image

Google wijst Chrome-gebruikers op einde van FTP-ondersteuning

vrijdag 16 oktober 2020, 09:56 door Redactie, 6 reacties

Gebruikers van Google Chrome die nog met FTP werken zullen hier binnenkort een apart programma voor moeten installeren. Google eindigt namelijk de ondersteuning van het uit 1971 stammende File Transfer Protocol (FTP). FTP maakt geen gebruik van encryptie waardoor inloggegevens en data als platte tekst naar de FTP-server worden verstuurd. Het wordt dan ook als een onveilig en verouderd protocol beschouwd.

Daarnaast zijn er allerlei veiligere alternatieven voor het uitwisselen van data beschikbaar. Google besloot al enige tijd geleden om de ondersteuning van FTP geleidelijk af te bouwen en het eindstation nadert, zo laat het techbedrijf nogmaals weten. Wie op dit moment binnen Chrome een FTP-link opent krijgt een directory listing te zien of downloadt een bestand. Inmiddels wordt er volgens Google zo weinig gebruik gemaakt van FTP dat het protocol volledig kan worden uitgeschakeld.

Met de recente lancering van Chrome 86 is dit inmiddels bij één procent van de gebruikers gedaan. Binnenkort zal Chrome 87 verschijnen, waarvan FTP standaard voor de helft van de gebruikers staat uitgeschakeld. Zowel in het geval van Chrome 86 als 87 kunnen gebruikers FTP nog via de instellingen weer inschakelen. Met de lancering van Chrome 88, die in januari 2021 verschijnt, zal FTP volledig uit de browser verdwijnen. Chrome-gebruikers die dan nog bestanden via FTP willen downloaden zullen hiervoor een apart programma moeten installeren.

Reacties (6)
16-10-2020, 14:31 door Bitje-scheef
Het werkte al vrij gebrekkig.
Dan maar Filezilla.
16-10-2020, 16:24 door Anoniem
De keren dat ik FTP gebruikt staat die standaard op port 1312.
16-10-2020, 23:37 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Het werkte al vrij gebrekkig.
Dan maar Filezilla.
Cyberduck is ook een goed alternatief
17-10-2020, 15:30 door Anoniem
Google gaat weer eens bepalen hoe het Internet (en blijkbaar ook het Intranet) eruit moet zien...
18-10-2020, 18:33 door Anoniem
Door Anoniem: Google gaat weer eens bepalen hoe het Internet (en blijkbaar ook het Intranet) eruit moet zien...
Geen onzin en onderbuikgevoelens verkondigen! Zij geven gewoon aan, dat ZIJ die service niet meer ondersteunen in Chrome, iets wat ze reeds lang aankondigen! Er zijn genoeg andere manieren om dat te doen, dus....
18-10-2020, 19:09 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Google gaat weer eens bepalen hoe het Internet (en blijkbaar ook het Intranet) eruit moet zien...
Als je werkt aan een steeds veiliger browser lijkt het mij zinvol om een onveilig protocol uiteindelijk af te schaffen. Het opgeven van userid en password in de url is ook niet voor niets de nek omgedraaid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.