image

Grapperhaus: sommige landen verzamelen op grote schaal persoonsgegevens

vrijdag 18 september 2020, 10:44 door Redactie, 23 reacties

Sommige landen verzamelen op grote schaal persoonsgegevens en het is onwenselijk als deze informatie voor heimelijke of ondermijnende doeleinden wordt gebruikt, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. De minister reageerde op berichtgeving over een gelekte database van het Chinese techbedrijf Zhenhua.

De database bevat gegevens van zo'n 2,4 miljoen "sleutelfiguren" en hun familie, waaronder ook zevenhonderd Nederlanders. Het gaat onder andere om politici, militaire figuren en beroemdheden. Volgens berichten zou Zhenhua banden met het Chinese leger en inlichtingendiensten hebben, maar dat wordt door het bedrijf ontkend.

Volgens Grapperhaus passen de mediaberichten in het beeld van de dreiging die uitgaat van statelijke actoren. "Er zijn statelijke actoren die op grote schaal persoonsgegevens verzamelen, zowel uit open bronnen, zoals op basis van contacten die iemand onderhoudt op sociale media, als uit niet-openbare bronnen, bijvoorbeeld door het hacken van hotelketens, telecombedrijven en medische instellingen", laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten. Om welke landen het precies gaat laat Grapperhaus niet weten

De minister merkt op dat het verzamelen van openbare informatie op zichzelf niet verboden is, maar het wel onwenselijk is wanneer deze informatie gebruikt wordt voor heimelijke of ondermijnende doeleinden. Wat betreft het verzamelen van niet-openbare informatie is de situatie anders, aldus de minister. "Voor het verkrijgen van deze gegevens worden vaak onwettige methodes gebruikt."

De gegevens kunnen landen voor verschillende doeleinden inzetten, waaronder het schaden van personen, organisaties of landen. Voorbeelden hiervan zijn politieke en economische spionage, beïnvloeding van diaspora of het uitvoeren van digitale aanvallen. De minister noemt weerbaarheid tegen statelijke dreigingen daarom van groot belang.

"Eerdergenoemde berichtgeving toont aan dat bewustwording bij personen en organisaties voor digitale veiligheid een essentieel onderdeel vormt van deze aanpak", merkt Grapperhaus op. De minister voegt toe dat het kabinet zich inzet voor tijdige detectie en optimalisering van cyberweerbaarheid van de Nederlandse samenleving en dan met name wat betreft instellingen die op grote schaal persoonsgegevens verzamelen.

Reacties (23)
18-09-2020, 10:52 door Anoniem
Hoor wie het zegt, echt ongelooflijk uitspraken van dit figuur.
Maar ja, als ze zelf aan de beurt komen als verzamelobject dan mag dat niet.
18-09-2020, 10:54 door Anoniem
Weet meneer Grapperhaus niet dat bijna alle landen dat doen?
Waarom weer van den domme houden? Komt dat economisch beter uit?
Hebben we weer een vijand nodig?
18-09-2020, 11:06 door Anoniem
Landen zoals Nederland?
Of was de sleepwet voor de sier?
18-09-2020, 11:16 door Anoniem
Ik zal het je nog sterker vertellen, er zijn zelfs landen waar de overheid een streng beleid heeft op het gebied van het voorkomen van besmetting met Covid-19 en waar de persconferenties van de regering niets te wensen over laten aan duidelijkheid over wat er van de bevolking verwacht wordt en hoe asociaal het is om je daar niet aan te houden, maar waar diezelfde regeringsleden er mee weg komen om lak te hebben aan die maatregelen.
Ik zou de heer Grapperhaus aanraden daar eens naar te kijken!
18-09-2020, 11:18 door [Account Verwijderd]
Nederland voert al jaren de top als het gaat om afluisteren van hun eigen burgers. Dat telt niet mee in grappighuis' berekening zeker. Heb ik het nog niet over de sleepwet gehad.

Wat een hypocriet zeg. Maarja, dat wisten we al langer.
18-09-2020, 11:44 door karma4 - Bijgewerkt: 18-09-2020, 11:44
De minister merkt op dat het verzamelen van openbare informatie op zichzelf niet verboden is, maar het wel onwenselijk is wanneer deze informatie gebruikt wordt voor heimelijke of ondermijnende doeleinden.
Informatie verzamelen om werk naar het buitenland te verplaatsen omdat het daar goedkoper kan zou dan ook verboden moeten zijn. Iets zegt me dat handelsmissies er op gericht zijn juist met mensen in contact te komen om dat mogelijk te maken. Daar moeten hele lijsten van persoonsgegevens bij zitten.
18-09-2020, 12:30 door Anoniem
Goh, Grapperwaus... Kijk eens in de spiegel.
Jij kunt het met de eigen bevolking veel beter dan die Chinees! (en eh... ik geloof ook helemaal niks van het verhaal dat jij het goed met ons voor hebt. Ofwel: jouw 'goed' is wat anders dan mijn 'goed'!
18-09-2020, 12:46 door Anoniem
Kan dus beter als al het andere ge-outsourced worden naar Mainland China.
Dat is toch al de proeftuin voor de multi-laterale globale samenleving.
Dat doet China voor Afrika al, waarom voor Europa ook niet?
De zijde-route-trein rijdt al elke dag naar Duisburg v.v. en naar Djibouti en verder.

Op het moment schijnen ze daar in China ook niet zoveel last meer te hebben van covid-19.
Mijn covid-19-veiligheidssleutel van een zink-koper-legering houdt mijn vingers weg van knoppen,
deurkrukken en pin knoppen. Mooie uitvinding & Made in China.
Waarom hadden alle apotheken vroeger koperen deurknoppen?

Mooi meegenomen, toch? Geef niet overal op af, wat je niet 1-2-3 begrijpen kan.
Waardeer een oud en wijs volk. Anders hopen Chinezen op interessante tijden voor u. ;)

J.O.
18-09-2020, 13:13 door Bitje-scheef
Hoe zat het ook alweer met "in de sloot springen" . NL is het land met de meeste taps ter wereld.
Zelfs zo erg dat het vaak een schaamte gevoel geeft bij rechters.
18-09-2020, 13:16 door Anoniem
"Voor het verkrijgen van deze gegevens worden vaak onwettige methodes gebruikt."

Zoals het hamsteren van data via een coronapp.
18-09-2020, 13:29 door Anoniem
Zo zijn we niet getrouwd, bedoelen jullie toch?


Goed .. persoonlijk struikel ik meer hier over

"De minister voegt toe dat het kabinet zich inzet voor tijdige detectie en optimalisering van cyberweerbaarheid van de Nederlandse samenleving en dan met name wat betreft instellingen die op grote schaal persoonsgegevens verzamelen."

Dat klinkt wel heel aardig. Maar zich inzetten is nog niet ...je schouders eronder en vol voor gaan. Want aan resultaat ontbreekt het vooral. Zelfs als je met kant en klare oplossingen komt.
18-09-2020, 14:16 door Anoniem
Het zijn nu juist niet alleen maar overheden die zulke gegevens verzamelen.
Ook (vooral?) bij grote bedrijven willen ze graag weten wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Het kennen van een persoon stelt je in staat om die persoon te kunnen bespelen en te beïnvloeden.
Behoor jij tot de argwanende personen die zich om deze reden niet teveel bloot willen geven, dan kan je fluiten naar je carrière. Want iemand die ze onvoldoende kennen én nog wantrouwend is ook, zijn de meeste bedrijven liever kwijt dan rijk hoe goed je ook bent in je werk, omdat het onvoldoende kennen van een persoon die in een bedrijf op een hogere positie zit nu eenmaal een risicofactor is.
18-09-2020, 14:22 door Anoniem
Grapperhaus: sommige landen verzamelen op grote schaal persoonsgegevens

Ook Grapperhaus: *breekt doodleuk zijn bedachte coronaregels*
18-09-2020, 14:37 door Anoniem
Ik heb een plan. Er komt een nieuwe instantie die de gegevens van alle Nederlanders verzamelt. Deze instantie wordt aangestuurd door iemand uit de politiek zodat hij het in jip en janneke taal uit kan leggen aan het kabinet.

Deze instantie gaat dan actief op zoek op het internet naar de gegevens die ze verzameld hebben en zet dan de juiste middelen in om deze data van het internet af te krijgen.

Goed plan toch? Past perfect in de strategieën die we gewend zijn uit Den Haag.
18-09-2020, 15:01 door Anoniem
Als er één land is die van alle Nederlanders de data opslaat, dan is het de US wel. Vele malen erger dan China.
18-09-2020, 23:57 door Anoniem
Is het naief om te veronderstellen dat een politiek figuur als Grapperhaus, na zijn recente debacle, de eerste babystapjes zou moeten zetten op de route naar het verkrijgen van een modicum van geloofwaardigheid? Het lijkt er op. Met de door hem, ook in deze kwestie, gedane uitspraken die worden gekenmerkt door een ongeevenaard Trumpgehalte is hij duidelijk niet op de goede weg. Niet alle nederlanders zijn demente bejaarden, minister!
Ik zou hem overigens wel eens willen zien uitleggen waarin het chinese en het nederlandse systeem van afdwingen van (sociale) conformiteit essentieel verschillen. Om hem op weg te helpen: wij kennen (in naam, nog) geen heropvoedingskampen, maar verder?
Er bekruipt mij altijd een zeer onbehagelijk gevoel als nederland andere landen weer eens de maat neemt, alsof wij altijd het braafste jongetje van de klas waren en (zullen) zijn. Stop hier a.u.b mee!
19-09-2020, 14:46 door Anoniem
Tja volgens mij gaat Nederland nu ook te ver met de sleepwet,precies nagenoeg hetzelfde.
20-09-2020, 12:10 door Anoniem
Door karma4:
De minister merkt op dat het verzamelen van openbare informatie op zichzelf niet verboden is, maar het wel onwenselijk is wanneer deze informatie gebruikt wordt voor heimelijke of ondermijnende doeleinden.
Informatie verzamelen om werk naar het buitenland te verplaatsen omdat het daar goedkoper kan zou dan ook verboden moeten zijn. Iets zegt me dat handelsmissies er op gericht zijn juist met mensen in contact te komen om dat mogelijk te maken. Daar moeten hele lijsten van persoonsgegevens bij zitten.
Wie zegt dat dat geen tactiek is, het goedkoop leveren van arbeid?
20-09-2020, 13:55 door Anoniem
Wie neemt deze gast nog serieus?
20-09-2020, 15:44 door Anoniem
De pot verwijt de ketel....... Wat een enorme drol is het ook.
22-09-2020, 19:30 door Anoniem
In ander nieuws, AIVD en MIVD bewaren persoonsgegevens. Daarnaast is het spelletje heel eenvoudig: Ik mag niet verzamelen maar wel een maatje in een ander land dingen laten verzamelen in mijn land voor mij...
23-09-2020, 15:33 door Anoniem
Maar nu willen ze vrijwillig ons dna opsturen naar Abu dhabi ( voor corona testen ), nou dat vind ik pas info verzamelen !!!!!

Wat een belachelijke stomme actie van deze regering, en dat soort achtelijke gasten hebben jaren lui ib de studie banken gehangen op onze kosten !!!!!

Ik heb dan niet gestudeerd maar ben schijnbaar gehaaider dan deze gasten daar in Den Haag !!!!!!!!!!!
28-10-2020, 15:21 door Anoniem
Tekenend
Dit lees ik in dezelfde nieuwsbrief waar ik dit bericht heb gelezen;

Waarvoor twee jaar geleden al werd gevreesd bij de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv, ook Sleepwet genoemd) is realiteit geworden. De Nederlandse veiligheids- en inlichtingendiensten AIVD en MIVD houden zich niet aan de wet, waardoor de persoonlijke levenssfeer van burgers wordt geschonden, zo concludeert toezichthouder CTIVD...

...Een van de knelpunten waar vóór de invoering van de wet al werd gewaarschuwd is dat zogenoemde bulkdata van burgers te lang worden bewaard.

Kort gezegd komt het er op neer dat dit soort gegevens door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden verkregen na bijvoorbeeld een hack van een telecomprovider. Zij mogen de relevante gegevens eruit halen en moeten de rest van de data vernietigen. Door een truc toe te passen en de hele dataset als ‘relevant’ te beoordelen, inclusief de gegevens van duizenden mensen die geen doelwit zijn, verlengen de diensten ‘kunstmatig’ de bewaartermijn. Iedere burger wordt zo een verdachte...

...Iedere burger wordt geacht zich aan de wet te houden. Dat geldt evenzeer voor de overheid als maker en hoeder van de wet. Maar blijkbaar wordt er met twee maten gemeten, zoals wel vaker het geval is in Nederland. Burgers worden keihard aangepakt als ze (vaak niet eens bewust) een foutje maken, de overheid komt met veel weg als regels door haar dienaren met voeten worden getreden.

De ministers Kajsa Ollongren en Ank Bijleveld laten weten het oneens te zijn met de toezichthouder, daarmee de rol van de toezichthouder bagatelliserend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.