image

SP wil opheldering over af te luisteren cryptofoons politie en marechaussee

dinsdag 3 november 2020, 14:41 door Redactie, 15 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-11-2020, 15:31

De SP heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken om opheldering gevraagd over cryptofoons van de Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee die door de Amerikaanse geheime dienst NSA waren af te luisteren. Het radioprogramma Argos kwam onlangs met het nieuws dat de SE 660 Crypto-mobilofoon van fabrikant Ascom van een backdoor was voorzien waardoor de NSA de versleutelde communicatie kon afluisteren.

De backdoor betrof afgezwakte versleutelingsalgoritmes in de telefoons waar de Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee mee communiceerden en het mogelijk voor de NSA maakten om gesprekken af te luisteren. Of de NSA daadwerkelijk gesprekken heeft afgeluisterd en hoe vaak is onbekend. SP-Kamerlid Van Raak wil nu opheldering van Ollongren. Zo moet de bewindsvrouw duidelijk maken sinds wanneer ze weet dat politie en marechaussee waren af te luisteren.

"Wanneer hebt u de Amerikanen om opheldering gevraagd over deze grootschalige spionage? Wat was hun antwoord? Als u dat niet hebt gedaan, wanneer gaat u die opheldering wél vragen?", vraagt Van Raak verder. Het SP-Kamerlid wil daarnaast weten of Nederlandse diensten nog van de betreffende mobilofoon of andere apparatuur van Amerikaanse oorsprong gebruikmaken.

Afsluitend wil Van Raak dat Ollongren een lijst geeft met namen van landen die apparatuur op het gebied van veiligheid leveren waar mogelijk een backdoor in zit. Tevens vraagt het SP-Kamerlid om een lijst van apparatuur waarvan de minister kan garanderen dat er geen backdoor in aanwezig is. Ollongren heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Image

Reacties (15)
03-11-2020, 14:50 door Reinder
Dit is waarom het zo jammer is dat er teveel juristen en zo in de kamer zitten en te weinig mensen met een gedegen achtergrond in techniek of wetenschap:

..wil Van Raak dat Ollengren een lijst geeft met namen van landen die apparatuur op het gebied van veiligheid leveren waar mogelijk een backdoor in zit.

Dat zijn dus ALLE landen die dergelijke apparatuur leveren. In alle apparatuur zit MOGELIJK een backdoor. Hoe zou je kunnen garanderen, met absolutele zekerheid, dat er GEEN backdoor in zit? Dat brengt me op:

... om een lijst van apparatuur waarvan de minister kan garanderen dat er geen backdoor in aanwezig is.

"Proving a negative". Laat maar verder..
03-11-2020, 15:27 door -Peter-
Door Reinder:
... om een lijst van apparatuur waarvan de minister kan garanderen dat er geen backdoor in aanwezig is.

"Proving a negative". Laat maar verder..

Juist een heel gemakkelijk te beantwoorden vraag. Dit levert een lege lijst op.

Peter
03-11-2020, 15:31 door Anoniem
De hele ICT-omgeving van de NL-inlichtingendiensten is een glazen huis voor de buitenlandse inlichtingendiensten.

Het grootste probleem is dat dit bij de NL-inlichtingendiensten ontkend wordt, waarmee ze hun eigen mensen in groot gevaar brengen.

Struisvogel politiek met nare wrange uitkomsten.

En het interesseert ze ook niet. Walgelijk deze attitude. Waar is de ambitie?
03-11-2020, 16:46 door Anoniem
Er zijn vele politici binnen de SP vermoed ik recht door zee, maar dit bericht komt vast zeker niet van een persoon binnen de SP die zich sterk associeerde met laundry & lobby die onder andere via de Brusselse burelen worden gerund?
Dit is namelijk typisch een bericht dat ik ook via politicus als CU lid Joel voor de Wind het daglicht zou kunnen krijgen.

Ik hoop maar dat Ronald van Raak hier niet een putje in wordt geduwd met een canard zoals pers met kamerleden Pieter Omtzigt en Halbe Zijlstra uithaalden.
Indien het verhaal geen onderdeel is van een bepaalde agenda is dit wel zo ernstig en potentieel enorm gevoelig en omvangrijk dat Ronald van Raak eigenlijk na maart 2021 niet met goed fatsoen kan stoppen als 2e kamerlid.
03-11-2020, 16:55 door Anoniem
Waar is de ambitie?
Daar waar de honger naar geld stopt.
03-11-2020, 16:58 door Anoniem
Door Reinder:
Dat zijn dus ALLE landen die dergelijke apparatuur leveren. In alle apparatuur zit MOGELIJK een backdoor. Hoe zou je kunnen garanderen, met absolutele zekerheid, dat er GEEN backdoor in zit?
Eh, ja, ik vrees dat je zelfs onverdachte apparatuur als verdacht moet aanmerken, zoals het geval Cisco en de NSA operatie om de zendingen in een speciale loods af te vangen, deze open te maken en de apparatuur te voorzien van een backdoor, zoals foto's hebben aangetoond in de zaak Snowden. En geloof me: het zijn absoluut niet alleen de Amerikanen die spioneren, ook de Russen en de Chinezen doen dit. En dan heb ik het nog niet over alle andere landen die spionage verrichten.
03-11-2020, 17:59 door Anoniem
Maar, maar... Amerika heeft ons bevrijd van de duitsers, niet vergeten he!
03-11-2020, 18:33 door Anoniem
maar gelukkig halen we nu overal HUAWEI uit de datacenters.. want die doen het MISSCHIEN..
onze vrienden zijn erger dan onze vijanden.. zijn het wel onze vrienden of zijn ze gewoon goed in liegen?
03-11-2020, 21:24 door MathFox
Ik mis de belangrijkste vraag: Hoe voorkomt U dat U bij Uw volgende aankoop weer een kat in de zak koopt?
03-11-2020, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: De hele ICT-omgeving van de NL-inlichtingendiensten is een glazen huis voor de buitenlandse inlichtingendiensten.
Een glazen huis is wellicht wat overdreven, maar voor 'bevriende mogendheden' zijn wij prima afluisterbaar met de grote hoeveelheid aan Amerikaanse en Israëlische apparatuur in onze netwerken.

Het grootste probleem is dat dit bij de NL-inlichtingendiensten ontkend wordt, waarmee ze hun eigen mensen in groot gevaar brengen.
Naar buiten toe ontkennen ze vast dat we afluisterbaar zijn. Of beter, ik denk dat ze er gewoon helemaal niets over zeggen. Maar geloof me, ze weten heel goed welke risico's we lopen. Dat 'bevriende mogendheden' ons kunnen afluisteren is tot op bepaalde hoogte simpelweg een geaccepteerd risico.

Struisvogel politiek met nare wrange uitkomsten.
En het interesseert ze ook niet. Walgelijk deze attitude. Waar is de ambitie?
Waar baseer je deze uitspraken op? Ik weet vrijwel zeker dat men heel goed weet waar men mee bezig is. Maar je 100% beveiligen tegen 'bevriende mogendheden' is ondoenlijk en onbetaalbaar. We hebben jaren geleden besloten dat we een 'kenniseconomie' zijn en vrijwel onze gehele maakindustrie verloren laten gaan. Kortom, wij zijn voor zoveel apparatuur afhankelijk van buitenlandse bedrijven, dat we de beveiliging niet voor 100% in eigen hand kunnen houden. En dat is wel randvoorwaardelijk om je écht te beveiligen.
04-11-2020, 00:02 door Anoniem
kuch,
Vernomen van een man in een regenjas dat niet alleen NSA de versleutelde communicatie kon afluisteren.
Verder oud nieuws is al bekend onder radio amateurs en Hackers.

Meer info over het apparaat is te vinden bij het
https://cryptomuseum.com/crypto/ascom/se660/index.htm
04-11-2020, 01:11 door onno0 - Bijgewerkt: 04-11-2020, 01:14
Door MathFox: Ik mis de belangrijkste vraag: Hoe voorkomt U dat U bij Uw volgende aankoop weer een kat in de zak koopt?

De SE-660 Crypto-mobilofoon werd niet allen door ASCOM, Bosch, Motorola maar ook door Crypto AG gemaakt.
Crypto AG maakte de HC-3400 chip.

Crypto AG of Hagelin Cryptos, Hagelin Crypto Company, CAG is er in het verleden van beschuldiging dat zijn op verzoek van de NSA de encrypty niet toepaste.
In 1992 werdt een medewerker Hans Bühler, sales representative bij Crypto AG gearresteerd in Iran van wegen "onvolmaakt" geleverde apparatuur en kwam pas naar 9 maanden vrij. Nu zouden we spreken over een zgn backdoor.
Na zijn vrijkoping van 1,000,000 us dollar werd de man ontslagen en moest deze zijn vrijkoping terugbetalen.
Door deze actie is er veel informatie boven water gekomen.
o.a dat vanaf 1960 had het bedrijf een licentieovereenkomst met de CIA, en dat in 1970 Crypto AG werd gekocht door de BND (Duits) en de CIA.

Geniaal om als geheime dienst een bedrijf dat crypto verkoop te runnen.

Terug komend op die kat in de zak.
Te voorkomen? Misschien als een land in eigen beheer hardware en software maakt onafhankelijk van toeleveranciers?
Het zou zo maar kunnen dat de hardware en of software van bovenstaand bedrijf ook in consumenten electonica van Philips en Siemens terecht is gekomen?
04-11-2020, 01:19 door Anoniem
Motorola P2000 shit werd/wordt in heel veel landen gebruikt.
Amerikaanse makelij, inclusief backdoor. Is een eis vanuit de UN of een of ander ander overkoepeld NWO-orgaan.

Tja zoiets weet de standaard politicus niet. Alsof we nog een Autonoom Nederlandsch Leger hebben of zo. Wat een stel ignorante acteurs zeg.
04-11-2020, 11:53 door Anoniem
lol, de ironie....,
zelf wel gebruik willen maken van achterdeurtjes en zero-leaks om je 'eigen' burgers af te kunnen luisteren, maar owee als ze zelf als ('zo-ge-naamd') belangrijkererererere individuen hetzelfde overkomt, neukende hypocrieten.

en goed voer voor (toekomstige) criminelen: gebruik geen ('zo-ge-naamde') crypto-software van een derde partij.
04-11-2020, 14:58 door -Peter-
Door Anoniem:
Door Reinder:
Dat zijn dus ALLE landen die dergelijke apparatuur leveren. In alle apparatuur zit MOGELIJK een backdoor. Hoe zou je kunnen garanderen, met absolutele zekerheid, dat er GEEN backdoor in zit?
Eh, ja, ik vrees dat je zelfs onverdachte apparatuur als verdacht moet aanmerken, zoals het geval Cisco.

Cisco is geen onverdachte leverancier. Amerika roept dat Huawei niet te vertrouwen is, maar hebben geen bewijs geleverd. ER zijn zelfs geen (sterke) aanwijzingen gepresenteerd. Er zijn wel zeer sterke aanwijzingen (sommigen zouden delen daarvan zelfs als bewijs aanmerken) dat Cisco meegewerkt heeft aan de inbraak bij Belnet en aan het verbergen van het bewijsmateriaal.

Ik, tijdens een technische sessie met leveranciers: Hoe kan ik zien dat jullie geen verkeer aftappen en naar China/USA sturen?
Huawei: Geeft een uitgebreide netwerktechnische uitleg, die consistent is met mijn ruim 30 jaar netwerk- en securityervaring.
Cisco: Wij zijn Amerikaans en dus te vertrouwen.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.