image

FTC: gift cards blijven favoriete betaalmethode van oplichters

donderdag 24 december 2020, 13:29 door Redactie, 3 reacties

Gift cards blijven de favoriete betaalmethode van oplichters, zoals helpdeskfraudeurs. Dat stelt de Amerikaanse toezichthouder FTC op basis van eigen onderzoek. Uit data-analyses blijkt volgens de FTC dat Amerikaanse burgers sinds 2018 bijna 245 miljoen dollar aan gift cards hebben uitgegeven om oplichters te betalen. Gemiddeld gaat het om 840 dollar per slachtoffer dat aan gift cards wordt aangeschaft.

De scammers weten slachtoffers te overtuigen dat ze voor de één of andere reden via gift cards moeten betalen. Het gaat dan zoals gezegd om bijvoorbeeld helpdeskfraude, waarbij oplichters slachtoffers bellen en claimen dat er problemen met de computer zijn die zij tegen betaling kunnen verhelpen. Ook komt het voor dat oplichters zich voordoen als overheidsinstanties.

Het slachtoffer wordt geïnstrueerd om bij een winkel een fysieke gift card aan te schaffen en dan vervolgens de code van deze kaart aan de oplichters door te geven. Volgens de FTC is er niet één specifieke gift card die eruit springt, aangezien de voorkeur van de scammers steeds verandert. Het gaat onder andere om kaarten van iTunes, Amazon, Google Play, MoneyPak, eBay en Steam.

De FTC heeft nu posters gemaakt die winkels bij de rekken van gift cards en kassa's kunnen plaatsen en mensen waarschuwen in het geval ze een gift card voor een oplichter aanschaffen. Op deze manier hoopt de toezichthouder mensen bewust te maken.

Reacties (3)
24-12-2020, 14:37 door Briolet
Volgens de FTC is er niet één specifieke gift card die eruit springt,

Als ik het zo lees, hebben ze wel een voorkeur voor bepaalde kaarten. Ik zie in dat lijstje alleen kaarten die on-line ingewisseld kunnen en geen kaarten die je persoonlijk bij de kassa moet inwisselen.

Ik mis in de evaluatie van het FTC hoe de bijna 245 miljoen dollar aan cadeaubonnen in waarde voor de oplichters omgezet is. Als ze voor dat bedrag aan muziek of software kopen hebben ze er nog niet zoveel aan.

Ze zullen iets moeten aanschaffen dat ze later weer tegen contant geld kunnen verkopen. Maar als ze fysieke goederen kopen, zal de code van de afgeperste cadeaukaart aan een afleveradres gekoppeld kunnen worden.
24-12-2020, 15:06 door Anoniem
In de bitcoin-betonmolen gestort. ;)
24-12-2020, 16:12 door Anoniem
Door Briolet: Als ik het zo lees, hebben ze wel een voorkeur voor bepaalde kaarten. Ik zie in dat lijstje alleen kaarten die on-line ingewisseld kunnen en geen kaarten die je persoonlijk bij de kassa moet inwisselen.
Als je de "onderzoek"-link in het artikel volgt kom je daar deze zin tegen:
Scammers tell people to go to specific stores like Walmart, Target, CVS, and Walgreens to buy the cards.
Dat zijn fysieke winkels.

Ze zullen iets moeten aanschaffen dat ze later weer tegen contant geld kunnen verkopen.
Misschien is er wel een circuit waarin de kaarten zelf verhandeld worden. Er zijn vast heel wat mensen te vinden die alleen maar een goede deal zien als ze bijvoorbeeld voor 35 dollar een gift card van 50 dollar kunnen aanschaffen en die niet kunnen of willen snappen dat daar een luchtje aan zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.