image

Google lanceert vpn-dienst voor Android, iOS, macOS en Windows

vrijdag 30 oktober 2020, 11:09 door Redactie, 12 reacties

Google heeft vandaag een eigen vpn-dienst aangekondigd voor Android, iOS, macOS en Windows. VPN by Google One is beschikbaar voor gebruikers van Google One, een abonnementsdienst die gebruikers cloudopslag biedt waar Gmail, Google Drive en Google Photos gebruik van maken.

Google One biedt gratis 15 gigabyte opslag. Gebruikers die meer opslagruimte willen moeten hiervoor een maandelijks bedrag betalen. Voor de abonnementen van 2 terabyte per maand en meer komt de nieuwe vpn-dienst de komende weken beschikbaar. De vpn-dienst zit in de Google One-app ingebouwd en versleutelt al het dataverkeer van de telefoon, ongeacht de app of browser die wordt gebruikt.

Bij de lancering zal de vpn-dienst een door Google ontwikkeld vpn-protocol gebruiken. Dit protocol moet voor een snelle doorvoer en laag energieverbruik zorgen. Het is echter de bedoeling dat er snel naar IPsec als vpn-protocol wordt overgestapt. In de toekomst worden mogelijk andere vpn-protocollen zoals WireGuard ondersteund.

Google laat weten dat het de vpn-verbinding nooit zal gebruiken voor het tracken, loggen of verkopen van het browsegedrag van de gebruiker. "De online activiteiten van de gebruiker zijn niet zichtbaar voor het vpn en worden niet door het vpn gelogd", zo laat het bedrijf weten. Om dit te realiseren wordt de authenticatie van de gebruiker gescheiden van het gebruik van de vpn-dienst.

Bepaalde gegevens worden wel gelogd om de kwaliteit van de dienst te garanderen, merkt Google op. "Maar je netwerkverkeer wordt nooit gelogd en je ip-adres wordt niet gekoppeld aan je activiteiten." In een document over de dienst meldt Google dat het wel het gebruik van de dienst in de afgelopen 28 dagen, het aantal recente pogingen om een vpn-sessie op te zetten en server error logs opslaat (pdf).

De komende weken wordt de vpn-dienst beschikbaar voor Google One-gebruikers met een Androidtoestel in de Verenigde Staten. Het plan is dat de dienst in de maanden daarna in meer landen verschijnt en voor iOS, macOS en Windows. De broncode van de vpn-client is open source en Google zal een door een derde partij uitgevoerde audit van de oplossing openbaar maken.

Image

Reacties (12)
30-10-2020, 11:25 door Anoniem
Waarom heb ik nou zoveel problemen om te geloven dat het allemaal zo veilig is en er geen data verzameld wordt?
30-10-2020, 11:45 door Anoniem
Een VPN van Google, 1 van de bedrijven die je juist wilt vermijden met je data....
30-10-2020, 11:54 door _R0N_
Ik gebruik juist een VPN zodat Google me minder makkelijk kan volgen..
30-10-2020, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom heb ik nou zoveel problemen om te geloven dat het allemaal zo veilig is en er geen data verzameld wordt?
Beste scribent: er wordt ALTIJD data verzameld.
En wie zegt dit niet te doen, vertelt de waarheid niet.
30-10-2020, 13:02 door -Peter-
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom heb ik nou zoveel problemen om te geloven dat het allemaal zo veilig is en er geen data verzameld wordt?
Beste scribent: er wordt ALTIJD data verzameld.
En wie zegt dit niet te doen, vertelt de waarheid niet.

En daarom vertelt Google dus wel welke data ze verzamelen. ;-)

Peter
30-10-2020, 13:15 door Anoniem
Googe is bijna een synoniem voor privacy schending.. No way dat ik een VPN service bij ze ga afnemen!
30-10-2020, 14:55 door Peter101
"Bij de lancering zal de vpn-dienst een door Google ontwikkeld vpn-protocol gebruiken. Dit protocol moet voor een snelle doorvoer en laag energieverbruik zorgen. Het is echter de bedoeling dat er snel naar IPsec als vpn-protocol wordt overgestapt."

Waarom al die moeite om een proprietary protocol te ontwikkelen dat sneller is en dan toch snel switchen naar IPSEC? Dan behoud je toch gewoon lekker dat protocol?
30-10-2020, 15:27 door Anoniem
Dit wordt een succes voor Google. Ten eerste heeft Google Chrome ruim 80% marktaandeel. Tel daar de corona-appdownloaders/angsthazen bij op: Brave volgzame niks-te-verbergen-types die vertrouwen op papa Google. Diezelfde angsthazen zullen al te graag grof betalen voor Google's vpn die hen ook nog eens tegen 'de Russen' beschermt.

Het schadelijkste in dit verhaal zijn de leken, c.q. potentiële abonnees die op dit moment van schrijven nog niet weten wat een een vpn is. (Totdat ze tegen Google vpn's nags aanlopen) Laat staan dat ze zich eerst gaan verdiepen in de voor- en vele nadelen van een vpn. Gevaarlijk dus voor de gebruiker die zichzelf onbespied waant.
Want kwetsbaarheden met een schaal van onder de 9,8 halen amper de mainstream. En te laat...
30-10-2020, 15:45 door Anoniem
Tja ik denk dat ze met deze nieuwe dienst,weer bij Google geheimzinnig toch meer informatie willen vergaren op de achtergrond,door mensen in deze nieuwe dienst te laten tuimen.
Het enige pluspunt van Google is eigenlijk de zoekfuncties op internet,en Android als op zich staand stabiel OS voor mobiele apparaten en tv's.
30-10-2020, 19:09 door Anoniem
Facebook doet dit anders met zijn vpn service. fb betaald de gebruikers als ze hun vpn app gebruiken. Nogal heel aantrekkelijk.
30-10-2020, 21:04 door [Account Verwijderd]
Blijkbaar niemand die zich afvraagt waarom Linux niet wordt ondersteund terwijl Google toch eigenlijk schatplichtig is.
Een van de redenen zou kunnen zijn dat de nieuwe Linux kernel WireGuard VPN bevat. Waarschijnlijk superieur aan deze Google oplossing.
31-10-2020, 15:40 door Anoniem
Door -Peter-:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom heb ik nou zoveel problemen om te geloven dat het allemaal zo veilig is en er geen data verzameld wordt?
Beste scribent: er wordt ALTIJD data verzameld.
En wie zegt dit niet te doen, vertelt de waarheid niet.

En daarom vertelt Google dus wel welke data ze verzamelen. ;-)

Peter

Totdat er weer iemand ontdekt dat Google toch weer meer verzameld dan toegestaan. Kunnen ze roepen dat het een foutje was in de software, sorry, geen boete (of een schijntje van de omzet die ze maken) en op naar de volgende overtreding.

Legio voorbeelden van Google waar ze opzettelijk de fout in gaan, niet te vertrouwen die toko.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.