image

Belgen mogen slimme meter weigeren om gezondheidsredenen

woensdag 23 december 2020, 11:30 door Arnoud Engelfriet, 43 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Belgen mogen een slimme meter in de toekomst mogelijk toch weigeren, las ik bij Tweakers. Dit omdat je vanwege 'elektrosensitisme' kunt claimen last te hebben van de straling van zo'n meter, en dan een medische vrijstelling te krijgen. Dat kan toch niet waar zijn? Dat fenomeen bestaat helemaal niet.

Antwoord: Het klopt dat het Grondwettelijk Hof in België dat geoordeeld heeft. In haar uitspraak bevestigt men dat slimme meters onder andere in strijd zijn met 'het recht op een gezond leefmilieu', een Europees grondrecht. De eisers in de zaak hadden gesteld dat ‘elektrogevoelige personen’ last kunnen hebben van de elektromagnetische straling van de draadloze meters.

De Brusselse ordonnantie die centraal staat in de uitspraak, regelt de uitrol van de slimme gas- en elektriciteitsmeters in Brussel. Dergelijke 'slimme' meters zijn uitgerust met een communicerende functie waarmee gegevens kunnen worden verzonden en ontvangen. Deze functie gebruikt draadloze transmissie, en daar hebben sommige mensen moeite mee: elektrogevoeligheid of elektrohypersensitiviteit heet het dan, mensen ondervinden allerhande gezondheidsklachten. Meestal lastige symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid of neerslachtige gevoelens.

Ik typ deze termen met enige aarzeling, omdat ik weet (zie de discussie bij Tweakers) dat dit erg gevoelig ligt: wetenschappelijk is er nog nooit een duidelijk verband aangetoond tussen elektromagnetische straling en de gezondheidsklachten waarop mensen zich dan beroepen. En als je dan ook nog weet dat een magnetron of mobiele telefoon ook al fors straling uitzendt (en de zon ook een enorme bron van EM is) dan zie je al snel een houding van "wat een flauwekul". En in dit geval helemaal: heeft dit Grondwettelijk Hof nu gewoon erkend dat die flauwekul juridisch een recht oplevert?

Nou ja, niet helemaal. Nergens in de uitspraak zegt men dat dit fenomeen wetenschappelijk erkend is, of dat iedereen mag roepen elektrosensitief te zijn om vervolgens de meter te mogen weigeren. De kern is vooral dat de ordonnantie geen uitzondering vanwege gezondheidsredenen bevat op de plicht gedwongen een meter in je huis te krijgen. En dat is in Europa een probleem, omdat je bij alle wet- en regelgeving wél rekening met gezondheid moet houden (art. 35 Handvest Grondrechten EU).

Verder is het natuurlijk wel zo dat die mensen écht die klachten hebben. Waar ze aan te wijten zijn, is vanuit gezondheidsperspectief minder van belang. Iemand is ziek als hij door klachten niet goed functioneert, ook als onduidelijk is wat de klachten veroorzaakt en ook als de geclaimde oorzaak onzinnig zou zijn. Hetzelfde geldt voor medicatie: iets geneest als het de klachten wegneemt, ook als we niet weten waarom. (Fun fact: we weten niet waarom paracetamol werkt.)

Het is een feit dat er mensen zijn die ontzettend veel last hebben van klachten die correlatie hebben met apparaten die worden gepercipieerd als sterk stralend. En als overheid heb je daar rekening mee te houden, zeker in gevallen waarin je ze iets in hun eigen huis opdringt dat de klachten verergert. Het maakt dan niet uit of het probleem werkelijk door die straling komt, door een psychische aandoening of iets heel anders: die klachten waren er niet en zijn er nu wel, en ze gaan weer weg als de meter het huis uit gaat. Hoe hard is het dan om te zeggen, die klachten zijn onzin en die meter blijft lekker hangen? Ik kan er wérkelijk niet bij.

Het Grondwettelijk Hof ziet nog een extra argument, namelijk dat die meter net zo goed bedraad kan communiceren. Ik neem aan dat die dingen draadloos communiceren omdat een draad trekken iets duurder is, maar dat vind ik geen sterk argument als je dat tegenover het grondrecht op gezondheid zet:

Volgens het Hof kan de mogelijke blootstelling aan elektromagnetische straling, voor de personen die daardoor een gezondheidsrisico lopen, leiden tot een aanzienlijke achteruitgang van het beschermingsniveau van hun recht op een gezond leefmilieu. Voor die aanzienlijke achteruitgang bestaat geen redelijke verantwoording, vermits elektromagnetische straling eenvoudig kan worden weggenomen door middel van een bekabeling.

De gemeente moet dus terug naar de tekentafel en een uitzonderingsregeling opnemen voor mensen die aantoonbaar serieuze last krijgen nadat de draadloze meter is geplaatst. En dat klopt juridisch dus helemaal, ongeacht de oorzaak van die klachten.

Ik begrijp goed dat er veel mensen nu denken, wat raar want die klachten kómen helemaal niet door de straling uit die meter. En er hebben vast mensen nu al onderzoeken paraat dat het komt door de zorgen over de meter, reeds bestaande psychische condities enzovoorts. Dat zal allemaal best, maar daar gáát het niet om. Het punt is, ga je als overheid mensen gezondheidsschade opdringen door in hun eigen huis een ding op te hangen dat de klachten verergert? Met dus als enige reden dat een draadloze meter goedkoper is?

(Let op dat "eigen huis": je kunt als burger niet met een beroep op je gezondheid eisen dat je wandelroute vrij van 5G masten moet zijn of dat de bus geen wifi mag hebben.)

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (43)
23-12-2020, 11:53 door Anoniem
Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
23-12-2020, 13:50 door Anoniem
Tja, waar is de balans? Mag je dan ook van die mensen vragen dat ze geen draadloze telefoon (zowel DECT als GSM) of WiFi hebben om in aanmerking te komen? Want dat enkele bliepje per kwartier uit de meterkast is aanzienlijk minder straling "aan het lijf" dan een telefoon aan je hoofd.
23-12-2020, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.
23-12-2020, 14:19 door Anoniem
Deze wet is volgens mij nog steeds geldig in Nederland. Uit 2010

https://i.postimg.cc/W4WrVhfg/Slimme-meter.jpg

Ik heb 'm dan ook in mijn meterkast geplaatst voor als er weer iemand over begint.
Het scheelt een gesprek met, ja maar, nee indien, maar toch, veranderende wetgeving enz.
Ze zijn direct weer verdwenen na hier een blik op gericht te hebben.
23-12-2020, 14:43 door Anoniem
Door Anoniem: Deze wet is volgens mij nog steeds geldig in Nederland. Uit 2010

https://i.postimg.cc/W4WrVhfg/Slimme-meter.jpg

Ik heb 'm dan ook in mijn meterkast geplaatst voor als er weer iemand over begint.
Het scheelt een gesprek met, ja maar, nee indien, maar toch, veranderende wetgeving enz.
Ze zijn direct weer verdwenen na hier een blik op gericht te hebben.
Daar hebben ze een trucje voor gevonden. Ze zeggen nu dat jouw meter afgekeurd is en daarom vervangen moet worden.

Meter hier ook niet laten plaatsen, eenmalig het installatiebureau laten weten dat ze hun tijd beter kunnen besteden. Meer doe ik niet op uit, eventuele nieuwe post gaat retour afzender. Heb een afgekeurde meter, vooralsnog heb ik ze daar niet over gehoord, enkel de dreiging dat het mij in de toekomst geld zou gaan kosten.
23-12-2020, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.

Ik heb al jaren een digitale meter, nog voor dat ze in eens slim werden.
De analoge meter begon ineens een enorme partij herrie te maken. Wieltjes draaiden niet meer goed.
Hartstikke handig misschien, maar uitkomen doet het toch een keer en ze maakten echt een enorme herrie.
Willen ze mijn digitale meter dan ook gaan vervangen voor een digitale?
23-12-2020, 15:57 door Arnoud Engelfriet
Door Anoniem: Tja, waar is de balans? Mag je dan ook van die mensen vragen dat ze geen draadloze telefoon (zowel DECT als GSM) of WiFi hebben om in aanmerking te komen? Want dat enkele bliepje per kwartier uit de meterkast is aanzienlijk minder straling "aan het lijf" dan een telefoon aan je hoofd.
Het soort mensen dat een succesvol beroep op deze bepaling kan doen, heeft inderdaad geen draadloze telefoon, geen wifi en geen magnetron. Die komen misselijk uit de bus, liggen na het werk uren op bed als ze de werkplaats al kunnen betreden. Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.
23-12-2020, 16:15 door Anoniem
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.
Een digitale meter is niet per definitie een spionage meter. Dit is dus onzin!
23-12-2020, 16:23 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:
Door Anoniem: Tja, waar is de balans? Mag je dan ook van die mensen vragen dat ze geen draadloze telefoon (zowel DECT als GSM) of WiFi hebben om in aanmerking te komen? Want dat enkele bliepje per kwartier uit de meterkast is aanzienlijk minder straling "aan het lijf" dan een telefoon aan je hoofd.
Het soort mensen dat een succesvol beroep op deze bepaling kan doen, heeft inderdaad geen draadloze telefoon, geen wifi en geen magnetron. Die komen misselijk uit de bus, liggen na het werk uren op bed als ze de werkplaats al kunnen betreden. Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.
Tegenwoordig ontkom je niet meer aan Wifi in de moderne wereld.

Je zou echt afgelegen moeten wonen om aan wifi te ontkomen
23-12-2020, 16:34 door Ron625
Door Arnoud Engelfriet:Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.
Suggestie kan een hoop doen :-)
De GSM van de buren geeft in normale huizen meer straling in je huis, dan je eigen wifi signalen.
En dan praten we bij wifi over een paar mili-Watt.
Dit terwijl ik een vergunning heb voor een paar honderd Watt (dus honderdduizend keer zoveel), midden in een dorp.
23-12-2020, 17:15 door Anoniem
Door Ron625:
Door Arnoud Engelfriet:Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.
Suggestie kan een hoop doen :-)
De GSM van de buren geeft in normale huizen meer straling in je huis, dan je eigen wifi signalen.
En dan praten we bij wifi over een paar mili-Watt.
Dit terwijl ik een vergunning heb voor een paar honderd Watt (dus honderdduizend keer zoveel), midden in een dorp.

Ik heb ze ook nog nooit horen klagen over mijn 5W. 27Mc bakkie.
En toen bestonden er niet eens of nauwelijks nog mobieltjes met een uitzendende storende straling waar iemand last van had. of zelfs verlamd van kon raken.
23-12-2020, 19:00 door Anoniem
Door Arnoud Engelfriet:
Door Anoniem: Tja, waar is de balans? Mag je dan ook van die mensen vragen dat ze geen draadloze telefoon (zowel DECT als GSM) of WiFi hebben om in aanmerking te komen? Want dat enkele bliepje per kwartier uit de meterkast is aanzienlijk minder straling "aan het lijf" dan een telefoon aan je hoofd.
Het soort mensen dat een succesvol beroep op deze bepaling kan doen, heeft inderdaad geen draadloze telefoon, geen wifi en geen magnetron. Die komen misselijk uit de bus, liggen na het werk uren op bed als ze de werkplaats al kunnen betreden. Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.
Daar wil ik wel eens een dubbel-blinde test van zien!
Dat mensen misselijk uit een bus komen dat hoeft hier niks mee te maken te hebben.
Je kunt ook behoorlijk ziek worden van het lezen van wappie-websites en geloven dat het allemaal waar is.
Mensen die hier "last van hebben" zouden ergens moeten gaan wonen waar geen electriciteit is, en dan speelt het probleem
"slimme meter" ook niet.
23-12-2020, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.
Precies, want die worden niet meer gemaakt. De enige keuze die je dan hebt, is wel of geen meter, ofwel geen of wel een elektriciteitsaansluiting.
24-12-2020, 11:44 door Briolet - Bijgewerkt: 24-12-2020, 11:54
Deze functie gebruikt draadloze transmissie, en daar hebben sommige mensen moeite mee: elektrogevoeligheid of elektrohypersensitiviteit heet het dan…

Dat klopt maar ten dele omdat niet alle slimme meters draadloos communiceren.

Het Grondwettelijk Hof ziet nog een extra argument, namelijk dat die meter net zo goed bedraad kan communiceren. Ik neem aan dat die dingen draadloos communiceren omdat een draad trekken iets duurder is,…

Hieruit blijkt dat het Hof ook weet dat het bedraad kan. Een extra draad trekken is niet nodig. Dit kan gewoon via de 230v bekabeling, die er al per definitie ligt. Dit gaat via een vergelijkbaar principe als de PowerPlug die binnen woningen gebruikt wordt. Sterker, de PowerPlug techniek is oorspronkelijk ontworpen om internet via 230V kabels mogelijk te maken. In de praktijk is dat niet gelukt, maar de beperkte hoeveelheid data voor een slimme meter lukt wel.

Edit: Bedraad gaat het via de "Power Line Communicatie" (PLC). https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_line_communication
24-12-2020, 12:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.
FOUT, iedereen heeft dan een digitale meter, al dan niet met een communicatie module, dus dom of slim.
24-12-2020, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Triest dat het zover moet komen en een 'nee, wil ik niet' niet genoeg is om het opdringen van een spionage meter te voorkomen... Er triest.
Binnen 20 jaar worden alle oude analoge meters gegarandeerd vervangen.
Dan heeft iedereen een slimme meter thuis.
Precies, want die worden niet meer gemaakt. De enige keuze die je dan hebt, is wel of geen meter, ofwel geen of wel een elektriciteitsaansluiting.
Nee, je hebt de keus tussen een domme of slimme digitale meter.
24-12-2020, 12:56 door Anoniem
Oh getver, ook hier is het "ZE moeten conformeren of anders ..." virus toegeslagen.

Stel jezelf nu eens de vraag "welke hinder ondervind ik feitelijk van de eigen keuze van anderen" alvorens diezelfde anderen naar de goelags te verwensen.

Prettige kerstdagen.
24-12-2020, 13:21 door Anoniem
Door Briolet:
Deze functie gebruikt draadloze transmissie, en daar hebben sommige mensen moeite mee: elektrogevoeligheid of elektrohypersensitiviteit heet het dan…

Dat klopt maar ten dele omdat niet alle slimme meters draadloos communiceren.

Het Grondwettelijk Hof ziet nog een extra argument, namelijk dat die meter net zo goed bedraad kan communiceren. Ik neem aan dat die dingen draadloos communiceren omdat een draad trekken iets duurder is,…

Hieruit blijkt dat het Hof ook weet dat het bedraad kan. Een extra draad trekken is niet nodig. Dit kan gewoon via de 230v bekabeling, die er al per definitie ligt. Dit gaat via een vergelijkbaar principe als de PowerPlug die binnen woningen gebruikt wordt. Sterker, de PowerPlug techniek is oorspronkelijk ontworpen om internet via 230V kabels mogelijk te maken. In de praktijk is dat niet gelukt, maar de beperkte hoeveelheid data voor een slimme meter lukt wel.

Edit: Bedraad gaat het via de "Power Line Communicatie" (PLC). https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_line_communication

Ja dat kan wel maar dan heb je ook weer die "straling"! Want de electriciteitskabels zijn geen afgeschermde of twisted
pair kabels, er lekt heel veel van het signaal naar buiten. Dat was ook een van de redenen dat die internet via 230V
projecten niet doorgingen: de afgrijselijke radiostoring die dat gaf.
Dus als je denkt dat je gevoeling bent daarvoor dan moet je die oplossing ook niet hebben.

Kijk je moet die klachten wel serieus nemen, maar je moet het behandelen als een psychische ziekte die lichamelijke
klachten tot gevolg heeft. De oorzaak ligt niet in "de straling" maar in wat de patient denkt over de straling. Je kunt
het al oplossen door tegen de patient te liegen dat de straling is weggenomen, dan zijn de klachten meteen ook weg.
Maar "dat kun je niet maken" dus is dat dan geen bruikbare oplossing.
24-12-2020, 13:29 door [Account Verwijderd]
The majority of studies indicate that EHS individuals cannot detect EMF exposure any more accurately than non-EHS individuals. Well controlled and conducted double-blind studies have shown that symptoms were not correlated with EMF exposure.

It has been suggested that symptoms experienced by some EHS individuals might arise from environmental factors unrelated to EMF. Examples may include “flicker” from fluorescent lights, glare and other visual problems with VDUs, and poor ergonomic design of computer workstations. Other factors that may play a role include poor indoor air quality or stress in the workplace or living environment.

There are also some indications that these symptoms may be due to pre-existing psychiatric conditions as well as stress reactions as a result of worrying about EMF health effects, rather than the EMF exposure itself.

Bron: https://www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/radiation-and-health/electromagnetic-fields-and-public-health--electromagnetic-hypersensitivity

Duidelijk een wat niet weet wat niet deert verhaal. Indien men niet weet dat er een slimme meter in de meterkast hangt dan heeft men er ook geen last van. Sowieso - in tegenstelling tot mobieltjes - hebben slimme meters geen flikkerende blauw licht schermpjes waar je steeds op kijkt.
24-12-2020, 14:20 door Anoniem
De monteur die vorig jaar bij mij in de woning een nieuwe meter plaatste vertelde me dat de slimme meter verplicht wordt in 2023. Iets met noodzakelijke veranderingen in het leveringsnetwerk... Het is natuurlijk mogelijk dat er inmiddels iets is veranderd. Ik heb zelf gewoon de domme digitale elektriciteitsmeter laten plaatsen. Doet precies wat het moet doen: namelijk het meten van het verbruik. Rare draadloze fratsen is nergens voor nodig, niet in een meterkast in ieder geval.
24-12-2020, 14:40 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Briolet:
Deze functie gebruikt draadloze transmissie, en daar hebben sommige mensen moeite mee: elektrogevoeligheid of elektrohypersensitiviteit heet het dan…

Dat klopt maar ten dele omdat niet alle slimme meters draadloos communiceren.

Het Grondwettelijk Hof ziet nog een extra argument, namelijk dat die meter net zo goed bedraad kan communiceren. Ik neem aan dat die dingen draadloos communiceren omdat een draad trekken iets duurder is,…

Hieruit blijkt dat het Hof ook weet dat het bedraad kan. Een extra draad trekken is niet nodig. Dit kan gewoon via de 230v bekabeling, die er al per definitie ligt. Dit gaat via een vergelijkbaar principe als de PowerPlug die binnen woningen gebruikt wordt. Sterker, de PowerPlug techniek is oorspronkelijk ontworpen om internet via 230V kabels mogelijk te maken. In de praktijk is dat niet gelukt, maar de beperkte hoeveelheid data voor een slimme meter lukt wel.

Edit: Bedraad gaat het via de "Power Line Communicatie" (PLC). https://nl.wikipedia.org/wiki/Power_line_communication

Ja dat kan wel maar dan heb je ook weer die "straling"! Want de electriciteitskabels zijn geen afgeschermde of twisted
pair kabels, er lekt heel veel van het signaal naar buiten. Dat was ook een van de redenen dat die internet via 230V
projecten niet doorgingen: de afgrijselijke radiostoring die dat gaf.
Dus als je denkt dat je gevoeling bent daarvoor dan moet je die oplossing ook niet hebben.

Kijk je moet die klachten wel serieus nemen, maar je moet het behandelen als een psychische ziekte die lichamelijke
klachten tot gevolg heeft. De oorzaak ligt niet in "de straling" maar in wat de patient denkt over de straling. Je kunt
het al oplossen door tegen de patient te liegen dat de straling is weggenomen, dan zijn de klachten meteen ook weg.
Maar "dat kun je niet maken" dus is dat dan geen bruikbare oplossing.

Een electriciteitskabel is natuurlijk ook niet erg logisch voor dat doel. Maar er lopen meestal ook telefoonkabels, coaxkabels (voor radio & tv & internet) en soms zelfs glasvezel door de meterkast. Het lijkt me dat daar toch wel iets mee mogelijk is.
24-12-2020, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Een electriciteitskabel is natuurlijk ook niet erg logisch voor dat doel. Maar er lopen meestal ook telefoonkabels, coaxkabels (voor radio & tv & internet) en soms zelfs glasvezel door de meterkast. Het lijkt me dat daar toch wel iets mee mogelijk is.
Nou bij mij niet hoor! In de meterkast is alleen electra, gas en water. Telefoon en coax kabel lopen er niet door heen en
glas heb ik helemaal niet.

Een "oplossing" moet rekening houden met alle situaties, dus ook de mijne. En als er al kabels zijn dan is het nog de
vraag of ze wel vrij zijn. Dus ik snap best dat men het doet zoals het nu gaat: via een draadloos netwerk.

Het is ook allemaal zwaar overtrokken want als je niet speciaal opgeeft dat je detail informatie over je verbruik wilt dan
communiceert die meter maar hooguit 1 keer per dag een paar seconden, om even de klok gelijk te zetten en beheer
informatie over te dragen. En eens per maand de stand.
Ik denk dat die gevoelige mensen veel vaker op een dag in de buurt van andere radiosignalen komen en dat de slimme
meter daarbij in het niet valt.
24-12-2020, 17:57 door Briolet
Door Anoniem:
Door Briolet: …Hieruit blijkt dat het Hof ook weet dat het bedraad kan. Een extra draad trekken is niet nodig. Dit kan gewoon via de 230v bekabeling, die er al per definitie ligt. Dit gaat via een vergelijkbaar principe als de PowerPlug die binnen woningen gebruikt wordt. …

Ja dat kan wel maar dan heb je ook weer die "straling"! Want de electriciteitskabels zijn geen afgeschermde of twisted
pair kabels, er lekt heel veel van het signaal naar buiten. Dat was ook een van de redenen dat die internet via 230V
projecten niet doorgingen: de afgrijselijke radiostoring die dat gaf.
Dus als je denkt dat je gevoeling bent daarvoor dan moet je die oplossing ook niet hebben.

Daar zit wel wat in. In elk geval kleven er nadelen aan omdat men steeds meer overstapt op de draadloze methode bij de slimme meters. Maar goed, de reden dat "Het Belgische Hof" vind dat je mag weigeren is juist dat er een bedrade oplossing bestaat. Of ze zouden meters bedoelen die via het internet lopen. Die bestaan ook, maar hoe sluit je die aan? Toch niet op de router van de consument lijkt me. En bij rechtstreekse aansluiting zit je met de schaarste van IPv4 adressen, hoewel je er nu een kunt maken die IPv6 only is, want je hoeft er alleen voor te zorgen dat de server IPv6 ondersteunt.

Door Anoniem: De monteur die vorig jaar bij mij in de woning een nieuwe meter plaatste vertelde me dat de slimme meter verplicht wordt in 2023.…
…Ik heb zelf gewoon de domme digitale elektriciteitsmeter laten plaatsen. Doet precies wat het moet doen: namelijk het meten van het verbruik. …

Ik had al sinds 2010 een domme digitale meter die in- en uitgaande stroom apart registreert. Toch heeft men hier deze zomer een slimme meter geplaatst. Wat dat betreft vind ik het vreemd dat jij nog een domme digitale kon krijgen. Andere netbeheerder? (Ik heb Enexis.).
24-12-2020, 18:39 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem:
Door Briolet: …Hieruit blijkt dat het Hof ook weet dat het bedraad kan. Een extra draad trekken is niet nodig. Dit kan gewoon via de 230v bekabeling, die er al per definitie ligt. Dit gaat via een vergelijkbaar principe als de PowerPlug die binnen woningen gebruikt wordt. …

Ja dat kan wel maar dan heb je ook weer die "straling"! Want de electriciteitskabels zijn geen afgeschermde of twisted
pair kabels, er lekt heel veel van het signaal naar buiten. Dat was ook een van de redenen dat die internet via 230V
projecten niet doorgingen: de afgrijselijke radiostoring die dat gaf.
Dus als je denkt dat je gevoeling bent daarvoor dan moet je die oplossing ook niet hebben.

Daar zit wel wat in. In elk geval kleven er nadelen aan omdat men steeds meer overstapt op de draadloze methode bij de slimme meters. Maar goed, de reden dat "Het Belgische Hof" vind dat je mag weigeren is juist dat er een bedrade oplossing bestaat.
Die mensen denken niet rationeel, dus heeft het ook geen zin om de oplossing en de afwegingen rationeel te bekijken!

Of ze zouden meters bedoelen die via het internet lopen. Die bestaan ook, maar hoe sluit je die aan? Toch niet op de router van de consument lijkt me.
Via 5G natuurlijk. Er gaan straks steeds meer internet verbindingen draadloos werken.
Nu heeft men nog een apart netwerk voor die slimme meters (CDMA) en dat gaat al weg en wordt vervangen door
generieke netwerken zoals GPRS en 4G maar als 5G eenmaal breed is uitgerold dan komt alles daar op.
De mensen die "hypergevoelig zijn voor straling" komen dan in dezelfde situatie terecht als wie last heeft van houtkachels
of sigarettenrokers: je doet het er maar mee.
24-12-2020, 19:56 door Open source gebruiker
Door Arnoud Engelfriet:
Door Anoniem: Tja, waar is de balans? Mag je dan ook van die mensen vragen dat ze geen draadloze telefoon (zowel DECT als GSM) of WiFi hebben om in aanmerking te komen? Want dat enkele bliepje per kwartier uit de meterkast is aanzienlijk minder straling "aan het lijf" dan een telefoon aan je hoofd.
Het soort mensen dat een succesvol beroep op deze bepaling kan doen, heeft inderdaad geen draadloze telefoon, geen wifi en geen magnetron. Die komen misselijk uit de bus, liggen na het werk uren op bed als ze de werkplaats al kunnen betreden. Ik ken gevallen waarin men letterlijk verlamd is na een 'blootstelling'.

Hier in de buurt was een winkelier die gsm, telefoonabonnementen ed verkocht, had een gsm antenne op zijn grond staan,
die heeft zijn zaak moeten verkopen, omdat hij leven meer had door de gezondheidsklachten van straling.
24-12-2020, 22:01 door Anoniem
Een "oplossing" moet rekening houden met alle situaties, dus ook de mijne. En als er al kabels zijn dan is het nog de
vraag of ze wel vrij zijn. Dus ik snap best dat men het doet zoals het nu gaat: via een draadloos netwerk.

Tja, mijn situatie is dat ik geen draadloze zenders in huis wil. Houden ze daar ook rekening mee? Nee.
Kabels voor communicatie kunnen indien nodig ook best worden aangelegd als dat zo belangrijk is.
25-12-2020, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Een "oplossing" moet rekening houden met alle situaties, dus ook de mijne. En als er al kabels zijn dan is het nog de
vraag of ze wel vrij zijn. Dus ik snap best dat men het doet zoals het nu gaat: via een draadloos netwerk.

Tja, mijn situatie is dat ik geen draadloze zenders in huis wil. Houden ze daar ook rekening mee? Nee.
Kabels voor communicatie kunnen indien nodig ook best worden aangelegd als dat zo belangrijk is.

Er is natuurlijk een verschil tussen afwegingen mbt aanwezigheid van mogelijkheden plus mogelijkheid tot aanleggen
van nieuwe mogelijkheden (en de kosten daarvan), tegenover "ik wil dit gewoon niet".
Ik snap best wel dat een meetbedrijf wel rekening houdt met de mogelijkheden en het gemak van installatie, en niet
zo erg met eventuele fobieen van mensen. Want dan kun je wel aan de gang blijven... straks komt er iemand met
"ik wil geen zaklantaarn gebruiken om de meter af te lezen en ik wil die meter niet aanraken om op het knopje te drukken
wat de backlight inschakelt". Tja.
25-12-2020, 14:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Een "oplossing" moet rekening houden met alle situaties, dus ook de mijne. En als er al kabels zijn dan is het nog de
vraag of ze wel vrij zijn. Dus ik snap best dat men het doet zoals het nu gaat: via een draadloos netwerk.

Tja, mijn situatie is dat ik geen draadloze zenders in huis wil. Houden ze daar ook rekening mee? Nee.
Kabels voor communicatie kunnen indien nodig ook best worden aangelegd als dat zo belangrijk is.

Er is natuurlijk een verschil tussen afwegingen mbt aanwezigheid van mogelijkheden plus mogelijkheid tot aanleggen
van nieuwe mogelijkheden (en de kosten daarvan), tegenover "ik wil dit gewoon niet".
Dat zou genoeg moeten zijn. De klant is koning.
Ik snap best wel dat een meetbedrijf wel rekening houdt met de mogelijkheden en het gemak van installatie, en niet
zo erg met eventuele fobieen van mensen. Want dan kun je wel aan de gang blijven... straks komt er iemand met
"ik wil geen zaklantaarn gebruiken om de meter af te lezen en ik wil die meter niet aanraken om op het knopje te drukken
wat de backlight inschakelt". Tja.

Zelfs als het een fobie zou zijn, geef die mensen keuzevrijheid (peace of mind) want anders geeft het maar stress en daar kun je wel degelijk lichamelijke en geestelijke hinder van ondervinden. Daar komt bij dat het een onnodige techniek is. Hoe vaak is een meterkast onderweg???
25-12-2020, 18:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Een "oplossing" moet rekening houden met alle situaties, dus ook de mijne. En als er al kabels zijn dan is het nog de
vraag of ze wel vrij zijn. Dus ik snap best dat men het doet zoals het nu gaat: via een draadloos netwerk.

Tja, mijn situatie is dat ik geen draadloze zenders in huis wil. Houden ze daar ook rekening mee? Nee.
Kabels voor communicatie kunnen indien nodig ook best worden aangelegd als dat zo belangrijk is.

Er is natuurlijk een verschil tussen afwegingen mbt aanwezigheid van mogelijkheden plus mogelijkheid tot aanleggen
van nieuwe mogelijkheden (en de kosten daarvan), tegenover "ik wil dit gewoon niet".
Dat zou genoeg moeten zijn. De klant is koning.
Dat is natuurlijk onzin. Je praat hier over de afname van een dienst waar meten bij nodig is. Als je geen zin hebt
om akkoord te gaan met de gekozen methode van meten dan ben je gewoon geen klant, simpel. Maar dat betekent
niet dat de leverancier zich dan maar in bochten moet wringen om je als klant te houden en het je naar de zin te maken.
Bij dit soort "essentiele voorzieningen" zit er dan nog meer verplichting achter maar het houdt een keer op.

Ik snap best wel dat een meetbedrijf wel rekening houdt met de mogelijkheden en het gemak van installatie, en niet
zo erg met eventuele fobieen van mensen. Want dan kun je wel aan de gang blijven... straks komt er iemand met
"ik wil geen zaklantaarn gebruiken om de meter af te lezen en ik wil die meter niet aanraken om op het knopje te drukken
wat de backlight inschakelt". Tja.

Zelfs als het een fobie zou zijn, geef die mensen keuzevrijheid (peace of mind) want anders geeft het maar stress en daar kun je wel degelijk lichamelijke en geestelijke hinder van ondervinden.
Zeker, maar bedenk je wel dat er een keer een grens is aan welke fobieen je allemaal kunt bedenken om je hakken
in het zand te zetten. De slimme meter is bedacht om het opnemen van de meters minder arbeidsintensief te maken
en daar moet je op een gegeven moment wel mee akkoord gaan. Je vindt tegenwoordig ook vrijwel geen benzine
stations meer waar nog mensen lopen om je auto vol te tanken, dat moet je tegenwoordig zelf doen. Is ook gedaan
om personeel mee te sparen. Dan kun je wel roepen "dat is vies werk" en wellicht vind je nog ergens iemand die bereid
is dit voor je te doen maar je keuzevrijheid is ernstig beperkt want op de meeste plekken is het tegenwoordig
zelfbediening. Tuurlijk je kunt er over jeremieren maar het is gewoon de realiteit, de wereld verandert en als je zelf
niet mee verandert loop je voortdurend tegen allerlei stress aan. Beter dus niet zo stijf doen.

Daar komt bij dat het een onnodige techniek is. Hoe vaak is een meterkast onderweg???
Dit snap ik niet.
25-12-2020, 23:00 door Anoniem
900/1800/1900/2G3G4G5G
WIFI = Straling

De meeste slimme meters en devices,en electromagnetische
apparaten,microwave,etc bevatten allemaal straling.

Het menselijk lichaam
is zeker vatbaar en word vatbaarder hoe meer straling
en antennes er worden aangelegd in de toekomst op je werk en in je leefomgeving.
of je nu extra gevoelig voor straling bent of niet,iedereen is vatbaar.

Er zal een markt zijn voor anti-straling-artikelen,
zoals gordijnen,petten,hoeden,caps,die speciaal gemaakt zijn
om je lichaam en jou leefomgeving enigzins te beschermen tegen de meeste straling in en buiten je huis.

Wat ook al helpt is je wifi router aan te passen,en niet onnodig
aan te laten staan de hele dag,wifi kan ook uit,en maak meer gebruik
van lan verbindingen.i.p.v alleen maar wifi als je internet verbinding.
dat is goedkoper,gezonder en veiliger,en een betere internet verbinding.

Diederik
25-12-2020, 23:05 door Anoniem
Mobiele techniek is noodzakelijk voor bv. mobiele telefoons zodat mensen onderweg toch kunnen bellen.
Voor statische objecten (zoals meterkasten) is het absoluut niet nodig.
26-12-2020, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: 900/1800/1900/2G3G4G5G
WIFI = Straling

De meeste slimme meters en devices,en electromagnetische
apparaten,microwave,etc bevatten allemaal straling.

Het menselijk lichaam
is zeker vatbaar en word vatbaarder hoe meer straling
en antennes er worden aangelegd in de toekomst op je werk en in je leefomgeving.
of je nu extra gevoelig voor straling bent of niet,iedereen is vatbaar.

Nee dat is niet zo. Elektrosensitisme is een fobie. Net als hoogtevrees, angst voor spinnen, etc.
Het is best wel vervelend als je die fobie hebt, maar dat wil niet zeggen dat er een rationeel oorzakelijk
verband is tussen straling en die problemen die er geclaimd worden.

Een fobie daar kun je rekening mee houden en je kunt proberen die mensen te begleiden om er minder
last van te hebben, maar het is onzin om te gaan proberen als samenleving de vermeende oorzaak weg te nemen.
Tuurlijk, wie denkt dat ie slecht slaapt omdat zijn WiFi router aan staat moet em gewoon uitzetten.
Mensen op kosten jagen met allerelei kwakzalverij middelen "tegen straling" dat is al schandalig.
Maar an de samenleving eisen dat ze hun hele werkwijze aanpassen aan jouw fobie dat kan echt niet.

Mobiele techniek is noodzakelijk voor bv. mobiele telefoons zodat mensen onderweg toch kunnen bellen.
Voor statische objecten (zoals meterkasten) is het absoluut niet nodig.
Bedrade communicatie voor vanalles en nogwat is ooit geinstalleerd omdat het toen technisch nog niet anders kon.
Nu kan er veel draadloos worden opgelost en wordt dat ook gedaan.
Zeker bij iets als een slimme meter, die maar 1 keer per dag even communiceert, is het totaal niet te verdedigen dat
er allemaal kabels moeten worden aangelegd om daar in te voorzien.
26-12-2020, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: 900/1800/1900/2G3G4G5G
WIFI = Straling

De meeste slimme meters en devices,en electromagnetische
apparaten,microwave,etc bevatten allemaal straling.

Het menselijk lichaam
is zeker vatbaar en word vatbaarder hoe meer straling
en antennes er worden aangelegd in de toekomst op je werk en in je leefomgeving.
of je nu extra gevoelig voor straling bent of niet,iedereen is vatbaar.

Nee dat is niet zo. Elektrosensitisme is een fobie. Net als hoogtevrees, angst voor spinnen, etc.
Het is best wel vervelend als je die fobie hebt, maar dat wil niet zeggen dat er een rationeel oorzakelijk
verband is tussen straling en die problemen die er geclaimd worden.

Een fobie daar kun je rekening mee houden en je kunt proberen die mensen te begleiden om er minder
last van te hebben, maar het is onzin om te gaan proberen als samenleving de vermeende oorzaak weg te nemen.
Tuurlijk, wie denkt dat ie slecht slaapt omdat zijn WiFi router aan staat moet em gewoon uitzetten.
Mensen op kosten jagen met allerelei kwakzalverij middelen "tegen straling" dat is al schandalig.
Maar an de samenleving eisen dat ze hun hele werkwijze aanpassen aan jouw fobie dat kan echt niet.

Mobiele techniek is noodzakelijk voor bv. mobiele telefoons zodat mensen onderweg toch kunnen bellen.
Voor statische objecten (zoals meterkasten) is het absoluut niet nodig.
Bedrade communicatie voor vanalles en nogwat is ooit geinstalleerd omdat het toen technisch nog niet anders kon.
Nu kan er veel draadloos worden opgelost en wordt dat ook gedaan.
Zeker bij iets als een slimme meter, die maar 1 keer per dag even communiceert, is het totaal niet te verdedigen dat
er allemaal kabels moeten worden aangelegd om daar in te voorzien.

Wat moet er überhaupt gecommuniceerd worden met energiemeters? Het enige wat noodzakelijk is is dat de eindgebruiker in één oogopslag de standen kan aflezen en dat ging ook met de oude mechanische meters al prima. Geen enkele noodzaak voor slimme draadloze "oplossingen". Behalve misschien voor mensen met zonnepanelen, maar dat is een keuze. Wie niet teruglevert, heeft genoeg aan mechanische meters. 1x per jaar standen doorgeven via internet, makkie toch?
26-12-2020, 15:36 door Anoniem
Elektrosensitisme is een fobie.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de eventueel schadelijke effecten van vele verschillende vormen van draadloze communicatie. Tot hier meer over bekend is zou het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en in situaties waar bedrade oplossingen mogelijk zijn deze ook toe te passen.
26-12-2020, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Elektrosensitisme is een fobie.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de eventueel schadelijke effecten van vele verschillende vormen van draadloze communicatie. Tot hier meer over bekend is zou het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en in situaties waar bedrade oplossingen mogelijk zijn deze ook toe te passen.

De zon geeft 1kW/m2 straling af. En dan ga je zeuren over een WiFi van 100mW pulsvermogen?
Of een slimme meter die 10 seconden per dag werkt?

Met altijd maar "het zekere voor het onzekere nemen" kom je er niet in het leven.
En waarom er gecommuniceerd moet worden met/door energiemeters is al vaak zat uitgelegd.
26-12-2020, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Elektrosensitisme is een fobie.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de eventueel schadelijke effecten van vele verschillende vormen van draadloze communicatie. Tot hier meer over bekend is zou het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en in situaties waar bedrade oplossingen mogelijk zijn deze ook toe te passen.
Hoe lang wil je wachten, die onderzoeken lopen al heel erg lang en tot nu niets schadelijke gevonden!
26-12-2020, 21:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Elektrosensitisme is een fobie.

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de eventueel schadelijke effecten van vele verschillende vormen van draadloze communicatie. Tot hier meer over bekend is zou het verstandig zijn om het zekere voor het onzekere te nemen en in situaties waar bedrade oplossingen mogelijk zijn deze ook toe te passen.
Hoe lang wil je wachten, die onderzoeken lopen al heel erg lang en tot nu niets schadelijke gevonden!
Dat is het mooie, er hoeft niet gewacht te worden! Kabels bestaan al heel lang!
26-12-2020, 21:47 door Anoniem
Met altijd maar "het zekere voor het onzekere nemen" kom je er niet in het leven.

En dus maar zonder noodzaak voor het meeste risico kiezen? Ik snap daar de logica niet van.
27-12-2020, 11:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Met altijd maar "het zekere voor het onzekere nemen" kom je er niet in het leven.

En dus maar zonder noodzaak voor het meeste risico kiezen? Ik snap daar de logica niet van.

Omdat het A. niet erg aannemelijk is dat er een risico is en B. het ZEKER is dat ALS er een risico is, de bijdrage aan
dat risico door deze specifieke toepassing totaal te verwaarlozen is.
27-12-2020, 12:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Met altijd maar "het zekere voor het onzekere nemen" kom je er niet in het leven.

En dus maar zonder noodzaak voor het meeste risico kiezen? Ik snap daar de logica niet van.
Welk meeste risico?
28-12-2020, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Daar komt bij dat het een onnodige techniek is. Hoe vaak is een meterkast onderweg???
Dit snap ik niet.

Zie:

Door Anoniem: Mobiele techniek is noodzakelijk voor bv. mobiele telefoons zodat mensen onderweg toch kunnen bellen.
Voor statische objecten (zoals meterkasten) is het absoluut niet nodig.
29-12-2020, 18:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Met altijd maar "het zekere voor het onzekere nemen" kom je er niet in het leven.

En dus maar zonder noodzaak voor het meeste risico kiezen? Ik snap daar de logica niet van.
Welk meeste risico?
Het meeste risico (en dat is al een paar keer uitgelegd) zit in draadloze techniek.
15-01-2021, 14:44 door Anoniem
Geen bewijzen? Mensen doe eens wat onderzoek aub. Er zijn al +100den studes die dit aantonen en Dr. Mercola EMF*D boek staat vol met wetenschappelijke bronnen. Hier een paar links:

https://www.hugoschooneveld.nl +
https://www.hugoschooneveld.nl/pdf_bestanden/pdf_blogs/5g_systemen_komen_in_fasen_ook_gezondheid_en_huidproblemen.pdf

https://www.saferemr.com/

EMF*D boek

https://www.youtube.com/watch?v=h-qzqOhDc_0

Geen discussie meer. EMF is het nieuwe roken en iedereen dit dit zo maar wegslaat speelt met zij/haar gezondheid is dat is een feit! Succes
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.