image

De Jonge: goed dat werkgevers gebruik CoronaMelder aanmoedigen

donderdag 5 november 2020, 10:38 door Redactie, 13 reacties

Het is goed dat werkgevers hun personeel aanmoedigen om de CoronaMelder-app te installeren en onverstandig als ze dit afraden, zo stelt minister De Jonge van Volksgezondheid. Gisteren werd er in de Tweede Kamer gesproken over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Het ging onder andere over de CoronaMelder-app. "Er zijn werkgevers die liever niet hebben dat werknemers die app installeren, want bij een melding moet de werknemer in quarantaine en dat kost de werkgever geld. Wat kan de minister hieraan doen?", vroeg 50Plus-Kamerlid Sazias. De afgelopen weken verschenen er in verschillende sectoren adviezen om CoronaMelder uit te schakelen. Bijvoorbeeld buschauffeurs van Qbuzz werd aangeraden om bluetooth uit te schakelen, om zo onterechte meldingen door de app te voorkomen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) riep huisartsen op om CoronaMelder tijdens het covid-spreekuur uit te zetten, om zo geen onterechte meldingen te krijgen. Vakbonden FNV en CNV lieten begin deze week weten dat werknemers van hun werkgever het advies krijgen om de CoronaMelder-app niet te gebruiken of dit wordt zelfs verboden.

De Jonge herkent deze geluiden. "Inmiddels hoor ik wel heel veel verhalen over werkgevers die zeggen: installeer dat ding maar niet, want stel je voor dat die afgaat en dat je thuis moet blijven; dan heb ik weer een gat in mijn rooster. Ik begrijp het op zichzelf wel dat werkgevers zo redeneren, want roosters dichtregelen valt niet mee, maar ik vind het ook onverstandig."

Volgens de minister is de app er niet voor niets, waarbij hij als voorbeeld de coronabesmetting van D66-fractievoorzitter Jetten noemde. Die kreeg via CoronaMelder een melding dat hij met een besmet persoon in contact was geweest. Vervolgens ontwikkelde hij klachten en liet zich testen, waarna bleek dat ook hij besmet was. "Als die app er niet was geweest, had de heer Jetten misschien op de dag dat hij al wel besmettelijk was, maar nog geen klachten had ontwikkeld, vrolijk over straat gehuppeld en andere mensen besmet", aldus De Jonge.

"Dus die app werkt fantastisch, als je hem gebruikt", ging de minister verder. "Het is dus heel goed als werkgevers hun mensen aanmoedigen om dat ding te gebruiken, ook al zien zij een beetje op tegen het moment dat de CoronaMelder afgaat."

Testen

Op dit moment kunnen mensen die via CoronaMelder een melding krijgen maar nog geen klachten hebben zich niet laten testen. "Als je nu een melding krijgt van de app of als je naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek omdat je in contact bent geweest met iemand die besmet is, dan moet je thuisblijven en mag je niet naar je werk, maar je mag je ook niet laten testen als je geen klachten hebt. Dat is niet alleen heel erg frustrerend, maar het is voor bedrijven ook hartstikke duur om al die mensen thuis te hebben zitten", stelde SP-fractievoorzitter Marijnissen.

Samen met Jetten diende ze een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om het testen zonder klachten na een melding van het bron- en contactonderzoek en de CoronaMelder-app zo spoedig als mogelijk te starten. De motie werd door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. De Jonge had eerder al tijdens het overleg aangegeven dat ook mensen die een melding van de app ontvangen maar geen klachten hebben zich zo snel mogelijk moeten kunnen laten testen.

Reacties (13)
05-11-2020, 11:15 door Anoniem
Het is natuurlijk ook hier weer een kwestie van afwegen van risico's zoals meestal.

Er zijn hier 2 risico's aanwezig:
Risico 1: enkele dagen onwetend corona verder verspreiden omdat je de app niet gebruikt en dus niet wordt gewaarschuwd
Risico 2: voor jan joker in quarantaine gaan

In je eentje achter plexiglas loop je al snel risico 2, en vrijwel nooit risico 1.
Het lijkt me verstandig om in een dergelijke situatie (waarbij dus de kans dat je wordt besmet minimaal is) de app niet te gebruiken.

Maar in situaties waarin je een reëel risico loopt om door andere mensen in je nabijheid te kunnen worden besmet,
zou ik de app gebruiken.
05-11-2020, 11:53 door Anoniem
Dus de Jonge beweert dat een werkgever moet gaan duwen om mij 'vrijwillig' z'n prestige project te laten installeren. Right?

Doe gewoon maar niet.
05-11-2020, 12:34 door Anoniem
Een werkgever moet zich gewoon niet uitlaten over de coronamelder app, hij heeft daar helemaal niets mee te maken.
05-11-2020, 14:21 door Anoniem
Dus eerst moeten we de app installeren en dan als die ' afgaat ' moeten we NIETS doen.
Immers, teststraten waren vol en dan moet je alleen gaan als je daadwerkelijk klachten hebt.

Nu zijn de teststraten weer op peil, soms, en voor sommige regio's en nu moeten we ineens wel in thuis quarantaine als de app af gaat?

Is er niemand die in ziet dat dit soort knipperlicht beleid de geloofwaardig van alles op het spel zet?

Ik zie overigens meerdere risico's....

#1 de APP is niet alwetend.. je kunt nog steeds 99% kans hebben dat je een van die mensen bent die besmettelijk is door iemand die geen APP had. Het hebben van de APP is dus niet dekkend voor alle besmettingen die je kunt oplopen.

#2 de APP wordt gevuld door mensen van de GGD die op basis van brakke testen die NIET een besmetting aantonen maar ALLEEN de aanwezigheid van iets wat er op lijkt in het slijmvlies (en dus kan het normale imuunsysteen dit gewoon nog aanpakken ALS het al binnen het lichaam ZOU komen

#3 een concurent kan iemand's telefoon van een bevestigd 'zogenaamd' besmette persoon in jouw bedrijf leggen en daarmee iedereen virtueel besmetten en jouw bedrijf mag dicht voor 2 weken.

#4 een overheid kan bepalen dat jij iemand hebt die besmettelijk was om jou extra maatregelen op te leggen (die tegen een fee van de staatskas/partij-pot enz opgeheven kan worden)

Een collega van me, die voorheen antitereur special ops was in Noord-Ierland zij altijd " van leven ga je dood "... (Iemand die een bomaanslag van de IRA overleefd had en al een keer uit de lucht geschoten was en zich om had laten scholen naar IT-er). Hij zei ook andere dingen die niet geschikt zijn voor deze website, maar kort door de bocht... Er gaan elk jaar meer dan 140.000 mensen dood. Natuurlijk vinden we de dood eng, en virussen nog enger. We hebben echter geen enkel probleem om mensen met een snotneus te knuffelen toen 10 tot 20% van de mensen ook al corona hadden (ja, covid19 is een nieuw corona virus maar niet het eerste corona virus in Nederland). Vrijwel iedereen heeft een achterliggend medisch probleem en heeft al een leven van 70 jaar erop zitten. Wanneer ik over een paar jaar dood ga aan sars-2025 wil ik ook niet dat heel nederland naar de knoppen gaat en iedereen opgesloten wordt alsof we een 3de wereldoorlog hebben. Dan koop ik zelf wel een maskertje en haal mijn boodschappen zelf en als ik dan besmet wordt, shit happens. Dan heb ik er 50 mooie jaren op zitten, en dat heb ik liever dan 45 mooie jaren en 15 jaar in een failliete gevangenis.
05-11-2020, 17:48 door Anoniem
Wat een stemmingmaker die de Jonge!
Hij doet zich voor als minister van voorgeschreven werkelijkheid, want de who top artsen geven adviezen af die de Jonge omdraait met z’n eigen fabeltjes en drogredenen.
Hij sleept daar ook nog eens kamerleden in mee die op het verkeerde been worden gezet aangaande het verschil dat die app kan maken. Dat is nihil tot nada.
Die man heeft geen ruggegraat meer maar dat laat natuurlijk onverlet dat ie de kamerleden beter moet inlichten over dit soort kwesties.
05-11-2020, 21:07 door Anoniem
De Jonge is een typisch "omhooggevallen" mannetje. Iemand in een functie die hij intellectueel niet aankan; en dan maar krampachtig vasthouden en doorouwehoeren. Er is iets fout in die kop van hem anders had hij andere schoenen aan!
05-11-2020, 21:58 door Anoniem
Werkgevers mogen de app helemaal niet aanbevelen (er naar verwijzen m.i. wel, maar zonder enige richting hierbij aan te geven). Juist om er voor te zorgen dat je je niet verplicht voelt om de app te gebruiken. Er is immers een afhankelijkheidsrelatie tussen werkgever en werknemer. Het gebruik er van moet volledig op eigen initiatief zijn om zo de toestemmingsvereiste te borgen.
05-11-2020, 22:42 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 05-11-2020, 22:46
"Dus die app werkt fantastisch, als je hem gebruikt", ging de minister verder.
Dus zolang de apps van mijn werknemers niet melden dat zij in de buurt van een besmettelijk persoon zijn geweest, hoeven ze onderling geen 1,5 meter afstand te houden, hoeven ze geen mondkapje op en hoeven ze hun handen niet meer kapot te wassen? WAT ZEGT U, DIE APP IS NOG GRATIS OOK? BRILJANT!

Dames en heren werknemers, zonder CoronaMelder op je smartphone hoeven jullie niet (lees: nooit meer) op het werk te verschijnen!

P.S. ik neem aan dat uw wet, waarin staat dat je mensen niet mag dwingen om de app te installeren, met deze laatste oproep van u is komen te vervallen.
05-11-2020, 23:57 door Toje Fos
Door Erik van Straten:
"Dus die app werkt fantastisch, als je hem gebruikt", ging de minister verder.
Dus zolang de apps van mijn werknemers niet melden dat zij in de buurt van een besmettelijk persoon zijn geweest, hoeven ze onderling geen 1,5 meter afstand te houden, hoeven ze geen mondkapje op en hoeven ze hun handen niet meer kapot te wassen? WAT ZEGT U, DIE APP IS NOG GRATIS OOK? BRILJANT!

Man, man, man! Dat staat er helemaal niet!

Door Erik van Straten: Dames en heren werknemers, zonder CoronaMelder op je smartphone hoeven jullie niet (lees: nooit meer) op het werk te verschijnen!

Man, man, man! Waar haal je het toch vandaan? Dat staat er helemaal niet!

Door Erik van Straten: P.S. ik neem aan dat uw wet, waarin staat dat je mensen niet mag dwingen om de app te installeren, met deze laatste oproep van u is komen te vervallen.

Alsjeblieft zeg! Is dit tegenwoordig het bedroevend lage niveau van security.nl?
06-11-2020, 07:09 door spatieman
Tjonge, de meneer boven mij heeft geen clue van sarcasme en een statement afgeven...
06-11-2020, 09:13 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 06-11-2020, 09:16
Door spatieman: Tjonge, de meneer boven mij heeft geen clue van sarcasme en een statement afgeven...
Inderdaad (dat van die wet was wel serieus gemeend). Alhoewel ik niet uitsluit dat er werkgevers zijn die zo denken...
06-11-2020, 12:28 door Toje Fos
Door spatieman: Tjonge, de meneer boven mij heeft geen clue van sarcasme en een statement afgeven...

Tjonge? Die post hangt aan elkaar van de suggestieve onderbuik uitspraken.
07-11-2020, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een stemmingmaker die de Jonge!.
Hey, het is een politicus. Er komen verkiezingen aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.