image

Avast doneert 500.000 dollar aan Shadowserver Foundation

dinsdag 8 september 2020, 16:32 door Redactie, 3 reacties

Antivirusbedrijf Avast heeft 500.000 dollar aan de Shadowserver Foundation gedoneerd, een in Nederland en de Verenigde Staten geregistreerde non-profitstichting die zich met de bestrijding van botnets en cybercrime bezighoudt. Begin dit jaar kwam de Amerikaanse afdeling in grote financiële problemen nadat Cisco zich als hoofdsponsor had teruggetrokken.

De stichting verzamelt grote hoeveelheden informatie over botnets, malware en andere criminele netwerken en deelt die met providers en overheidsdiensten, zoals Computer Emergency Response Teams (CERTs). De afgelopen jaren heeft de Shadowserver Foundation bij het oprollen van meerdere grote botnets een belangrijke rol gespeeld. Dagelijks scant de organisatie vier miljard ip-adressen op mogelijk misbruik en worden er meer dan 700.000 malware-exemplaren geanalyseerd.

De stichting kan dankzij allerlei sponsoren bestaan. Eind februari liet Cisco weten dat het stopte als grootste financiële sponsor in de Verenigde Staten. Daardoor raakte de Shadowserver Foundation zeven gedoneerde ontwikkelaars / systeembeheerders in de Verenigde Staten kwijt. Tevens moest Shadowserver de complete Amerikaanse datacenterinfrastructuur voor eind mei naar een nieuwe locatie verhuizen.

"Als een kleine non-profitorganisatie heeft Shadowserver niet de financiële reserves om op deze onverwachte gebeurtenissen en van buiten opgelegde tijdschema's te reageren", zo liet de stichting in maart nog weten. Zonder directe hulp zou Shadowserver dan ook moeten stoppen met het aanbieden van de belangrijkste diensten, waaronder de gratis netwerkrapporten met informatie over besmette systemen.

Avast is al lange tijd een partner van Shadowserver en deelt informatie met de stichting. "Hoewel het delen van data en inzichten belangrijk is en fundamenteel voor de inspanningen van Shadowserver, beseffen we ook dat non-profits afhankelijk zijn van financiële donaties om te kunnen opereren", zegt Jaya Baloo, Chief Information Security Officer (CISO) van Avast. Met de 500.000 dollar van Avast heeft Shadowserver nu de vereiste 2,1 miljoen dollar binnengehaald om de operationele kosten van de Amerikaanse afdeling dit jaar te kunnen bekostigen.

Image

Reacties (3)
08-09-2020, 21:32 door Anoniem
Mooi om te horen, en kudo's van Avast.
09-09-2020, 20:32 door Kaler
Zijn ze op zoek naar goodwill vanwege wat ze vorig jaar geflikt hebben met verkopen van surfgedrag?

https://www.security.nl/posting/634818/Avast+verdient+miljoenen+aan+verkoop+surfgedrag+gebruikers
10-09-2020, 22:05 door Anoniem
@ Kaler,

Juist altijd zelf blijven nadenken.
Marketing en Communicatie ook binnen een av vendor firma maakt tegenwoordig de dienst uit.

Als aanvulling een alternatieve bron met een iets andere insteek. Even na-lopen aan de hand van andere bronnen:
https://rkn.darkbyte.ru/logs/19102018_1330.htm

Zelfde patroon als waarom de detectie van Dr Web en avast bijvoorbeeld elkander zo vaak aanvullen.
Wat de ene av-vendor niet vlagt, vlagt de ander.

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.