image

EFF: corona-app is onbewezen en experimentele technologie

vrijdag 4 september 2020, 16:03 door Redactie, 28 reacties

De corona-apps die in steeds meer landen verschijnen zijn ongeteste, onbewezen en experimentele technologie en geen wondermiddel dat ons zal redden. Gezondheidsinstanties en mensen moeten dan ook sceptisch blijven en het groter geheel voor ogen houden, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF in een opinie.

Corona-apps maken gebruik van bluetooth, maar bluetooth is niet ontwikkeld voor het ondersteun van bron- en contactonderzoek en de verschillende hardware-eigenschappen van telefoons kunnen het lastiger maken om afstanden nauwkeurig te meten, laat Gennie Gebhart van de EFF weten. Naast de technische tekortkomingen is het ook onduidelijk hoe mensen met de technologie zelf zullen omgaan. "Zullen mensen meldingen over besmette contacten negeren? Zullen ze in quarantaine gaan? Als ze zich willen laten testen, is dat dan mogelijk?", stelt Gebhart de vraag.

Daarnaast is de corona-app niet beschikbaar voor mensen zonder smartphone of die van een verouderd toestel gebruikmaken. Vaak gaat het om ouderen die extra kwetsbaar zijn. "Sommige mensen hebben meerdere telefoons die ze voor verschillende doelen gebruiken, terwijl anderen misschien één telefoon met een gezin of huishouden delen. Smartphones staan niet gelijk individuen, en gezondheidsautoriteiten kunnen geen belangrijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over het vrijmaken van gelden of wie wordt getest of gevaccineerd, gebaseerd op smartphone-gegevens", aldus Gebhart.

Ze merkt op dat sommige mensen zeggen dat een corona-app, ook al is die niet perfect, nog steeds kan helpen bij het bestrijden van het virus. Zelfs wanneer de voordelen klein zijn kan het volgens voorstanders geen kwaad. Maar daar is Gebhart het niet mee eens. Door corona-apps en andere technologie als wondermiddel te zien worden gelden en andere middelen weggehaald bij belangrijke zaken zoals grootschalig testen, bron- en contactonderzoek en ondersteuning bij quarantaine.

"Het vertrouwen op onbewezen, experimentele technologie kan ook tot een vals gevoel van veiligheid leiden", gaat Gebhart verder. Alleen wanneer de verspreiding van het virus laag genoeg is en er robuust op interviews gebaseerd bron- en contactonderzoek aanwezig is, kunnen corona-apps mogelijk een rol spelen, merkt ze op. "Tot dan zou het vertrouwen op deze ongeteste technologie als een belangrijk onderdeel in de reactie op het virus een vergissing zijn."

Reacties (28)
04-09-2020, 18:53 door Anoniem
Die EFF begint meer en meer op een kapotte grammofoonplaat te lijken...
04-09-2020, 19:41 door Anoniem
Spijker op zijn kop; ik kan het niet mooier verwoorden.
04-09-2020, 20:56 door Anoniem
Triest dat ze elke keer hetzelfde moeten herhalen. En dat de Jong dat nog steeds niet door heeft.
Ze hebben natuurlijk gewoon volkomen gelijk.
04-09-2020, 21:19 door Anoniem
Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.
04-09-2020, 23:59 door Anoniem
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.
"belangrijke zaken zoals grootschalig testen, bron- en contactonderzoek en ondersteuning bij quarantaine"
05-09-2020, 00:22 door johanw
De griep van 2018 was erger dan Covid-19 en daar hebben we ook niet de hele wereldeconomie voor kapot gemaakt.
05-09-2020, 08:19 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 05-09-2020, 08:22
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief?
Om het bron- en contactenonderzoek te ondersteunen: een privacy-vriendelijk registratiesysteem voor plekken (vooral slecht geventileerd) waar onbekenden langere tijd (bijv. > 5 minuten) dicht in elkaars buurt komen. Nb. dit heeft alleen zin als er voldoende testcapaciteit is.

Daarnaast bijv. stimuleren dat mensen niet gaan kroeglopen maar zich beperken tot 1 uitgaansgelegenheid.
05-09-2020, 11:28 door Anoniem
Als het waar zou zijn wat johanw in zijn bericht van 00:22 heden stelt, moet er wel bijna wat anders aan de hand zijn, toch?

Of de banken moeten opnieuw gered worden en kan later voor alle ellende naar Covid-19-Corona worden gewezen.
Men wil ook kennelijk versneld naar een cashless society. Mensen op anderhalve meter van elkaar vormen geen bedreiging voor het gezag. Is het dat misschien of het geeft minder ruis bij surveillance of contact-app volgen?

Onzin, zo zegt u. U die dit schrijft, heeft beslist last van beginnende wappie-waan. Misschien bent u echt een wappie en niet 'woke' genoeg?

Maar neem het enkel maar eens in overweging of wenst u dit soort gedachten niet toe te laten? Uw hele maatschappijbeeld zou kantelen, als u dat zou moeten doen en u wordt er alleen maar onrustig van door het in overweging te moeten nemen. Alles wat u namelijk door de jaren verteld is, klopt dan ineens niet meer. Uw overheid houdt niet langer van u. De super grote zakenman ook niet, uitzonderingen daargelaten. U zit op wereldvlak ieder in de weg, u bent overcompleet, te oud, te onproductief, ballast, een virus eigenlijk. Zo beschouwen wij u - oh gij nutteloze!

Ieder die lichte verkoudheidsklachten of griepachtige klachten heeft moet minimaal tien dagen in quarantaine.
Wat kost dit niet allemaal? Voortgezet thuiswerken. Alle bijkomende wegwerp doekjes, schoonmaakmiddelen, plastic, eenmalig gebruik van spullen in de openbare gebouwen. Alleen al goed voor een milieuramp van ongekende omvang.

Zit er heel misschien nog een heel andere globale agenda achter wellicht? Een globaal streven naar cashless society, globale surveillance maatschappij en transhumanisme, aankoppelen van het individu aan AI t.b.v. crowdcontrol en manipulatie? Het gaat niet alleen om leuke dingen voor de mensen. "When all is one and one is all", zong de leadzanger van Led Zeppelin.

Moeten we niet snel deze situatie "ingejast"worden, als waren we verschrikte angsthazen in het licht van de lichtbak van deze internationale globale groot commercie stropers en hun helpers? Stropers of is het meer "slopers".

Wie ontkracht dit verhaal en/of wie kan het ontkennen door te komen het met keiharde bewijzen? Waarom gaan we maar niet terug naar normaal? Of is het al helemaal QED, hetgeen dat bewezen had moeten worden (maar niemand ziet of maar wil zien op straffe van ....).

De fact checkers staan al klaar en te trappelen om mijn verhaal ongeloofwaardig te verklaren en naar het rijk der fabelen te verwijzen. Dat alleen al maakt het nog geloofwaardiger. Enkel en allleen al het feit dat het (liever) niet verteld mag worden.

J.O.
05-09-2020, 12:33 door Anoniem
Door johanw: De griep van 2018 was erger dan Covid-19 en daar hebben we ook niet de hele wereldeconomie voor kapot gemaakt.
Ja hoor, echt waar. En mensen zijn niet op de maan geweest. De aarde is plat.

Schei toch uit met die flauwekul. Corona is een stuk gevaarlijker, niemand weet nog wat de lange termijn effecten zijn als het overleefd hebt, maar de voortekenen zijn niet gunstig. Hartschade, longschade, hersenschade staan inmiddels al vast. Er zijn een hoop meer mensen gestorven aan Corona dan aan de griep van 2018, en we zijn nog lang niet aan het eind.
05-09-2020, 13:12 door Anoniem
Schrijf geen onzin over Corona - dat virus is veel erger dan een gewone griep. Jullie in Nederland zijn met vuur aan't spelen! Het gaat allemaal veel te relax er aan toe - en beperk echt uw contacten tot wat mogelijk is. In de kroeg ga je best op het terras zitten met een dikke jas aan!
Het mondmasker is een belangrijk extra wapen - naast afstand - dan drijf je de bescherming op van 90 naar 95% (mits je het correct gebruikt - en daar wringt hem de schoen!).
Ga niet zomaar uit - registreer u zoals het hoort.
We hebben helaas live de gevolgen gezien van heel der families waar de begrafenissen aan de lopende band waren - binnengekomen via buitenlandse bezoekers (die op hun beurt er niks konden aan veranderen). Zelf ben ik samen met een paar collega's de dans kunnen ontspringen omdat we voorzichtig waren, en wisten dat er iets op til was (gewaarschuwd door chinese contacten en online nieuws wist ik al half januari dat er iets op til was van een grootteorde die niemand kon voorzien).
We lezen elke dag over bijkomende schade die blijvend is!
Het EFF speelt gewoon de rol die de organisatie moet spelen - opkomen voor elkeen z'n privacy. En uiteraard is er dat gedoe rond de politiek die rekent op het gezond verstand. Ik reken daar absoluut niet op - en ik ben dus een voorstander van een zeer strakke opvolging naar Chinees model, mits we van dit virus af wensen. Anders hadden we beter gewoon die 0,6% doden en veel blijvende schade van een paar procent van de bevolking voor lief genomen.
De 2e golf is amper begonnen - en alweer herhaalt het spelletje van het onderuithalen van maatregelen zich. Je ziet toch wat er in de VS gebeurt met Trump en zijn administratie die dat spel spelen. +6.000.000 besmetten - en 186.000 doden (in realiteit zal dat wellicht 35% meer zijn - dat zegt de oversterfte ons - dus +250000)!
Wees streng voor uzelf en uw omgeving - in het eigen belang en dat van de anderen. Verzet u niet tegen de vod voor uw muile. Doe dat ding aan! Het virus is dermate smerig dat het elke laksheid genadeloos uitbuit en afstraft.
Bekijk de cijfers in Spanje en Zuid-Frankrijk - ik ben nu over verlof geen vod - en maar fuiven! De uitbraak is gigantisch!!!
05-09-2020, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.

Het alternatief is testen, testen en testen. Dat zeg ik al sinds maart maar ja, de overheid wil geen geld uitgeven voor voldoende testcapaciteit.
05-09-2020, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem: Schrijf geen onzin over Corona - dat virus is veel erger dan een gewone griep. Jullie in Nederland zijn met vuur aan't spelen! Het gaat allemaal veel te relax er aan toe - en beperk echt uw contacten tot wat mogelijk is. In de kroeg ga je best op het terras zitten met een dikke jas aan!
Het mondmasker is een belangrijk extra wapen - naast afstand - dan drijf je de bescherming op van 90 naar 95% (mits je het correct gebruikt - en daar wringt hem de schoen!).
Ga niet zomaar uit - registreer u zoals het hoort.
We hebben helaas live de gevolgen gezien van heel der families waar de begrafenissen aan de lopende band waren - binnengekomen via buitenlandse bezoekers (die op hun beurt er niks konden aan veranderen). Zelf ben ik samen met een paar collega's de dans kunnen ontspringen omdat we voorzichtig waren, en wisten dat er iets op til was (gewaarschuwd door chinese contacten en online nieuws wist ik al half januari dat er iets op til was van een grootteorde die niemand kon voorzien).
We lezen elke dag over bijkomende schade die blijvend is!
Het EFF speelt gewoon de rol die de organisatie moet spelen - opkomen voor elkeen z'n privacy. En uiteraard is er dat gedoe rond de politiek die rekent op het gezond verstand. Ik reken daar absoluut niet op - en ik ben dus een voorstander van een zeer strakke opvolging naar Chinees model, mits we van dit virus af wensen. Anders hadden we beter gewoon die 0,6% doden en veel blijvende schade van een paar procent van de bevolking voor lief genomen.
De 2e golf is amper begonnen - en alweer herhaalt het spelletje van het onderuithalen van maatregelen zich. Je ziet toch wat er in de VS gebeurt met Trump en zijn administratie die dat spel spelen. +6.000.000 besmetten - en 186.000 doden (in realiteit zal dat wellicht 35% meer zijn - dat zegt de oversterfte ons - dus +250000)!
Wees streng voor uzelf en uw omgeving - in het eigen belang en dat van de anderen. Verzet u niet tegen de vod voor uw muile. Doe dat ding aan! Het virus is dermate smerig dat het elke laksheid genadeloos uitbuit en afstraft.
Bekijk de cijfers in Spanje en Zuid-Frankrijk - ik ben nu over verlof geen vod - en maar fuiven! De uitbraak is gigantisch!!!

Aan je woordkeuze neem ik even aan dat je Belg bent, doen jullie het nou zoveel beter dan?
05-09-2020, 17:58 door Anoniem
Door johanw: De griep van 2018 was erger dan Covid-19 en daar hebben we ook niet de hele wereldeconomie voor kapot gemaakt.

Voor griep hebben we al bepaalde anti-stoffen aangemaakt en daardoor is griep in verhouding minder gevaarlijk.
De grieppandemie van 1918-1919 heeft zo'n 20-100 MILJOEN levens geeist omdat wij als mensheid nog niet voldoende antistoffen hadden, zullen we Covid-19* ook zo maar zijn gang laten gaan? In 1918 hadden we ong. 1,7 miljard mensen op aarde, dat is zo'n 4x minder dan nu, dus wil jij om de economie te redden 80-400 miljoen slachtoffers laten vallen?


* Even de aanname (we weten dat het niet klopt, Covid is veel dodelijker) dat de griep net zo dodelijk is dan Covid-19
05-09-2020, 20:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.

Het alternatief is testen, testen en testen. Dat zeg ik al sinds maart maar ja, de overheid wil geen geld uitgeven voor voldoende testcapaciteit.
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.

Het alternatief is testen, testen en testen. Dat zeg ik al sinds maart maar ja, de overheid wil geen geld uitgeven voor voldoende testcapaciteit.

Nee, dat is geen alternatief. Het is én afstandhouden én handenwassen (etcetc) én contactonderzoek (waar dit bij kan helpen) én testen. Aanvullend op elkaar dus.
En als er een vaccin is deze gebruiken. Net als een griepprik halen zodat het geen én griep én covid-19 wordt.
05-09-2020, 20:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.
"belangrijke zaken zoals grootschalig testen, bron- en contactonderzoek en ondersteuning bij quarantaine"

Ah, misverstandje. Ik bedoelde wat is er als alternatief voor deze methode (BT) voor een dergelijke app. Niet duidelijk aangegeven, zie ik. Uiteraard aanvullend al die andere maatregelen.
05-09-2020, 20:09 door Anoniem
Door Anoniem: Schrijf geen onzin over Corona - dat virus is veel erger dan een gewone griep. Jullie in Nederland zijn met vuur aan't spelen! Het gaat allemaal veel te relax er aan toe - en beperk echt uw contacten tot wat mogelijk is. In de kroeg ga je best op het terras zitten met een dikke jas aan!
Het mondmasker is een belangrijk extra wapen - naast afstand - dan drijf je de bescherming op van 90 naar 95% (mits je het correct gebruikt - en daar wringt hem de schoen!).
Ga niet zomaar uit - registreer u zoals het hoort.
We hebben helaas live de gevolgen gezien van heel der families waar de begrafenissen aan de lopende band waren - binnengekomen via buitenlandse bezoekers (die op hun beurt er niks konden aan veranderen). Zelf ben ik samen met een paar collega's de dans kunnen ontspringen omdat we voorzichtig waren, en wisten dat er iets op til was (gewaarschuwd door chinese contacten en online nieuws wist ik al half januari dat er iets op til was van een grootteorde die niemand kon voorzien).
We lezen elke dag over bijkomende schade die blijvend is!
Het EFF speelt gewoon de rol die de organisatie moet spelen - opkomen voor elkeen z'n privacy. En uiteraard is er dat gedoe rond de politiek die rekent op het gezond verstand. Ik reken daar absoluut niet op - en ik ben dus een voorstander van een zeer strakke opvolging naar Chinees model, mits we van dit virus af wensen. Anders hadden we beter gewoon die 0,6% doden en veel blijvende schade van een paar procent van de bevolking voor lief genomen.
De 2e golf is amper begonnen - en alweer herhaalt het spelletje van het onderuithalen van maatregelen zich. Je ziet toch wat er in de VS gebeurt met Trump en zijn administratie die dat spel spelen. +6.000.000 besmetten - en 186.000 doden (in realiteit zal dat wellicht 35% meer zijn - dat zegt de oversterfte ons - dus +250000)!
Wees streng voor uzelf en uw omgeving - in het eigen belang en dat van de anderen. Verzet u niet tegen de vod voor uw muile. Doe dat ding aan! Het virus is dermate smerig dat het elke laksheid genadeloos uitbuit en afstraft.
Bekijk de cijfers in Spanje en Zuid-Frankrijk - ik ben nu over verlof geen vod - en maar fuiven! De uitbraak is gigantisch!!!

Als je met “erger” de bijwerkingen na besmetting van Corona bedoelt, wat waren de bijwerkingen die bijvoorbeeld in de griep van 2016, 2017 en 2018 zijn vastgelegd?
Wat waren de bijwerkingen die over covid-1 / mexicaanse griep zijn vastgelegd?
Hoe verhoudingen die zich tot elkaar?
Misschien kunnen we als je die er wel even bijpakt mee zichten.

Want in aantallen overledenen geldt bijvoorbeeld voor heel Nederland en Italië bijvoorbeeld dat de aantallen overlijdens voor voorbije jaren fors hoger waren. En dat ook nog eens bij een korter tijdsbestek (minimaal 4 maanden korter) dan van 2020.
05-09-2020, 21:24 door MathFox
Covid is een virus dat we serieus moeten nemen, het is zo'n factor 10 dodelijker dat de jaarlijkse griep (voor degenen die besmet raken.) [*] Maar er zijn gevaarlijker virussen, de Spaanse griep was weer 10 keer dodelijker dan Covid nu lijkt te zijn.

Hoe streng we dit gevaarlijke virus moeten aanpakken is ook een politieke beslissing. Fundamentele zaken als volksgezondheid en economie moeten tegen elkaar afgewogen worden (in de eerste maanden op basis van zeer beperkte informatie.) De maatregelen die er nu zijn, laten een groot deel van de economie doordraaien bij een gecontroleerde beperkte schade voor de volksgezondheid.
Is de situatie in Nederland nu ernstig genoeg om alle privacy overboord te gooien? Mijn antwoord is nee. We moeten alert blijven en onszelf (en daarmee ook onze families) blijven beschermen door ons verstandig te gedragen. We hebben aangetoond dat we ook met een redelijk respect voor de privacy de verspreiding van het virus in de hand kunnen houden. (Totdat men op vakantie ging.)

[*] https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu#Comparison_with_other_pandemics Ik reken met 0.5-1% mortaliteit voor Covid-19.
05-09-2020, 22:56 door Anoniem
Zoals we hierboven kunnen lezen, zit bij sommigen de angst voor covid-19 er goed in.
Em een angstige bevolking laat zich wat gemakkelijker "mennen".

Zou het nou echt niet zo kunnen zijn, dat er ook nog een andere agenda achter deze p'l'andemie zit dan alleen de officieel gepropageerde?

Nog nooit waren de overheden wereldwijd kennelijk zo bezorgd over de gezondheid van hun bevolkingen en namen ze zulke drastische maatregelen en namen verordeningen zoals bij ons op in aparte wetgeving.

Ben ik nou echt de enige ter wereld maar, die dit zaakje niet vertrouw?. Er staan m.i. wat te veel belangen tegelijk op touw. Iedereen is maar bezig - de massa media, de vermeende en echte deskundigen onder invloed van enorme belangen van de grote farmaciereuzen. Maar ook een prachtige kans voor degenen die baar geld willen afschaffen, en krachten die een globale wereldregering nastreven en willen vestigen met iedere planeetbewoner onder strikte controle om volgens henzo de planeet teredden (veel te veel overcomplete planeetbewoners in hun ogen).

Voor de een is het elk verhaaltje geloven dat officieel voorgekauwd wordt. Voor de ander is het meehelpen elk ander geluid of verklaringen zoeken snel te bestempelen als gevaarlijk conspiratiedenken of nog erger.

Ik probeer wel mijn weerstand op peil te houden, bestrijd eventueel tekort aan vitamine D en neem wat extra zink, betracht de nodige hygiene en hou me aan de regels. Er zitten denk ik ook hier heel wat betaalde trollen om elk tegengeluid te ontkrachten.

Edoch, ik vind het raar dat na de grote demonstratie op de Dam niet noemenswaard meer besmettingen zijn gemeld.
Moest alles op deze manier gebeuren? Moesen de Tweede en Eerste Kamer handig zo merendeels buiten spel gezet worden?

Vragen, vragen, waar ik maar geen antwoord op krijg. Tenminste niet van de autoriteiten.

J.O.
06-09-2020, 09:39 door Tintin and Milou
Door Anoniem:
Door Anoniem: Klopt, maar wat is het alternatief? Alle zeilen bij om covid-19 in toom te houden.
"belangrijke zaken zoals grootschalig testen, bron- en contactonderzoek en ondersteuning bij quarantaine"
Moet alleen wel haalbaar zijn, en is voornamelijk erg resource afhankelijk van de medewerking van de besmette persoon.

Door johanw: De griep van 2018 was erger dan Covid-19 en daar hebben we ook niet de hele wereldeconomie voor kapot gemaakt.
De griep van 2018 was helemaal niet erger dan Corona.
Er hadden toen een flink aantal doden 9500. Maar corona deed in 2 maanden 6000 doden, en stopte voornamelijk wegen maatregelen. Anders ging corona gewoon door met doden opleveren.
We hadden tijdens de griep van 2018 geen 700 extra IC bedden noodzakelijk waarbij we voor corona ook nog eens bezig waren om 500 extra IC bedden te realiseren.
Met de griep van 2018 hebben we niet gesproken over code zwart mogelijkheden.
Met de griep van was de zorg ook overbelast, maar dit kwam niet de buurt van Covid 19.

Als we de griep cijfers even pakken van 2018 van de USA, komen we op 65.000 doden uit. Met Covid... Waar ze duidelijk niet in control zijn, komen we nu op 180K+ doden, en het einde is nog niet inzicht.

Covid is veel dodelijker dan griep.

Ik zou de griep dus niet zomaar willen vergelijken met covid.
06-09-2020, 10:42 door karma4
Als de angst voor een mogelijke privacy inbreuk groter en belangrijker is dan goed naar de ondersteuning van het noodzakelijke bco te kijken dan zul je nog privacy nog bco hebben. Een variant op de vrijheidsspreuk van Benjamin Franklin.

Het gaat wel heer erg die kant op.
De privacy gaat verloren wegens het volledig overgeleverd zijn aan big tech. Apple en Google gaan de contactmelding dat je gevaar loopt als doorvoeren. Zij hebben alle informatie en de sleutels.
Het bco staat met lege handen. Geen besparing in het werk voor bco geen inzicht in locaties tijd en wie voor de analyse van waar de gevaarlijke bronnen zitten.
06-09-2020, 10:46 door Anoniem
Door J.O.: Wie ontkracht dit verhaal en/of wie kan het ontkennen door te komen het met keiharde bewijzen? Waarom gaan we maar niet terug naar normaal? Of is het al helemaal QED, hetgeen dat bewezen had moeten worden (maar niemand ziet of maar wil zien op straffe van ....).
Jij doet alsof er maar twee wereldbeelden mogelijk zijn:

1. Bedrijfsleven en overheid houden van ons.
2. Er is een globale agenda waar we ingejast moeten worden en waar de covid-maatregelen onderdeel van zijn.

Ik herken me in geen van beide, het is veel te simplistisch goed/slecht-denken. Bedrijven, overheden en andere organisaties zijn niet alleen maar goed of slecht, ze zijn een complex en rommelig mengsel van de meest uiteenlopende motieven. Er worden globale agenda's gepusht, maar het is er niet één, het komt uit allerlei kokers met uiteenlopende belangen.

Los van dat je beeld veel te simplistisch is verlang je van degenen die het niet met jou eens zijn om dat met keihard bewijs te onderbouwen terwijl je die eis kennelijk niet aan jezelf stelt, je beweert een hoop maar onderbouwt niets. Heb je door dat het hypocriet is om zelf niet aan de norm te voldoen die je zegt voor te staan?

De fact checkers staan al klaar en te trappelen om mijn verhaal ongeloofwaardig te verklaren en naar het rijk der fabelen te verwijzen. Dat alleen al maakt het nog geloofwaardiger. Enkel en allleen al het feit dat het (liever) niet verteld mag worden.
Als mensen daadwerkelijk fact-checken, dus met feiten aan komen zetten die een mening bevestigen of onderuit halen, dan maakt dat ze geloofwaardiger, want controleerbaar, dan iemand die dingen beweert zonder feitelijke onderbouwing. Jij draait dat om tot iets totaal onlogisch: feiten die jouw relaas onderuit halen bewijzen niet je ongelijk maar juist je gelijk.

Tegenspraak levert geen feit op dat jij jouw beeld van de waarheid niet zou mogen vertellen. Vrijheid van meningsuiting is geen vrijheid om van tegenspraak verschoond te blijven. Mensen die het niet met je eens zijn mogen op je reageren en daarbij hun mening laten horen, op basis van precies dezelfde vrijheid van meningsuiting die maakt dat jij jouw mening mag geven. En daar mag jij op basis van diezelfde vrijheid van meningsuiting weer jouw meningen en argumenten tegenoverstellen. Als die fact-checkers geen onweerlegbare feiten aandragen, weerleg ze dan liever, en onderbouw die weerlegging met iets overtuigends.

Het punt van vrije meningsuiting is dat discussies en debatten gevoerd mogen worden zodat goede ideeën zich kunnen verspreiden en beleid kunnen beïnvloeden. Zo lang jij op dit forum, of ergens anders, op het web of op een spreekstoel of in een persoonlijk gesprek, jouw mening kan uiten zonder gevaar dat je ervoor wordt vervolgd, dan heb jij je vrije meningsuiting. Vrijheid van meningsuiting is echter absoluut geen garantie dat anderen je gelijk geven. Als jij meemaakt dat veel mensen je tegenspreken dan zou het zomaar kunnen dat je niet de waarheid in pacht hebt maar dat er ook heel andere opvattingen verdedigbaar zijn.
06-09-2020, 22:04 door Anoniem
@ de zeer gewaardeerde anoniem van 10:46

Waardeer je antwoord en je oproep tot relativeren. In dat opzicht ben ik het grotendeels wel met je eens. Dat je een open discussie wenst te voeren en mij de eigen visie gunt, die ik jou beslist ook gun, siert de manier waarop je hierin staat en zoals wij met elkander wensen om te gaan doet mij deugd.

Juist de vrijheid om dat te doen, is het belangrijkste waar we beiden voor wensen te staan. Al is het een tegengestelde mening, toch zal ik opkomen voor jou om die mening of die inzichten ten allen tijde vrijelijk te kunnen uitdragen.

Als fact checkers via info manipulatie en/of desinfo agenten door ridiculiseren ook zo in de discussie stonden als jij, zou de wereld er beslist anders en beter uitzien. Dan waren er minder mandaten en dictaten, minder downgrading en bans.

Met jou ga ik graag in gesprek en gebruik de uitruil van gedachten om te komen tot groei in inzicht. Woord en weerwoord,
openstaan voor de mening van anderen en met een open oor luisteren om te weten hoe die ander tot die mening is gekomen is de betere manier.

Dank voor je wijze respons. ik zal je raad ter harte nemen,

J.O.
07-09-2020, 07:02 door Anoniem
Door Anoniem: Triest dat ze elke keer hetzelfde moeten herhalen. En dat de Jong dat nog steeds niet door heeft.
Ze hebben natuurlijk gewoon volkomen gelijk.

Wie is dat de Jong?


Oh je bedoelt de minister Corona App.

Het doet me denken aan een IT manager die ipv delegeert zijn eigen powerpoint scripts schijft en het beheer doet.
07-09-2020, 07:59 door Anoniem
minder apps, meer mondkapjes?
07-09-2020, 10:05 door Anoniem
Verry good. https://www.schneier.com/blog/archives/2020/05/me_on_covad-19_.html
07-09-2020, 12:25 door Anoniem
Dan moet je wel een deugdelijke mondkap voorbinden en geen bandana of oude sok.
Was ze ook direct na gebruik en gebruik op heen- en terugreis een schone.

Gebruik voldoende zachte zeep voor je handen, maar wees voorzichtig met te veel gel.
Blaas dezelfde kant op als degene naast je, zodat je niet tegenover elkaar komt te zitten.

Zorg voor voldoende ventilatie, zet open dat raam en blijf uit de tocht.
Neem voldoende vitamine D, zink en magnesium met mate.
Eet gezond en beweeg veel. Blijf uit de stress en zoek afleiding.

#sockpuppet
07-09-2020, 21:02 door Anoniem
Ergens op Twitter is een draadje (77 posts of zo) van iemand die zeer deskundig, redelijk en nuchter overkomt (zijn er mensen die dat draadje kunnen linken?), en die stelt dat de huidige Europa Corona variant (er zijn meerdere varianten op de wereld) 6x dodelijker is dan de gemiddelde jaarlijkse griep. Bij lange na dus niet, in geen velden of wegen, in de buurt van de Spaanse Griep, Hong Kong virus en TBC. Wat ik mij dan afvraag, waarom, en hoe, konden onze voorvaderen dergelijke dodelijkere ziekten wel doorgronden en bedwingen, en wij, moderne mensen, niet, zonder allerlei draconische maatregelen te nemen? Waren onze voorvaderen slimmer, wijzer, pragmatischer, mensvriendelijker, wellicht?

Decennia geleden al werden mij de feiten van NBC (Nucleair, Biologisch, Chemisch) oorlogsvoering bijgebracht, en ook aerosols (waar het ademhaling, longen, betreft) waren daarbij een aandachtspunt. Veel afspoelen, afstand houden, zoveel als mogelijk ventilatie, mensen met symptomen apart houden van de rest, waren daarvan onderdeel. Nu was dat militair, en op een kluitje zitten doe je sowieso niet in een gevechtsgebied, en veel ventilatie is een gegeven, maar hoe bestaat het dat we alle geleerde lessen uit het verleden blijkbaar weer helemaal opnieuw aan het leren zijn?

Een ander iets van actief militair te zijn geweest, je ontwikkelt een soort van "neus" voor personen die er vooral zijn voor zichzelf, en niet voor je kameraden, en bij Hugo en zijn vrienden gaan alle alarmbellen af.
10-09-2020, 21:41 door Anoniem
In de echte wereld zijn de sterksten de baas , google facebook asml etc.
in je eigen afgeschermde huis kun je vrolijk spelen. Als anderen al lang (bv duitsland) een goede corona app hebben speelt geen rol, we willen zelf spelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.