/dev/null - Overig

Overheidsvertrouwen CoronaMelder

06-09-2020, 13:12 door Erik van Straten, 37 reacties
Laatst bijgewerkt: 06-09-2020, 13:40
Stelling: als de Nederlandse overheid meent dat een hoog-risico-melding vanuit de CoronaMelder-app in voldoende gevallen betekent dat de gewaarschuwde persoon besmet is, en dus in quarataine moet om infectieketens te doorbreken, moet zij:

1) Zelfstandigen en werkgevers van werknemers die niet thuis kunnen werken, financieel volledig compenseren voor elke dag die niet gewerkt kan worden. Dit geldt ook voor huisgenoten van, volgens CoronaMelder, waarschijnlijk besmette mensen;

2) Vaststellen hoeveel dagen na de eerste hoog-risicomelding men waarschijnlijk besmettelijk wordt en een PCR-test effectief is. Tot die dag (of 1 à 2 dagen ervoor) mag men naar buiten, werken etc. en op die dag moet een PCR-test plaatsvinden. Bij een negatieve uitslag kan worden overwogen om de betrokkene (nog) enkele dagen in quarantaine te laten gaan en dan nóg een test uit te voeren. Nb. als zonder app 3% van de PCR-tests een positief resultaat oplevert en 4% van de straks door de app gewaarschuwde mensen positief test, wordt de GGD al ontlast;

3) Mensen in quaraintaine zoveel mogelijk faciliteren om te voorkomen dat zij naar buiten gaan (bijv. om boodschappen te doen) of huisgenoten besmetten (denk hierbij aan samenwonende arbeidsmigranten, studentenhuizen met gedeelde keuken en/of sanitaire voorzieningen), eventueel door het beschikbaar stellen van hotelkamers.

Als de overheid zelf onvoldoende vertrouwen heeft in de betrouwbaarheid van hoog-risico-meldingen vanuit de CoronaMelder-app, zou zij deze app geheel niet moeten uitbrengen - want dan vraagt zij, willens en wetens in veel gevallen onterecht, van Nederlanders om op eigen kosten thuis te gaan zitten. Nb. volgens de NL overheid is een besmet persoon besmettelijk twee dagen voordat symptomen optreden (als er al symptomen optreden) en er is minstens 1 onderzoek dat stelt dat mensen maximaal besmettelijk zijn voordat eventuele symptomen optreden. Als de app betrouwbaar zou werken, zou tijdige quarantaine goed kunnen helpen om infectieketens te doorbreken!
Reacties (37)
06-09-2020, 14:58 door Anoniem
De overheid "moet"?

De overheid, dat ben jij. Dus, ga je best doen. Zorg dat dit gebeurd.
06-09-2020, 16:00 door Anoniem
@reactant van 14:5 heden,

De overheid vraagt jou ook om een klein beetje spelvaardigheid. Zorg dat dit gebeurt is met een t niet met een d.
De meeste devices hebben niet voor niets een spelchecker aan boord.

Als het daar al mis gaat, zou ik niet zo hoog van de toren blazen betreffende de overheid, dat zijn we allemaal,
want zo werkt het niet.

20% is het met Erik van Straten eens, 60 % interesseert het helemaal niets en 20% is er even fel op tegen.
Wat er gebeurt is afhankelijk hoe die "zwevers" van de 60% worden gemanipuleerd.

Als de covid-19-corona besrtrijdings-kas leeg inmiddels leeg raakt, wordt het moeilijk.
De eerste regelingen zijn alweer gestopt.
Dus waarschijnlijk quarantaine en thuiswerken combineren.

Covid-19-Corona, daar betalen we nog eens een keertje een heel heel hoge rekening voor.

J.O.
06-09-2020, 18:39 door Anoniem
Door Erik van Straten:

1) Zelfstandigen en werkgevers van werknemers die niet thuis kunnen werken, financieel volledig compenseren voor elke dag die niet gewerkt kan worden. Dit geldt ook voor huisgenoten van, volgens CoronaMelder, waarschijnlijk besmette mensen

Als de CoronaMelder app goed werkt (stel, laten we dat hopen), en de werknemer met de ziekte onder de leden tijdig in zelfisolatie gaat, dan bespaart dat de werkgevers ook veel kosten, omdat dan wordt verhinderd dat zijn of haar collega's (en de klandizie) dan ook in de ziektewet, of in het ziekenhuis, terecht komen.

2) Vaststellen hoeveel dagen na de eerste hoog-risicomelding men waarschijnlijk besmettelijk wordt en een PCR-test effectief is. [...]

De incubatie tijd van Covid-19 is gemiddeld 5 a 6 dagen (met een spreiding van 2 tot 14 dagen), waarvan men voor het onstaan van de eerste duidelijke symptomen reeds zo'n twee dagen besmettelijk kan zijn. Slechts een minderheid van zo'n 10 a 20% van de besmettelijken steekt iets van 80% van de nieuwe lichting van geïnfecteerden aan.

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

3) Mensen in quaraintaine zoveel mogelijk faciliteren om te voorkomen dat zij naar buiten gaan (bijv. om boodschappen te doen) of huisgenoten besmetten (denk hierbij aan samenwonende arbeidsmigranten, studentenhuizen met gedeelde keuken en/of sanitaire voorzieningen), eventueel door het beschikbaar stellen van hotelkamers

In een aantal grote steden en regio's met veel studenten op kamers of op een kluit samenwonenende arbeidsmigranten heeft GGD reeds de mogelijkheid om de potentieel met corona geïnfecteerden voor de duur van een quarantaine van 10 tot 14 dagen (vrijwillig) in een zogeheten "Corona Hotel" te plaatsen, indien zelfisolatie vanwege hun huisvesting geen optie is.

Ouderen en andere hulpbehoeftigen kunnen in Nederland een beroep doen op vrijwilligers van het Rode Kruis (Hulplijn 070 - 44 55 888) om beslist noodzakelijke boodschappen, medicijnen, e.d., voor de deur af te zetten. De meeste grote supermarktketens zetten je online bestelde waren ook -- tegen betaling -- voor je op de stoep.

Anderstaligen, die het Nederlands niet goed machtig zijn, kunnen bij het Rode Kruis met een (voice)bericht terecht bij de WhatsApp-Hulplijn (06 - 4815 8055). Deze hulplijnlijn is op dit moment beschikbaar in het Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Portugees en Chinees. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt je later in je eigen taal terug.

https://www.rodekruis.nl/dossiers/coronavirus/nationaal-actieplan-coronavirus/
06-09-2020, 19:56 door Anoniem
1) Wie de last (nog) zelf kan dragen, krijgt van de overheid geen geld.
Verder bestaat er al een vergoedingsregeling voor bedrijven die door corona in de problemen komen.

2) geen bezwaar

3) Gaat wel een beetje ver hoor.
Maar wie meent hierdoor echt in de problemen te komen zou eens bij de plaatselijke gemeente kunnen aankloppen.
WMO-loket misschien?
07-09-2020, 14:56 door Erik van Straten
Uit https://nos.nl/artikel/2347143-nog-steeds-steun-voor-coronamaatregelen-maar-naleving-kan-veel-beter.html van vandaag, n.a.v. het jongste onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM onder ruim 60.000 Nederlanders:
Zo gaan mensen met corona-achtige klachten even veel naar buiten als mensen zonder klachten: 90 procent heeft minstens één keer boodschappen gedaan, 43 procent is naar het werk gegaan, 41 procent naar de horeca. Van de mensen die nauw contact hebben gehad met een positief getest persoon is bijna de helft (45 procent) niet in quarantaine gegaan. En van de mensen met klachten heeft eveneens bijna de helft zich de afgelopen zes weken niet laten testen, blijkt uit het onderzoek.

In de (door mij) vet gemaakte zin gaat het om mensen die zeker weten dat ze dicht in de buurt van een besmettelijk persoon geweest zijn. Uit "Veldtest Bluetooth Validatie, Ministerie van VWS - Defensie CBRN, Vught 8 juni 2020" (https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=5ca0984a-bae9-4282-8e04-d2ee481b5bc0&title=COVID-19%20Notificatie%20APP.pdf):
- Van alle afgegeven notificaties is 41% terecht (true-positives) en 59% onterecht (false-positives)
[...]
* N.B. deze parameterinstelling is ruimer dan de instellingen van een aantal EU-partners. De instellingen vanuit de andere landen leiden in onze testset tot zeer weinig notificaties (lage sensitiviteit). Hierover vindt nog overleg plaats met de EU-partners. De hier voorgestelde instelling is daarom nog voorlopig.

Als in bijna 6 van de 10 gevallen de app onterecht meldt dat je lang genoeg en dicht genoeg in de buurt van een besmettelijk persoon bent geweest, terwijl je niet weet wie dat was of zelfs waar dat was (bijv. in de trein met mondkapjes - de app vermeldt uitsluitend de datum), dan gaat m.i. bijna niemand 10 dagen in zelfisolatie, vooral als je je niet ziek mag melden en/of jou dit op andere wijze geld kost. Wat voor zin heeft zo'n app dan nog?
07-09-2020, 16:32 door johanw
Gewoon die app niet gebruiken. Helaas is de technologie er nu, en die gaat dus nooit meer weg. Volgend jaar dezelfde app onder de naam "Griepmelder".

Al deze paniek om een achteraf gezien niet zo heel gevaarlijk virus was nogal overtrokken. Maar dat durft nog niemand van de verantwoordelijken voor het slopen van de economie toe te geven.
07-09-2020, 18:40 door Anoniem
Of je die app wel of niet gebruikt, je weet pas of je besmet bent of niet nadat je door de GGD getest bent. En of je die app wel of niet gebruikt, je wordt geacht je aan de richtlijnen te houden om covid-19 in toom te houden. Het gebruik van de app staat daar los van.
De app is slechts een manier om een extra beeld van de besmettingen te krijgen n contactonderzoek te ondersteunen.
07-09-2020, 22:05 door [Account Verwijderd]
Door johanw: ...
Al deze paniek om een achteraf gezien niet zo heel gevaarlijk virus was nogal overtrokken. Maar dat durft nog niemand van de verantwoordelijken voor het slopen van de economie toe te geven.

Ga eens met een IC-arts praten die COVID-19 patiënten heeft behandeld en ga je daarna vol schaamte de mond met zeep wassen over je domme en misleidende speculaties hierboven.
07-09-2020, 22:19 door Erik van Straten
Door Anoniem: Of je die app wel of niet gebruikt, je weet pas of je besmet bent of niet nadat je door de GGD getest bent. En of je die app wel of niet gebruikt, je wordt geacht je aan de richtlijnen te houden om covid-19 in toom te houden. Het gebruik van de app staat daar los van.
Ik heb mensen zien beargumenteren dat de app al zinvol is als je, na een waarschuwing door de app dat je dichtbij een besmettelijk persoon bent geweest, een weekje niet naar oma gaat, wat vaker je handen wast en symptomen serieuzer neemt - en verder gewoon doorgaat met je (sociale) leven.

Maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk omdat je, als je besmet bent geraakt, op jouw beurt nog heel veel andere mensen dan oma kunt besmetten. De enige manier om op betrouwbare wijze te voorkomen dat je anderen besmet, is bijtijds in zelfisolatie te gaan. Met name omdat je al zeer besmettelijk kunt zijn tot 2 dagen vóórdat je symtomen krijgt (als je al symptomen krijgt).

Probleem: indien mogelijk besmette mensen (gewaarschuwd door een app en/of BCO-uitvoerende GGD'er) niet of niet lang genoeg in zelfisolatie gaan, houden we deze pandemie niet onder controle. M.i. zul je het leed van mensen die je vraagt in zelfisolatie te gaan dus zoveel mogelijk moeten verzachten. In elk geval moet de zelfisolatie niet langer duren dan strikt noodzakelijk (je moet dus getest kunnen worden zodra een testuitslag waarschijnlijk betrouwbaar is) en de zelfisolatie moet je in elk geval geen geld of vrije dagen kosten. Nb. zodra je mensen "beloont" kun je ze ook eenvoudiger bestraffen als ze zich niet aan de afspraken houden.
08-09-2020, 08:50 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 08-09-2020, 08:50
Het is in NL verdeeld in een aantal kampen. NL'ers zijn behoorlijk "eigenwijs", geef ik je op voorhand al mee.

Welke app je ook maakt, welke maatregel je ook neemt, in NL zal niets voor de volle 100% werken, zelfs niet voor 90- of zelfs 80%.

Dit komt door de manier waarop wij in NL in het leven (kunnen) staan. In NL is zelfs als je iets voor 110% aantoont, ziet er wel een NL'er nog genoeg ruimte om punten te bagatelliseren en dan een eigen plan trekken.

Vanochtend hoorde ik op de radio (BNR) dat zelfs verplegend personeel wordt aangevallen, ook zelfs fysiek, op Covid19 maatregelen in het ziekenhuis. Omdat Covid19 niet zou bestaan of niet erg is. Wat zijn we weer diep gezakt.....
08-09-2020, 12:00 door Anoniem
1) Zelfstandigen en werkgevers van werknemers die niet thuis kunnen werken, financieel volledig compenseren voor elke dag die niet gewerkt kan worden. Dit geldt ook voor huisgenoten van, volgens CoronaMelder, waarschijnlijk besmette mensen;

Onzin, de overheid is niet verantwoordelijk voor de vraag of jij besmet bent met Corona

Mensen in quaraintaine zoveel mogelijk faciliteren om te voorkomen dat zij naar buiten gaan (bijv. om boodschappen te doen) of huisgenoten besmetten (denk hierbij aan samenwonende arbeidsmigranten, studentenhuizen met gedeelde keuken en/of sanitaire voorzieningen), eventueel door het beschikbaar stellen van hotelkamers.

Want zorg voor elkaar, kan enkel vanuit de staat komen. Niet vanuit de samenleving / je sociale netwerk.
08-09-2020, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Want zorg voor elkaar, kan enkel vanuit de staat komen. Niet vanuit de samenleving / je sociale netwerk.
Mensen worden steeds vaker niet of nauwelijks meer sociaal opgevoed.
"Als ik er geen last van heb wat kan mij het dan schelen. O jij gaat er dood aan? Nou dan heb je pech ouwe."
Daaruit blijkt wel hoe laag men in de jongere generatie is afgezakt, vooral dankzij de waardeloze opvoeding van veel ouders vaak met prioriteit voor geld en luxe en -doen waar we zelf zin in hebben-, ongeacht of iemand er last van heeft of niet.
Zulke ouders kweken alleen maar een gevaarlijke toekomst voor hun nageslacht, waarin mensen elkaar steeds vaker naar het leven staan en te slap zijn om iets te laten ten behoeve van een ander, omdat men dat nooit heeft geleerd.
08-09-2020, 12:46 door Anoniem
Door Toje Fos:
Door johanw: ...
Al deze paniek om een achteraf gezien niet zo heel gevaarlijk virus was nogal overtrokken. Maar dat durft nog niemand van de verantwoordelijken voor het slopen van de economie toe te geven.

Ga eens met een IC-arts praten die COVID-19 patiënten heeft behandeld en ga je daarna vol schaamte de mond met zeep wassen over je domme en misleidende speculaties hierboven.

Je kunt met een IC arts praten over _elke_ ziekte die op z'n zaal ligt en dat die ook erg kan uitpakken.
Degenen bij wie iets erg uitpakt komen op de IC .

Alleen 'op de IC komen' is helemaal niet de norm bij een Corona besmetting.
08-09-2020, 14:30 door Anoniem
Je kunt met een IC arts praten over _elke_ ziekte die op z'n zaal ligt en dat die ook erg kan uitpakken.
Degenen bij wie iets erg uitpakt komen op de IC .
Maar aan Corona kun je wel zelf iets aan doen om het niet te krijgen.

Onzin, de overheid is niet verantwoordelijk voor de vraag of jij besmet bent met Corona
Dit is niet waar het over gaat. Maar om op jou antwoord in te gaan, waarom zo veel geld naar het bedrijfsleven
als de overheid hier niet voor hoeft te zorgen? Wij moeten met zijn allen voor zorgen dat we zo snel mogelijk
van dit virus afkomen, en dat moet met gezond verstand gebeuren.
08-09-2020, 15:43 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 08-09-2020, 15:45
Door Anoniem:
1) Zelfstandigen en werkgevers van werknemers die niet thuis kunnen werken, financieel volledig compenseren voor elke dag die niet gewerkt kan worden. Dit geldt ook voor huisgenoten van, volgens CoronaMelder, waarschijnlijk besmette mensen;

Onzin, de overheid is niet verantwoordelijk voor de vraag of jij besmet bent met Corona
Onzin, als de CoronaMelder app zegt dat jij in zelfisolatie moet omdat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest, is de kans dat je binnen anderhalve meter van die persoon was, slechts 41% (volgens de test in Vught). Daarbij weet de app niet of er mondkapjes gedragen werden of dat er sprake was van kunststof schermen, wanden of reflecties door o.a. metaal [1].

[1] Op pagina 7 van https://www.tweedekamer.nl/downloads/document?id=5ca0984a-bae9-4282-8e04-d2ee481b5bc0&title=COVID-19%20Notificatie%20APP.pdf zie je in de spreadsheet dat als je max. 63dB kiest als detectiegrens (verzwakking als gevolg van afstand, reflecties en obstakels), al bij 12 van de 44 metingen de proefpersonen zich 3m of verder uit elkaar bevonden (meer dan 25% false positives - alleen op de "afstandmeting", los van de kans op daadwerkelijke besmetting).

Erger, bij die detectiegrens heb je enorm veel false negatives (afstand minder dan 3m maar geen melding) want er zijn kennelijk maar weinig smartphones die met het hiervoor benodigde vermogen zenden en/of waarvan de ontvanger gevoelig genoeg is (slechts 46 van de 1229 metingen waren <= 63dB).

Kies je een hogere detectiegrens (grotere toegestane verzwakking), dan daalt welliswaar het aantal false negatives, maar stijgt het aantal false positives en kun je nauwelijks nog iets zeggen over de afstand; dan kunnen er ook muren of ramen e.d. tussen de smartphones zitten. Links van die sheet staat: "–Bij verzwakking tussen 64-73 dB is meting van alleen de attenuation onvoldoende om een uitspraak over de afstand te kunnen doen". Afstanden meten met BLE is dus grotendeels een illusie; voor een "contact" kan een andere smartphone zich dan op 1m of op 8m bevinden, op 1,5m met een muur ertussen of op 3m met een houten plafond.

In de Duitse app probeert men rekening te houden met wanneer een patiënt waarschijnlijk het besmettelijkst was, hetgeen lastiger is vast te stellen naarmate doorlooptijden bij het testen oplopen (zoals nu in NL het geval is). Ook dit verlaagt de betrouwbaarheid. Ten slotte raakt niet iedereen besmet die, zonder beschermingsmiddelen, lang genoeg binnen 2m van een besmettelijk persoon is geweest.

Ik schat de kans dat je, na een hoog-risico waarschuwing van de app, daadwerkelijk besmet bent geraakt, gemiddeld op minder dan 10%. Als dat klopt vraag je van meer dan 90% van de mensen om onterecht in "persoonlijke lockdown" te gaan om de rest van de samenleving te helpen beschermen. Het lijkt mij dus juist de verantwoordelijkheid van de overheid om deze mensen op gepaste wijze tegemoet te komen. Immers, het alternatief is een landelijke of regionale lockdown; dat treft veel meer mensen en levert een enorm veel hogere economische schade op.

Probleem: de hele overheid (inclusief Hugo de Jonge) weet ook dat de CoronaMelder app voor geen meter werkt, en is kennelijk zelfs te kortzichtig om mensen die een melding van deze brakke overheids-app krijgen, ASAP te kunnen laten testen zodra dat zinvol is. Alleen al daarom is deze app bij voorbaat gedoemd te mislukken: hooguit een enkeling is zo gek om hoogstwaarschijnlijk voor niks in zelfisolatie te gaan - zeker niet als die vrijheidsberoving je ook nog eens geld en/of vrije dagen kost.

M.a.w. de overheid zou de gebrekkige werking van de app kunnen compenseren door mensen, die waarschijnlijk onterecht in zelfisolatie gaan, te belonen. Alleen dan zou deze app m.i. kunnen helpen om erger te voorkomen.
08-09-2020, 17:26 door Anoniem
1) Zelfstandigen en werkgevers van werknemers die niet thuis kunnen werken, financieel volledig compenseren voor elke dag die niet gewerkt kan worden. Dit geldt ook voor huisgenoten van, volgens CoronaMelder, waarschijnlijk besmette mensen
Ja, "de overheid" (wij) moet dat doen, maar het systeem waarbij werkgevers moeten boeten als werknemers ziek zijn of gewoon zwanger, is oneerlijk, vooral voor kleine ondernemers - want ook verzekeren is niet gratis / zonder winstbejag.
Een communistische opzet heeft nooit fantastisch gewerkt, toch: de aanpak moet communistischer en de toezicht / handhaving op misbruik (sociale fraude) moet iets doortastender.

2) Vaststellen hoeveel dagen na de eerste hoog-risicomelding men waarschijnlijk besmettelijk wordt en een PCR-test effectief is. Tot die dag (of 1 à 2 dagen ervoor) mag men naar buiten, werken etc. en op die dag moet een PCR-test plaatsvinden. Bij een negatieve uitslag kan worden overwogen om de betrokkene (nog) enkele dagen in quarantaine te laten gaan en dan nóg een test uit te voeren. Nb. als zonder app 3% van de PCR-tests een positief resultaat oplevert en 4% van de straks door de app gewaarschuwde mensen positief test, wordt de GGD al ontlast;
Wat is een besmetting precies? iemand met sympthonen waarbij de incubatie van het virus wel duidelijk is, of een positieve test die vaststeld of het virus (of zelfs slechts deeltjes) aangetroffen zijn in neus of keel - of als je nog harders duwt rectaal.

En, wat is Corona in jouw optiek? Het is namelijk een verzamelnaam, waardoor de statistieken van de verhouding doden / besmettingen nogal misleident wordt als je dat niet in acht neemt (los van "besmettingen" versus "besmettingen").

3) Mensen in quaraintaine zoveel mogelijk faciliteren om te voorkomen dat zij naar buiten gaan (bijv. om boodschappen te doen) of huisgenoten besmetten (denk hierbij aan samenwonende arbeidsmigranten, studentenhuizen met gedeelde keuken en/of sanitaire voorzieningen), eventueel door het beschikbaar stellen van hotelkamers.
En tips geven hoe je gezond blijft gedurende quaraintaine...
Lijkt mij logisch; de overheid houdt immers van ons.
09-09-2020, 11:42 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 09-09-2020, 11:47
Door Anoniem: En, wat is Corona in jouw optiek?
We hebben het hier over het SARS-Cov-2 virus dat tot de ziekte Covid-19 kan leiden.

Door Anoniem: Wat is een besmetting precies?
Waarschijnlijk dat minstens 1 virus een cel weet binnen te dringen en zich te vermenigvuldigen, maar dat is niet zo interessant als je een epidemie wilt afremmen.

Om een epidemie (waar nog geen vaccin voor bestaat) af te remmen, moet je zo veel mogelijk voorkomen dat besmettelijke personen andere personen zodanig besmetten dat ook zij besmettelijk worden. Omdat besmette mensen al maximaal besmettelijk zijn vóórdat zij symptomen krijgen (als ze al symptomen krijgen) en we niet elke Nederlander elke dag kunnen testen, hebben we geen idee wie er vandaag maximaal besmettelijk zijn.

Als we geen landelijke of regionale lockdowns willen, kunnen we het beste mensen, die in de buurt zijn geweest van een persoon die op dat moment vermoedelijk besmettelijk was (gebaseerd op de recente aanwezigheid van SARS-Cov-2 RNA in de neus/keelholte), vragen in zelfisolatie te gaan - kort voordat kan worden aangetoond dat ook zij besmet zijn én dat zij zó besmettelijk worden dat zij, op hun beurt, anderen kunnen besmetten.

Met het contacten-onderzoek van de GGD worden zoveel mogelijk bekenden opgespoord van positief geteste personen. Een app zoals CoronaMelder kan bijdragen aan het opsporen van onbekenden die in de buurt van waarschijnlijk besmettelijke personen zijn geweest, helaas met veel mitsen en maren (die ik al vaak heb beschreven, zie o.a. mijn vorige bijdrage hierboven).

Het opsporen van "contacten" (zowel door GGD als app) is echter zinloos als opgespoorden niet in zelfisolatie gaan, namelijk omdat een deel van hen zelf besmettelijk zal worden en dan anderen zal besmetten. Het (mogelijk aanzienlijke) deel van die mensen dat niet besmettelijk wordt, gaat dus voor niks in zelfisolatie. Vandaar mijn pleidooi om alle mensen die wij vragen om in zelfisolatie te gaan, zoveel mogelijk te steunen. Doe je dat niet, dan heeft contactopsporing nauwelijks of geen zin, want dan gaan veel te weinig mensen in zelfisolatie.
09-09-2020, 13:49 door Anoniem
Maar we willen toch ook geen toestanden als in Melbourne, waar zowat een herhaald WO II regime is ingesteld, '
compleet met spertijd en quarantaine inrichtingen voor degenen die niet thuis in quarantaine kunnen
(ja afgedwongen en verplicht en met sociale uitsluiting als straf).

Al een anti-maatregel facebook berichtje kan je op een bezoek door een thuisarrestatie-team komen te staan.

Wil je dat het hier ook zo ver komt door behulpzame idioten? Vroeger ging je na een besmetting na terugkeer van een zeereis eventueel in quarantaine op het Noordereiland en later op het eiland Brienenoord. Met kinkhoest ging je ook in het ziekenhuis achter glas en kreeg je zure Nutriciamelk te drinken. Schijn het zelf meegemaakt te hebben, maar heb er geen weet meer van.

Maar we maakten er niet zo'n opgeklopt circus van als nu om gelijk te kunnen drukken op de globale total reset knop.

Jodocus Oyevaer
13-09-2020, 14:11 door Anoniem
Minister de Jonge heeft aangegeven:
Als blijkt dat de CoronaMelder-app niet genoeg toevoegt aan het bron- en contactonderzoek of zelfs negatieve bijeffecten geeft, dan wordt de app mogelijk weer ingetrokken. Zorgminister Hugo de Jonge wil de app maandelijks evalueren en deze zo nodig aanpassen of desnoods intrekken.
Zie volledige bericht op https://theworldnews.net/nl-news/de-jonge-coronamelder-intrekken-als-app-niets-toevoegt
13-09-2020, 21:49 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 13-09-2020, 22:07
Door Anoniem: Minister de Jonge heeft aangegeven:
Als blijkt dat de CoronaMelder-app niet genoeg toevoegt aan het bron- en contactonderzoek of zelfs negatieve bijeffecten geeft, dan wordt de app mogelijk weer ingetrokken. Zorgminister Hugo de Jonge wil de app maandelijks evalueren en deze zo nodig aanpassen of desnoods intrekken.
Zie volledige bericht op https://theworldnews.net/nl-news/de-jonge-coronamelder-intrekken-als-app-niets-toevoegt
Dank voor deze info! Aan de app valt overigens weinig aan te passen, eigenlijk is er maar één knop waar je aan kunt draaien: minder false positives met als prijs meer false negatives (beide v.w.b. de geschatte afstand van ca. anderhalve meter tussen twee smartphones) en vice versa. Dus ofwel veel mensen worden onterecht gewaarschuwd (bijv. op 8 meter afstand of met een muur ertussen) ofwel veel van de mensen die zich lang genoeg dichtbij een besmettelijk persoon bevinden om besmet te raken, worden niet gewaarschuwd.

In https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5183482/geen-coronatest-meer-na-waarschuwing-coronamelder-app zie ik zojuist dat het nu zeker is dat mensen wiens app hen waarschuwt, zich alleen nog maar kunnen laten testen zodra zij symptomen hebben. Daar heb je echter geen app voor nodig...

Aanvulling: de brief van minister de Jonge aan de Tweede Kamer kan hier worden gedownload: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/11/kamerbrief-over-tijdelijke-aanpassing-testbeleid-covid-19.

Ik ben benieuwd hoeveel tegenslagen er nog nodig zijn wil Hugo de Jonge dit, van begin af aan kansloze, project stopzetten.
14-09-2020, 17:49 door Anoniem
Door Erik van Straten:: In https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5183482/geen-coronatest-meer-na-waarschuwing-coronamelder-app zie ik zojuist dat het nu zeker is dat mensen wiens app hen waarschuwt, zich alleen nog maar kunnen laten testen zodra zij symptomen hebben. Daar heb je echter geen app voor nodig...

Aanvulling: de brief van minister de Jonge aan de Tweede Kamer kan hier worden gedownload: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/11/kamerbrief-over-tijdelijke-aanpassing-testbeleid-covid-19.

Ik ben benieuwd hoeveel tegenslagen er nog nodig zijn wil Hugo de Jonge dit, van begin af aan kansloze, project stopzetten.
Deze stap van de minister boycot een wijdverbreide adoptie van de app.
(mensen zien zo te weinig of geen voordeel meer in het downloaden en gebruiken van de app)
https://androidworld.nl/nieuws/coronamelder-testbeleid-meldingen/
Ik denk dat de minister onder deze omstandigheden de app niet landelijk moet invoeren, maar dit pas moet doen als
de testcapaciteit zover is uitgebreid dat de Jonge deze maatregel weer terug kan draaien.
15-09-2020, 09:12 door Erik van Straten
Door Anoniem: Ik denk dat de minister onder deze omstandigheden de app niet landelijk moet invoeren, maar dit pas moet doen als de testcapaciteit zover is uitgebreid dat de Jonge deze maatregel weer terug kan draaien.
Ik denk dat deze app, ook bij snel testen na een app-waarschuwing, nauwelijks effect gaat hebben. Maar als deze app dan zo nodig ingevoerd moet worden, dan zeker niet onder deze omstandigheden.

Ik herhaal wat ik gisteravond schreef in https://www.security.nl/posting/670767/De+Jonge%3A+waarschuwing+CoronaMelder+geen+reden+voor+coronatest#posting670857:

Een waarschijnlijk door Hugo de Jonge onderschat nadeel van het niet op basis van een app-waarschuwing laten testen van app-gebruikers, is dat je tijd verspilt bij degenen die zich alsnog laten testen nadat zij symptomen krijgen, en degenen die wel besmet zijn maar nauwelijks of geen symptomen krijgen, helemaal mist. Vooral bij een klein deel van de Nederlanders die de app (na download) daadwerkelijk gebruikt, is het belangrijk dat zoveel mogelijk besmettelijke app-gebruikers data uit hun app uploaden. Immers, hoe minder besmettelijke app-gebruikers hun gegevens uploaden, hoe meer app-gebruikers er niet gewaarschuwd zullen worden en dus voor niks met die app rondlopen!

In Duitsland gaat dit lanzaam iets minder slecht: daar is het aantal positief geteste personen met app dat hun gegevens uploadt langzaam opgelopen naar 7,5% [1], slechts de helft van het (door mij geschatte) aantal actieve app-gebruikers in Duitsland, namelijk 15%. De reden voor dit verschil zou kunnen zijn dat je ook in Duitsland niet of niet overal automatisch getest kunt worden na een waarschuwing uit de Duitse Corona-Warn-App, en het vooral jongeren zijn die de app gebruiken en weinig of geen symptomen krijgen. Dat het de laatste weken wat oploopt zou kunnen komen doordat aanvankelijk veel testlabs geen QR-codes konden genereren en dit langzaam verbetert. Hoe dan ook, als slechts de helft van de besmettelijke app-gebruikers hun sleutels uploadt, is dat natuurlijk heel slecht voor de effectiviteit van zo'n app.

In Zwitserland, waar je in veel gevallen wel getest lijkt te kunnen worden na een alarm uit de SwissCovid app (voordat je symptomen krijgt), lijkt het percentage besmette app-gebruikers dat gegevens uploadt veel dichter in de buurt van het percentage actieve gebruikers te liggen (ruwe schatting: ruim 17% van de positief geteste personen uploadt gegevens, terwijl ruim 19% van de Zwitserse bevolking met een werkende app rondloopt).

[1] https://github.com/micb25/dka/blob/master/plots_en/plot_rki_cwa_cases_7d.png
19-09-2020, 15:16 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 19-09-2020, 15:18
Uit https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5184276/quarantaine-werkgever-werknemer-ziek-doorbetalen-salaris:
'Niet ziek'
Werkgevers weigeren door te betalen tijdens quarantaine: 'Hoe moet ik de huur betalen?'

[...]
500 euro. Zo veel loopt Jeroen mis omdat hij in thuisquarantaine moest en zijn werkgever hem niet door wilde betalen.
[...]
Anderen laten weten dat ze de gemiste uren later in moesten halen, of zelfs gewoon moesten komen werken. "Van mijn leidinggevende moet ik gewoon komen werken, met een mondkapje op", reageert iemand.
[...]
Als je in quarantaine moet, moet jouw werkgever je meestal gewoon doorbetalen, vertelt Pascal Besselink van DAS. De juridisch dienstverlener krijgt er veel vragen en klachten over.
[...]
Branchevereniging MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine. Dat schrijft het MKB op zijn website (https://www.mkb.nl/nieuws/compensatie-loondoorbetaling-tijdens-thuisquarantaine).
MKB-voorzitter Jacco Vonhof denkt aan een regeling vergelijkbaar met die voor zwangerschapsverlof. Dat voorstel ligt nu bij minister Wouter Koolmees.
[...]
Het betreft hier in quarantaine moeten terwijl je niet ziek bent, bijvoorbeeld omdat een huisgenoot positief is getest.

Weet iemand welke rechten een werknemer heeft als CoronaMelder aangeeft dat zij/hij thuis moet blijven?
19-09-2020, 16:54 door Anoniem
Door Erik van Straten: Uit https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5184276/quarantaine-werkgever-werknemer-ziek-doorbetalen-salaris:
'Niet ziek'
Werkgevers weigeren door te betalen tijdens quarantaine: 'Hoe moet ik de huur betalen?'

[...]
500 euro. Zo veel loopt Jeroen mis omdat hij in thuisquarantaine moest en zijn werkgever hem niet door wilde betalen.
[...]
Anderen laten weten dat ze de gemiste uren later in moesten halen, of zelfs gewoon moesten komen werken. "Van mijn leidinggevende moet ik gewoon komen werken, met een mondkapje op", reageert iemand.
[...]
Als je in quarantaine moet, moet jouw werkgever je meestal gewoon doorbetalen, vertelt Pascal Besselink van DAS. De juridisch dienstverlener krijgt er veel vragen en klachten over.
[...]
Branchevereniging MKB-Nederland wil dat er een fonds komt dat werkgevers compenseert voor de loondoorbetaling van medewerkers tijdens preventieve thuisquarantaine. Dat schrijft het MKB op zijn website (https://www.mkb.nl/nieuws/compensatie-loondoorbetaling-tijdens-thuisquarantaine).
MKB-voorzitter Jacco Vonhof denkt aan een regeling vergelijkbaar met die voor zwangerschapsverlof. Dat voorstel ligt nu bij minister Wouter Koolmees.
[...]
Het betreft hier in quarantaine moeten terwijl je niet ziek bent, bijvoorbeeld omdat een huisgenoot positief is getest.

Weet iemand welke rechten een werknemer heeft als CoronaMelder aangeeft dat zij/hij thuis moet blijven?

Ik lees net dat er begin dit jaar iets essentieel is veranderd omtrent dit punt.
- Tot 1 januari 2020 gold als hoofdregel in de wet: geen arbeid, geen loon.
- vanaf 1 januari 2020 is de hoofdregel in de wet gewijzigd: geen arbeid, wel loon, tenzij de werkgever aannemelijk maakt dat het niet verrichten van de arbeid in de risicosfeer van de werknemer ligt.

Belangrijk om te weten is daarom dat het als werknemer tegen je kan werken als je teveel risico hebt genomen!!!
Bijvoorbeeld: je besluit toch op vakantie te gaan naar een land terwijl daar wegens corona code oranje of code rood geldt.
Je komt terug en moet dan waarschijnlijk in quarantaine.
Echter dat had je vooraf ook al kunnen weten.
Daarom hoeft de werkgever in zo'n geval geen loon door te betalen voor de periode dat je in quarantaine moet.

Dit is maar een voorbeeld.
Het is in het algemeen aan te raden dat de werkgever jou niet kan verwijten dat je zélf teveel risico hebt genomen.
Mits je hier aan voldoet, lijkt het mij aannemelijk dat men je zal doorbetalen wanneer de GGD vanwege een melding van de app jou maant om in quarantaine te gaan.

Omdat de regel nog maar zo kort geleden is ingevoerd, bestaat er nog geen of slechts weinig jurisprudentie over.
Dus heel veel zekerheid over bijzondere situaties is er niet.

https://www.awvn.nl/nieuws/vakantie-coronacrisis-quarantaine-loondoorbetaling/
19-09-2020, 20:14 door Erik van Straten
@Anoniem 16:54: dank voor de info en link, helaas geen zekerheid dus. Lastig nu steeds meer GGD'en ertoe overgaan dat positief geteste mensen zelf maar hun bekende contacten moeten bellen. Geen wonder dat het aantal besmettingen zo hard oploopt.
19-09-2020, 23:41 door Anoniem
Wat een discussie om niets, zowel de Corona app als de quarantaine is vrijwillig. Dus jij kiest ervoor om thuis te zitten en het is niemand die het je oplegt. Een meesterzet om het (formeel) vrijwillig te houden, dan kan je ook niet aansprakelijk gesteld worden.
20-09-2020, 09:29 door Anoniem
Door Erik van Straten: Lastig nu steeds meer GGD'en ertoe overgaan dat positief geteste mensen zelf maar hun bekende contacten moeten bellen. Geen wonder dat het aantal besmettingen zo hard oploopt.
Ik denk dat dat meer het gevolg dan de oorzaak is van oplopende besmettingen, men doet dit omdat men het niet meer bij kan benen. Het maakt het er natuurlijk niet beter op.
20-09-2020, 13:24 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 20-09-2020, 13:26
Door Anoniem: Wat een discussie om niets,
Opvallend dat je dan reageert.

Door Anoniem: zowel de Corona app als de quarantaine is vrijwillig. Dus jij kiest ervoor om thuis te zitten en het is niemand die het je oplegt.
Indien je het met mij eens bent dat we het aantal besmette personen per tijdseenheid onder controle moeten houden, zul je het met mij eens zijn dat alle zeker en waarschijnlijk besmettelijke personen met zo min mogelijk anderen in contact moeten komen.

Als dat onvoldoende lukt op vrijwillige basis, voorspel ik dat er ook in Nederland, net als nu al in de UK, stevige boetes komen te staan op het overtreden van quarantaineregels (tot 10000 pond, zie https://nos.nl/liveblog/2349100#UPDATE-container-47750912).

Hoewel ik verwacht dat een app als CoronaMelder, net als vergelijkbare apps in alle andere landen, minimaal bijdraagt aan het onder controle houden van dit virus (o.a. vanwege het grote aantal onterechte waarschuwingen en onterecht niet gewaarschuwd worden), is zo'n app zinloos als door hun app gewaarschuwde mensen niet in zelfisolatie gaan. Zodra een app-waarschuwing tot quarantaineplicht met boete bij overtreding zou leiden, zullen (van de enkeling die onder zulke omstandigheden zo'n app nog wil installeren) maar weinigen aan anderen (zeker niet de GGD) vertellen dat hun app hen gewaarschuwd heeft. En er dus ook niet naar handelen.

Kortom, indien mensen (inclusief Hugo de Jonge) denken dat zo'n app een bijdrage kan leveren aan het onder controle houden van het aantal besmettingen, dan moet je daar de juiste omstandigheden voor realiseren. Doe je dat niet, dan wordt CoronaMelder zeker een flop.
22-09-2020, 12:45 door Anoniem
Je kan de CoronaMelder natuurlijk ook voorzien van een social distance alert. Gebruik dezelfde bluetooth data om bij een inkomend signaal de onderlinge afstand te vergelijken met de anderhalve meter en start met de uitkomst zo'n achteruitrijbiep alarmpje dat blijft afgaan tot de afstand tot de ander niet langer te weinig is?
22-09-2020, 15:05 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 22-09-2020, 15:07
Door Anoniem: Je kan de CoronaMelder natuurlijk ook voorzien van een social distance alert. Gebruik dezelfde bluetooth data om bij een inkomend signaal de onderlinge afstand te vergelijken met de anderhalve meter en start met de uitkomst zo'n achteruitrijbiep alarmpje dat blijft afgaan tot de afstand tot de ander niet langer te weinig is?
Nee, dat kan niet, want afstandmeten tussen 2 smartphones met Bluetooth is extreem onnauwkeurig, wat wordt vergergerd als smartphones in achterzakken zitten maar ook door reflecties binnen (o.a. door metaal zoals in treinen en bussen). In een deel van de gevallen "meet" je geen verschil tussen 1 en 8 meter.

Je kunt hooguit zeggen dat twee smartphones binnen ca. 10m van elkaar zijn geweest, waarbij je niet weet of er mondkapjes werden gedragen en/of dat er een (dunne) wand of een gipsplaten plafond + houten vloer tussen zat. Het aantal onterechte meldingen is daardoor groot. Dus moet je snel testen (en snel uitslag geven) om te voorkomen dat app-gewaarschuwden voor niks blijven thuiszitten.
22-09-2020, 16:40 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een discussie om niets, zowel de Corona app als de quarantaine is vrijwillig.
Dat is niet helemaal waar.
Quarantaine is verplicht als er nauw contact is geweest met een coronapatient, in geval de quarantaine is opgelegd door de GGD. Maar positief op corona geteste mensen hebben volgens mij niet het gezag om hun nauwe contacten tot quarantaine te verplichten.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/648637980/corona-maatregelen-aangescherpt-quarantaine-verplicht-na-contact-met-besmet-persoon
Wat mij betreft daarom zeker een discussie waard.

In het algemeen https://lci.rivm.nl/sites/default/files/2018-03/DB%20Gedwongen%20isolatie%2C%20quarantaine%20en%20medisch%20onderzoek%20maart%202018_0.pdf :
Isolatie en quarantaine kunnen als gedwongen maatregel worden opgelegd als er ernstig gevaar voor de volksgezondheid bestaat en de betrokken persoon niet vrijwillig meewerkt aan infectiepreventiemaatregelen. Tijdens de isolatie of quarantaine kan medisch onderzoek noodzakelijk zijn om een juiste diagnose te stellen. Ook dit onderzoek kan de betrokken persoon worden opgelegd. Gedwongen onderzoek heeft verstrekkende gevolgen voor de lichamelijke integriteit. Deze maatregel mag daarom alleen worden toegepast onder bepaalde voorwaarden als er onmiddellijk gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Men kan de geïnfecteerde persoon echter niet verplichten om mee te werken aan bron- en contactopsporing.
25-09-2020, 21:45 door Erik van Straten
Corona-app nieuwtjes: nadat Schotland sinds 10 september een eigen Corona-app heeft, is gisteren een app voor Engeland en Wales gepubliceerd (inclusief de app voor Noord-Ierland heeft de UK er nu drie). Ik ben benieuwd (maar geloof niet) dat deze een succes gaan worden.

In Duitsland vinden de verantwoordelijke politici en de makers (SAP en T-Systems) de Corona-Warn-App, na 100 dagen, een groot succes. Echter, volgens Uwe Teichert, voorzitter van de "Bundesverbandes der Ärztinnen und Ärzte des Öffentlichen Gesundheitsdienstes", is de bijdrage van de app bij de bestrijding van de pandemie zeer klein. De app speelt in de dagelijkse praktijk van de gezondheidsbeambten "zo goed als geen rol"; het komt zelden voor dat iemand zich bij de Duitse GGD meldt vanwege een waarschuwing door de app (bronnen o.a. https://www.tagesschau.de/inland/corona-warnapp-gesundheitsamt-kritik-101.html, https://www.zdf.de/nachrichten/politik/coronavirus-100-tage-corona-warnapp-kommentar-100.html, https://www.cicero.de/innenpolitik/corona-warn-app-jens-spahn-telekom, https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/die-corona-warn-app-wirkt-nur-wenn-die-menschen-all-ihre-funktionen-nutzen-li.107028).

Bij een recente enquete (https://www.hasepost.de/umfrage-68-prozent-hatten-corona-warn-app-noch-nie-installiert-212901/) gaf, van de personen die de Corona-Warn-App gebruikten of gebruikt hadden, slechts 7% aan door hun app te zijn gewaarschuwd. Van die 7% gewaarschuwden is bijna niemand in zelfisolatie gegaan (slechts 1%).

Een klein lichtpuntje voor de Duitse app is dat het percentage oploopt van positief geteste personen die de app gebruiken en daadwerkelijk hun data (TEK's) uploaden, dit komt nu in de buurt van de 10% (in https://netzpolitik.org/2020/corona-warn-app-soll-besser-werden/ is er nog sprake van dat maar de helft van de positief geteste app-gebruikers data uploadt, sinds de introductie van de app 5032 mensen - een schijntje van het totale aantal in die periode positief geteste personen. Positief geteste mensen met app die niet uploaden worden in dat artikel door een politicus "Trittbrettfahrer" en digitale mondkapjesweigeraars genoemd).

Dat dit percentage oploopt, komt waarschijnlijk doordat meer testlabs digitaal gekoppeld worden, waardoor positief geteste personen alleen nog op een knop hoeven te drukken om gegevens te uploaden (en niet telefonisch een zogenaamde TeleTAN hoeven aan te vragen - waarvan er afgelopen week maar liefst 730 van zijn uitgegeven).

Overigens, als elke positief geteste app-gebruiker zou uploaden, zou je een hoger percentage (van uploaders van alle positief geteste personen) verwachten dan het percentage Duitsers dat de app gebruikt (dat laatste schat ik op ca. 15% van de bevolking). Immers, app-gebruikers kunnen, naast door de Duitse GGD of bekenden, ook door hun eigen app worden gewaarschuwd voor contacten met besmettelijke onbekenden, zich laten testen, een positieve uitslag krijgen en gegevens uploaden.

Wat niet mee zit is het grote aantal bugs waar Duitse gebruikers mee te maken hebben of hebben gehad. Met als laatste iPhone-gebruikers die na de update naar iOS 14 klagen dat de app niet of niet goed meer werkt (https://www.golem.de/news/iphone-ios-14-bringt-die-corona-warn-app-durcheinander-2009-151080.html).
27-09-2020, 16:33 door Erik van Straten
Der Spiegel [1]: Duitse testlabs kregen geen vergoeding voor ICT systemen nodig voor de Duitse Corona-Warn-App
Bovendien zou T-Systems (onderdeel van Deutsche Telekom) voor de koppeling slechts Windows (geen Linux) systemen ondersteunen, aldus de ALM (Akkreditierten Labore in der Medizin). Dit na de kritiek van Deutsche Telekom-Chef Tim Höttges dat sommige testlabs zich niet-solidair zouden opstellen bij het realiseren van de noodzakelijke koppeling (T-Systems ontvangt tot 2021 waarschijnlijk 50 miljoen Euro voor hun werkzaamheden gerelateerd aan de app).

Volgens [2] hadden afgelopen dinsdag zo'n 5200 positief geteste personen de data uit hun app geüpload, terwijl volgens [3] afgelopen dinsdag er 4373 TeleTAN's door de telefonische hotline zouden zijn uitgegeven (die telefonische hotline was bedoeld als tijdelijke oplossing totdat alle testlabs zouden zijn aangesloten, en gebruikers via hun app zo snel als mogelijk geïnformeerd zouden worden over de uitslag van hun test). Hoewel het niet zeker is dat elke aanvrager en ontvanger van een TeleTAN daarmee handmatig gegevens heeft geüpload, lijkt dus in een kleine minderheid van de gevallen app-gebruikers gegevens te hebben geüpload na het direct op hun smartphone ontvangen van een positieve testuitslag en het simpelweg drukken op een knop in de app.

Dat aanvankelijk relatief weinig positief geteste Duitsers gegevens hebben geüpload [4] (en dit percentage nog steeds aanzienlijk lager is dan het aantal Duitsers dat de app gebruikt), lijkt dus te zijn/worden veroorzaakt door het niet financieren van belangrijke delen van de keten en door gestechel over besturingssystemen.

Ik ben benieuwd hoe dit bij de CoronaMelder app gegegeld is. Moeten we straks gaan wachten op een uploadcode uit München of Abu-Dhabi [5]? Waarbij je maar moet hopen dat het buisje met (jouw DNA-bevattende) testmateriaal niet zoekraakt onderweg [6], [7].

[1] https://www.spiegel.de/netzwelt/apps/corona-warn-app-test-labore-beklagen-versaeumnisse-der-telekom-a-b806ed4b-08b3-45b5-89bf-2e9f7ac59af8
[2] https://github.com/micb25/dka/blob/master/plots_de/plot_sum_users.png
[3] https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/WarnApp/Kennzahlen.pdf?__blob=publicationFile
[4] https://github.com/micb25/dka/blob/master/plots_de/plot_rki_cwa_cases_7d.png
[5] https://www.security.nl/posting/671730/Jouw+DNA+naar+Abu+Dhabi%3F
[6] https://www.parool.nl/amsterdam/coronatests-kwijt-bij-ggd-s-purmerend-en-amsterdam-onderzoek-is-in-volle-gang~b5f8fc33/
[7] https://112nieuws.net/2020/09/26/100-corona-tests-kwijtgeraakt-in-gelderland/
28-09-2020, 12:26 door Anoniem
Stelling: als de Nederlandse overheid meent dat een hoog-risico-melding vanuit de CoronaMelder-app in voldoende gevallen betekent dat de gewaarschuwde persoon besmet is

Dat zegt helemaal niemand. Het risico bestaat, dat je besmet bent. Anders zou een test ook niet nodig zijn.
28-09-2020, 12:29 door Anoniem
Als de overheid zelf onvoldoende vertrouwen heeft in de betrouwbaarheid van hoog-risico-meldingen vanuit de CoronaMelder-app, zou zij deze app geheel niet moeten uitbrengen - want dan vraagt zij, willens en wetens in veel gevallen onterecht, van Nederlanders om op eigen kosten thuis te gaan zitten

Heel erg, voorzorgsmaatregelen. Met een virus waarbij het aantal besmettingen exponentieel groeit ? Verder is er niemand die controleert of jij wel/niet die verantwoordelijkheid neemt. Die verantwoordelijkheid, die ligt bij jezelf.

Ik ben ook twee keer, in overleg met werk, preventief 14 dagen in isolatie geweest. Door contact met mensen uit risico gebied + door reis naar risico gebied.

Kennelijk is dat voor sommigen simpelweg teveel gevraagd.
28-09-2020, 13:26 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 28-09-2020, 13:37
Door Anoniem:
Stelling: als de Nederlandse overheid meent dat een hoog-risico-melding vanuit de CoronaMelder-app in voldoende gevallen betekent dat de gewaarschuwde persoon besmet is

Dat zegt helemaal niemand. Het risico bestaat, dat je besmet bent. Anders zou een test ook niet nodig zijn.
Ja duh. Alleen kun je nu niet meer getest worden vanwege een melding uit de app. Je kunt pas getest worden als je symptomen hebt. Daar heb je die app dus niet voor nodig.

De voorzitter van de (door VWS ingestelde) begeleidingscommissie van de app (epidemioloog Carl Moons van het UMC Utrecht) zegt hierover in https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/21/gewaarschuwde-gebruiker-van-coronamelder-moet-ook-zonder-klachten-test-kunnen-krijgen-a4013016:
Gebruikers van de CoronaMelder moeten zich zo snel mogelijk na een waarschuwing van die app kunnen laten testen, ook als ze geen klachten hebben.
[...]
Het is verstandig deze nauwe contacten vroeg te testen, ook als er geen klachten zijn: verspreiders kunnen dan gevonden worden voordat ze anderen aansteken. Volgens Moons blijkt uit verschillende rekenmodellen dat 40 tot 50 procent van de besmettingen plaatsvindt zonder of voordat klachten zijn ontstaan.

Drie á vier dagen na de app-waarschuwing testen is het effectiefst, denkt Moons. De meeste mensen hebben dan nog geen klachten, maar het virus is dan al wel detecteerbaar.
[...]
Uit onderzoek onder testers van de CoronaMelder in Twente [1] bleek een „aanzienlijk deel [van de ondervraagden] ondanks een besmettingsmelding én ernstige klachten niet thuis te blijven”. Een snelle coronatest kan die quarantaine verkorten.

Het direct testen maakt ook de onnauwkeurigheid van de CoronaMelder minder erg, denkt Moons. Soms schat de app de nabijheid verkeerd in en krijgen gebruikers een waarschuwing terwijl de daadwerkelijke kans op besmetting wellicht klein was.
[...]
[1] https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/rapporten/2020/07/31/gebruikservaring-coronamelder-testregio-twente

Door Anoniem: Ik ben ook twee keer, in overleg met werk, preventief 14 dagen in isolatie geweest. Door contact met mensen uit risico gebied + door reis naar risico gebied.
Je bent een held! Of heeft het jou geen vrije dagen gekost en heeft jouw werkgever jouw salaris gewoon doorbetaald?
28-09-2020, 13:37 door Erik van Straten
In zijn blog https://www.zorgictzorgen.nl/zeldzaam-gesukkel-met-nhscovid19-app-in-verenigd-koninkrijk/ meldt W.J. Jongejan een blunder in de afgelopen week in Wales en Engeland gelanceerde Corona-app: uitsluitend personen die positief getest zijn door het commerciële testlab Serco zouden app-gegevens kunnen uploaden.

Als je positief getest bent door de Britse GGD of de NHS (ziekenhuizen) kan dat dus niet, en kun je jouw contacten van de afgelopen twee weken dus niet waarschuwen via hun apps.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.