image

Belgische horeca gaat verplicht gegevens van gasten registreren

donderdag 23 juli 2020, 14:19 door Redactie, 11 reacties

Wie een restaurant of café in België bezoekt moet straks verplicht zijn telefoonnummer of e-mailadres opgeven. Dat heeft premier Sophie Wilmès tijdens een persconferentie vanmiddag bekendgemaakt. De maatregel volgt na een toename van het aantal coronabesmettingen in België.

Vanaf 25 juli wordt het ook verplicht om op markten, rommelmarkten, in winkelstraten, in openbare gebouwen en in de horeca een mondmasker te dragen. Daarnaast wordt de registratieplicht voor de horeca ingevoerd. Bij bezoek van restaurant, bar of café moet een e-mailadres of telefoonnummer worden opgegeven. Deze data zal voor een periode van veertien dagen worden bewaard en moet het bron- en contactonderzoek ondersteunen.

Wilmès laat weten dat de gegevens alleen voor de bestrijding van het coronavirus mogen worden gebruikt. Een formulier voor het registreren van de gegevens wordt aanstaande zaterdag door de Belgische overheid beschikbaar gesteld. Denis Ducarme, minister van Middenstand en KMO, liet vanochtend voordat het Belgische Veiligheidsraad bijeen kwam nog weten dat hij een registratieplicht niet zag zitten.

"Voor een dergelijke registratieplicht is voorlopig geen wettelijke basis", aldus Ducarme. "We moeten bouwen op het advies dat we van de Gegevensbeschermingsautoriteit gekregen hebben. Een dergelijke registratieplicht nu invoeren zou een stap op een illegale weg zijn, en dat zou snel verbroken kunnen worden door de Raad van State. Als we in die richting willen gaan, zal dat in overleg met de sector moeten gebeuren en zal er een wettelijke basis moeten zijn die er vandaag nog niet is."

Reacties (11)
23-07-2020, 14:46 door Anoniem
Ik blijf me verbazen hoe dit soort maatregelen op blijven borrelen. Meer testen, meer vrijheden is meer besmettingen. Logisch. Zolang de aantal opnames in de ziekenhuizen en doden niet drastisch omhoog gaan, geeft mij het idee mij dat de kracht van het virus achteruit gaat.
Ik snap dat je wilt voorkomen dat er meer mensen dood gaan, maar bescherm dan ook de zwakkere mensen en leg niet allerlei regels op de sterkere mensen .Beperk de bv toegang tot verzorgingstehuizen. Doe dit door alleen mensen toe te laten die recent getest zijn en zorg voor goede bescherming op die plekken als men toch op bezoek gaat..
Blijf binnen als je je ziek voelt. Laat jezelf testen als je zwakkere mensen in je omgeving hebt en beperk je bezoeken bij de zwakkere mensen tot een minimum.

Ik heb meer het idee dat overheden allerlei draconische maatregelen opgooien en dan kijken wat er blijft plakken.
En plakt het eenmaal.... dan blijft het plakken.
23-07-2020, 14:58 door Anoniem
Ik raad iedereen aan om hiervoor een disposable email address te gebruiken met een geldigheid van veertien dagen, immers
(1) Je hoeft geen persoonsgegevens te verspeiden, zodat je het proliferatieprobleem niet groter maakt dan het al is
(2) De onderneming hoeft geen vaste persoonsgegevens te verzamelen en is dus minder kwetsbaar als deze regel in strijd blijkt te zijn met de wet
(3) Je bent bereikbaar gedurende de beoogde periode en gaat dus mee in de doelstelling van deze regel; je ben niet asociaal bezig
(4) Je dwingt technisch af dat er niets misbruikt kan worden na de beoogde periode
23-07-2020, 15:09 door Anoniem
Nou ja, dan dus maar niet meer naar de horeca. Het gaat ze geen r**t aan wie ik ben en waar ik kom.
Leuk voor de ondernemer die probeert te overleven!
23-07-2020, 16:27 door Anoniem
L.S.

Des te langer deze toestand duurt wordt het steeds dystopischer met privacy inbreuken en door hoepeltjes springen.
Burgers raken zo langzaamaan compleet gegijzeld.
Waar en wanneer houdt het eens op of..... geven de autoriteiten deze "macht" nooit meer uit handen?
De maatschappij functioneert steeds minder op zo'n manier. Is dit de "grote reset"?

#sockpuppet
23-07-2020, 21:05 door Anoniem
Dit gaat gewoon een gevaarlijke kant op, en we blijven dit maar slikken uit angst?
23-07-2020, 21:40 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ja, dan dus maar niet meer naar de horeca. Het gaat ze geen r**t aan wie ik ben en waar ik kom.
Leuk voor de ondernemer die probeert te overleven!
Ja hoor, ikke, ikke en de rest mag stikken!
24-07-2020, 10:50 door Anoniem
Dit registreren is in Duitsland een maatregel al vanaf het begin van de versoepeling. Ik geef dan het adres en tel.nummer op waar je dan verblijft. Probleem opgelost.
24-07-2020, 13:20 door Anoniem
Mijn telefoonnummer wordt dan 06-12345678 en mijn emailadres zoekhetmaaruit@gmail.nl

Je hebt dan toch voldaan?

Niettemin neem ik CORONA uiterst serieus. Ik ken een bouwvakker en die vent was beresterk en gezoend. En die man lag maanden in coma en nu kan die niet eens zijn arm optillen en zit aan minimaal een jaar revalidatie. En nee die had niets maar ook niets onder zijn leden. En als ik dat koppel aan 31 mensen besmet in een cafetje in Hillegom op 1 avond...dan denk ik echt wel 2 keer na.

Het is niet de Mo cromafia maar de micromafia.
24-07-2020, 13:24 door johanw
Door Anoniem: Nou ja, dan dus maar niet meer naar de horeca. Het gaat ze geen r**t aan wie ik ben en waar ik kom.
Leuk voor de ondernemer die probeert te overleven!
Email adres, wordt er uberhaupt gecontroleerd of dat een bestaand adres is? Zo nee, je staat niet onder ede dus een random adres opgeven werkt ook.
27-07-2020, 23:03 door Anoniem
Door Anoniem: Mijn telefoonnummer wordt dan 06-12345678 en mijn emailadres zoekhetmaaruit@gmail.nl
Je hebt dan toch voldaan?.
Als er toch geen eisen aan gesteld zijn, kan je het natuurlijk zo doen.
28-07-2020, 02:36 door Anoniem
Hoe gek moet je nú weer gaan acteren? Dus even voordat je naar binnen gaat emailadres aanmaken. Die hoeft maar 10 minuten te bestaan ivm controle. Maargoed: Erg verbaasd hierover. Gaat idd de foute kant op. Te zot voor woorden. Helemaal dat je nergens iets leest over een gezond voedingspatroon ivm de weerstand. Niet voor niks is de corona-explosie nergens zo snel verspreidend en dodelijk als in de USA, dat wat men van bijv. Afrika en India verwachtte.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.