image

De Jonge wil CoronaMelder snel met buitenlandse apps laten samenwerken

woensdag 18 november 2020, 10:50 door Redactie, 6 reacties

Minister De Jonge wil de CoronaMelder-app op 30 november op de Europese gateway-server aansluiten, zodat die ook met buitenlandse corona-apps kan samenwerken. Dat heeft de minister in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De corona-apps van Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken zijn al op de gateway aangesloten.

De European Federated Gateway Server wisselt informatie uit tussen de backend-servers van de nationale corona-apps, waardoor de apps ook in anderen landen kunnen werken. Zodoende hoeven gebruikers geen meerdere apps te installeren wanneer zij naar het buitenland reizen. "De gateway verwerkt geen andere informatie dan de willekeurige codes die door de nationale apps worden gegenereerd. De uitgewisselde informatie wordt gepseudonimiseerd, versleuteld, tot een minimum beperkt en slechts zo lang opgeslagen als nodig is om infecties te traceren. Aan de hand van de informatie kunnen geen individuele personen worden geïdentificeerd", zo liet de Europese Commissie eerder al weten.

De algemene maatregel van bestuur die aansluiting op de gateway mogelijk maakt is inmiddels positief door de Autoriteit Persoonsgegevens beoordeeld. De Jonge wil de algemene maatregel en nota van toelichting zo snel mogelijk naar zowel de Eerste als Tweede Kamer sturen. De grondslag om CoronaMelder met andere corona-apps te laten samenwerken is echter al in de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 opgenomen. Volgens de minister moet de app dan ook zo snel als mogelijk worden aangesloten.

"Gelet op het aantal besmettingen in Nederland en de rest van Europa lijkt het mij verstandig zo snel mogelijk aan te sluiten op de federatieve gateway. Het virus stopt immers niet bij de grens en door het gebruik van de federatieve gateway wordt het bereik van CoronaMelder groter waardoor ketens van besmettingen sneller en vaker kunnen worden verbroken", laat De Jonge weten.

Het aansluiten van corona-apps vindt plaats in zogeheten "waves". De volgende wave staat gepland voor 30 november. "Gelet op het voorgaande ben ik dan ook voornemens om vooruitlopend op de inwerkingtreding van de algemene maatregel van bestuur, aan te sluiten bij de eerstvolgende wave die plaatsvindt op 30 november aanstaande. Uiteraard alleen indien en voor zover dit niet op bezwaren stuit in uw Kamer dan wel de Eerste Kamer", aldus de minister.

Reacties (6)
18-11-2020, 11:15 door Anoniem
Tuurlijk. Meer datagraaien.
Man, ga eens besturen in plaats van iedereen je prestige project op te dringen. Het was niks. Het is niks. En het gaat ook niks worden.
18-11-2020, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Tuurlijk. Meer datagraaien.
Man, ga eens besturen in plaats van iedereen je prestige project op te dringen. Het was niks. Het is niks. En het gaat ook niks worden.

Klopt, meer willekeurige codes graaien.
18-11-2020, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem: Tuurlijk. Meer datagraaien.
Man, ga eens besturen in plaats van iedereen je prestige project op te dringen. Het was niks. Het is niks. En het gaat ook niks worden.

Dat komt vooral door de vele lobbyisten,die o zo begaan zijn met de ontwikkeling van onze maatschappij en de bewindslieden bestoken met hun marketing- en reclamepraat.
De minister wordt zo meegenomen "in de vaart der volkeren" zonder nog te overzien wat echt nodig is.
Bescheidenheid /nuchterheid/zelf nadenken/relativering dat is wat wij nodig hebben en een minister dus ook.
19-11-2020, 13:39 door Anoniem
Dit kabinet blinkt uit in het nemen van allerlei onzinnige maatregelen zoals apps, mondkapjesplicht en het onnodig sluiten van de horeca.

Je zou denken dat het opschalen van de zorg prio 1 is tijdens een pandemie. Maar dat is juist het enige wat Rutte en De Jonge niet hebben gedaan.
19-11-2020, 14:35 door Anoniem
Door Anoniem: Dit kabinet blinkt uit in het nemen van allerlei onzinnige maatregelen zoals apps, mondkapjesplicht en het onnodig sluiten van de horeca.

Je zou denken dat het opschalen van de zorg prio 1 is tijdens een pandemie. Maar dat is juist het enige wat Rutte en De Jonge niet hebben gedaan.

De afgelopen 11-20 jaar hebben ze juist het tegenovergestelde gedaan. Ze hebben de zorg tot het minimum afgebroken, ze hebben de grenzen open gegooid, verhogen jaar op jaar de zorgkosten terwijl we minder voor terug krijgen. Meer mensen, minder bedden, hogere kosten. En nu mekkeren ze dat ze draconische maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat de zorg overloopt. Uiteraard de schuld bij de burger neerleggen dat die maatregelen genomen moeten worden want dat bezoekje aan je oma of een cafe kan absoluut niet, hoe durf je de zorg te belasten met jou vrijheid.

Het beleid van de regering en het kop in het zand steek mentaliteit heeft er voor gezorgd dat we nu nog steeds in de ellende zitten. Mijn mening is dat alle ministers en kabinetsleden die de afgelopen 20 jaar voor alle beslissingen hebben gestemd, die hebben geresulteerd in deze crisis, persoonlijk verantwoordelijk gesteld moeten worden en op moeten draaien voor de schade die iedereen geleden heeft. Ik kijk uit naar naar die dag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.