image

Jumbo: gezichtsherkenning was zelfstandige proef van ondernemer

woensdag 16 december 2020, 16:44 door Redactie, 9 reacties

In de supermarkten van Jumbo wordt geen gebruik gemaakt van gezichtsherkenning, zo heeft de keten laten weten naar aanleiding van de Alphense Jumbo-supermarkt die werd gewaarschuwd door de Autoriteit Persoonsgegevens. De supermarkt gebruikte tientallen camera's om klanten in de gaten te houden en hun gezichten te scannen. Het Jumbo-filiaal zette de gezichtsherkenning naar eigen zeggen in tegen winkeldieven.

Na berichtgeving in media over het systeem begin december 2019 vroeg de AP informatie op bij de eigenaar van de supermarkt. Die besloot het systeem op 8 december 2019 uit te schakelen. De privacytoezichthouder had echter informatie van de winkel ontvangen dat die van plan was om het systeem weer in te schakelen. Daarop volgde een formele waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Jumbo laat weten dat het hier om een zelfstandige proef ging door de ondernemer die de vestiging runt. Het filiaal in Alphen zal het gezichtsherkenningssysteem niet meer inschakelen. Het gebruik van gezichtsherkenning is volgens de supermarktketen geen beleid en is dat ook nooit geweest, zegt een woordvoerder tegenover Dagblad van het Noorden.

Reacties (9)
16-12-2020, 17:05 door Erik Kemp
Goed dat ze dit meteen duidelijk maken. Ik vind het al jammer dat ze tegenwoordig ook data zijn gaan verzamelen met Jumbo Extra's, maar dit ging nog wel weer wat verder!
16-12-2020, 17:16 door Anoniem
Door Erik Kemp: Goed dat ze dit meteen duidelijk maken.
Meteen zou ik dit niet noemen. In december 2019 was dit al in het nieuws, dat is een jaar geleden. Maar het is inderdaad goed dat duidelijk gemaakt wordt dat dit niet iets is wat de keten doet maar waar een filiaalhouder mee bezig is (hopelijk) geweest.
16-12-2020, 19:43 door karma4
Slecht dat het ap de privacy van criminen en misdadigers belangrijker vindt dan van de gewone burger.
Het recht om te stelen en molesteren wegens privacy. Er is een gerechtvaardigd belang om jezelf te beschermen. Dat vindt men kennelijk niet wettelijk. Ik zou zeggen kijk eens in het wvs.
Jammer dat jumbo niet opkomt voor dat belang van de franchisenemer.
16-12-2020, 22:17 door Anoniem
Door karma4: Slecht dat het ap de privacy van criminen en misdadigers belangrijker vindt dan van de gewone burger.
Het recht om te stelen en molesteren wegens privacy. Er is een gerechtvaardigd belang om jezelf te beschermen. Dat vindt men kennelijk niet wettelijk. Ik zou zeggen kijk eens in het wvs.
Jammer dat jumbo niet opkomt voor dat belang van de franchisenemer.

Voor de tienduizendste keer, het gaat juist om al die klanten die niets stelen. Dat is het overgrote deel en die zijn ook allemaal slachtoffer van deze gezichtsherkenning. Daarom wordt het middel niet proportioneel geacht. Je blijft steeds maar weer dezelfde fout onder ieder artikel maken. Of het nou onkunde of onwil is, we moeten nu maar eens door naar zinniger discussies.

Als Jumbo op één of andere magische manier alleen winkeldieven te pakken nam was er niets aan de hand.
17-12-2020, 06:57 door Anoniem
Het recht om te stelen en molesteren wegens privacy.
Dus omdat volgens iemand het recht heeft om te stelen moet ik mijn privacy opgeven.

https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/via0icz1lvv8/artikel_10_privacy

Wij als burger hebben volgens de wet recht op privacy, maar volgens aanhangers van dictators
moeten wij deze opgeven. Jij gebruikt hier de criminaliteit voor om dat jij vindt dat Nederland een
dictatoriale staat moet worden. Dat hoef je niet meer te doen dank zij Corona.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dictatuur
17-12-2020, 08:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-12-2020, 09:01
Omdat het de handhavende macht volgens de wet niet lukt, sterker nog: het mag niet, winkeldiefstal te voorkomen, grijpen ondernemers naar mogelijkheden om dat wel te doen. Zij zijn de slachtoffers van winkeldiefstal en zien dat met lede ogen aan. Ze staan machteloos.
Winkeldiefstal is geen halsmisdaad maar een licht crimineel vergrijp, maar voor winkeluitbaters voelt het als zware criminaliteit. De klanten lijden ook onder deze vorm van diefstal want de gevolgen worden verdisconteerd in de verkoopprijzen. Onzichtbaar voor de klant, de consument, dat wel maar gewoon feit.

In 2010 was de schade door winkeldiefstal € 325 miljoen. https://www.nu.nl/nuzakelijk-overig/2292275/schade-winkeldiefstal-stijgt-5-procent.html Het is nu 2020 en ik denk dat we eerder boven dat bedrag zitten dan eronder.

Ik zou het ook maar 'zo zo' vinden vastgelegd te worden op film bij een Jumbo, maar ik heb dus wel begrip voor gebruik van deze gezichtsherkenningsmethoden in winkels.

Noot:
Bijgewerkt omdat ik per ongeluk een fout cijfer had gemeld.[
17-12-2020, 14:47 door karma4 - Bijgewerkt: 17-12-2020, 15:02
Door Anoniem:
Het recht om te stelen en molesteren wegens privacy.
Dus omdat volgens iemand het recht heeft om te stelen moet ik mijn privacy opgeven. ..
Als jij vindt dat een ander jou mag bestelen omdat dat het recht van de crimineel misdadiger onder "privacy" is dan is dat jouw keus. Dictators hebben er een een handje van dat als de wens van het volk te brengen.
Als je 1984, animal farm (Eric-Arthur) zou kennen naast kafka dan gaat je misschien een licht op met het ministerie van waarheid. Ik heb liever mijn privacy en rechten bescherm via de complete EVRM, Daar zijn de uitzonderingen die de anderen maken door asocoiaal in bedreigend gedrag genoemd.

Leg eens uit waar jouw privacy verloren gaat als je de bescherming krijgt tegen misdadigers. Haal subiet alle sloten van je deuren publiceer je bankrekening met pin-code. dat een misdadiger moeite moet doen om die toegang te krijgen is een inbreuk van zijn privacy.

https://www.researchgate.net/publication/315955343_Big_Data_and_security_policies_Towards_a_framework_for_regulating_the_phases_of_analytics_and_use_of_Big_Data
Onlangs nog een verhaal daarover in de krant gezien. Je houdt de ontwikkeling zoals de industrialisatie met stoom niet tegen door alleen maar tegen te zijn. De auto wer ooit verplicht vooraf gegaan door een voetganger met een vlag. De trekschuiten beweerden dat stoomtrein door de hoge snelheid de mensen gek zou maken.|
Beter is het om de nieuwe technology verantwoord te gebruiken. Gericht bewaken tegen personen met een onderbouwd winkelverbod lijkt me een acceptabel iets.
17-12-2020, 19:40 door Anoniem
Leg eens uit waar jouw privacy verloren gaat als je de bescherming krijgt tegen misdadigers.
Mijn privacy gaat verloren als ik overal wordt gevolgd door camera’s die mij overal in de gaten houden. Ik houd mij
aan de regels zal het niet in mijn hoofd halen om te stelen. Dus waarom moet ik in de gaten worden gehouden.
Ik ben het wel met je eens dat de AVG regels niet voor verdachte hoeft te zijn mits dit door een minister van justitie
is goedgekeurd.

Niemand maar dan ook niemand heeft het recht om mensen overal te monitoren, afgelopen zondag was hier
nog een programma over bij human. Als jij vindt dat wij ons recht over privacy moeten opgeven om criminelen
te pakken dan ben je heel erg fout bezig. Als de politie kapot wordt bezuinigd, en dan onder het mom van het
monitoren belangrijk is om criminelen te pakken is dan ben je niet waard om minister van justitie te zijn. Deze
moet namelijk zorgen dat wij in vrijheid kunnen leven en daar hoort ook privacy bij, zie link hier onder.

En hoe jij dat stelt vind ik dat je richting dictatuur gaat.


https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veiligheid
19-12-2020, 20:57 door Anoniem
Gezien Jumbo hier onvoldoende maatregelen neemt, zet ik hen op mijn zwarte lijst. Daar komt men nooit meer van af. Je moet die filiaalhouder gewoon eruitgooien. Zonder pardon. Wat dat betreft is de tijd dat ik nog enig mededogen had - lang voorbij. Als wij onze privacy willen beschermen - zullen we hard moeten leren worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.