image

Ontwikkelaars CoronaMelder werken aan nieuwe app voor contactonderzoek

maandag 26 oktober 2020, 14:21 door Redactie, 10 reacties

Een deel van het team dat de CoronaMelder-app ontwikkelde werkt aan een nieuwe app die coronapatiënten in staat stelt om contactgegevens van mensen met wie men in contact is geweest te verzamelen en met de GGD te delen. Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte de komst van de app begin deze maand bekend.

"Het primaire doel van deze tweede digitale oplossing is het verkorten en daarmee versnellen van het reguliere bron- en contactonderzoek", stelde de minister. Zo moet de oplossing met corona besmette personen in staat stellen om zelf digitaal gegevens over hun contacten bij de GGD aan te leveren. Het ontwerp van de nieuwe app is grotendeels klaar, zo laat ontwikkelaar Ivo Jansch tegenover het FD weten.

De nieuwe app, die voorlopig "Oplossing 2" wordt genoemd, zal het handmatige bron- en contactonderzoek van de GGD niet vervangen. GGD-medewerkers zullen mensen nog steeds bellen. In het geval een coronapatiënt de app heeft geïnstalleerd kan de GGD-medewerker een lijst van contacten maken die in de app verschijnt. Vervolgens kan de patiënt die lijst van telefoonnummers voorzien, die vervolgens door de GGD zijn te gebruiken. De app moet fouten met het doorgeven en noteren van telefoonnummers voorkomen.

Een team van ongeveer dertig personen is inmiddels een maand bezig met de ontwikkeling van de contactonderzoek-app. Aan CoronaMelder werkten zo'n zeventig mensen. Net als CoronaMelder wordt ook de broncode van de contactonderzoek-app open source. Wanneer de app precies komt is nog onbekend.

Reacties (10)
26-10-2020, 14:42 door Anoniem
Ja, nog meer overheids apps. Doe maar gewoon niet.
ALS je dan al wat wilt, dat maak je een portal.
26-10-2020, 15:04 door buttonius
Dit klinkt als een feature waarvan de wenselijkheid boven water had moeten komen tijdens de testperiode van de huidige app. Ik hoop niet dat we straks ook een nieuwere wet nodig om deze nieuwere app in te voeren...

Maar eigenlijk is dit probleem (dicteren van telefoonnummers geeft fouten) ook wel op te lossen met het uitwisselen van een paar emailtjes tussen de GGD en de besmette persoon. Maar dat vindt Minister de Jonge vast niet hip genoeg...
26-10-2020, 15:10 door [Account Verwijderd]
Ik kan het woord App tot 17 maart volgend jaar niet meer zien. Komt dat iemand hier ook bekend voor? ;-)
26-10-2020, 15:23 door Anoniem
Aha daar komt de app uit de mouw.
26-10-2020, 16:17 door Anoniem
De app moet fouten met het doorgeven en noteren van telefoonnummers voorkomen
Heeft dus niet de functie van corona detectie, wel de functie van het doorgeven van telefoonnumers.
Noem het dan ook gewoon een telefoonnummerMelder!!!!!!
Al die window dressing weer.
Heel misleidend.
Goede opmerkingen van buttonius, 15:04 uur.
26-10-2020, 16:19 door Anoniem
contactonderzoek-app of telefoonnummermelder, wat is het nou???
Noem het beestje eens bij de juiste naam en stop met die doorzichtige Marketing push strategieën.
26-10-2020, 17:23 door spatieman
en dan kijk je op FB,. en die vertelt je dat je je mag melden op het GGD want je hebt contact met meneer X en mevr Y gehad, die beide covid positief zijn, lekker dan.
26-10-2020, 17:58 door -Peter-
Door Anoniem: contactonderzoek-app of telefoonnummermelder, wat is het nou???
Noem het beestje eens bij de juiste naam en stop met die doorzichtige Marketing push strategieën.

In het artikel:
De nieuwe app, die voorlopig "Oplossing 2" wordt genoemd
26-10-2020, 18:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-10-2020, 19:04
Door Anoniem:
De app moet fouten met het doorgeven en noteren van telefoonnummers voorkomen
Heeft dus niet de functie van corona detectie, wel de functie van het doorgeven van telefoonnumers.
Noem het dan ook gewoon een telefoonnummerMelder!!!!!!....(knip)....

Die heb ik nog een!
Gewoon van de Primafoon. Kostte destijds fl. 19,95 en dat was de luxe met verlicht display!

Ach ja, Min. de Jonge holt maar achter de miserabele feiten aan van zijn ten hemel geprezen doch ingezakte app.
Die app was geen flop geweest als hij de eerste app, we zullemaarzegguh...de oer-app voor ontwikkeling had uitbesteed aan het lab van prof. Zbygniew Prlwytzkofsky (*) en diens assistent drs. Alexander Pieps.

(*) https://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Bommel/professor.jpg
27-10-2020, 07:00 door Anoniem
Door buttonius: Dit klinkt als een feature waarvan de wenselijkheid boven water had moeten komen tijdens de testperiode van de huidige app. Ik hoop niet dat we straks ook een nieuwere wet nodig om deze nieuwere app in te voeren...
Als je van geïntegreerde applicaties en bloatware houdt ga je inderdaad alles wat maar enigzins met covid-19 te maken heeft in dezelfde app proppen, maar als je onderkent dat dit twee afzonderlijke functies zijn die qua implementatie los van elkaar staan, en dat doen ze, dan is het heel verstandig om het inderdaad gescheiden te houden, zodat een kwetsbaarheid in de ene functie niet meteen de andere functie compromitteert. Als je de link naar het bericht van begin deze maand volgt en van daaruit doorklikt naar de brief van De Jonge kan je daarin lezen dat het een bewuste keuze is om het gescheiden te houden. Een keuze waar ik het mee eens ben.

Maar eigenlijk is dit probleem (dicteren van telefoonnummers geeft fouten) ook wel op te lossen met het uitwisselen van een paar emailtjes tussen de GGD en de besmette persoon. Maar dat vindt Minister de Jonge vast niet hip genoeg...
Het is meer werk voor de GGZ-medewerker, die moet namelijk tussen een (vaak slecht gestructureerde) e-mail en een invoerscherm gaan kopiëren en plakken om het in de database te krijgen. Een toepassing waarmee de betrokkene zelf de gegevens rechtstreeks aan de database kan toevoegen voegt echt wel wat toe.

Wat ik jammer vind is dat we kennelijk het stadium hebben bereikt dat een app met implementaties voor twee platforms meer voor de hand ligt om te maken dan een webpagina die in een keer op elk platform werkt waar een webbrowser op kan draaien. Ik kan me overigens vergissen, ook webapplicaties worden steeds vaker met "app" aangeduid, maar of ze dat wel of niet bedoelen wordt voor zover ik heb gezien in het midden gelaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.