image

VVD wil dat Nederland samen met bondgenoten gaat 'terughacken'

vrijdag 6 november 2020, 14:15 door Redactie, 33 reacties

De VVD wil dat Nederland bij lichtere cyberaanvallen samen met Navo-bondgenoten gaat "terughacken". Daarnaast moeten er meer cybervrijwilligers bij Politie, Justitie, Defensie en de veiligheidsdiensten aan de slag gaan en mag privacy de bestrijding van criminelen niet hinderen. Dat laat de VVD in het vandaag verschenen concept-verkiezingsprogramma weten (pdf).

Volgens de partij is er een andere aanpak nodig om Nederland tegen cyberdreigingen te beschermen dan bij traditionele criminaliteit en spionage het geval is. "Veiligheidsdiensten uit Rusland of China kunnen nu vanachter hun eigen landsgrenzen, in Europa bedrijfsgegevens stelen, politici en journalisten bespioneren of de opslag van data manipuleren", zo laat het concept-verkiezingsprogramma weten.

Om dergelijke aanvallen tegen te gaan is het volgens de VVD nodig "af en toe" terug te kunnen slaan en moeten er daarom offensieve cybercapaciteiten worden ontwikkeld. Daarbij zou er in Europees verband samen moeten worden opgetrokken. Hier zit echter nog nog een hiaat, aldus de partij. Wanneer een cyberaanval voor zware fysieke schade zorgt staat dit gelijk aan een militaire aanval. Dan mogen Navo-bondgenoten samen terugslaan. Wanneer een land echter slachtoffer is van een lichtere cyberaanval, mag het alleen zelf terugslaan.

Bondgenoten kunnen bij dergelijke aanvallen wel economische sancties aannemen, maar ze mogen niet samen met het slachtoffer terughacken. Dat maakt kleinere landen binnen de Navo of de Europese Unie een aantrekkelijker prooi voor kwaadwillende landen, zo stelt de VVD. De partij wil dit dan ook veranderen. "Om onze strategische autonomie te behouden moeten we nadenken over manieren om samen op te trekken."

Investeringen

De VVD wil verder ook meer investeren in het Defensie Cybercommando en de inlichtingendiensten en moet de Nationale Politie met cyberexperts worden versterkt. Ook pleit de partij voor meer vrijwilligers met cyberexpertise bij de Nationale Politie, Justitie, Defensie en de veiligheidsdiensten. Tevens moet het door betere arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker voor cyberexperts worden om bij deze organisaties te gaan werken.

Om vitale infrastructuur zoals het betalingsverkeer tegen cyberaanvallen te beschermen wil de VVD de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven versterken. Zo moet de overheid samen met organisaties die vitale infrastructuur beheren de minimale beveiligingsstandaarden verhogen. Ook moeten diensten zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het Defensie Cyber Security Centrum en de inlichtingendiensten worden versterkt om zo de digitale slagkracht en weerbaarheid te vergroten.

Privacy

Een ander onderwerp dat in het concept-verkiezingsprogramma terugkomt is privacy en de bestrijding van criminaliteit. "Privacyregels bemoeilijken de bestrijding van criminaliteit omdat gegevens over criminelen niet altijd gedeeld kunnen worden", zo staat in het programma vermeld. "Hierdoor worden ook ondernemers benadeeld, die jaarlijks miljarden euro’s schade oplopen door fraudeurs die sjoemelen met creditcards, verzekeringen en spooknota's."

Zo vindt de VVD dat er een uitzondering op de AVG moet komen die het mogelijk maakt om zwarte lijsten van fraudeurs op te stellen en gegevens binnen overheidsorganisaties, en tussen overheden en private partijen, te delen. Verder pleit de VVD voor aparte en beveiligde locaties waar recherche, justitie, FIOD, Douane, Belastingdienst en andere partners informatie vrijelijk kunnen delen. "Het bestrijden van drugscriminelen staat voorop, niet privacyregels", aldus de partij.

De Financial Intelligence Unit (FIU) moet meer capaciteit krijgen om witwassen beter te bestrijden. Daarnaast krijgt de FIU toegang tot douane-informatie om verdachte geldstromen beter te onderzoeken. Tevens krijgen financiële instellingen de mogelijkheid om bankgegevens onderling te delen. "Privacybezwaren mogen hier niet in de weg staan", staat in het programma vermeld. "Wij gaan samen aan de slag om wederkerigheid en rechtvaardigheid weer centraal te stellen", aldus VVD-fractievoorzitter Dijkhoff bij de aankondiging van het concept-verkiezingsprogramma.

Reacties (33)
06-11-2020, 14:19 door Anoniem
Als het om landen als Rusland en China gaat dan hoeven ze de AVG er toch niet bij te halen? Er worden namelijk geen (privacygevoelige) gegevens van Europese burgers verwerkt.
06-11-2020, 14:32 door SPer
Een ander onderwerp dat in het concept-verkiezingsprogramma terugkomt is privacy en de bestrijding van criminaliteit. "Privacyregels bemoeilijken de bestrijding van criminaliteit omdat gegevens over criminelen niet altijd gedeeld kunnen worden"
Ben benieuwd hoe ze de privacy van mij willen beschermen als ze de privacy regels overboord gooien

Om maar de woorden van een bekende te herhalen (Benjamin Franklin) :

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
06-11-2020, 14:43 door Anoniem
"Privacyregels bemoeilijken de bestrijding van criminaliteit omdat gegevens over criminelen niet altijd gedeeld kunnen worden"

Kuch, toeslagenaffaire, kuch.
06-11-2020, 14:44 door Anoniem
Zo vindt de VVD dat er een uitzondering op de AVG moet komen die het mogelijk maakt om zwarte lijsten van fraudeurs op te stellen en gegevens binnen overheidsorganisaties, en tussen overheden en private partijen, te delen.

Dit onderdeel is bij de Belastingdienst flink fout gegaan. Onterecht zijn tienduizenden mensen als fraudeur aangemerkt (kindertoeslagen-affaire) en die zwarte-lijsten zijn terecht gekomen bij derde partijen zoals hypotheek-bemiddelaars. Het is voor deze tienduizenden mensen niet inzichtelijk waar zij onterecht geregistreerd staan als fraudeur, en ondervinden hier grote hinder van in hun dagelijks leven. Tevens is het niet mogelijk om dit ongedaan te maken.

Geen goed idee dus!
06-11-2020, 14:54 door Anoniem
Geef mij maar aan waar ik als vrijwilliger aan de slag kan bij de politie. Er is daar niet door te komen. Maar ik zal vast de juiste weg niet behandeld hebben.

Moet ik dan toch maar die citrix login telewerken aanpakken?
06-11-2020, 15:00 door Anoniem
De VVD kan wel zoveel willen.
Gelukkig willen steeds meer mensen de VVD niet!
06-11-2020, 15:04 door Anoniem
Dat gaf padvinder van Baalen van de vvd zo'n 4-6 jaar terug ook al een keer aan in achtergrond interviews en bij het tv programma Hollandse Zaken.
De vvd heeft sindsdien nog weinig bijgeleerd.
En ja, volgens cia ingewijden leven we tegenwoordig in the age of non-kinetic warfare van elkaar met biologische middelen bestoken en via het internet. Dat werd op 14 januari 2020 nog even dunnetjes herbevestigd door 1 van hem.
Dit vergt een betere bezinning op positie en lange termijn agenda's.
Ook op die van de economie en de huidige tussentijdse verschuiving naar meer thuis werken.

Waarbij "meer thuiswerken" in geval een aanslag met biologische wapens of anderszins biologisch ook al in het WEF 2012 was benoemd als mogelijke risico reducerende maatregel - op basis van ontwijken en afwenden.
Tegelijk maakt die maatregel je vooral nog weer een veelvoud meer kwetsbaar in geval van grootschaligere of persoonsgebonden internet verstoringen.
We moeten dus juist niet nog zwaarder op het ene gat - het lekke internet - gaan leunen als maatschappij.
Dat maakt je alles behalve meer weerbaar als maatschappij.
Je bent dan hoogstens bezig met die toename in kwetsbaarheid proberen te handelen.
Je moet kijken hoe je als maatschappij juist minder afhankelijk bent van dat soort programma's.
Die zuigen je namelijk anders met een maalstroom nog verder een afvoerputje in, puur omdat je je zo enorm vast aan dat internet hebt geklampt en daaraan vastgeklonken raakte.
Dat is alles behalve weerbaar zijn of worden.
Zuig je je er toch in vast dan is dat slechts binnen je hokje van een deel van het internet de machtigste, de snelste, sluwste en/of de gemeenste willen wirden.
Premier Rutte en de vvd hebben op dit punt dus al langdurig hetzelfde standpunt maar last van visie heeft Rutte dus niet hé.

En dat maakt tevens een nato of eu cyber hobby zo zogenaamd enorm onvermijdelijk.
Een soort pseudo facts on the ground politiek.
Hoe doorzichtig.
Je past als VVD zo'n beetje na 2000-2004 je koers van opletten aan naar een koers die vormend en bepalend is voor de omgeving in plaats ruimte voor elkaar overhouden.
Daarna roep je, voila, ik zei toch dat de wereld om ons heen snel aan het veranderen is.
Wij van wc-eend vinden, we moeten daar wel in mee gaan anders missen we de boot.
06-11-2020, 16:16 door Anoniem
Daarnaast moeten er meer cybervrijwilligers bij ...

Vrijwilligers? Voor expertise betaal je gewoon!
06-11-2020, 18:28 door Anoniem
Zullen we voordat we andere landen gaan terughacken, eerst onze eigen criminelen gaan terughacken?
Begin maar met phishers.
06-11-2020, 18:47 door Anoniem
cybervrijwilligers??
06-11-2020, 19:51 door Anoniem
Verander terughacken in atoombommen en er zal op weinig vlakken verschillen ontstaan. We zijn net bekomen van 40 jaar door onze Amerikaanse vrienden gehackt te zijn via de NSA en dankzij klokkenluider Snowden, toen zou de VS het nooit meer doen, en nu hebben we net geleerd dat zelfs onze politie, kmar en koningbeveiliging toe werden afgeluisterd door onze vrienden... met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig in de vorm van rusland en china.
06-11-2020, 21:01 door Anoniem
Herinnert men zich de dagen van de spamolator nog? De spammer kreeg zoveel voor de kiezen, dat ie smeekte om op te houden. Maar ja tegenover cybercriminelen mag je geen eigen rechter spelen en officiële wetshandhavers bewandelen zulke wegen niet. Laat ze voelen wat ze veroorzaken. Oog om oog en tand om tand.
#sockpuppet
06-11-2020, 21:22 door Anoniem
De VVD wil dat Nederland bij lichtere cyberaanvallen samen met Navo-bondgenoten gaat "terughacken".

Als je wilt terughacken moet je eerst weten wie de aanvaller is. Waar komt die informatie vandaan?

De informatie bij de MIVD leunt zwaar op die van de Amerikanen. Hoe weet de MIVD dat ze niet voor de gek worden gehouden door de Amerikanen. Het zal niet de eerste keer zijn, toch?
06-11-2020, 22:28 door Anoniem
Voorstel: Massaal terugliegen naar de overheid. 6 Maanden liegen heeft ernstige schade aan onze economie en fundamentele vrijheden aangebracht.

Dit is dus het niveau van 'onze' volksvertegenwoordiging.
Laat ze eerst maar zorgen voor goede digitale veiligheid, veiligheid algemeen en privacy ipv deze kinderlijke -pief paf poef- terughacken oid. Als dat op orde is, hoeven ze ons geld tenminste ook niet meer aan die achterhaalde navo te besteden.
We hebben een land op te bouwen: Overheid, wegwezen!
06-11-2020, 23:04 door Anoniem
wat doet een cybervrijwilliger?
07-11-2020, 00:37 door Anoniem
Door Anoniem: wat doet een cybervrijwilliger?

Marktplaats afstruinen.

Politie cybercrime agenten in de lande krijgen vooral training hoe ze beelden van cams in winkels veilig kunnen stellen.
07-11-2020, 01:37 door Anoniem
Een cybervrijwilliger laat wel weer zien dat cybersecurity het liefst niks mag kosten. Wij leven wel op lucht. Je kan moeilijk bij een betalende klant weg om even de vrijwilliger uit te hangen...

Gelukkig is er altijd nog een tegenstander. Die hebben over het algemeen wel geld te besteden :-)
07-11-2020, 02:00 door Anoniem
Door Anoniem: Geef mij maar aan waar ik als vrijwilliger aan de slag kan bij de politie. Er is daar niet door te komen. Maar ik zal vast de juiste weg niet behandeld hebben.

Moet ik dan toch maar die citrix login telewerken aanpakken?

https://www.google.com/search?q=ict+vrijwilliger+politie&sa=X&ved=2ahUKEwjKu_LBne_sAhWEDewKHSgTCFAQ7xYoAHoECAUQLQ&biw=1024&bih=458&dpr=1.25
07-11-2020, 10:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Daarnaast moeten er meer cybervrijwilligers bij ...

Vrijwilligers? Voor expertise betaal je gewoon!

Dat kost geld, dat steken VVD'ers liever in hun eigen 'vrienden'zak
07-11-2020, 10:21 door Anoniem
Vooral stemmingmakerij in aanloop naar de verkiezingen; de VVD wordt altijd heel stoer als het bijna zover is en dat levert ze inderdaad stemmen op dus die strategie werkt (iets met een turkse minister de vorige keer).

Ik zie het op ook social media waar de VVD voorhoudt een nieuwe weg in te slaan waarbij islamitisch terrorisme niet wordt geaccepteerd. Allemaal behoorlijk lachwekkend als je bedenkt dat ze de afgelopen 10 jaar aan de macht zijn geweest en de problemen die ze nu beweren op te gaan lossen dus zelf veroorzaakt hebben, of die in ieder geval niet voorkomen hebben.
07-11-2020, 13:23 door Anoniem
Goh da's mooi. De cyberafdelingen van onze geheime diensten melden elke keer dat ze 'vermoeden' dat land A of B achter de hack zit, maar dat dat dus niet is aan te tonen. Zodat terughacken niet mogelijk is.
Maar de VVD weet dus kennelijk wél waar elke hack-poging vandaan komt. Waarom wordt dat dan niet met onze 'beveiligers' gedeeld? En waarom heeft de VVD die kennis dan zo lang binnenskamers gehouden?
/cynische mode off
Alle experts zijn het er over eens dat terughacken - als het al mogelijk is - niet de beste manier is. En wat iemand al eerder zei: de VVD is al jarenlang verantwoordelijk voor regeringsbeleid, waarom hebben ze er dan tot nu toe niets aan gedaan?
07-11-2020, 16:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Geef mij maar aan waar ik als vrijwilliger aan de slag kan bij de politie. Er is daar niet door te komen. Maar ik zal vast de juiste weg niet behandeld hebben.

Moet ik dan toch maar die citrix login telewerken aanpakken?

https://www.google.com/search?q=ict+vrijwilliger+politie&sa=X&ved=2ahUKEwjKu_LBne_sAhWEDewKHSgTCFAQ7xYoAHoECAUQLQ&biw=1024&bih=458&dpr=1.25

Even opgezocht:
Feitelijk betekent de inzet van de cybervrijwilligers dat ze zich net als de gewone Darkwebteamleden via de TOR-browser of anderszins op de verschillende Darknet Markets begeven en in kaart brengen welke activiteiten zich daar afspelen.
bron: https://www.politie.nl/nieuws/2018/december/4/politie-zet-cybervrijwilligers-in.html

Mijn inziens klinkt dit als vrijwillige spionnen. En dat geeft problemen als die mensen later ergens anders een normale functie willen bekleden; want een background-check zal dit ook aan het licht brengen, en de grote vraag is dan 'Voor wie werk jij eigenlijk?".

Mij niet gezien!
07-11-2020, 17:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-11-2020, 17:19
Meer vrijwilligers? Ik ken iemand met een CEH, Master LPT en ECSA certificeringen van EC-Council, en daarbij ook CRTO (Red Teaming) certificering en Social Engineering achtergrond. Om over de werkervaring nog maar te zwijgen.

Maar bij defensie zochten ze vooral junior mensen voor de positie van Cyber Reservist, met wel het liefst HBO.

Tja, station vrijwillig is wat mij betreft gepasseerd...
07-11-2020, 17:41 door Anoniem
Door [Account Verwijderd]: Meer vrijwilligers? Ik ken iemand met een CEH, Master LPT en ECSA certificeringen van EC-Council, en daarbij ook CRTO (Red Teaming) certificering en Social Engineering achtergrond. Om over de werkervaring nog maar te zwijgen.

Maar bij defensie zochten ze vooral junior mensen voor de positie van Cyber Reservist, met wel het liefst HBO.

Tja, station vrijwillig is wat mij betreft gepasseerd...

Het is niet voor niets dat het niveau van onze defensie laag is, en daardoor blooper na blooper maken.
08-11-2020, 06:35 door [Account Verwijderd]
"Het bestrijden van drugscriminelen staat voorop, niet privacyregels"

Domme mongolen zijn het. Minder als geen greintje brein daar bij de VVD. Goed naar de USA kijken. Hun war on drugs moet hier ook. En succesvol dat ze zijn daar na 30 jaar oorlog! Ow wat een succes! Voor de wapenindustrie dan.

Ik snap er trouwens niets van. Voor ministers en mede criminelen gaan de coke-prijzen ook omhoog. Ah wacht! Dat stelen ze gewoon terug van de burger! Hoe kan ik het vergeten. Nivelleren heet dat geloof ik. Maar dan op ander niveau.

Hoogste tijd dat dat tuig voor een tribunaal komt. Ik kan gewoon niet wachten al zal dat nog jaren duren! Hoop dat ik er dan nog ben. Misschien ben ik tegen die tijd wel overleden een de griep... Ah nee! Daar stouwen ze nu hele IC's mee vol zodat je meer kans krijgt ergens anders aan te overlijden.

Het is nog vroeg. Vergeef me alle verwarring...
08-11-2020, 22:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door [Account Verwijderd]: Meer vrijwilligers? Ik ken iemand met een CEH, Master LPT en ECSA certificeringen van EC-Council, en daarbij ook CRTO (Red Teaming) certificering en Social Engineering achtergrond. Om over de werkervaring nog maar te zwijgen.

Maar bij defensie zochten ze vooral junior mensen voor de positie van Cyber Reservist, met wel het liefst HBO.

Tja, station vrijwillig is wat mij betreft gepasseerd...

Het is niet voor niets dat het niveau van onze defensie laag is, en daardoor blooper na blooper maken.

En wat heb je aan soldaten met een hart?
Liever slaafs volgzame soldaten met net voldoende ruggengraat die door schizofrene klachten uitvallen en gewoon op die knop blijven drukken.
En dat soort teams zijn dan zeer gewenst / "besteld" door de minister van Defensie en zogenaamd geen zeer zorgelijke kwestie voor de 2e kamer.
Of doen ze daar allemaal een Colijntje a la 1939??
08-11-2020, 22:43 door Anoniem
Ha die Rexodus,

"The early bird catches the worm", zegt het spreekwoord ofwel "de morgenstond heeft goud in de mond".
En met je vroege analyse moet ik het helaas wel eens zijn.

Al sinds de jaren zestig zijn we bij de "war on drugs" het pleit reeds lang verloren.
Zo lang er zwarte veiligheidsprojecten mee kunnen worden gefinancierd, zal het nog wel even doorgaan.

De laatste actie was de schoonveegactie destijds op de Dam.
De dagen van de krentenuitdelers, weet je nog of was dat voor jouw tijd?

We zijn nu zo ver, dat er nog steeds meer gesloopt zal gaan worden.
We worden straks "vegans", die steeds meer culinair eendenkroos zal worden voorgezet.
We gaan aan het sprinkhanen-saucijzenbrood, als we niet uitkijken.

Maar ook dat schijnt de goegemeente niets te deren.
De menselijke schapen lopen inmiddels in een bocht om je heen of allen achter elkander.

In het laatst der dagen zullen we vreemde gezichten ontwaren op den akker.
Het zal onze tijd wel duren, Rexodus, maak je niet dik en druk.
Komt tijd, komt raad.

Joris Goedbloed
09-11-2020, 08:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Daarnaast moeten er meer cybervrijwilligers bij ...

Vrijwilligers? Voor expertise betaal je gewoon!

Misschien hebben ze door dat mensen het toch al niet doen voor het loon, dus dat diezelfde mensen wellicht ook wel als vrijwilliger hun ding willen doen?

Dat je hier op inzet is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Voor expertise betaal je gewoon en dan bij voorkeur ook nog een beetje marktconform. De overheid is van zichzelf nou niet echt de meest aantrekkelijke werkgever.
09-11-2020, 08:17 door Anoniem
Zo vindt de VVD dat er een uitzondering op de AVG moet komen die het mogelijk maakt om zwarte lijsten van fraudeurs op te stellen en gegevens binnen overheidsorganisaties, en tussen overheden en private partijen, te delen. Verder pleit de VVD voor aparte en beveiligde locaties waar recherche, justitie, FIOD, Douane, Belastingdienst en andere partners informatie vrijelijk kunnen delen. "Het bestrijden van drugscriminelen staat voorop, niet privacyregels", aldus de partij.

Ze zijn nog niet aan het opruimen van de brokken van de kindertoeslag-affaire begonnen, maar men wil instanties wel meer vergaande bevoegdheden geven? Juist dit vrijelijk opstellen van zwarte lijsten van vermeende overtreders heeft ervoor gezorgd dat eerlijke burgers jarenlang klem kwamen te zitten tussen de wal en de overheid zonder redelijke mogelijkheid tot verweer.

Lijsten horen via een controleerbaar proces opgesteld te worden, in te zien zijn en waar nodig te corrigeren zijn voor de gewone burger. Die privacywetten zorgen juist voor het stukje bescherming van de kleine man tegenover het enorme apparaat. Dat de VVD ze als last ziet, in plaats van als een belangrijke bescherming van de eerlijke burger, valt ronduit zorgwekkend te noemen. Dan ben je nog steeds ouderwets bezig met het naar je toetrekken van zoveel mogelijk privileges, wat de consequenties ook zijn. Dan heb je het niet begrepen en ben je wellicht niet geschikt voor je taak.
09-11-2020, 08:21 door Anoniem
Het is zorgwekkend hoe toch steeds weer die valse tegenstelling tussen privacy en de bestrijding van criminaliteit gecreëerd wordt. "Het bestrijden van drugscriminelen staat voorop, niet privacyregels" is natuurlijk prachtige framing, terwijl het in werkelijkheid over "het bestrijden van verdachten" gaat. Het levensgrote relevante verschil is dat in de laatste categorie ook onschuldige burgers zit.

Zijn de de kindertoeslagaffaire nu alweer vergeten, zelfs voordat ook maar één ouder zijn schade vergoed heeft gekregen?
09-11-2020, 10:51 door Anoniem
VVD Verkiezing retoriek. Hebben we geen Politici vrijwilligers die ons land kunnen besturen?
Veel slechter dan nu kan het niet gaan, dus lijkt me een welkome aanvulling op de cybervrijwilliger
09-11-2020, 14:14 door Anoniem
Door Anoniem: Als het om landen als Rusland en China gaat dan hoeven ze de AVG er toch niet bij te halen? Er worden namelijk geen (privacygevoelige) gegevens van Europese burgers verwerkt.
Die uitzondering is nodig voor bestaande lijsten zoals PEP-lists, zodat de ex van Henk Krol niet zomaar een bankrekening kan openen voor deze vrijgesproken fraudeur...
Overigens, hoe kan het zijn dat banken deze lijsten moeten toepassen (zodat bijv. Astrid Oosenbrug - oud-kamerlid) eerst met rechtzaken moet dreigen voordat ze accuut alsnog een rekening openen? Dan zit er juridisch toch iets onjuist.
Ik gok diezelfde VVD.

https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/40721/moeder-mark-rutte-en-willem-holleeder-op-dubieuze-zwarte-lijst
https://www.ad.nl/binnenland/amalia-op-dubieuze-anti-corruptielijst~a30bfc8b/

Toch raar, de kroon van de staat zijn, met daarin een nationale centrale bank, maar geen bankrekening mogen openen...
Hoe moet ze nu die miljoen euro's aan zakgeld krijgen? En die waren toch juist om NIET-chantabel te zijn?

Nee, geen voorstander van commerciele lijsten waarin namen staan, eeuwig verdacht zonder veroordeling of aanklacht.

Of eigenlijk is het een gewoon een kwestie van wachten:
de BKR is inmiddels geen partij meer bij o.a. telefoonproviders, omdat bijna het merendeel van NL erin staat.
09-11-2020, 15:31 door Bitje-scheef
VVD methode wij de vruchten, u moet betalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.