinig mensen zijn besmet, is de corona app een pré.
Er zijn dan immers maar weinig false positives omdat er maar weinig mensen besmet zijn.

Vorige week moest ik ergens wachten en de wachtruimte was nogal vol. Ik ben toen met mijn kont tegen een bank gaan staan op een rustig plekje in de wachtruimte. Als er achter mij iemand op de bank had gezeten dan zaten onze telefoons tegen elkaar aan. Terwijl de kans op besmetting nihil was omdat mijn coronagat aan de tegenovergestelde kant was.
En dus lap je de anderhalve meter samenleving maar aan zijn laars? Waarom hoor ik daar niets over?
Er zijn toch gevallen dat anderhalve meter onzin is, en daarom is de hele anderhalve meter samenleving toch flauwekul
net als die app?

Weet je, het negatieve overbelichten en het positieve onderbelicht laten (of andersom) is ook een vak.
Het valt in de categorie "nepnieuws". Want halve waarheden zijn de grootste leugens.
Laat een ieder hiervoor waken, en daarom alle moeite doen om het hele plaatje goed in beeld te krijgen.

app matter lives
25-06-2020, 15:37 door Anoniem
* Ach, hier een discussie over een App.
https://www.schneier.com/blog/archives/2020/05/me_on_covad-19_.html

* Verder iets over bluetooth. Hierveel telefoons krijgen geen updates om dit te voorkomen?
https://francozappa.github.io/about-bias/
https://francozappa.github.io/about-bias/publication/antonioli-20-bias/antonioli-20-bias.pdf
25-06-2020, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Vorige week moest ik ergens wachten en de wachtruimte was nogal vol. Ik ben toen met mijn kont tegen een bank gaan staan op een rustig plekje in de wachtruimte. Als er achter mij iemand op de bank had gezeten dan zaten onze telefoons tegen elkaar aan. Terwijl de kans op besmetting nihil was omdat mijn coronagat aan de tegenovergestelde kant was.
En dus lap je de anderhalve meter samenleving maar aan zijn laars? Waarom hoor ik daar niets over?
Er zijn toch gevallen dat anderhalve meter onzin is, en daarom is de hele anderhalve meter samenleving toch flauwekul
net als die app?

Soms moet je je gezond verstand gebruiken. Waar ik stond was de beste plek om besmetting door mij, en belangrijker, besmetting van mij te voorkomen.

Het was trouwens zo druk daar door de versoepelingen van de overheid. Maar ik wilde mijn afspraak daardoor niet missen want die was ook belangrijk en ik had er lang op gewacht.
26-06-2020, 00:32 door Anoniem
Mensen hebben toch ook een eigen verantwoordelijkheid.
Voel je je niet lekker ga je niet naar je werk en blijf je thuis.

Er stappen nu toch al steeds meer onverantwoordelijke mensen met klachten in de auto.

Voel je je goed dan kan al veel meer. Ondersteun je immuunsysteem, eet gezond, beweeg voldoende.
Gebruik extra vitamine en mineralen als je medicijnen gebruikt, die daar een gat in kunnen slaan.

Houdt een mondkapje niet te lang op vanwege optredend zuurstof tekort bij grotere inspanning.
Kortom gebruik je gezonde verstand en laat je niets "aan-appen".

luntrus
27-06-2020, 13:38 door Anoniem
De Twente proef is beperkt tot 10000 personen (licenties). Moeten ze straks voor iedere Nederlander een licentie kopen? Aan de proef doen ook 1000-2000 ambtenaren. Werken die ambtenaren niet haast allemaal thuis.
28-06-2020, 08:54 door Legionnaire
Dat ze de app hier bij de UT laten ontwikkelen is ook niet vreemd.
Gezien we hier de beste Developers/Hackers te wereld hebben .
Daarnaast hebben we een groot test centrum.
Tevens is de uitvinder van de Bluetooth technologie, Jaap Haarsten hier hoogleraar geweest, maar heeft het voordien toen hij bij Ericsson werkte de technologie ontwikkeld, maar de techniek niet echt bijzonder vind en te simplistisch en er geen patent op aangevraagd, maar Erricson wel.
Hij verdiend er dus niets aan, maar werd in 2015 wel opgenomen in de Hall of Fame voor uitvinders.
Het zegt al genoeg, dat hij geen vertrouwen in zijn ontwikkeling heeft.
Eergisteren was ik nog op de UT, gezien vrienden daar lesgeven en be even wezen kijken bij de studenten die zich bezig houden met de app.
Ze hadden het binnen een paar uur ontwikkeld, maar geven eerlijk aan, dat het onmogelijk is om het veilig en stabiel te maken.
Gezien er zoveel variabelen zijn waar de app van afhankelijk is, ten eerste Bluetooth is niet veilig, daarnaast heb je te maken met enorm veel verschillende mobieltjes met verschillende OS.
Oude versies, nieuwe versies, is de mobiel up to date en welke versie Bluetooth wordt er gebruikt en dan de gebruiker nog, die van allerlei lekke apps installeren en niets van beveiliging weten.

Veel succes overheid
28-06-2020, 19:29 door Anoniem
Door Legionnaire: Dat ze de app hier bij de UT laten ontwikkelen is ook niet vreemd.
Gezien we hier de beste Developers/Hackers te wereld hebben .
Daarnaast hebben we een groot test centrum.
Tevens is de uitvinder van de Bluetooth technologie, Jaap Haarsten hier hoogleraar geweest, maar heeft het voordien toen hij bij Ericsson werkte de technologie ontwikkeld, maar de techniek niet echt bijzonder vind en te simplistisch en er geen patent op aangevraagd, maar Erricson wel.
Hij verdiend er dus niets aan, maar werd in 2015 wel opgenomen in de Hall of Fame voor uitvinders.
Het zegt al genoeg, dat hij geen vertrouwen in zijn ontwikkeling heeft.
Eergisteren was ik nog op de UT, gezien vrienden daar lesgeven en be even wezen kijken bij de studenten die zich bezig houden met de app.
Ze hadden het binnen een paar uur ontwikkeld, maar geven eerlijk aan, dat het onmogelijk is om het veilig en stabiel te maken.
Gezien er zoveel variabelen zijn waar de app van afhankelijk is, ten eerste Bluetooth is niet veilig, daarnaast heb je te maken met enorm veel verschillende mobieltjes met verschillende OS.
Oude versies, nieuwe versies, is de mobiel up to date en welke versie Bluetooth wordt er gebruikt en dan de gebruiker nog, die van allerlei lekke apps installeren en niets van beveiliging weten.

Veel succes overheid

Techneuten maken een appje. Werkt vast prima vanuit technologisch standpunt bezien.

Maar de app biedt echter geen betrouwbare oplossing om de mensen op betrouwbare wijze te informeren over hun veiligheid. En dit is het probleem.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.