image

Gemeente moet klimrek wegens privacyschending verwijderen

maandag 4 januari 2021, 11:05 door Redactie, 10 reacties

De gemeente Steenwijkerland moet een klimrek dat in een openbaar plantsoen is geplaatst verwijderen omdat het de privacy van een inwoner schendt, zo heeft de kantonrechter van de rechtbank Overijssel bepaald. Het klimtoestel werd in 2019 bij de herinrichting van het plantsoen door de gemeente neergezet. Voorafgaand aan de herinrichting vond er een inspraakprocedure plaats.

Het klimrek werd, tot ongenoegen van een inwoner, vlak voor haar appartement geplaatst waardoor er direct in haar woning kan worden gekeken. De vrouw stelt dat zij vooraf geen bezwaar kon maken omdat ze niet kon weten dat het klimtoestel op die plaats zou komen. Kinderen die op het klimrek zitten kunnen zowel in haar zithoek als in haar eethoek kijken. De vrouw vindt dit een inbreuk op haar privacy en is bang voor een waardevermindering van het appartement.

De kantonrechter heeft ter plekke naar het klimrek gekeken en kwam tot het oordeel dat het lijkt alsof de bovenkant van het klimtoestel een verlengd stuk van het balkon van de vrouw vormt. Daardoor is er sprake van inkijk en wordt zo de privacy van de vrouw geschonden. Daarnaast is de hinder onrechtmatig, aangezien er geen zwaarwegend belang is om de privacy van de vrouw te schenden.

"Er zijn immers alternatieven denkbaar, waarbij van privacyschending geen sprake is, of niet in dezelfde mate. Zo kan het klimtoestel op een andere plaats worden gezet, kan er op dezelfde plaats een ander speeltoestel worden geplaatst, of kan er op een andere manier in het vertier van de jeugd worden voorzien", aldus de rechter, die de gemeente opdroeg het speeltoestel te verwijderen. De gemeente kan niet in hoger beroep gaan.

Image

Reacties (10)
04-01-2021, 11:43 door Anoniem
14 jaar heb ik tegenover een speeltuin gewoond met ook een klimrek op ongeveer 12 meter afstand van mijn keukenraam. Vanachter de keukentafel heb ik 14 jaar plezier beleefd met het kijken naar over elkaar buitelende kinderen die als jonge aapjes aan het klimrek hingen en de kraaiende kleuters die met het zand aan het spelen zijn.

Privacyschending? Zucht. Er is iets héél erg grondig mis met ons sociaal bewustzijn, het is totaal griezelig en ik denk dat het alleen maar erger wordt. De GGZ krijgt het nog druk in de naaste toekomst.
04-01-2021, 11:55 door Anoniem
Inkijk ?

nooit van gordijnen gehoord ?

Belachelijke beslissing.
04-01-2021, 12:07 door Anoniem
Kan ik ook bezwaar maken tegen de openbare weg waar mensen zo maar in mijn woonkamer kunnen kijken?
04-01-2021, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: 14 jaar heb ik tegenover een speeltuin gewoond met ook een klimrek op ongeveer 12 meter afstand van mijn keukenraam. Vanachter de keukentafel heb ik 14 jaar plezier beleefd met het kijken naar over elkaar buitelende kinderen die als jonge aapjes aan het klimrek hingen en de kraaiende kleuters die met het zand aan het spelen zijn.

Privacyschending? Zucht. Er is iets héél erg grondig mis met ons sociaal bewustzijn, het is totaal griezelig en ik denk dat het alleen maar erger wordt. De GGZ krijgt het nog druk in de naaste toekomst.
Misschien is er wel iets mis met jouw sociaal bewustzijn als je niet snapt en niet accepteert dat er mensen zijn die heel anders in elkaar zitten dan jij en andere dingen dan jij prettig of ondragelijk vinden. Dergelijke verschillen kunnen aan heel andere dingen liggen dan aan het sociaal bewustzijn van iemand die ergens slecht tegen kan. Als prikkelgevoelige autist weet ik hoe totaal griezelig het is om in een wereld te leven waar mensen maar bot over gevoeligheden die je simpelweg niet uit kan schakelen heen blijven walsen.

En lees het vonnis even door. Het was zo georganiseerd dat die mevrouw werkelijk niet vooraf informatie kreeg over wat er zou komen. Als je dat niet goed regelt dan krijg je dat bezwaren achteraf meer kans maken. Misschien moet de gemeente hier wat meer sociaal bewustzijn ontwikkelen.
04-01-2021, 14:16 door Briolet - Bijgewerkt: 04-01-2021, 14:19
Ik loop wel eens een rondje door het dorp. Vooral in het centrum zijn er veel huizen die geen voortuin hebben en je op een halve meter afstand voor hun raam langs loopt. Kun je goed zien of ze vieze vaat op het aanrecht laten staan en welke tv programma's ze kijken.

Na deze uitspraak van de rechter, moeten gemeentes er over nadenken of ze deze trottoirs niet moeten afsluiten voor het publiek. Want als de gemeente niet het initiatief neemt, zullen de bewoners het doen.

nooit van gordijnen gehoord ?

Dat zal werken bij het klimrek, maar niet als je er vlak langs loopt. Je kunt er wel mat raamfolie op plakken. Doen ook velen, maar je hebt dan ook zelf geen uitzicht meer.
04-01-2021, 14:31 door Anoniem
Lijkt me een prima besluit, er is iets grondig mis met de samenleving als men zo laks omgaat met de privacy van onze medemensen, nu nog wat meer handhaving op al die camera's die de openbare weg filmen.

Al die anti-privacy mensen moeten niet zo eigenwijs doen, het is immers een kleine moeite om met andere mensen rekening te houden.
04-01-2021, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: Lijkt me een prima besluit, er is iets grondig mis met de samenleving als men zo laks omgaat met de privacy van onze medemensen, nu nog wat meer handhaving op al die camera's die de openbare weg filmen.

Al die anti-privacy mensen moeten niet zo eigenwijs doen, het is immers een kleine moeite om met andere mensen rekening te houden.
Als je met iedereen rekening moet van houden, wordt de wereld onleefbaar!
04-01-2021, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Lijkt me een prima besluit, er is iets grondig mis met de samenleving als men zo laks omgaat met de privacy van onze medemensen, nu nog wat meer handhaving op al die camera's die de openbare weg filmen.

Al die anti-privacy mensen moeten niet zo eigenwijs doen, het is immers een kleine moeite om met andere mensen rekening te houden.
Als je met iedereen rekening moet van houden, wordt de wereld onleefbaar!
Als je met niemand rekening houdt, wordt deze wereld nog onleefbaarder
04-01-2021, 23:31 door Anoniem
De meningen zijn verdeeld. De ene mens reageert namelijk als ware het een trommel, de andere als een redelijk snel ontstemde viool. Als je je niet de beperkingen en gevoeligheden van andere mensen kunt voorstellen, heb je toch wel een aardig gebrek aan empathie, dunkt me zo.

De zon en de maan niet tegelijk in het water kunnen zien schijnen door serotonine- en melatonine- en andere gebreken.
Laat ieder maar doen waar ie het meest plezier aan beleeft. Dan draait de tent als een tierelier.

Denk aan het feit, dat iemand anders kan tikken. Autisten kunnen zeer, ja zeer waardevol zijn voor de IT voor eindeloze herhalingsanalyse bijvoorbeeld. De gewoon tikkende mens vindt het een straf. De autist voelt zich in z'n hum. Hij of zij doen niet liever. Het geeft hen routine en vastigheid in hun bestaan en dat is zelfbevestigend.

Dat euvel wordt steeds erger in de maatschappij, geen begrip meer voor de ander. Niet meer kunnen luisteren.

Je ziet het thans ook bij de corona-maatregelen, voorstanders en tegenstanders op voet van oorlog zowat en waarom?
Laat elkaar vrij en in de eigen waarde en... mens durf te leven.

Het zal nog wel gekker worden. Mensen krijgen steeds meer gebrek aan van alles en nog wat en ontwikkelen slapeloosheid, rare fobies. De een kan goed tegen de corona-isolatie, maar ook niet voor altoos. De ander, meer sociaal behoevend, vinden het een ware crime. Er loopt wat fors gefrustreerd rond tegenwoordig. Was er maar een kruid voor gewassen.

Joris Goedbloed
05-01-2021, 21:10 door Anoniem
Door Anoniem: Kan ik ook bezwaar maken tegen de openbare weg waar mensen zo maar in mijn woonkamer kunnen kijken?

Neen, want de openbare weg was er eerder dan jouw woning/verhuis.
m.a.w. Je wist op voorhand dat dat een openbare weg was waar mensen kunnen langslopen.

De situatie is hier dat het klimrek achteraf geplaatst werd en je dus op voorhand niet kon weten dat er inkijk ging zijn.

Stel dat ergens woont en ineens aan de achterzijde van de huis vlak naast de tuin een nieuw fietspad wordt aangelegd. Dan kan je inderdaad bezwaar maken.


Hier in België is het trouwens in principe wettelijk verboden om vanop de openbare weg bij woningen binnen te kijken.
Ook is het zo dat als je binnenshuis iets doet dat niet in het openbaar mag (vb naakt rondlopen) je ervoor dient te zorgen dat toevallige voorbijgangers dat niet kunnen zien.
Beide partijen dragen dus een zekere verantwoordelijkheid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.