image

British Airways krijgt 22 miljoen euro boete voor groot datalek

vrijdag 16 oktober 2020, 14:59 door Redactie, 4 reacties

Luchtvaartmaatschappij British Airways heeft wegens een groot datalek waarbij de betaalgegevens van gebruikers werden gestolen een boete van omgerekend 22 miljoen euro gekregen. Dat heeft de Britse privacytoezichthouder ICO vandaag bekendgemaakt.

Aanvallers hadden in 2018 een extern script aangepast dat op de website van British Airways draaide. Door de kwaadaardige code die aan het script was toegevoegd konden persoonlijke en betaalgegevens die klanten invoerden naar de aanvallers worden gestuurd. Ruim 420.000 mensen raakten door de aanval gedupeerd. Volgens de ICO zou de aanval in juni 2018 zijn begonnen.

British Airways kwam pas begin september met een waarschuwing, nadat het door een derde partij was gewaarschuwd. In eerste instantie meldde de luchtvaartmaatschappij dat van 380.000 mensen de gegevens waren gestolen, maar dit aantal werd later naar boven bijgesteld. Het ging om de persoonlijke informatie van meer dan 429.000 klanten en medewerkers, waaronder namen, adresgegevens, betaalkaartnummers en CVV-nummers van 244.000 klanten. Bij 77.000 klanten ging het om de gecombineerde kaart- en CVV-nummers. Tevens maakten de aanvallers gebruikersnamen en wachtwoorden buit. Het datalek werd twee maanden lang niet opgemerkt.

Uit onderzoek van de ICO blijkt dat door slechte beveiligingsafspraken bij het bedrijf gegevens konden worden gestolen. Volgens de toezichthouder had British Airways de kwetsbaarheden in de beveiliging moeten vinden en verhelpen met beveiligingsoplossingen die op dat moment beschikbaar waren. Als de luchtvaartmaatschappij dit had gedaan, had de aanval van 2018 niet op die manier kunnen plaatsvinden. Zo werd er geen multifactorauthenticatie toegepast, vonden er geen uitgebreide beveiligingstests plaats en was de toegang van gebruikers tot applicaties, data en tools niet beperkt.

"Het is niet duidelijk of en wanneer British Airways de aanval zelf had ontdekt", zo stelt de ICO. "Dit is vanwege het aantal getroffen mensen een ernstige tekortkoming, aangezien de financiële schade veel groter had kunnen zijn." Naar aanleiding van het onderzoek heeft British Airways verschillende beveiligingsverbeteringen doorgevoerd. Oorspronkelijk was de ICO van plan om een boete van omgerekend 200 miljoen euro op te leggen. De boete van 22 miljoen euro is de hoogste privacyboete die de Britse privacytoezichthouder tot nu toe heeft uitgedeeld.

Reacties (4)
16-10-2020, 15:06 door Anoniem
Tripwire had dit kunnen voorkomen, of althans de schade goed kunnen beperken.
17-10-2020, 10:27 door Anoniem
Door Anoniem: Tripwire had dit kunnen voorkomen, of althans de schade goed kunnen beperken.
Assumption.... Maar zo zijn er nog veel meer producten die dit kunnen.

Maar dat dit volgens jouw did de misconfiguratie kunnen detecteren of de hacker?
17-10-2020, 14:55 door botbot
Wat ik me afvraag, wordt al geld geld van die datalek boetes gebruikt om een grote pot te maken voor mensen die benadeeld worden door identiteitsfraude en andere soortgelijke fraude die gelinkt kan worden aan gestolen gegevens. Zo nee waarom niet? En daarbij vind ik het niet erg als er wat "over de rand klotst", als in dat er wat mensen zijn die persoonlijk data hebben laten lekken door slechte beveiliging op hun computer. Want daarvan lijkt mij een groot gedeelte te onderzoeken door die mensen bij de verzekering te laten aantonen/of door de verzekering te laten onderzoeken, dat ze een vorm van beveiliging op hun computer hebben staan. Dan kunnen a) de verzekeringsmaatschappijen een goedkope(re) verzekering aanbieden voor schade bij bedrijven en particulieren, b) als de verzekeringsmaatschappijen pas geld uit deze pot krijgen als zij zelf hebben aangetoond dat er sprake is van een goede beveiliging bij de klant, bij schade boven een bepaald bedrag, of meteen bij schade onder een bepaald bedrag, ze eerder geneigd zijn om kleinere bedragen gewoon uit te keren en zelf onderzoek te doen bij de klant bij grotere bedragen.

En zo nee, waar wordt dit geld dan voor gebruikt? Ik denk dat het publiek wel recht heeft om dat precies in te zien. Aangezien het gaat over geld van boetes voor gestolen data die van hen is.
17-10-2020, 17:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Tripwire had dit kunnen voorkomen, of althans de schade goed kunnen beperken.
Assumption.... Maar zo zijn er nog veel meer producten die dit kunnen.

Maar dat dit volgens jouw did de misconfiguratie kunnen detecteren of de hacker?

Het was dan mogelijk geweest om de veranderingen aan het systeem (server-side) op te merken.

Toen ik developer was bij een webbureau draaiden we daarnaast ook voor klanten een check-service die elke 10 minuten de content van websites controleerden op veranderingen. Indien er een verandering aan de content werd geconstateerd kreeg de klant een sms-je dat de content gewijzigd was. Kost slechts een tientje per maand als ik mij goed herinner.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.