image

De Jonge: voorlopig geen verplichte deelname aan contactonderzoek

woensdag 14 oktober 2020, 12:27 door Redactie, 20 reacties

Het wordt voorlopig niet verplicht om aan de bron- en contactonderzoeken van de GGD deel te nemen, zo heeft minister De Jonge van Volksgezondheid laten weten. Wel onderzoekt de minister of mensen die quarantaine weigeren een boete kunnen krijgen. Dat schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het belangrijk dat mensen meewerken aan het bron-en contactonderzoek. Daarbij vraagt de GGD aan besmette personen met wie zij contact hebben gehad. Er zijn echter geluiden dat er een groep is die niet of niet volledig wil meewerken. "Ik ben met de GGD'en in gesprek gegaan over de grootte van deze groep en wat de aard van het probleem is. Op basis van deze gesprekken en verkenning concludeer ik dat het verplicht stellen van deelname aan het bron- en contactonderzoek op dit moment meer nadelen dan voordelen kent", stelt De Jonge. De minister ziet daarom voorlopig af van een verplichte deelname. Wel zegt hij alert te blijven op de omvang van de groep die helemaal niet mee wil werken.

Naast deelname aan het bron- en contactonderzoek stelt De Jonge dat het van groot belang is om het quarantaineadvies op te volgen. "Pas in een uiterste situatie, als mensen willens en wetens quarantaine weigeren, zal ik overgaan tot bijvoorbeeld de mogelijkheid van het verplicht opleggen van quarantaine met als sancties een bestuurlijke boete of een passende strafmaat op grond van de bestaande mogelijkheden binnen de Wet publieke gezondheid."

Het opleggen van een boete is nu nog niet mogelijk, maar wordt op dit moment onderzocht, voegt de minister toe. Daarnaast kijkt hij samen met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de mogelijkheden om de bestaande quarantaine- en isolatieverplichting uit de Wet publieke gezondheid (Wpg) via het bestuursrecht te handhaven. Deze verkenning zou over enkele weken gereed moeten zijn.

Een tweede optie voor het verplichten van quarantaine biedt de huidige Wpg. De voorzitter van de veiligheidsregio kan op advies van de GGD een gedwongen quarantaine opleggen. Afhankelijk van het resultaat van deze tweede optie kijkt De Jonge of er op grond van de Wpg een nieuwe aanwijzing komt aan de voorzitters van de veiligheidsregio's om van de quarantaineplicht gebruik te maken.

Reacties (20)
14-10-2020, 12:47 door MathFox
Ja, ik voel er veel voor om de quarantaine als plicht op te kunnen leggen. Standaard. En een aantal hotels die toch geen klanten hebben te gebruiken als plaats om quarantaineweigeraars te isoleren.
Het zou de globale R met 0.4 verlagen als we die 20% van de bevolking die quarantaine negeert van 2.5 besmetting p.p. terug kunnen krijgen op 0.5 besmetting.
14-10-2020, 12:49 door SPer - Bijgewerkt: 14-10-2020, 12:49
Dit is werkelijk ongeloofelijk . Voorlopig geen verplichte deelname aan het B&CO .

Ik zou de GGD willen verplichten dit uit te voeren maar op het moment haken die dus gewoon af.
14-10-2020, 13:39 door Anoniem
Ongeloofelijk hoeveel security liefhebbers dit soort dingen willen verplichten.
14-10-2020, 13:49 door Anoniem
In Duitsland hebben ze voor het bron- en contactonderzoek per besmetting meer dan 30 uur nodig. Daar worden de personen iok iedere dag gebeld. Als je dan veel buiten de deur bent valt dat wel op. Maar in Nederland kunnen we dat in veel minder tijd en dan is het ook een grote verassing dat het niet werkt en de personen niet in thuis blijven.
14-10-2020, 14:07 door Anoniem
Door SPer: Dit is werkelijk ongeloofelijk . Voorlopig geen verplichte deelname aan het B&CO .

Ik zou de GGD willen verplichten dit uit te voeren maar op het moment haken die dus gewoon af.

Verplichten gaat niet helpen. Als iemand niet wil meewerken geeft ie gewoon te weinig of verkeerde info. Redenen in het verleden waarom mensen niet mee wilden werken waren onder meer vanwege situaties die tegen de coronaregels ingingen (bijv illegale feestjes, kroegen waar "soepel" met de regels werd omgegaan etc) en het niet willen "verklikken" hiervan.
14-10-2020, 14:12 door Anoniem
Hadden we toch beter het zweedse model kunnen volgen. Die hadden er over nagedacht en bewust de politieke kant weggepoetst zodat er geen mensen daadkracht moeten laten zien, wat daarna weer in vriendendiensten en inconsequente maatregelen veranderd.

In zweden heb je het hele jaar gewoon op het terras kunnen eten en drinken en was alleen de oversterfte van 70+ers was hoger dan normaal. Dat is inmiddels uitgezocht en de reden was de hoge mate van ex-buitenlanders in de zorg die geen zweeds konden of wilden lezen en zich dus niet aan de maatregelen van afstand houden, handen wassen en thuis blijven bij klachten hielden.

In zweden zijn de statistieken nu nog steeds beter dan die van welk ander land in Europa... En andere EU landen maar afgeven op de zweden... Die hebben geen 1ste lockdown en geen 2 lockdown gehad, de economie is niet naar de gort en de restaurants leven nog. In nederland gaan die echt allemaal failliet.

Ze hebben altijd gezegd 'bij zo'n golf is het vaak een kwestie van 1 of 2 jaar...
Hier dachten de politici hetvolgende:

#1 het waait wel over (NOT
#2 mensen uit noord-Italie gaan wel in zelf-quarantain (NOT)
#3 Oostenrijk houdt zich wel aan de regels (NOT)
#4 Mensen die in oostenrijk ski vakantie hebben gedaan gaan wel in zelf quarantaine (NOT)
#5 mensen zullen vast niet aangestoken worden door mensen uit #2 en #4 tijdens caraval (NOT
#6 nu even een strenge lockdown en daarna komt het wel goed NOT
#7 even onder druk van de EU de 'vakantielanden' tegemoet komen met toeristen want die toeristen nemen vast niet corona mee uit de landen die toen al rood hadden moeten zijn.
#8 nu even laten zien dat je wel ruggegraat hebt door 2de lockdown

Affijn.. Ik zie de 3de golf wel tegemoet wanneer ik straks naar Zweden ben geemigreerd..
14-10-2020, 14:12 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-10-2020, 14:30
En zo fistert het virus covid-19 bijna ongeremd door in onze samenleving. Leidraad in de kabinetsbesluiten is continue het ikke-ikke gevoel waar de al- of niet geëngageerde Nederlander vooral goed in is niet kwetsen.

Rutte kan dan wel stoere padvinderstaal uitslaan zoals 'hufters' (klinkt volslagen belachelijk en ongeloofwaardig uit zijn mondje) als is gebleken dat men anti-corona maatregelen aan zijn laars lapt, maar dat beklijft hier niet meer!

Oorzaak is enerzijds dat de overheid vanaf om en nabij 1967 de teugels m.b.t. handhaving van wet- en regelgeving in het openbare leven veel te veel heeft laten vieren, en anderzijds het typische VVD uitgangspunt: zo min mogelijk overheidsbemoeienis - al 10 jaar regeringsbeleid - zijn zure vruchten afwerpt, en zeg maar gerust nu in deze nationale problematiek: zure vruchten als een bommentapijt op ons laat neerregenen.

Kernprobleem nu is:

Nederlanders, uiteraard inclusief het kabinet, zijn weinig doorpakkende crisismanagers.

In tijden van crisis dien je net als in oorlogssituaties op zeer korte termijn resoluut besluiten te nemen.
Dus ga je niet in driedelig pak uren, dagen, weken, neen zelfs enkele maanden in 'het Torentje' als theetantes zitten ouwebetten op hoog niveau over - bijvoorbeeld - het dragen van een mondkapje.
Je spreekt gewoon af: over drie dagen alle standpunten inleveren. Punt. Waarna een beslissing wordt genomen: Ja, of neen mondkapje.

Nog zo'n voorbeeld van gebrek aan realiteitszin in tijden van crisis is dat de medische wereld met de roep moet komen:
"Zet het leger in"(*) want het kabinet neemt niet het voortouw zoals goed crisismanagement wel zou doen.
Wél wordt defensie nogal eens halsoverkop naar de andere kant van de aardbol gedirigeerd als er 20.000 km hiervandaan een ernstige humanitaire calamiteit is.
Of is hulp inroepen van het Ministerie van Defensie taboe omdat vrijetijdsactivisten zoals Viruswaarheid dan nog meer dwars gaan liggen?
Ook goed crisismanagement zou hier bijvoorbeeld inhouden: interneer deze oproerkraaiers, tot de aankomende storm weer in de luwte komt.
(Daar komen hier nu weer reacties over in het kader van de wet van Godwin, maar het zal mij aan mijn r... roesten)

(*):
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2352045-maasstad-ziekenhuis-rotterdam-zet-het-leger-in.html
14-10-2020, 14:14 door Anoniem
Het lijkt me weinig zinvol en volkomen onverdedigbaar om deelname aan het Bron en Contact Onderzoek te verplichten. De GGD's geven aan vaak niet voldoende personeel te hebben om het uit te voeren. Dus vragen ze mensen dit zelf te doen.

Gesteld dat ik weiger om gegevens te verstrekken, maar ik waarschuw wel zelf iedereen, dan is het resultaat hetzelfde. Maar omdat de GGD aan mij geen aandacht hoeft te besteden, komen anderen misschien wel in beeld. Net als met de Corona app, die wel alarm slaat zonder dat er tests op kunnen volgen: zorg eerst dat de capaciteit op orde is. Daarna kun je pas zinvol verder.
14-10-2020, 14:25 door Anoniem
Hey, maar anonimiteit was toch gegarandeerd?? Dus als er bekend is met welke codes (andere smartphones) je in contact geweest zou dan toch niet bekend kunnen zijn welke personen er bij die codes horen? Dus hoe kan men dan de mensen aanspreken die niet in quarantaine willen als men niet weet wie dat zijn???
14-10-2020, 15:06 door Anoniem
Als je dat wil verplichten moet je eerst 100% zekerheid hebben dat iemand inderdaad corona heeft. En met de huidige PCR test methode is dat niet het geval.

Gebruik je gezonde verstand. Als je klachten hebt, blijf je thuis. Dus ook als je negatief getest bent, of jezelf niet laat testen zoals ik.
14-10-2020, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Affijn.. Ik zie de 3de golf wel tegemoet wanneer ik straks naar Zweden ben geemigreerd..

De ogenschijnlijke altijd open en vriendelijke overkomende Zweden zijn qua volksaard in hun eigen huiselijke kring voor buitenstaanders in werkelijkheid zo gesloten als een oester. Dus verwacht als Nederlander vooral niet van harte thuis ontvangen te worden door de Zweden. Verwar je zomerse vakantieherinneringen niet met een daadwerkelijk lang verblijf.
14-10-2020, 23:09 door Anoniem
Door MathFox: Ja, ik voel er veel voor om de quarantaine als plicht op te kunnen leggen. Standaard. En een aantal hotels die toch geen klanten hebben te gebruiken als plaats om quarantaineweigeraars te isoleren.
Het zou de globale R met 0.4 verlagen als we die 20% van de bevolking die quarantaine negeert van 2.5 besmetting p.p. terug kunnen krijgen op 0.5 besmetting.
Ben je wel lekker in je hoofd? Stel dat je even met een vriend hebt staan praten en na een week wordt je door de GGD gebeld met de vraag of je langer dan 15 min. met deze persoon contact hebt gehad en als je daar ja op zegt moet je direct in quarantaine. Er staat op dat moment niet eens vast of je überhaupt besmet bent want je bent niet getest. Vraag dan maar eens aan de GGD of je je kan laten testen maar dat kan niet omdat je geen klachten hebt. Succes de komende 10 dagen in verplichte isolatie wetende dat je geen klachten hebt maar nergens meer naar toe kan. Ook leuk voor je vrouw en kinderen (als je die hebt) want die zijn ook meteen de sjaak. Het is hier geen 40-45 waar de bezetter zomaar mensen kon vastzetten als ze überhaupt in contact met iemand geweest waren.
Dit gaat echt de verkeerde kan op zo met mensen zoals jij, die helpen dit land nog verder de afgrond in voor een virus dat een deathrate ver beneden dat van een zware griep heeft. Ik snap echt niet dat er mensen zoals jij zijn die niet zelf nadenken en op zoek gaan naar de feiten i,p.v. de angstpropaganda over te nemen van de corrupte media in opdracht van Rutte en zijn bitch de Jonge. Overigens is het R getal iets waar je geen voorspellingen mee kan doen maar het is een maatstaf die achteraf pas gebruikt wordt om een indicatie op stellen. Het CFR getal is daarom een veel nauwkeuriger waarde waarmee je de actuele overlijdenskans aan/door het virus (dus niet met het virus) kan meten. Helaas doet onze overheid geen uitspraak over het werkelijke CFR waarde maar diverse wetenschappers geven aan dat dit rond de 0.135 of zelfs lager zit, wat Covid tot een verwaarloosbaar griepje degradeert. Een fikse Rhino infectie komt namelijk hoger uit en daar gaan jaarlijks gemiddeld ook tussen 6 a 7000 mensen aan dood. Van 2017-2018 zelf meer dan 9 duizend, dus Sars Cov2 is een serieus virus maar niet zo erg als een pittig Rhino virus.
Kortom, voor een virus met een dergelijk laag CFR is het volslagen krankzinnig om een land op slot te gooien, tenzij er natuurlijk andere bedoelingen zijn om dit te doen. Geen idee wat dat zou moeten zijn maar er speelt meer dan alleen een eenvoudig Sars virusje.
14-10-2020, 23:33 door Anoniem
het wordt tijd dat de jeugd die zichzelf zo wijs en intelligent waant eens gaat nadenken en beseffen dat hun keuzes om voor verplichtingen vanuit de overheid helemaal niet gaan over jouw welzijn of gezondheid maar vrijheidsbeperkingen die op termijn tot verschrikkelijke taferelen zullen gaan leiden waar hitler jaloers op zou zijn
15-10-2020, 06:44 door Anoniem
Wel onderzoekt de minister of mensen die quarantaine weigeren een boete kunnen krijgen. Dat schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
WEL EEN BEETJE LAAT HE BESTE HUGO, Nu al "onderzoeken" Wat een daadkracht!
15-10-2020, 10:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-10-2020, 10:51
Door Anoniem, 14-10, 23:09 uur:
Door MathFox: Ja, ik voel er veel voor om de quarantaine als plicht op te kunnen leggen. Standaard. En een aantal hotels die toch geen klanten hebben te gebruiken als plaats om quarantaineweigeraars te isoleren.
Het zou de globale R met 0.4 verlagen als we die 20% van de bevolking die quarantaine negeert van 2.5 besmetting p.p. terug kunnen krijgen op 0.5 besmetting.
Ben je wel lekker in je hoofd? Stel dat je even met een vriend hebt staan praten en na een week wordt je door de GGD gebeld met de vraag of je langer dan 15 min. met deze persoon contact hebt gehad en als je daar ja op zegt moet je direct in quarantaine. Er staat op dat moment niet eens vast of je überhaupt besmet bent want je bent niet getest. Vraag dan maar eens aan de GGD of je je kan laten testen maar dat kan niet omdat je geen klachten hebt. Succes de komende 10 dagen in verplichte isolatie wetende dat je geen klachten hebt maar nergens meer naar toe kan. Ook leuk voor je vrouw en kinderen (als je die hebt) want die zijn ook meteen de sjaak. Het is hier geen 40-45 waar de bezetter zomaar mensen kon vastzetten als ze überhaupt in contact met iemand geweest waren.
Dit gaat echt de verkeerde kan op zo met mensen zoals jij, die helpen dit land nog verder de afgrond in voor een virus dat een deathrate ver beneden dat van een zware griep heeft. Ik snap echt niet dat er mensen zoals jij zijn die niet zelf nadenken en op zoek gaan naar de feiten i,p.v. de angstpropaganda over te nemen van de corrupte media in opdracht van Rutte en zijn bitch de Jonge. Overigens is het R getal iets waar je geen voorspellingen mee kan doen maar het is een maatstaf die achteraf pas gebruikt wordt om een indicatie op stellen. Het CFR getal is daarom een veel nauwkeuriger waarde waarmee je de actuele overlijdenskans aan/door het virus (dus niet met het virus) kan meten. Helaas doet onze overheid geen uitspraak over het werkelijke CFR waarde maar diverse wetenschappers geven aan dat dit rond de 0.135 of zelfs lager zit, wat Covid tot een verwaarloosbaar griepje degradeert. Een fikse Rhino infectie komt namelijk hoger uit en daar gaan jaarlijks gemiddeld ook tussen 6 a 7000 mensen aan dood. Van 2017-2018 zelf meer dan 9 duizend, dus Sars Cov2 is een serieus virus maar niet zo erg als een pittig Rhino virus.
Kortom, voor een virus met een dergelijk laag CFR is het volslagen krankzinnig om een land op slot te gooien, tenzij er natuurlijk andere bedoelingen zijn om dit te doen. Geen idee wat dat zou moeten zijn maar er speelt meer dan alleen een eenvoudig Sars virusje.

...even hier afreageren want de kroegen zijn al een uur op slot. Niet?

Om je complete vergelijking met verkoudheid grondig om zeep te helpen want deze raakt kant nog wal, slechts een (1) aspect van de ernst van Corona:
In maart, dat is dus ruim 7 maanden geleden, is al geconstateerd dat net als bij een SARS-CoV-2 besmetting, Covid-19 neurofysische schade in de vorm van: encephalopatitus (ontsteking van het hersenweefsel; hersencellen) alsmede: meyelitis (onsteking van het ruggenmerg) kan veroorzaken en heeft veroorzaakt.(*)

Dit valt niet te verwarren met een zeldzame vervolg complicatie die kan optreden bij verkoudheid genaamd: Meningitus (hersenvliesontsteking) op zijn beurt veroorzaakt door de complicatie: voorhoofdsholteontsteking. (Sinusitis) die uiteraard ook kan optreden gedurende het ziekteverloop van Covid-19.

Loop je ten gevolge van verkoudheid neurofysische schade op?
Neen...
...en daarmee kan je hele epistel dat covid-19 gedegradeerd kan worden tot "een verwaarloosbaar griepje" linea-recta de prullenmand in, net als al die andere virus-waanzin actiepunten van deze relprotestbeweging.

(*):
https://academic.oup.com/brain/advance-article/doi/10.1093/brain/awaa240/5868408

Terugkomende op je denigrerende opmerkingen dat mensen die wél verder kijken dan hun neus lang is, alleen "helpen dit land nog verder de afgrond in te werken", moet ik naast je verwijzing naar 40-45 (Godwin wordt er weer bijgehaald; hoe voorspelbaar toch...) treurigerwijze vaststellen dat juist egocentrische types zoals jij helpen dit land verder de afgrond in te werken.
15-10-2020, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Affijn.. Ik zie de 3de golf wel tegemoet wanneer ik straks naar Zweden ben geemigreerd..

De ogenschijnlijke altijd open en vriendelijke overkomende Zweden zijn qua volksaard in hun eigen huiselijke kring voor buitenstaanders in werkelijkheid zo gesloten als een oester. Dus verwacht als Nederlander vooral niet van harte thuis ontvangen te worden door de Zweden. Verwar je zomerse vakantieherinneringen niet met een daadwerkelijk lang verblijf.

Ter informatie, ik heb 18 maanden voor een grote telecom boer in Zweden gewerkt, dus ken de werk en woon cultuur anders dan een vakantieganger. Tijdens mijn vakanties kom ik zowiezo bijna niemand tegen, en dat is nu juist de reden dat ik daar naartoe ga. Dat je de enige persoon bent, op een paar miljoen mieren, muggen, elanden, beren, wolven en wat erg-grote-katten die overigens erg enge geluiden maken als je in het donker bos rond loopt 's avonds. Wat nu steeds sneller donker wordt.
15-10-2020, 12:31 door Reinder
Door SPer: Dit is werkelijk ongeloofelijk . Voorlopig geen verplichte deelname aan het B&CO .

Ik zou de GGD willen verplichten dit uit te voeren maar op het moment haken die dus gewoon af.

Zoals ook in het artikel staat: zo'n verplichting is zinloos of werkt zelfs averechts. Denk er eens rustig over na: Voor mensen die nu al meewerken maakt het niet uit;het treft dus uitsluitend mensen die niet mee willen werken aan zo'n onderzoek. Denk je dat als er een verplichting komt om mee te werken dat die mensen dan daadwerkelijk van gedachten gaan veranderen en enthousiast geheel en volledig mee gaan werken (hiep hoi! er is een nieuwe verplichting waar ik me fijn aan kan gaan houden, wat deug ik toch ontzettend!), of denk je dat die mensen dan de schijn gaan ophouden?
15-10-2020, 12:41 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: het wordt tijd dat de jeugd die zichzelf zo wijs en intelligent waant eens gaat nadenken en beseffen dat hun keuzes om voor verplichtingen vanuit de overheid helemaal niet gaan over jouw welzijn of gezondheid maar vrijheidsbeperkingen die op termijn tot verschrikkelijke taferelen zullen gaan leiden waar hitler jaloers op zou zijn

Nog zo een, gelijk aan anoniem, 14-10, 23:09 uur, die der Untermensch A. Hitler aanhaalt.
Ook weer omdat hij vanuit zichzelf geen ondersteuning weet om zijn overigens onzinnige mening te ventileren. Hier dat het tijd wordt voor de jeugd om wijs en intelligent te constateren dat de overheidsmaatregelen helemaal niet gaan over veiligstellen van welzijn en gezondheid, maar slechts ten doel hebben om een dictatuur te stichten; waarmee in contradictio...! ... de huidige parlementaire democratie zichzelf executeert.

P.s.
Het door lachgas of misschien wel encephalopatitus (ten gevolge van een opgelopen besmetting met Covid-19) verwarde personen die hier iets komen neerkliederen neemt groteske vormen aan.
15-10-2020, 20:30 door Anoniem
Testen is zowieso onzinnig: als je klachten hebt blijf dan thuis, of het nu COVID, griep of verkoudheid is.

Waarom zou je namelijk wel mensen met andere coronavirussen mogen besmetten en niet met COVID-19..?
16-10-2020, 21:00 door Anoniem
Door Piet Slagwerker: ...(veel zinnige woorden)...

Niet om lullig te doen, maar chronische aandoeningen door wat dan ook leggen geen grote druk op de IC, die daardoor weer reguliere zorg (waar chronisch zieken mede van afhankelijk zijn) afschalen, en daardoor veel achteraf schade opleveren.

Daarnaast, percentsgewijs, bevolkingsbreed, hebben echte Lijst A virussen, stoflongen, asbest, Softenon medicijn, lood in brandstof, kwik in gebitsvullingen, Spaanse griep, armoede, stress, en zo meer, veel meer (langdurig) leed veroorzaakt dan het huidige Corona.

Die lessen uit het verleden mogen ook wel eens meegenomen worden in de huidige overwegingen.

Heel simpel gezegd, de meerderheden dienen de minderheden te beschermen (zeker qua grondrechten), maar de minderheden moeten niet gaan bepalen (of vernielen) wat de meerderheid moet doen of ondergaan (zeker qua grondrechten).
Anders gezegd, als een minderheid een plastic allergie heeft, dan ga je niet de hele maatschappij plastic vrij maken, want dat kost meer dan dat het oplevert.
Anders gezegd, als een minderheid een nieuw hart nodig heeft, maar je hebt maar beperkte middelen, dan ga je niet, ten koste van alles, iedereen voorzien van een nieuw hart, je gaat keuzen maken. Die wel, die niet.
Anders gezegd, als je peuter van drie een pony wil terwijl je driehoog achter woont, dan ga je niet al je geld, vrijheden en rechten, opgeven om dat toch mogelijk te maken.

Zal wel bot en hard zijn, maar dat is hoe het werkt in een functionerende maatschappij die wil behouden waar het goed in is.
Niet iedereen wint. Feit.

Het gaat erom dat je principes hebt die je altijd en overal, zonder uitzondering, in iedere situatie, uitlegbaar, verdedigbaar (en anders democratisch weggestemd; referendum?), toepast. Al het andere is geen waarlijk principe, en mag derhalve niet als principieel standpunt worden aangedragen.

Je wilt alle hongerigen der aarde voeden, uit principieel standpunt? Mooi, maar alleen als je dan ook alle hongerigen gaat voeden, en niet de ene groep wel, en de andere groep niet, om welke motivatie dan ook.
Je wilt alle daklozen een dak boven hun hoofd geven, uit principieel standpunt? Mooi, maar alleen als je alle daklozen een huis geeft, en niet de ene groep wel, en de andere groep niet, om welke motivatie dan ook.
Je wilt de hele maatschappij op slot gooien, vele werkloos maken, omwille van een of ander virus, uit principieel standpunt? Mooi, maar dan ook de hele maatschappij op slot gooien, vele werkloos maken, omwille van griep nummer zoveel, COPD, burnout, rokerslongen, alles, iedereen.

Een principe is geen principe zodra je er uitzonderingen op maakt.
Dan is het slechts drama, emotie, politiek, eigen gewin, geen echt principe.

Wees dan gewoon eerlijk en zeg: mijn principe is dat de hele maatschappij op slot moet voor Corona, maar niet voor de decennia jaarlijkse duizenden griepdoden, en de talloze gezinnen die letterlijk op straat geschopt gaan worden daardoor (die zoeken het maar uit), en de talloze chronische zieken met uitgestelde behandelingen en daardoor langer en meer leed ondervinden, want eigenlijk vind ik de hedendaagse trend (inzake een beperkte groep, zoals gebruikelijk) volgen veel belangrijker dan daadwerkelijk al het vergelijkbare leed uit de wereld (of in ieder geval nationaal) helpen. En mocht dat wel gebeuren, dan vooral op kosten van een ander, en zeker niet in mijn eigen achtertuin.
Of woorden van die strekking, want vaak, als je doorvraagt bij zo'n "principieel standpunt", blijkt dat het alles behalve werkelijk een oprecht principieel standpunt is, maar slechts wensdenken, emoties, en onrechtvaardig richting andere groeperingen in vergelijkbare situaties.

De grootste schreeuwers en eisers interesseren zich in werkelijkheid geen enkele mallemoer voor hun medemens.
Het is nooit hun eigen schuld, altijd die van een ander, zijzelf moeten gecompenseerd worden voor ieder (vermeend) ongemak, anderen moeten bloeden daarvoor (en als ze daardoor ondergaan dan zoeken ze het maar uit), enzovoorts, tot in oneindigheid. Een roofoverval met dodelijke afloop is nog mensvriendelijker, want dan stopt het voortdurende lijden, en vernederen, tenminste.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.