image

Apple voegt privacylabel toe aan apps in App Store

woensdag 16 december 2020, 10:04 door Redactie, 3 reacties

Apps in de Apple App Store zijn voortaan voorzien van een privacylabel waarmee gebruikers onder andere kunnen zien welke gegevens er worden verzameld en wat hiermee wordt gedaan. Het label wordt getoond onder de downloadknop van de app, zodat gebruikers van tevoren zien hoe de app met hun privacy omgaat.

Het privacylabel bevat kan verschillende onderwerpen bevatten, zoals de data die wordt verzameld om de gebruiker te volgen, de data die de app verzamelt en gekoppeld is aan het apparaat, account of identiteit van de gebruiker, niet gekoppelde data, wanneer er geen data wordt verzameld en wanneer er geen informatie beschikbaar is. Dit laatste label verschijnt bij apps die sinds de verplichting om een privacylabel toe te voegen niet zijn bijgewerkt.

Volgens Apple moeten gebruikers beter weten hoe hun gegevens worden gebruikt en hier meer controle over hebben. Facebook uitte onlangs nog kritiek op het labelbeleid van Apple. De generieke privacylabels zouden in het geval van WhatsApp onvoldoende duidelijk maken wat de chat-app doet om informatie van gebruikers te beschermen. Daarnaast zouden de apps van Apple zelf een voordeel hebben, omdat gebruikers de privacylabels niet eenvoudig kunnen vergelijken. Voor iOS-apps die geen aparte pagina in de Apple App Store hebben is het privacylabel op de website van Apple te vinden.

Image

Reacties (3)
16-12-2020, 15:04 door Anoniem
Tuurlijk vindt Facebook dit niet leuk. En natuurlijk proberen ze met "maar we beschermen de gegevens heel goed" toch wat nuance aan te brengen. Het grote probleem is echter dat veel meer informatie wordt opgevraagd dan noodzakelijk voor het doel waarvoor Facebook wordt gebruikt, en dat dat op deze manier inzichtelijk wordt gemaakt. Dat staat los van de beveiliging van die data. Maar goed, als je het artikel op https://www.security.nl/posting/682148/Facebook+aangeklaagd+voor+misleiden+van+gebruikers+via+vpn-app leest, dan weet je dat je met een hondsonbetrouwbaar bedrijf te maken hebt, dan maar aan één ding denkt: zichzelf. De bedrijfsfnaam "EIDA" (zie https://www.ad.nl/binnenland/harrie-63-stond-meer-dan-2000-keer-voor-de-rechter~a00e0aa9/) is echt op dat bedrijf van toepassing.
16-12-2020, 15:41 door Anoniem
Facebook zou volgens de AVG verboden moeten zijn in Nederland...
Hoeven ze ook niet meer te miepen over apps labels in de app store.
17-12-2020, 07:43 door Anoniem
Facebook moet zich diep schamen inderdaad en z’n grote mond houden:
https://www.security.nl/posting/682148/Facebook+aangeklaagd+voor+misleiden+van+gebruikers+via+vpn-app
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.