image

Google laat APP-gebruikers verdachte bestanden op malware controleren

donderdag 17 september 2020, 09:35 door Redactie, 1 reacties

Google heeft een nieuwe feature aan het Advanced Protection Program (APP) toegevoegd waardoor gebruikers verdachte bestanden op malware kunnen laten controleren. Dat heeft Google zelf bekendgemaakt. APP is bedoeld voor mensen die extra risico op gerichte online aanvallen lopen, zoals journalisten, politici, campagneteams of mensen die binnen hun relatie met geweld te maken hebben. Iedereen kan zich echter aanmelden.

Het Advanced Protection Program bestaat uit verschillende onderdelen. Eén ervan zorgt ervoor dat de toegang tot Gmail en Google Drive tot specifieke apps wordt beperkt. Verder moeten gebruikers via fysieke beveiligingssleutels op hun Google-account inloggen, wat bescherming tegen phishingaanvallen moet bieden. Vorig jaar augustus voegde Google een feature toe waarbij Chrome APP-gebruikers waarschuwt voor mogelijk kwaadaardige bestanden. Het gaat hierbij om een "betere bescherming" dan de normale downloadcontrole van de browser.

Wanneer een gebruiker een bestand downloadt voert de Safe Browsing-functie van Chrome een snelle controle uit, waarbij er onder andere naar de hash van het bestand wordt gekeken. De nu toegevoegde feature zorgt ervoor dat wanneer Safe Browsing een bestand riskant vindt, maar niet direct onveilig, de gebruiker het bestand kan laten scannen.

Chrome uploadt het bestand dan naar Google, waar het via statische en dynamische analysetechnieken wordt gecontroleerd. Wanneer Safe Browsing vaststelt dat het om een onveilig bestand gaat krijgt de gebruiker een waarschuwing te zien. De gebruiker kan in het geval van een waarschuwing ervoor kiezen om het bestand niet te laten scannen en gewoon te openen. De geüploade bestanden worden kort na het scannen weer verwijderd, zo laat Google weten.

Image

Reacties (1)
17-09-2020, 10:19 door spatieman
leuk al die opties.
Maar wanneer gaan die koekebakkers eens de lekker in drivers herstellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.