image

Ministerie: CoronaMelder inmiddels 2,65 miljoen keer gedownload

maandag 12 oktober 2020, 10:27 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-10-2020, 14:42

De CoronaMelder-app is sinds die op 17 augustus in de Apple App Store en Google Play Store verscheen 2,65 miljoen keer gedownload, zo stelt het ministerie van Volksgezondheid. Afgelopen zaterdag tijdens de landelijke introductie van de app besloten 700.000 mensen de app te installeren.

Tijdens de praktijktest met de app, die afgelopen maanden plaatsvond, werd CoronaMelder al zo'n 1,5 miljoen keer gedownload, aldus het ministerie. Ruim zeshonderd personen hebben in de testperiode via de app aangegeven dat zij positief getest zijn. Contacten van de betreffende personen die van CoronaMelder gebruikmaakten zijn vervolgens via de app gewaarschuwd.

Afgelopen zaterdag telde CoronaMelder 2,2 miljoen downloads. Wanneer al deze downloads zijn te vertalen naar unieke gebruikers zou het om twaalf procent van alle Nederlanders gaan en achttien procent van de smartphones waarop de CoronaMelder-app werkt. Eerder werd al bekend dat bijna anderhalf miljoen mensen de app niet kunnen gebruiken omdat ze een verouderde versie van Android of iOS draaien.

Zo'n 425.000 Androidtelefoons en 773.000 iPhones draaien een versie van het besturingssysteem die niet door de app wordt ondersteund. Tevens zijn er ruim 278.000 smartphones met een ander besturingssysteem dan Android of iOS. Van de 2,2 miljoen installaties zijn er meer dan één miljoen op een Androidtoestel, zo blijkt uit cijfers van de Google Play Store.

Update

Minister De Jonge laat via Twitter weten dat het aantal downloads inmiddels de 2,65 miljoen is gepasseerd. Zaterdag kwamen er 700.000 downloads bij, de overige 450.000 volgden gisteren en vandaag. De titel is hierop aangepast.

Image

Reacties (11)
12-10-2020, 10:59 door Anoniem
Zegt het ministerie?

En nu?
12-10-2020, 12:15 door Vuurvliegje87
Situatie 1:
Overheid gaat campagne maken om mensen erop te wijzen hun telefoon te updaten waar kan.
Resultaat: Mensen doen het waarschijnlijk toch niet, en gaan klagen dat de overheid mag betalen voor een duurdere/nieuwe telefoon.

Situatie 2:
Overheid gaat Tech bedrijven dringen adviseren alsnog oude toestellen te updaten.
Resultaat: Techbedrijven denken, ja daag we gaan gewoon meer campagne maken om nieuwe toestellen te verkopen.

Met andere woorden, alle mensen die niet een up to date telefoontoestel hebben of ander OS. hebben pech en kunnen niet mee doen aan deze app.
12-10-2020, 15:57 door Anoniem
ben benieuwd hoeveel nog niet open gestelde functionaliteit in en rondom deze app het ministerie in petto heeft.
Die truc blijken ze inmiddels in GB ook te hebben uitgehaald met de app aldaar.
Let wel, gebruikers waren vooraf niet expliciet geïnformeerd dat de app onderdeel was / zou worden van bijkomende Orwelliaanse toegang weigering, meerdere gebruikers voelden zich dus flink in het ootje genomen.
12-10-2020, 17:05 door Anoniem
@ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??
12-10-2020, 19:45 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: @ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??

Complottheorieën hebben nooit links naar objectieve verifieerbare informatie...
13-10-2020, 09:00 door Anoniem
Door Toje Fos:
Door Anoniem: @ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??

Complottheorieën hebben nooit links naar objectieve verifieerbare informatie...

Oprechte vraag: Heb je een link naar objectief verifieerbare informatie van deze opmerking?
13-10-2020, 09:37 door Anoniem
Een beetje overheid zou Apple hierop aanpakken of de app aanpassen .. * zucht *
13-10-2020, 09:38 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 13-10-2020, 09:39
Door Anoniem:
Door Toje Fos:
Door Anoniem: @ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??

Complottheorieën hebben nooit links naar objectieve verifieerbare informatie...

Oprechte vraag: Heb je een link naar objectief verifieerbare informatie van deze opmerking?

Hoeft niet want het is een a priori bewering. Het is al vervat in de term complottheorie dat het om niet verifieerbare feiten gaat.
13-10-2020, 09:55 door MrMerlin
Heel simpel, om CoronaMelder te gebruiken op Android, moet je Google Play Services aanzetten.

In deze link https://www.scss.tcd.ie/Doug.Leith/pubs/contact_tracing_app_traffic.pdf wordt een tipje opgelicht wat Google dan aan telemetrie aan het versturen is. Dit staat op zich los van de App, maar ik wordt wel gedwongen door Google om deze telemetrie te accepteren als is de App wil gebruiken.

Ik weet dat de Rijksoverheid bij Microsoft hier een grote zaak van gemaakt heeft, maar hier bij Google mag hetzelfde klaarblijkelijk wel.

https://www.privacycompany.eu/blogpost-nl/nieuwe-dpias-zakelijke-microsoft-office-en-windows-software-nog-steeds-privacyrisicos-lange-blog
13-10-2020, 12:24 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 13-10-2020, 12:33
Door Anoniem: @ Vandaag, 15:57 door Anoniem
heb je hier een linkje van? Waar kan ik daar meer over lezen??
De eerste Britse app, uitgebreid getest op het eiland Wight, was op centrale basis.

De via deze app verzamelde gegevens, waaronder volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres plus alle via de app verzamelde gezondheidsgegevens zouden 20 jaar worden bewaard door de NHS [1]. Volgens [2] zouden burgers niet het recht krijgen hun door de NHS verzamelde data te laten verwijderen. Wel zou er sprake zijn van pseudonimisering van die data, maar tegelijkertijd wilde Matthew Gould, chief exec van het project, tegenover de privacycommissie van het Britse parlement niet uitsluiten dat deze gegevens zouden worden verkocht voor "research" doeleinden [2]. De ervaringen op Wight, in Australië en Singapore, wezen erop dat op teveel smartphones de apps, die zelf via Bluetooth communiceren, daar te vaak mee stoppen als ze niet meer (zichtbaar) in de voorgrond draaien.

Bij de huidige Britse app, wel gebaseerd op de GAEN (Google+Apple Exposure Notification) API, konden gebruikers aanvankelijk uitsluitend testresultaten van commerciële labs (gelieerd aan de makers van de app) invoeren [3]. Na een storm van protest van gebruikers die waren getest door de Britse GGD of in ziekenhuizen en hun testresultaten niet in konden voeren, werd dit grotendeels rechtgezet. Gebruikers die in hun app hadden aangegeven dat zij in zelfisolatie gingen (met een 14-dagen countdown timer) tot zij getest konden worden en niet door zo'n commercieel lab waren getest, kregen bij een negatief testresultaat echter geen vrijschakelcode om de zelfisolatietimer in hun app te stoppen [4].

Ook in Oostenrijk is men (als een van de eersten in Europa) begonnen met een app op centrale basis (gebouwd in opdracht van het Rode Kruis). Later is ook Oostenrijk met hun "Stopp Covid" app overgestapt op GAEN. Het aantal downloads is op 1 miljoen blijven steken waarbij het, na zo lang, de vraag is hoeveel actieve gebruikers er nog zijn. Het projectgeld is nu op waardoor er mogelijk geen Europese koppeling zal worden gerealiseerd [5].

In Nederland hebben we het "akkefietje" gehad waarbij tijdens de recente test verzwegen werd dat de GGD het kon zien als een positief geteste gebruiker op de "upload" knop drukte [6].

Transparantie over het actieve aantal gebruikers is in de meeste landen ver te zoeken, met Zwitserland als uitzondering. Echter, in Zwitserland is de meetmethode op 23 juli "aangepast" waardoor het aantal actieve gebruikers, dat tussen 6 juli en 23 juli met stapjes daalde van ruim 1 miljoen naar ca. 920'000 ([7] toont nog cijfers van 19 juli), om op 24 juli ineens 1'150'000 te bedragen en in kleine stapjes te stijgen tot 1'680'000 op 1 september [8], terwijl die stijging van geen kanten terug te zien is in het aantal downloads per dag sinds juli (de stijging van de afgelopen dagen is wel terug te zien in het aantal downloads, vermoedelijk is er een publiekscampagne geweest vanwege het ook in Zwitserland snel stijgende aantal Covid-19 patiënten). Deze eerdere vreemde stijging zou kunnen komen doordat veel apps aanvankelijk geen contact maakten met de centrale server als zij in de achtergrond draaiden, en dit door app-updates is verbeterd, maar dit wordt nergens verklaard - vreemd.

Ook de werkelijke effectiviteit van Corona-BLE-apps wordt verzwegen of meestal rooskleuriger voorgesteld dan zij is. Onderzoekers die onwelgevallige resultaten publiceren worden zo'n beetje als leugenaars weggezet. Wel netjes, zij het erg laat, dat minister de Jonge in een kamerbrief [9] bekend heeft gemaakt dat, bij de test met CoronaMelder in oost-Nederland, slechts ca. 1 op de 10 mensen die door hun app gewaarschuwd waren, positief testten. En nu dus 9 op de 10 appgebruikers (na door hun app te zijn gewaarschuwd), omdat zij zich niet kunnen laten testen, 10 dagen onnodig in zelfisolatie zouden moeten gaan.

Ik ben niet tegen Corona-apps - mits ze redelijk bijdragen aan het bestrijden van deze afschuwlijke crisis. Als CoronaMelder gegarandeerd niet averechts zou werken, zou ik de gebruikers veel plezier wensen met hun speeltje. Daarbij heb ik een hekel aan complottheoriën en hou het graag bij de feiten. De praktijk is helaas dat mensen die feiten niet willen horen en dan al snel roepen dat je onzin uitkraamt [10] of complottheoriën aanhangt. Gelukkig zijn er ook weldenkende mensen - waardoor onnodig thuiszitten, een zeer kleine kans om door de app gewaarschuwd te worden na besmet te zijn geraakt, een gebrek aan transparantie, mogelijke privacy-risico's (bij centale aanpak en na upload), dwang om te installeren [11], bugs waaronder "in slaap" vallen van apps op sommige smartphones, verwarrende parallelle push-meldingen vanuit de GAEN-API en ordinaire blunders ([6] en niet getest kunnen worden zonder symptomen na app-alarm) alleen maar tot minder gebruikers van dit soort apps zal leiden.

[1] https://www.theguardian.com/world/2020/may/28/nhs-will-keep-personal-data-of-people-with-coronavirus-for-20-years--uk-test-and-trace-programme
[2] https://www.theregister.com/2020/05/04/uk_covid_app_human_rights_parliament/
[3] https://www.security.nl/posting/670018/Overheidsvertrouwen+CoronaMelder#posting672216
[4] https://www.zdnet.com/article/contact-tracing-englands-long-awaited-app-hits-ten-million-downloads/
[5] https://help.orf.at/stories/3202229/
[6] https://www.security.nl/posting/672664/Minister+De+Jonge%3A+geen+privacyprobleem+met+CoronaMelder
[7] https://archive.is/CDpKO
[8] https://www.experimental.bfs.admin.ch/expstat/de/home/innovative-methoden/swisscovid-app-monitoring.html
[9] https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2020/10/08/kamerbrief-over-landelijke-introductie-app-coronamelder-en-oplossing-2-digitaal-hulpmiddel-bij-thuisrapportage/kamerbrief-over-landelijke-introductie-coronamelder-en-oplossing-2.pdf
[10] https://www.security.nl/posting/673897
[11] https://www.security.nl/posting/672179/Overheid+benaderde+116+organisaties+om+CoronaMelder+te+promoten
13-10-2020, 13:23 door Anoniem
Ik was het die vroeg om meer informatie, bedankt daarvoor..

Grappig dat mensen kritisch denken gelijk afdoen als 'complot-denken'. Zij zijn degenen die de overheid en hun mainsteam media blind vertrouwen. Staat-televisie en staats gesubsidieerde kranten blind vetrouwen.. die mensen kunnen beter naar Noorrd-Korea verhuizen.. daar weten de mensen niet beter :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.