image

Nederlandse corona-app CoronaMelder wordt komende dagen getest

woensdag 8 juli 2020, 12:30 door Redactie, 9 reacties

De Nederlandse corona-app heeft de naam CoronaMelder gekregen en wordt de komende dagen door honderden mensen in Twente getest, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid via Twitter bekendgemaakt. Half juli zal het kabinet vervolgens besluiten over de landelijke introductie van de app.

Tevens heeft de minister een introductiefilmpje online gezet waarin de werking van de app wordt uitgelegd. De app genereert elk kwartier een unieke code die via bluetooth wordt uitgezonden. Andere app-gebruikers in de buurt van de gebruiker slaan deze codes op hun telefoon op. Tevens wordt bijgehouden hoe groot de afstand tussen gebruikers ongeveer was en de duur van het contact.

De codes worden veertien dagen op de telefoon bewaard. Wanneer iemand door de GGD positief is getest op corona, kan hij of zij dit aangeven in de app. Dit is vrijwillig. Vervolgens worden alle codes van de afgelopen veertien dagen die op het toestel van de gebruiker zijn gegenereerd naar een centrale server geüpload. De corona-app kijkt een aantal keer per dag of de op de telefoon aanwezige codes van tegengekomen personen overeenkomen met de codes op de servers.

Wanneer dit het geval is, is de gebruiker in contact geweest met iemand die corona heeft. Vervolgens krijgt de gebruiker een waarschuwing op welke dag het contact heeft plaatsgevonden. De identiteit en locatie worden niet doorgegeven. Verder geeft de app advies over wat gebruikers vervolgens kunnen doen, zoals het aanvragen van een coronatest.

De app wordt in de regio Twente voor het eerst door het publiek getest. "We moeten alles op alles zetten om een tweede coronagolf te voorkomen. De dijk die die tweede golf kan tegenhouden, dat zijn wij samen. De app kan daar een belangrijke rol in spelen. Mooi dat de regio Twente haar technische expertise en noaberschap ter beschikking stelt om corona samen onder controle te houden", zo laat De Jonge weten. De code van de app is te vinden op GitHub. Op Twitter zijn de ontwikkelaars een poll gestart welk icoon de app moet krijgen. De testversie is voorzien van een icoon met een blauw virus en rood-paarse bel.

Reacties (9)
08-07-2020, 12:54 door Anoniem
Conceptueel klinkt het goed.
Als de implementatie nou ook nog goed is, dan zou het misschien iets kunnen zijn.

Echter, het is overheid met ICT. Dus eerst zien en dan pas geloven.
08-07-2020, 13:34 door Anoniem
"in de buurt" en "op een dag"
Alsof je hiermee voor jezelf een risicoanalyse kunt maken.
Gaat denk ik niet werken.
08-07-2020, 13:43 door Anoniem
dijk die die tweede golf kan tegenhouden
Weer een nieuwe frame.
Eerst was het een muur, waar je in dit kader niets aan hebt ondat zowel mensen als het virus continu zich nou eenmaal verplaatsen en je die regels in de basis niet kan veranderen zonder meer schade toe te brengen dan je voorkomt.
Datzelfde geldt eveneens voor het frame van een dijk.
Daar kom je eens in zoveel tijd een keer langs.
Als je nou eens de grensen beter gaat monitoren dan dat de eigen bevolking gemonitoord wordt dan ben je misschien nog nuttig bezig.
Want dijk-bewaking zonder bewaking van buitendijken heeft heel Nederland noch Europa bij een virus verplaatsing echt bar weinig aan.

En dan de mntoring zelf, die zal alleen maar enigzins geloofwaardig kunnen zijn als je als opdrachtegver de Jonge wel eerst duidelijk aangeeft en onderbouwt welke streefwaardes je wilt hanteren en waarom die dan een goede indicator voor zijn om conclusies op te basseren.
Anders kan je altijd wel lekker monitoren maar dan blijft de ernst en toestand vooraf allemaal wel erg kneedbaar.
Met intervallen van 15 minuten mis je zoals gezegd heel veel potentiele contact momenten.
De gemiste aantallen zijn per persoon onwillekeurig maar wel heel specifiek en hard voor juist dat ene moment.
Dus hoe maatgevend is dan als je met de app de streefwaardes haalt?
En welke voorspellende waarde koppel je hier allemaal aan?
En hoe goed kan iedereen die valideren?

Dan tot slot, de app zou volgens de Jonge en media berichten na de misllukte appaton toch echt decentraal en letterlijk niet via centrale-servers worden ontsloten.
Dit omdat de Jonge privacy ook hoog in het vaandel had zo stelde hij.
Nu hij dan toch via een server data laat ontsluiten trekt hij om zijn woorden gestand te doen dus helemaal definitief na de proef de stekker uit dit traject?
08-07-2020, 15:26 door Anoniem
Volgende stap is iedereen voorzien van een chip.
A u bent 67 en 5 maanden, tijd voor a.o.w., oeps op de knop gedrukt, nu bent u dood.
08-07-2020, 16:55 door Anoniem
Als je alweer rekent op een miljoen nieuwe medelanders.
Zijn die allemaal voor binnenkomst getest op het virus?
08-07-2020, 17:03 door Anoniem
Het is wat de idioot wil downloaden... Voor ziektes moet je bij een dokter zijn. Dit lijkt op een experiment hoeveel idioten er in een land rondlopen: Gelijk aan het aantal downloads.
08-07-2020, 17:16 door spatieman
de naam corona melder, ik weet niet, dat heeft zo'n zoute nasmaak als in de periode 1940-45
09-07-2020, 02:26 door Anoniem
Randvoorwaarde 5
De oplossing moet zoveel mogelijk voorkomen dat er geen melding van besmettingrisico wordt gedaan, terwijl dat wel zou moeten.
Randvoorwaarde 6
De oplossing moet vals-positieve meldingen zoveel mogelijk voorkomen

Met "zoveel mogelijk" in deze specs grossiert het ontwerp-team in bekende valkuilen van niet specifiek, meetbare en tijdgebonden termen criteria.
Deze specs zijn zo geformuleerd dat ze bij voorbaat dus niet goed aansluiten bij de praktijk waarin het aantoonbaar zou moeten werken en aantoonbaar iets moet bijdragen.

En wat valt dan wel en wat valt niet onder het "moeten" melden van besmettingsrisico door de "oplossing"?
Is dat "moeten" een juridisch wettelijke dwang-afhankelijkheid?
Dat kan dus al niet objectief eenduidig worden geverifieerd.
Omdat "besmettingsrisico" als bijzondere specie van "risico" ook volledig in the eye of the beholder is en niet slechts een kans-opportuniteit is.
En is het risico bij 15 minuten werkelijk anders terwijl bij gelijke virulente werking je evengoed binnen 1 minuut als na 20 minuten pas virus deeltjes het immuun systeem zouden kunnen passeren.
Het is dus niet "de oplossing" die bepaalt of beïnvloedt of er wel geen meldingen worden gemist of ten onrechte / overbodig worden gemeld.
Het zijn de omstandigheden en mede mensen die dat bepalen, niet een voorgeprogrammeerde of geüpload redeneer schema!
We zijn potverdorie sowieso geen robot-maatschappij.

Hoe vaak en hoeveel zou de oplossing by design het specifieke risico voor elk geval afzonderlijk eigenlijk wel kunnen melden???
Dat bepaald namelijk ook wat een effectief en haalbaar referentie-niveau voor het criterium "moeten melden" van de oplossing is.

Wat verwacht het ontwikkel-team dus in aantallen aan terechte niet false positive risico meldingen?
09-07-2020, 10:54 door Anoniem
Please comply and report, altijd en eeuwig, veel en vaak als het aan deze regering ligt.
Eenmaal dat taboe overwonnen moeten jongeren en pasgeboren door hun ouders over nog extra dosis menselijkheid ipv robotismen worden opgevoed willen ze geen slaafsheid in hun repertoire hebben ingebakken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.