image

Coronadashboard uitgebreid met rioolwatercijfers per regio

woensdag 4 november 2020, 11:51 door Redactie, 13 reacties

Het Coronadashboard van de overheid laat nu per veiligheidsregio zien hoeveel deeltjes van het coronavirus in het rioolwater zijn aangetroffen. Van bijna alle rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland wordt minstens eens per week het rioolwater verzameld en door het RIVM op virusdeeltjes getest.

Uit onderzoek blijkt dat het coronavirus in ontlasting van mensen te vinden is, zelfs voordat zij klachten hebben, zo laat het ministerie van Volksgezondheid weten. "Door deze data te verzamelen en het aantal meetpunten uit te breiden, is op regionaal niveau steeds beter te zien of het virus ergens de kop opsteekt", aldus het ministerie. Het aantal locaties waar het rioolwater wordt verzameld is de afgelopen periode uitgebreid tot 318, waardoor er een landelijke dekking is.

Op steeds meer locaties wordt bovendien meerdere keren per week gemeten en metingen worden gecorrigeerd voor de hoeveelheid neerslag. Deze informatie wordt voortaan dagelijks, in plaats van wekelijks, aan het dashboard toegevoegd. Dit moet het sneller en voor een specifieke locatie duidelijk maken hoe het virus zich ontwikkelt. Daarnaast zijn cijfers van verschillende gemeenten en veiligheidsregio's met elkaar te vergelijken. Eerder stelde het ministerie al dat het rioolwateronderzoek is gericht op rioolwater van grote groepen mensen en niet te herleiden is naar één of enkele personen.

Verder toont het Coronadashboard voortaan ook per veiligheidsregio hoe het percentage positieve coronatests zich ontwikkelt in de tijd en is de informatie over de leeftijdsopbouw van positief geteste personen uitgebreid en verfijnd.

Reacties (13)
04-11-2020, 14:35 door Anoniem
De onderzoekers bij het RIVM en het KWR hebben de analyse verbeterd. De hoeveelheid virus die in het riool zit, wordt nu gerekend per 100.000 inwoners, waarbij ook voor de verdunning van het regenwater wordt gecorrigeerd:

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2354982-vaker-en-nauwkeuriger-onderzoek-naar-corona-in-het-rioolwater.html

Q&A’s COVID-19 Rioolwateronderzoek

https://www.kwrwater.nl/veelgestelde-vragen-covid-19/
04-11-2020, 15:07 door Anoniem
Aangepast voor de hoeveelheid neerslag?
De meeste systemen zijn toch gemaakt zodat regen niet in het systeem komt omdat dit teveel water zou opleveren en de grondwaterpeilen in bebouwde kom zou laten zakken?
Of is dit weer een achterbakse manier om de data te kunnen manipuleren?

Net als dat we aan de knoppen konden draaien om net te kunnen doen of Corona weg was, zodat alle zuidelijke landen als spanje, frankrijk en italie weer toerisme centjes konden vangen van de noordelijke landjes?

Gaan we straks weer aan de knopjes draaien zodat we wel kerst kunnen vieren?

Gaan we straks ook kijken via de ontlasting of we onze medicijnen wel slikken? De bevolking moet wel mak gehouden worden, die protesten op het malieplein zijn er echt veel te veel voor blije haagse politici...
Stel je eens voor dat ze verantwoording moeten afleggen over hun gedrag en politiek.... Dat hoefden ze normaal maar 1 keer per 4 jaar en dan nog konden ze dankzij de hoeveel heid partijen met een stoelendans het pluche verdelen...
Waardoor stemmen per definitie geen nut meer had... Immers, jij stemt op partij voor oplossen van probleem X en voor het negeren van probleem Y, vervolgens moet die een coalitie vormeren waarbij toevallig oplossen van probleem X van tafel moet en probleem Y opgeklopt wordt tot nationaal probleem. Ben je mooi klaar mee.
04-11-2020, 15:12 door Anoniem
Notitie van het KWR

Is het coronavirus aanwezig in drinkwater of moeten we ons hier zorgen over maken?
Het Nederlandse drinkwater is goed beschermd tegen virussen waarvan bekend is dat ze overdraagbaar zijn via water, zoals Adeno, Noro en Enterovirus. Nederlandse drinkwaterbedrijven die drinkwater maken uit oppervlaktewater hebben allemaal meerdere desinfectiebarrières gericht op het verwijderen van bacteriën, virussen en protozoa, die ook worden gecontroleerd door de jaarlijks uitgevoerde Analyse van Microbiologische Veiligheid Drinkwater (AMVD). Het Nederlandse grondwater is in de bodem goed beschermd tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. De strikte hygiënevoorschriften voor installatie en werkzaamheden aan leidingen zorgen er tevens voor dat de Nederlandse drinkwatersector goed beschermd is tegen alle microbiologische verontreinigingen. Het Nederlandse drinkwater is daardoor zeer goed beschermd tegen alle virussen, ook het coronavirus.

bron: https://www.kwrwater.nl/veelgestelde-vragen-covid-19/
04-11-2020, 15:43 door Briolet - Bijgewerkt: 04-11-2020, 16:14
Door Anoniem: De onderzoekers bij het RIVM en het KWR hebben de analyse verbeterd.

Het was me ook opgevallen dat de gepubliceerde waardes sinds vandaag fors kleiner geworden zijn. Het was per milliliter, nu is het per 100.000 inwoners, wat de getallen tussen rwi's beter vergelijkbaar maakt. Overigens werden de waardes voor de veiligheidsregio's al weken getoond. (anders dan wat het artikel hierboven, in de eerste zin, suggereert).

Toch zitten er in de nieuwe getallen nog steeds fouten. Mijn gemeente heeft twee rzi's. Bij een waarde voor de gemeente zou je een soort middelde verwachten, maar de waarde is identiek aan die van de grootste rzi.
Afgelopen maandag was de waarde van de gemeente zelfs hoger dan de waarde van de grootste rzi. Wiskundig kan dat niet kloppen.
05-11-2020, 10:49 door Anoniem
Door Anoniem: Aangepast voor de hoeveelheid neerslag? De meeste systemen zijn toch gemaakt zodat regen niet in het systeem komt omdat dit teveel water zou opleveren en de grondwaterpeilen in bebouwde kom zou laten zakken?

Nog niet alle gemeenten in Nederland hebben een geheel gescheiden riool- en regenwater afvoer. Vooral in de oudere, monumentale binnensteden in dat niet het geval. Daar waar wel sprake is van een gescheiden riool- en regenwater afvoer, kan er bij een noodsituatie sprake van zijn van een gedeeltelijke overstort van het regenwater in het riool, bijvoorbeeld in geval van een wolkbreuk of bij smeltende sneeuw. Het alternatief zou anders zijn dat niet alleen de straten blank komen te staan, maar dat ook de kelders en de begane grond van de woningen vollopen.
05-11-2020, 11:22 door Anoniem
Door Briolet: Mijn gemeente heeft twee rzi's. Bij een waarde voor de gemeente zou je een soort middelde verwachten, maar de waarde is identiek aan die van de grootste rzi. Afgelopen maandag was de waarde van de gemeente zelfs hoger dan de waarde van de grootste rzi. Wiskundig kan dat niet kloppen.

Het gebied dat een rioolwaterzuivering beslaat, valt niet altijd samen met de grenzen van de gemeente waarin die installatie staat. Sommige van de kleinere gemeenten hebben geen eigen zuivering, maar lozen hun rioolafvoer in een buurgemeente. Dat zou het kunnen verklaren. Het aantal per RWZI op het riool aangesloten huishoudens, en welke dat zijn, is bekend. Zo is een telling per 100.000 inwoners mogelijk, maar zijn er soms verschillen die men moet verrekenen.
05-11-2020, 14:42 door Briolet - Bijgewerkt: 05-11-2020, 15:02
Door Anoniem:
Door Briolet: Mijn gemeente heeft twee rzi's. Bij een waarde voor de gemeente zou je een soort middelde verwachten, maar de waarde is identiek aan die van de grootste rzi. Afgelopen maandag was de waarde van de gemeente zelfs hoger dan de waarde van de grootste rzi. Wiskundig kan dat niet kloppen.

Het gebied dat een rioolwaterzuivering beslaat, valt niet altijd samen met de grenzen van de gemeente waarin die installatie staat. Sommige van de kleinere gemeenten hebben geen eigen zuivering, maar lozen hun rioolafvoer in een buurgemeente. Dat zou het kunnen verklaren.

Daar had ik ook de verklaring in gezocht. Maar kan het niet zijn, want als de gemiddelde van de twee installaties tot op 4 cijfers identiek is aan de grootste, dat is het waarschijnlijker dat de kleinste niet in het gemiddelde verwerkt is.

Overigens geld voor mijn gemeente wel dat 97% van het water uit de eigen gemeente komt en 3% uit een naburige gemeente. (die in ook nog in een andere veiligheidsregio ligt.)

Voor geînteresserden in de basisdata: https://data.rivm.nl/covid-19/COVID-19_rioolwaterdata.csv
Hier staan alle meetdata tot nu toe in, met ook welk percntage van het rioolwater aan welke gemeente toegerekend wordt.

Edit: Ik zie nu de oorzaak van de onduidelijkheid. Ook vandaag is het getoonde gemiddelde hoger dan de grootste waarde. Maar als ik de cursor boven de waarde houd, zie ik dat het gemiddelde op 26 okt bepaald is, terwijl de waarde van de grootste rzi van 1 november is. Oftewel, is het gemiddelde bepaald met de waarde van vorige week en niet met de getoonde waarde.

In het csv bestand staan ook de rna deeltjes per 100000 inwoners. Maar dat getal is 10^11 groter dan de getallen op de website. Ik neem aan dat het getal op de website fout is en met 10^11 vermenigvuldigd moet worden voor het werkelijk gemeten aantal virusdeeltjes.
05-11-2020, 18:21 door Anoniem
Het klassieke rioolwaterzuiveringsproces kan op de kop, blijkt na een pilot [van Dutch Water Refinery] bij het dorp Terwolde in deze gemeente. Onderzoekers mochten daar van waterschap Vallei en ­Veluwe een proef doen met een ongewoon zuiveringsproces: zonder bacteriën die het vuil afbreken. Rioolwater werd gescheiden in separate grondstoffen zoals cellulose, fosfaten, ammonium en puur water. Een circulair zuiveringsproces waarbij geen broeikasgassen vrijkwamen.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/een-revolutie-in-de-wereld-van-het-rioolwater-water-zuiveren-zonder-bacterien~b54fa1e5/

Het water zelf wordt gezien als een hoofdgrondstof die teruggewonnen wordt. Het blijkt onder meer mogelijk om ruim 90 procent van de medicijnresten te verwijderen uit het rioolwater. Daardoor zal het steeds sterker vervuilde drinkwater in Nederland in de toekomst betaalbaar blijven, maar uiteraard biedt de daaraan ontleende informatie van de chemische samenstelling ook een nog beter zicht op het vóórkomen van ziekten en het drugsgebruik onder de bevolking
09-11-2020, 10:33 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: De onderzoekers bij het RIVM en het KWR hebben de analyse verbeterd.
Afgelopen maandag was de waarde van de gemeente zelfs hoger dan de waarde van de grootste rzi. Wiskundig kan dat niet kloppen.

Wiskundig zou ik zeggen: iemand heeft het opgeteld :-)
09-11-2020, 19:54 door Anoniem
Om de privacy van individuen te beschermen en robuuste resultaten te genereren heeft de internationale rioolwater onderzoekgemeenschap (het SCORE netwerk https://score-cost.eu ) voorgesteld om afvalwater van gemeenschappen kleiner dan 10.000 inwoners niet afzonderlijk te rapporteren. De privacy van individuen wordt echter ook niet geschaad als gemeenschappen kleiner dan 10.000 inwoners worden gerapporteerd.

https://www.kwrwater.nl/actueel/een-moreel-kompas-voor-het-rioolwateronderzoek-naar-drugsgebruik/
25-06-2021, 08:21 door Anoniem
Vroege signalering

Deze week zijn op de pagina rioolwatermetingen op het Coronadashboard van de Rijksoverheid signaalwaarden toegevoegd. Deze waarden geven meer duiding aan de metingen door een indicatie te geven van de ernst van de situatie. [...] Als de waarden definitief zijn vastgesteld, kunnen ze een rol spelen als signaalwaarde om te bepalen hoe ernstig de situatie in een regio is, naast de signaalwaarden voor de positieve testen en ziekenhuisopnamen.

https://www.rivm.nl/nieuws/signaalwaarden-toegevoegd-aan-rioolwatermetingen-op-coronadashboard

De nieuwe signaalwaarden voor rioolwatermetingen, aangegeven met verschillende, gelaagde kleuren blauw, zijn nog in ontwikkeling en worden nog door het KWR en het RIVM nader geëvalueerd. Met rioolwateronderzoek is het mogelijk een eventuele nieuwe, lokale uitbraak vroeg te signaleren. Ook kunnen nieuwe varianten herkend en opgespoord worden.
31-07-2021, 08:32 door Anoniem
Om nog sneller te zien of corona oplaait, gaat het RIVM vanaf dit najaar dubbel zo vaak het rioolwater onderzoeken. In plaats van een of twee keer per week wordt het drie of vier keer. De GGD's kunnen dan ook sneller ingrijpen.

https://www.ad.nl/binnenland/rioolwater-vaker-onderzocht-op-corona-zodat-ggd-sneller-kan-ingrijpen~aae78554/


Nederland adviseert de Europese Commissie en WHO over hoe andere landen rioolwater bij opsporing kunnen gebruiken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.