image

Onderzoek: 93 procent gebruikers Tor Browser bezoekt normale sites

donderdag 3 december 2020, 17:12 door Redactie, 12 reacties

Meer dan 93 procent van de mensen die op een gemiddelde dag van Tor Browser gebruikmaakt bezoekt normale websites op het 'clear web', zo stellen onderzoekers van Virginia Tech. Dagelijks maken meer dan 2 miljoen mensen gebruik van Tor Browser om hun privacy op internet te beschermen.

Tor Browser schermt het ip-adres van gebruikers af, blokkeert trackers en fingerprinters, versleutelt de verbinding en maakt het mogelijk om gecensureerde of geblokkeerde websites te bezoeken. Ook websites op het Tor-netwerk zijn door middel van Tor Browser toegankelijk. Het Tor-netwerk wordt, net als het 'normale' internet, soms ook voor illegale zaken gebruikt.

De onderzoekers wilden kijken hoe mensen Tor Browser in de praktijk gebruiken. Hiervoor verzamelden ze van 31 december 2018 tot 18 augustus 2019 allerlei data door één procent van de entry-servers van het Tor-netwerk te verzorgen. Het Tor-netwerk bestaat uit allerlei servers van vrijwilligers die het verkeer van Tor-gebruikers verwerken.

Zo is de eerste server de entry guard, die het verzoek van de Tor-gebruiker naar de relay-node doorstuurt. Vervolgens gaat het van deze server naar de exitnode, die het verzoek naar het internet stuurt. De eigenaar van de exitnode kan het verkeer van de Tor-gebruiker zien, maar weet niet van wie het afkomstig is.

Door naar patronen in het verkeer te kijken konden de onderzoekers zien of gebruikers een website op het 'normale' internet bezochten of een website op het Tor-netwerk. Daarbij doen de onderzoekers de aanname dat bij het bezoek van het 'clear web' het om legitieme sites gaat en dat gebruikers die Tor-websites bezoeken eerder betrokken zijn bij illegale activiteiten. Hoewel Tor-sites niet per definitie illegaal zijn, zo heeft Facebook een aparte Tor-site, worden websites op het Tor-netwerk vaker voor illegale zaken gebruikt, aldus de onderzoekers.

Aan de hand van de verzamelde data stellen de onderzoekers dat 93,3 procent van de Tor Browser-gebruikers normale sites op het 'clear web' bezoekt. De resterende 6,7 procent bezoekt websites op het Tor-netwerk. "Anders gezegd, slechts één op de twintig Tor-gebruikers op een gemiddelde dag gebruikt het systeem voor mogelijk illegale doeleinden", aldus de onderzoekers.

"Hoewel het Tor-netwerk voor illegale doeleinden kan worden gebruikt, lijken de meeste mensen op een gemiddelde dag het als een hyper-private versie van Chrome of Firefox te gebruiken", zegt onderzoeker Eric Jardine. De onderzoekers laten weten dat hun onderzoeksresultaten gebruikt kunnen worden bij discussies over het Tor-netwerk.

Reacties (12)
03-12-2020, 17:56 door Anoniem
1. Draai Tor(browser) bij voorkeur virtueel, in een aparte container.
2. Zorg voor een (betrouwbare) vpn tussen client en entry-node. Inclusief vpn-killswitch op je firewall.
3. Wees geen dag achter met patches en schakel bij voorkeur J(ava)script uit mbv NoScript oftewel "Safest"mode in browser settings.

Oh ja, wees voorzichtig met (inloggen) Facebook, Google, enz over Tor. Het enige nobele van het Fb-oniondomein is hun bereikbaarheid in geval van censuur/blokkade. Het maakt hun tracking en pogingen daartoe er niet minder op.

Ik kan wel weer linkjes gaan plaatsen, maar hier komt het in de basis op neer anno 2020...
03-12-2020, 20:09 door Anoniem
Benieuwd wat het percentage is op Brave in tor-modus?
Ook zoeken naar/met dorks op een reguliere Chrome browser kan illegaal zijn. Do no share this on the Internet.

Net als je met een hamer zowel kan beeldhouwen, maar ook kan ruïneren. TOR bij voorbaat criminaliseren is nonsens.

luntrus
03-12-2020, 21:07 door Anoniem
Dit slaat natuurlijk kant nog wal. Alsof er op het clear web geen 'illegale' activiteiten worden gevoerd. Daarnaast is het al enige tijd (sinds 2018) zo dat Cloudflare websites standaard een Tor hidden onion alternatief aanbieden. Dan praat je over vele procenten van het aantal websites die je met 'normaal browsen' bezoekt. Dit wordt in het onderzoek nergens genoemd, terwijl het wel een significant deel van het 'illegale' traffic kan verklaren. Er schort dus behoorlijk wat aan de gekozen methode.

Disclaimer: Ik ben zo'n Tor gebruiker die alleen normale websites bezoekt.
03-12-2020, 23:03 door Anoniem
Door Anoniem: Dit slaat natuurlijk kant nog wal. Alsof er op het clear web geen 'illegale' activiteiten worden gevoerd. [...] Er schort dus behoorlijk wat aan de gekozen methode.

Het is niet zo zwartwit gesteld. Deze onderzoekers van Virginia Tech zijn zich terdege bewust dat ook het gewone web, wat ze in hun publicatie het "Clear Web" noemen, ook allerlei verboden, ziekelijke of extremistische uitingen bevat. Ze brengen in hun PNAS paper, wat een statistisch model behelst, allerlei nuances aan in de aanloop tot hun conclusie:

While this assumed pattern is not universally true (e.g., Facebook and the New York Times have commonly used Onion/Hidden Services and many Clear Web sites host extremist content or other illicit material), there are four reasons why this assumption might be generally, that is to say probabilistically, correct.

Ze zijn zich goed bewust dat Tor netwerk voor uiteenlopende legitieme doelen wordt gebruikt. De studie bevestigd wat al bekend was: Tor wordt massaal gebruikt voor triviaal, alledaags en onbeduidend website bezoek. Het enige wat ze vergeten te melden, is dat ook de politie en veiligheidsdiensten eigenlijk bijna niet meer zonder Tor kunnen functioneren.
04-12-2020, 00:42 door Anoniem
Aan de hand van de verzamelde data stellen de onderzoekers dat 93,3 procent van de Tor Browser-gebruikers normale sites op het 'clear web' bezoekt. De resterende 6,7 procent bezoekt websites op het Tor-netwerk. "Anders gezegd, slechts één op de twintig Tor-gebruikers op een gemiddelde dag gebruikt het systeem voor mogelijk illegale doeleinden", aldus de onderzoekers.
Dat is niet "anders gezegd", dat is "complete onzin".
Van die 93.3% is er nog een deel wat gewone websites bezoekt en daar illegale dingen doet, en het Tor netwerk gebruikt
om de eigen identiteit te verbergen. Als je dat als onderzoeker niet meeneemt ben je geen knip voor de neus waard!
04-12-2020, 01:41 door Anoniem
Ik durf wel te stellen dat 100% van de Tor Browser gebruikers normale websites bezoekt al of niet via Tor.
Uiteraard bezoeken sommigen onder die gebruikers ook dubieuze websites.
04-12-2020, 13:16 door Anoniem
Of met of zonder Tor, de onderliggende problematiek, waarom wat vernuftiger lieden dit menen te moeten doen,
blijft steeds hetzelfde. Men voelt zich terecht en ook heel vaak onterecht bespionneerd door een combinatie van overheden en groot commercie, die letterlijk alles wil weten van de persoon om te deze volledig te kunnen controleren en manipuleren.

Waarom gaat iemand bladeren met Tor in de beste anonimiteitsmodus die hij weet te configureren, omdat ie anders zowat in z'n blote r**t staat voor "the Forces that Be"? Omdat alle andere methoden een slechtere uitkomst geven, ook "go with the big flow of the masses" samen met enkele noodzakelijke extensies in de bladeraar of choice. Steeds meer van hetzelfde, toch?

Laten we er nu niet meer omheen draaien, de autoriteiten, Big IT en alle andere globale multinationals doen niets voor ons, de eindgebruikers. Ze willen alleen ons gebruiken ter winst-optimalisatie voor de achterliggende stake-holders. Dat is erg zwart-wit gesteld, maar valt nooit te ontkennen.

Er zullen ook nog wel wat figuren bestaan, die andere waarden de voorang geven, maar die beschouwt men vaak als watjes of lichtelijk gestoorden. Dus de idealistisch bevlogenen , zoals ondergetekende, vormen maar een steeds kleiner wordend percentage in deze "Kalí-tijd". Het zal voorlopig nog wel een tijdje verder down-hill gaan eer de wal het schip zal gaan keren.
De verlosser, Kalki op het witte paard, verschijnt voorlopig nog even niet en Sinterklaas kan de oplossing ook nog niet bieden, denk ik. Dus verwacht morgenavond niet te veel.

Komend uit de F.R.A.V.I.A. stal en adept van deze veel te vroeg overleden zoekguru, wars van alle "ads & smut", heb ik het alleen nog maar kwalijker en monopolistischer uitgedeeld zien worden. Je ziet elk jaar het individu op deze globe schraler en onbeduidender worden tegenover de grote krachten (voor en achter de coulissen van het wereldtoneel), die letterlijk alles en alles al bedisselen om zo jou en alle anderen verder te kunnen gaan "leven". Ja, lui, we zitten goed beschouwd, bijna allemaal in het zelfde schuitje en waarom worden we het dan onderling maar steeds niet eens? Onbegrijpelijk, hoe gemakkelijk we ons steeds weer tegen elkaar uit laten spelen.

Ja zonder Tor en andere anonimiseringsmaatregelen worden we nog completer geleefd met z'n allen, denk ik.

Ben ik nu een pessimist of optimist? Neen, een echte realist, want zo zit het, meen ik, TOR-ren maar!

luntrus
04-12-2020, 13:40 door Anoniem
Aan de hand van de verzamelde data stellen de onderzoekers dat 93,3 procent van de Tor Browser-gebruikers normale sites op het 'clear web' bezoekt. De resterende 6,7 procent bezoekt websites op het Tor-netwerk. "Anders gezegd, slechts één op de twintig Tor-gebruikers op een gemiddelde dag gebruikt het systeem voor mogelijk illegale doeleinden", aldus de onderzoekers.
Anders gezegd: 6,7% = 1 op 15. (niet 1 op 20)
Dus?....
04-12-2020, 13:48 door Anoniem
Door Redactie: Meer dan 93 procent van de mensen die op een gemiddelde dag van Tor Browser gebruikmaakt bezoekt normale websites op het 'clear web', zo stellen onderzoekers van Virginia Tech.

Van de wereldwijd zo'n 175 000 actieve Tor onions zweeft de gezamenlijke bandbreedte rond de 3,75 Gbit/s.[1] Dat getal is vrij laag, vergeleken met de verbruikte bandbreedte van het gehele Tor netwerk. De totale verbruikte bandbreedte van het Tor netwerk ligt momenteel rond de 240 Gbit/s.[2] (van de beschikbare 580 Gbit/s).

Deelt men die twee getallen: 3,75 x 100 % / 240 dan komen we uit op slechts 1,56 procent van de bandbreedte, die alleen door de onion sites wordt verbruikt. Dat geeft een indicatie dat zo'n 98 % van de pakweg 2,5 miljoen gebruikers de Tor Browser voornamelijk voor geanonimiseerde toegang tot het gewone 'clear web' gebruiken.

[1] http://metrics.torproject.org/hidserv-rend-relayed-cells.html
[2] http://metrics.torproject.org/bandwidth-flags.html
04-12-2020, 14:48 door Anoniem
QED. Mensen willen gewoon meer en betere privacy.
Hoort u ons commercie en overheid?
Meer privacy, niet minder privacy.

J.O.
07-12-2020, 11:26 door Anoniem
Door Anoniem: Of met of zonder Tor, de onderliggende problematiek, waarom wat vernuftiger lieden dit menen te moeten doen,
blijft steeds hetzelfde. Men voelt zich terecht en ook heel vaak onterecht bespionneerd door een combinatie van overheden en groot commercie, die letterlijk alles wil weten van de persoon om te deze volledig te kunnen controleren en manipuleren.

Waarom gaat iemand bladeren met Tor in de beste anonimiteitsmodus die hij weet te configureren, omdat ie anders zowat in z'n blote r**t staat voor "the Forces that Be"? Omdat alle andere methoden een slechtere uitkomst geven, ook "go with the big flow of the masses" samen met enkele noodzakelijke extensies in de bladeraar of choice. Steeds meer van hetzelfde, toch?

Laten we er nu niet meer omheen draaien, de autoriteiten, Big IT en alle andere globale multinationals doen niets voor ons, de eindgebruikers. Ze willen alleen ons gebruiken ter winst-optimalisatie voor de achterliggende stake-holders. Dat is erg zwart-wit gesteld, maar valt nooit te ontkennen.

Er zullen ook nog wel wat figuren bestaan, die andere waarden de voorang geven, maar die beschouwt men vaak als watjes of lichtelijk gestoorden. Dus de idealistisch bevlogenen , zoals ondergetekende, vormen maar een steeds kleiner wordend percentage in deze "Kalí-tijd". Het zal voorlopig nog wel een tijdje verder down-hill gaan eer de wal het schip zal gaan keren.
De verlosser, Kalki op het witte paard, verschijnt voorlopig nog even niet en Sinterklaas kan de oplossing ook nog niet bieden, denk ik. Dus verwacht morgenavond niet te veel.

Komend uit de F.R.A.V.I.A. stal en adept van deze veel te vroeg overleden zoekguru, wars van alle "ads & smut", heb ik het alleen nog maar kwalijker en monopolistischer uitgedeeld zien worden. Je ziet elk jaar het individu op deze globe schraler en onbeduidender worden tegenover de grote krachten (voor en achter de coulissen van het wereldtoneel), die letterlijk alles en alles al bedisselen om zo jou en alle anderen verder te kunnen gaan "leven". Ja, lui, we zitten goed beschouwd, bijna allemaal in het zelfde schuitje en waarom worden we het dan onderling maar steeds niet eens? Onbegrijpelijk, hoe gemakkelijk we ons steeds weer tegen elkaar uit laten spelen.

Ja zonder Tor en andere anonimiseringsmaatregelen worden we nog completer geleefd met z'n allen, denk ik.

Ben ik nu een pessimist of optimist? Neen, een echte realist, want zo zit het, meen ik, TOR-ren maar!

luntrus
Je hebt volgens mij groot gelijk,maar hoe kom koop dat net?
07-12-2020, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: 1. Draai Tor(browser) bij voorkeur virtueel, in een aparte container.
2. Zorg voor een (betrouwbare) vpn tussen client en entry-node. Inclusief vpn-killswitch op je firewall.
3. Wees geen dag achter met patches en schakel bij voorkeur J(ava)script uit mbv NoScript oftewel "Safest"mode in browser settings.

Oh ja, wees voorzichtig met (inloggen) Facebook, Google, enz over Tor. Het enige nobele van het Fb-oniondomein is hun bereikbaarheid in geval van censuur/blokkade. Het maakt hun tracking en pogingen daartoe er niet minder op.

Ik kan wel weer linkjes gaan plaatsen, maar hier komt het in de basis op neer anno 2020...

ik browse al enige tijd met de Tor-browser, nu heb ik een vpn-client (NordVPN) op m'n Windows machine (ja ik weet het) draaien en een tor-browser op in een virtuele machine via VB voor het browser van website.
heb je nog eer tips? ik wil graag dit zelf leren configureren? :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.