image

CU en PvdA willen opheldering over verzoek aan maaltijdbezorgers om corona-app te installeren

donderdag 10 september 2020, 15:39 door Redactie, 9 reacties

De ChristenUnie en de PvdA willen opheldering van minister De Jonge van Volksgezondheid over het verzoek van zijn ministerie aan maaltijdbezorgers om de corona-app te installeren. Gisteren werd bekend dat het ministerie de Nederlandse vereniging van maaltijdbezorgers (NLVVM) in een e-mail had gevraagd om aan bezorgers te vragen of ze de corona-app willen installeren, om zo onbewuste besmettingen te voorkomen.

"Ik zou jullie willen vragen of jullie ons willen helpen om de corona-app onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld als een van de coronamaatregelen die jullie vanuit de vereniging treffen om zo 'veilig' mogelijk te werken en om jullie bezorgers ook te vragen de app te downloaden, zodat zij onbewuste besmetting voorkomen", aldus een zin uit de betreffende e-mail, afkomstig van de 'manager partnerships coronavirus app'.

"Dat het gebruik van de app vrijwillig is, hadden we in de e-mail moeten vermelden. We zullen dit alsnog onder de aandacht brengen. Ook kijken we hoe dit is verwoord in e-mails aan andere organisaties met een groot bereik. Denk aan ziekenhuizen, scholen, sportbonden, brancheverenigingen en het openbaar vervoer", aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover NRC.

Minister De Jonge had eerder nog laten weten dat het gebruik van de app vrijwillig is en op geen enkele wijze mag worden verplicht. Aanleiding voor de ChristenUnie en de PvdA om Kamervragen aan de minister te stellen. "Hoe is het mogelijk dat in communicatie niet wordt vermeld dat gebruik van de applicatie vrijwillig is?", vraagt CU-Kamerlid Van der Graaf. Zij wil ook van De Jonge weten welke verenigingen, beroepsgroepen of andere partijen een dergelijk verzoek van het ministerie hebben ontvangen.

Bij de PvdA heeft de e-mail van het ministerie ook voor vragen gezorgd. "Deelt u de mening dat er sprake is van het gebruiken van een gezagsverhouding als een werkgever zijn medewerkers vraagt om de CoronaMelder te installeren? Zo ja, waarom? Waarom zetten uw ambtenaren dan toch werkgevers aan om dit te doen? Zo nee, waarom niet?", stelt PvdA-Kamerlid Kuiken de vraag.

Verder wil zij weten of het aandringen door het ministerie bij een organisatie om zijn werknemers te vragen de CoronaMelder te gebruiken, een strafbaar feit kan opleveren. Bijvoorbeeld omdat werknemers door de gezagsverhouding kunnen worden aangezet om CoronaMelder te installeren. Afsluitend moet De Jonge duidelijk maken of zijn ambtenaren, door het aanzetten tot het gebruik van de CoronaMelder, zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit, namelijk de antimisbruikbepaling. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Image

Reacties (9)
10-09-2020, 16:08 door MrMerlin
Dit zijn nu juist de schuivende panelen waar ik mij zorgen over maak. We zouden deze app toch vrijwillig maken, zonder dwang (https://www.veiligtegencorona.nl/)

Het manifesto is breed onderschreven, mede ook door Brenno de Winter.

Volgens mij staat bij punt 10 dat dit nooit onder dwang mag, met de volgende uitleg.

Het gebruik van de applicatie mag op geen enkele manier worden afgedwongen. Als blijkt dat de app nodig is, dan is het belangrijk dat een groot deel van de bevolking deze app gebruikt. Dat kan alleen als de fundamentele grondrechten van de gebruiker worden gerespecteerd. Dus óók de keuze om de app niet te installeren. De overheid mag het gebruik ook niet met bijvoorbeeld een financieel lokkertje stimuleren. De applicatie moet daarnaast tijdelijk uit te schakelen en permanent te verwijderen zijn. Aan het weigeren van het gebruik mogen geen negatieve consequenties verbonden zijn. Dat betekent dat ook andere partijen, zoals een luchtvaartmaatschappij, zorgverzekeraar of een restaurant, geen voorwaarden mogen stellen aan het gebruik van de app. In het bijzonder moet het gebruik door werkgevers jegens werknemers en door opleidingsinstanties jegens scholieren/studenten strikt verboden worden.

Een dergelijke email sturen lijkt mij al richting het "stimuleren" te gaan.

Ook in de het wetsvoorstel en de memorie van toelichting wordt dit benadrukt.

op SLACK: in diezelfde strekking is vrijwilligheid in de wet opgenomen, en in de memorie van toelichting is het nog eens extra toegelicht. Net niet in dezelfde woorden, maar het scheelt niet veel zoals ik het lees: https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/35538_tijdelijke_wet

Daarbij snapt VWS zelf niet hoe de app werkt. Pas na 15 minuten contact wordt er geregistreerd en kan er na besmetting een melding komen. De meeste bezorgers staan niet 15 minuten met mij aan de deur. Dan is bovendien de pizza al koud. Dus de effectiviteit is vrijwel nul, alleen het aantal gedownloade apps neemt misschien toe.
10-09-2020, 16:27 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 10-09-2020, 16:28
Maar stel dat zo'n pizzabezorger (met app) elders een lang genoeg durend "contact" heeft met een persoon (ook met app) die daarna positief test en die de data uit haar/zijn app uploadt, met als gevolg dat de pizzabezorger een waarschuwing krijgt uit zijn/haar app.

Krijgt die pizzabezorger dan, ongeacht of deze daadwerkelijk besmet is geraakt, salaris doorbetaald als hij/zij 10 dagen in zelfisolatie gaat?

Zo ja, wie gaat dat betalen? Zo nee, wie denkt er dat er pizzabezorgers zijn met geen of nauwelijks symptomen die aan hun werkgever gaan vertellen dat hun app zegt dat zij in zelfisolatie moeten?
10-09-2020, 16:29 door Anoniem
Men wil data, data, data. Snap dat nu eens. Testen, testen, besmettingen, besmettingen, bang, bang, bang - meer veiligheidsrisico, dus meer regelgeving, noodwet, regionale lockdowns, vaccineren, surveillance, crowd control.

En vooral niet toegeven, dat je fouten hebt gemaakt, dat er (voonamelijk oudere) slachtoffers door gevallen zijn. Dat er verkeerde protocollen zijn gebruikt.

Wel wat additioneel gewin voor de globalist en surveilleringsoverheden- kan snel helemaal nergens meer cash geld kwijt. Wordt over twee dagen op uw rekening bijgeschreven, mijnheer. IJsje eten, even datum, tijd en telefoonnumer opschrijven graag. Doe ik vijftien minuten over een ijsje? Neen, maar de baas is doodsbenauwd dat de burgemeester de tent zal sluiten bij besmettingen, besmettingen en daar gaan we weer.

CU en PvdA hebben hier in meegestemd en zijn even schulding aan de daardoor veroorzaakte geestelijke en economische ontwrichting der maatschappij.

J.O.
10-09-2020, 16:57 door _R0N_
Door Erik van Straten: Maar stel dat zo'n pizzabezorger (met app) elders een lang genoeg durend "contact" heeft met een persoon (ook met app) die daarna positief test en die de data uit haar/zijn app uploadt, met als gevolg dat de pizzabezorger een waarschuwing krijgt uit zijn/haar app.

Krijgt die pizzabezorger dan, ongeacht of deze daadwerkelijk besmet is geraakt, salaris doorbetaald als hij/zij 10 dagen in zelfisolatie gaat?

Zo ja, wie gaat dat betalen? Zo nee, wie denkt er dat er pizzabezorgers zijn met geen of nauwelijks symptomen die aan hun werkgever gaan vertellen dat hun app zegt dat zij in zelfisolatie moeten?

Andersom dan..
Als de pizzabezorger bij een klant besmet raakt en een week later besmet hij 5 andere klanten. Ben je als werkgever dan verantwoordelijk voor die besmettingen? (of de bezorger nou wel of niet de app gebruikt)
10-09-2020, 18:30 door Anoniem
Door Erik van Straten: Maar stel dat zo'n pizzabezorger (met app) elders een lang genoeg durend "contact" heeft met een persoon (ook met app) die daarna positief test en die de data uit haar/zijn app uploadt, met als gevolg dat de pizzabezorger een waarschuwing krijgt uit zijn/haar app.

Krijgt die pizzabezorger dan, ongeacht of deze daadwerkelijk besmet is geraakt, salaris doorbetaald als hij/zij 10 dagen in zelfisolatie gaat?

Zo ja, wie gaat dat betalen? Zo nee, wie denkt er dat er pizzabezorgers zijn met geen of nauwelijks symptomen die aan hun werkgever gaan vertellen dat hun app zegt dat zij in zelfisolatie moeten?
Dat hangt tegenwoordig helemaal van je contract af. Als dat een 0-uren contract is, dan wordt de persoon er gegarandeerd uit geswieperd (mede dank aan de Tweede Kamer die deze contract-waanzin mogelijk gemaakt heeft).
10-09-2020, 21:35 door Erik van Straten
Door Anoniem: Dat hangt tegenwoordig helemaal van je contract af. Als dat een 0-uren contract is, dan wordt de persoon er gegarandeerd uit geswieperd (mede dank aan de Tweede Kamer die deze contract-waanzin mogelijk gemaakt heeft).
Ik vermoed dat het daar niet van afhangt.

Ik ben benieuwd welke werkgevers salaris gaan doorbetalen (zonder vrije dagen in te houden) als een werknemer, waarvoor thuiswerken onmogelijk is, zegt dat een (onbetrouwbare!) app hem/haar opdraagt om in zelfisolatie te gaan en zich te laten testen - wat niet kan zonder symptomen waarna je ook nog eens meerdere dagen op je beurt moet wachten.

Zonder symptomen ben je immers niet ziek, dus kun je je niet ziekmelden (terwijl je wel besmettelijk kunt zijn). Ben ik nou echt de enige die zich realiseert dat hooguit gepensioneerden en thuiswerkers in zelfisolatie zullen gaan, omdat het anderen gewoon inkomen gaat kosten c.q. de werkgever zegt dat je gewoon moet komen werken tenzij je daar echt te ziek voor bent?
10-09-2020, 22:19 door MrMerlin
Soort variant op de "Computer says NO". De App zegt JA, dus in thuisisolatie, zonder mogelijkheid om te testen etc etc.
11-09-2020, 08:47 door Anoniem
Kijk, dit heb ik al vele malen gezegd: het zijn de pizzabestellers die het gevaar zijn. Niet de bezorgers. De bestellers zijn de klootzakken die geen pizza of hamburger kunnen maken en dus ons allen de besmette bezorgers bezorgen. En de "schoenenman" doet er niets aan behalve schuin wegkijken
13-09-2020, 11:46 door Anoniem
Eerst is het vrijwillig en dan halen we dat eventjes onderuit voor bepaalde groepen van de werkende bevolking. Da's gewoon niet ernstig - en dat is bedrog van het publiek. Weiger dus die app - zodat de minister wel bakzeil zal halen. Verplicht dan het gebruik van het masker en verplicht het handen wassen - er bestaat zoiets als handgel!
Ik zie geen enkele reden om die app te verplichten - wetende wat we nu weten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.