image

Justitie gaat privacy slachtoffers van criminaliteit beter beschermen

vrijdag 16 oktober 2020, 10:40 door Redactie, 5 reacties

Justitie gaat de privacy van mensen die slachtoffer van criminaliteit zijn geworden beter beschermen, zo heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer laten weten. Volgens Dekker zijn slachtoffers door hun versterkte rechtspositie de afgelopen jaren steeds zichtbaarder geworden.

"Keerzijde van de grotere zichtbaarheid is dat deze kan leiden tot de buitengewoon wrange situatie dat slachtoffers bovenop de impact van het strafbare feit tijdens het strafproces ook te maken krijgen met een onnodige schending van hun privacy", aldus de minister. Om de privacy beter te beschermen zijn er verschillende maatregelen aangekondigd en inmiddels ook genomen.

Zo is in het werkproces van de slachtoffercoördinatoren expliciet vastgelegd dat zij op de hoogte moeten zijn van de privacywensen van slachtoffers. De slachtoffercoördinator is binnen het Openbaar Ministerie het eerste aanspreekpunt voor de slachtoffers gedurende het hele traject. Wanneer een slachtoffer specifieke privacywensen heeft zal de coördinator tijdens de zitting de rechtbank hierover informeren.

Daarnaast is het Openbaar Ministerie bezig om ervoor te zorgen dat de eigen correspondentie met het slachtoffer geen adresgegevens bevat. Een operatie die in het voorjaar van 2021 gereed moet zijn. Tevens wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor OM, politie, Slachtofferhulp Nederland en rechtspraak om de adresgegevens van het slachtoffer uit het proces-verbaal te halen. Dekker verwacht de Tweede Kamer begin volgend jaar over de uitkomsten van het onderzoek te kunnen informeren.

Reacties (5)
16-10-2020, 11:48 door Anoniem
What could possibly go wrong? Deze (vertegenwoordiger van de) overheid laat geen enkel middel onbenut om de privacy verder uit te hollen. Dit is een systematsche aanpak van jaren en het einde is nog lang niet in zicht. Ga daarentegen eens na op welke manieren deze (vertegenwoordiger van de) overheid in situaties waar burgers de enige zouden zijn die de baten, van het (niet) handelen van deze (vertegenwoordiger van de) overheid, zouden kunnen ontvangen (let wel: zonder grove schending van hun privacy) jn de praktijk op eigen initiatief worden geholpen door een altruistische (vertegenwoordiger van de) overheid. Ik ken dergelijke situaties niet, maar zou ze graag eens opgesomd zien. Ben benieuwd hoe lang zo'n lijstje is.
16-10-2020, 12:14 door MathFox
Door Anoniem: What could possibly go wrong?
Beste Anoniem; ik zie hier een geval waarin de overheid juist probeert privacy te verbeteren. (En als jouw rant op iets anders doelt; wees helderder.)
16-10-2020, 13:36 door Anoniem
Nou knap hoor en dat na 50 jaar .
16-10-2020, 14:30 door Anoniem
"voorjaar van 2021" net na de verkiezingen en dan blijkt het allemaal toch niet mogelijk.

Mocht aangifte niet noodzakelijk zijn of je bent ergens getuige van, zorg altijd dat de politie jouw naw-gegevens niet verkrijgt.
19-10-2020, 11:39 door [Account Verwijderd]
De privacy van verdachten is in dit land beter gewaarborgd dan die van slachtoffers. Goed plan dus, maar de uitvoering is weer veel teveel mits'en en maar'en omkleed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.