image

CoronaMelder-app passeert 1 miljoen downloads

dinsdag 25 augustus 2020, 14:00 door Redactie, 16 reacties

De CoronaMelder-app is sinds die op 17 augustus in de Apple App Store en Google Play Store verscheen meer dan 1 miljoen keer gedownload. Dat laat Edo Plantinga, communitymanager van CoronaMelder, via Twitter weten. Vooralsnog is de app alleen in Drenthe Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente te gebruiken.

Minister De Jonge van Volksgezondheid hoopt de app op 1 september landelijk in Nederland uit te kunnen rollen. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken werd vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd. De Jonge riep de Tweede Kamer op om het voorstel met de grootst mogelijke spoed te behandelen, het liefst deze week nog. Een dergelijk verzoek ging ook uit naar de Eerste Kamer.

"In de afgelopen twee weken is een sterke toename zichtbaar van het aantal besmettingen. Het aantal mensen in Nederland dat positief wordt getest op het coronavirus loopt op. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het kabinet neemt maatregelen om dit aantal terug te brengen. CoronaMelder is één van het instrumenten die ingezet kan worden om het aantal besmettingen te beheersen", aldus de minister in zijn verzoek aan de Eerste Kamer. De Jonge voegt toe dat de gehele parlementaire behandeling van het wetsvoorstel vóór 1 september hoopt af te ronden.

Het ministerie van Volksgezondheid liet vorige week nog aan Nu.nl weten dat bijna anderhalf miljoen mensen de app niet kunnen gebruiken omdat ze een verouderde versie van Android of iOS draaien. Zo'n 425.000 Androidtelefoons en 773.000 iPhones draaien een versie van het besturingssysteem die niet door de app wordt ondersteund. Tevens zijn er ruim 278.000 smartphones met een ander besturingssysteem dan Android of iOS.

Reacties (16)
25-08-2020, 14:22 door Anoniem
Je kan op je vingers natellen dat die 1 miljoen downloaders hun huis vol hebben hangen met 'smart' apparaten. En de hele dag gekluisterd aan hun tv voor de laatste dagelijkse corona-toto.
Tot zover niet zo erg, maar vaak betrekken dergelijke types ook hun kinderen erbij.
25-08-2020, 15:14 door Anoniem
Ik ken genoeg mensen wie de coronamelder hebben gedownload even gekeken en vervolgens weer verwijderd.


Hoeveel dagelijkse gebruikers zijn er?
25-08-2020, 15:40 door Anoniem
Ik blijf dit altijd geweldig vinden...
"Vooralsnog is de app alleen in Drenthe Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente te gebruiken."

Volgens de site van de app, gebruiken ze GEEN locatie gegevens en hebben ze het alleen over bluetooth.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/apps

Benieuwd wat er gebeurd als je je telefoon in flightmode zet en dan app sideload
of via een emulator, de GPS locaties spoofen en kijken wanneer de app wel of niet werkt.
.
25-08-2020, 15:43 door Briolet
Door Anoniem: Je kan op je vingers natellen dat die 1 miljoen downloaders hun huis vol hebben hangen met 'smart' apparaten.…

Gelukkig heb je niet op je vingers gewed, want dan waren ze nu verbrand. Ik heb helemaal geen smart apparaten in huis en heb hem toch geïnstalleerd. Covid-19 is gewoon te serieus om niet mee te helpen om de verspreiding tegen te gaan. En dat helpt alleen als er een groot percentage de app installeert.

Ik zie in de settings dat hij bij mij nu 6 keer een controle op besmetting uitgevoerd heeft. Soms twee maal op een dag. Afgelopen zondag was er echter geen check. Op zich vreemd. Ik heb dan wel niet langdurig contact met anderen gehad op die dag, maar een contact van eerder in de week kan intussen als besmet geregistreerd staan. Ik had dus verwacht dat hij minimaal elke dag een controle uitvoert.
25-08-2020, 17:11 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik blijf dit altijd geweldig vinden...
"Vooralsnog is de app alleen in Drenthe Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente te gebruiken."
Ik heb het niet getest, maar vermoed dat de app overal te gebruiken is. Je krijgt van de GGD'en buiten genoemde regio's, na positief te zijn getest, alleen niet de code die je nodig hebt om gegevens te kunnen uploaden en zo andere app-gebruikers te waarschuwen.

Nb. als 1 miljoen downloads ook werkelijk 1 miljoen perfect werkende apps betekent en verder ALLES meezit, is de effectiviteit (bij 17 miljoen potentieel besmettlijke mensen, nertsen dus niet meegerekend) minder dan 0,35%.

D.w.z. van 2000 ontmoetingen waarbij 1 persoon besmettelijk is en 1 niet, zullen bij gemiddeld bijna 7 ontmoetingen beide personen de app gebruiken. Onder voorwaarde dat elke besmettelijke persoon zich binnen een redelijke termijn wil, kan en mag laten testen, daadwerkelijk positief getest wordt, snel de uitslag ontvangt plus uploadcode, en daadwerkelijk de app binnen redelijke termijn opdraagt gegevens te uploaden, kunnen 7 potentieel besmette mensen bijtijds door hun apps gewaarschuwd worden.

In Duitsland beginnen ze nu ook te ontdekken dat 17,6 miljoen downloads (op een bevolking van ca. 83 miljoen), gecombineerd met een slecht werkende code-afgifte, veel te weinig is om een significante bijdrage te leveren (zie o.a. https://www.n-tv.de/panorama/Zweifel-an-Nutzen-der-Corona-App-article21989355.html).
25-08-2020, 19:11 door Anoniem
Door Erik van Straten:

In Duitsland beginnen ze nu ook te ontdekken dat 17,6 miljoen downloads (op een bevolking van ca. 83 miljoen), gecombineerd met een slecht werkende code-afgifte, veel te weinig is om een significante bijdrage te leveren (zie o.a. https://www.n-tv.de/panorama/Zweifel-an-Nutzen-der-Corona-App-article21989355.html).

Ironisch is dat dat een selfullfilling prophecy is: een hoop mensen staat te roepen dat het geen zin heeft om het te installeren, omdat onvoldoende mensen het installeren... Vaak wordt dit gecombineerd met nog wat FUD met een politiek sausje, zoals: Schending van je privacy! Je wordt overal gevolgd! Een plan van de (linkse|rechtste|...) overheid om de bevolking te tracken!

En dat terwijl die mensen geen idee hebben wat het DP-3T en Google/Apple Exposure Notifcation framework exact inhoudt, nooit de uitgebreide documentatie die beschikbaar is, bekeken hebben, laat staan de broncode. Vooral in Italië is dit een probleem waar de app misbruikt wordt door de oppositie om de regering zwart te maken.

In ieder geval, deze apps zijn nuttig, ook al heeft slechts een klein deel van de bevolking ze geïnstalleerd: https://www.technologyreview.com/2020/06/05/1002775/covid-apps-effective-at-less-than-60-percent-download/

Je zal er dan de epidemie niet mee stoppen, maar in ieder geval wel de verspreiding vertragen, wat de belasting op de gezondheidszorg vermindert.
25-08-2020, 19:28 door Anoniem
Door Anoniem: Hoeveel dagelijkse gebruikers zijn er?

Kwestie van tijd dat ze deze data naar buiten brengen (¡).
25-08-2020, 20:55 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 25-08-2020, 21:00
Door Anoniem: Ironisch is dat dat een selfullfilling prophecy is: een hoop mensen staat te roepen dat het geen zin heeft om het te installeren, omdat onvoldoende mensen het installeren...
Als het te kleine aantal gebruikers het enige probleem van op Bluetooth "afstandmeting" gebaseerde Corona-apps zou zijn, zou ik deze app zelf installeren en anderen oproepen dat ook te doen. Maar zelfs als elke Nederlander met deze app zou rondlopen, zou die nog voor geen meter werken.

Ik zou bijna het gebruik ervan aanmoedigen zodat de "believers" in deze app de mislukking achteraf niet aan het te kleine aantal gebruikers kunnen wijten. Maar daar is niemand mee gediend.

Door Anoniem: Vaak wordt dit gecombineerd met nog wat FUD met een politiek sausje, zoals: Schending van je privacy! Je wordt overal gevolgd! Een plan van de (linkse|rechtste|...) overheid om de bevolking te tracken!
Volgens mij maak ik mij daar niet schuldig aan.

Door Anoniem: In ieder geval, deze apps zijn nuttig, ook al heeft slechts een klein deel van de bevolking ze geïnstalleerd: https://www.technologyreview.com/2020/06/05/1002775/covid-apps-effective-at-less-than-60-percent-download/
Dat is een niet-wetenschappelijk flut-artikel gebaseerd op uitspraken van een woordvoerster die het gezichtsverlies van de "Big Data Group" van de Oxford university probeert te beperken.

Feit is natuurlijk wel dat "alle beetjes helpen", maar als maar 5% van de positief geteste mensen met zo'n app rondloopt en in de gelegenheid wordt gesteld om data uit haar/zijn app te uploaden, en dat ook daadwerkelijk doet (zoals in Duitsland), snapt elk weldenkend mens dat minstens 19 van de 20 infectieketens NIET worden doorbroken door de app.

Desgewenst zet ik het nog eens op een rij wat er allemaal fout gaat (dat wordt dan wel een lange bijdrage).
25-08-2020, 21:59 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Als het te kleine aantal gebruikers het enige probleem van op Bluetooth "afstandmeting" gebaseerde Corona-apps zou zijn, zou ik deze app zelf installeren en anderen oproepen dat ook te doen. Maar zelfs als elke Nederlander met deze app zou rondlopen, zou die nog voor geen meter werken.

Hoi Erik,

Zou je het bovenstaande wat verder toe willen lichten? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën hierover.

Al vast dank!
25-08-2020, 23:46 door johanw - Bijgewerkt: 25-08-2020, 23:47
Door Anoniem:
En dat terwijl die mensen geen idee hebben wat het DP-3T en Google/Apple Exposure Notifcation framework exact inhoudt,
Sommige ontwikkelaars blijkbaar ook niet, in Canada is er nu net een flink schandaal omdat hun app IP adressen lekt naar Google. Straks kan Google die data mooi gebruiken om je reclames voor extra ziektekosten verzekeringen of zo voor te schrijven. Of voor medicijnen,in de USA mag je daar i.t.t. Nederland mee adverteren.
26-08-2020, 10:12 door Erik van Straten
Door Anoniem:
Door Erik van Straten: Als het te kleine aantal gebruikers het enige probleem van op Bluetooth "afstandmeting" gebaseerde Corona-apps zou zijn, zou ik deze app zelf installeren en anderen oproepen dat ook te doen. Maar zelfs als elke Nederlander met deze app zou rondlopen, zou die nog voor geen meter werken.
Zou je het bovenstaande wat verder toe willen lichten? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën hierover.
Zoals ik ook schreef zijn er vele redenen waarom dit soort apps onvoldoende betrouwbaar zijn, d.w.z. de kans dat je na een waarschuwing door de app daadwerkelijk besmet bent geraakt en andersom (geen waarschuwing, wel besmet) is veel te groot.

Het volgende voorbeeld in https://www.thueringer-allgemeine.de/leben/gesundheit-medizin/wenn-die-corona-warn-app-auf-rot-umspringt-kein-anspruch-auf-test-id230248190.html van gisteren spreekt m.i. boekdelen (via telefoonnummer 116117 word je in Duitsland met een regionale medische meldkamer verbonden):
Plötzlich schlägt die Corona-Warn-App Alarm. „Erhöhtes Risiko“ steht auf rotem Hintergrund. Vier Risikobegegnungen zählte die App, die letzte vor sechs Tagen. Bei der weisungsgemäß kontaktierten KV-Nummer 116117 dann allerdings die überraschende Antwort, dass man die App nicht überbewerten soll. Im konkreten Fall heißt das: kein Test und erst einmal weiter zur Arbeit gehen.
Vertaald:
Plotseling slaat de Corona-Warn-App alarm. "Verhoogd risico" staat op een rode achtergrond. Vier risicovolle ontmoetingen meldt de app, de laatste 6 dagen geleden. Bij het op aanwijzingen gebelde telefoonnummer 116117 krijg je echter het verrassende antwoord dat je de app niet moet overschatten. In het onderhavige geval betekent dat: geen test en gewoon weer naar je werk.

Het is een illusie om te denken dat de meeste mensen, na een melding van hun app, in quarantaine zullen gaan zolang ze zelf geen symptomen hebben en niet getest kunnen worden. Vooral als ze geen idee hebben waar en door wie ze besmet zouden zijn. Zodra ook in Nederland meer algemeen bekend wordt dat zo'n app een zeer ruwe indicator is, zal de effectiviteit rap dalen. Mensen met volle agenda's hebben wel wat beters te doen dan (waarschijnlijk) voor niets thuiszitten, en ook werkgevers van mensen die niet kunnen thuiswerken zullen daar zo over denken. En als jij daadwerkelijk besmet bent, zouden jouw huisgenoten natuurlijk ook thuis moeten blijven. En ook zij hebben een leven, wellicht een baan of gaan naar school, hebben een afspraak bij de kapper etc.
26-08-2020, 12:45 door Anoniem
Hoeveel aflaten verdien je met zo'n app?
26-08-2020, 12:58 door Anoniem
Het kan niet werken omdat de mens zo niet "tikt". Men blijft rustig roken omdat je nog geen doodsvonnis hebt gehoord. Opa werd toch ook negentig en rookte zijn hele leven en niet zo zuinig ook

De mens reageert slechts als ie iemand in ene dood ziet vallen.
Appje erbij voor de handigheid. Ja Baas, ik heb m op de smartphone staan. Goed zo jochie. Noch klachten? Vijf keer getest en weer niet positief. Lijkt de loterij wel.
Geen klachten? Izze goed, jochie.
Jodocus Oojevaer
27-08-2020, 09:13 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Je kan op je vingers natellen dat die 1 miljoen downloaders hun huis vol hebben hangen met 'smart' apparaten.…

Covid-19 is gewoon te serieus om niet mee te helpen om de verspreiding tegen te gaan. En dat helpt alleen als er een groot percentage de app installeert.

Er is geen verspreiding meer, er is geen eens meer sprake van een epidemie of pandemie, Sinds eind mij zijn GEEN besmettigen meer waargenomen van corona.Dus overdrijf niet zo met dit gebeuren, je klinkt als het ad.nl
Doe je eigen onderzoek en eet niet alles als zoete koek wat je wordt verteld in het "nieuws"


bron: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers
27-08-2020, 09:22 door Anoniem
De app heeft totaaal geen zin, niet vanwege de werking of privacy, maar vanwege de resultaten van de GGD testen, zo PCR-test. Een wattenstaafje diep in je neus, Deze testen kunnen niet constateren of je besmet bent met het virus.

Daar is deze nooit voor ontwikkeld en zal dit ook nooit gaan doen. Een positieve uitslag is in 99,9% een false positive.
https://www.cafeweltschmerz.nl/korte-versie-volgens-diederik-gommers-zegt-de-pcr-test-niets/

Met deze uitslagen heeft de app dus totaal geen nut. Omdat mensen simpelweg niet besmet zijn. Sinds eind mei 2020 zijn er geen covid-19 gevallen meer gevonden.
https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers

Bekijk de links zelf maar en dan zul je het zien, er is geen virus meer.
08-09-2020, 01:23 door Anoniem
Tuurlijk wat weten de experts hier nou van zitten allemaal in het complot.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.