image

Benelux-landen willen toegang tot elkaars politiedatabases

dinsdag 5 januari 2021, 17:21 door Redactie, 25 reacties

Een wetsvoorstel dat politiediensten in België, Nederland en Luxemburg toegang geeft tot elkaars politiedatabases en ANPR (Automatic Number Plate Recognition)-cameragegevens is door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat een nieuw Benelux-politieverdrag wordt omgezet in nationale wetgeving.

Politiediensten kunnen door het verdrag rechtstreekse toegang tot elkaars politiedatabases krijgen op basis van hit/no hit. Daarnaast wordt het mogelijk om politiedatabases tijdens gezamenlijke acties en in gemeenschappelijke politieposten direct te raadplegen. Ook zal binnen de grenzen van de eigen nationale wetgeving raadpleging van bevolkingsregisters mogelijk zijn.

Verder kan in bepaalde situaties grensoverschrijdend worden opgetreden. Zo mag een ingezette achtervolging door politieambtenaren in het eigen land worden voortgezet over de grens. Ook in het geval van een crisissituatie kunnen speciale politie-eenheden voortaan grensoverschrijdend optreden. Het gaat dan om belangrijke evenementen met een groot veiligheidsrisico, zoals een NAVO-top.

Het Benelux-politieverdrag is op 23 juli 2018 ondertekend door de verantwoordelijke ministers van Nederland, België en Luxemburg. Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanneemt moet het ook nog door de Eerste Kamer komen. Als ook België en Luxemburg het verdrag goedkeuren kan het in werking treden.

Image

Reacties (25)
05-01-2021, 17:43 door spatieman
EPD data en Covidpass gegevens niet vergeten he !
05-01-2021, 18:08 door Anoniem
Pas op punt 5 is de opmaat voor nog meer gluren bij de buren en waarschijnlijk denken de ambtenaren al likkebarend dat dit straks ook EU-breed ingevoerd kan worden... de welbekende glijbaan
05-01-2021, 18:13 door Anoniem
Ze hebben hier zelf al problemen genoeg met gluurders die bij de politie werken.
05-01-2021, 18:28 door Anoniem
Zouden ze wel een kolom vrijhouden waar straks jouw sociaal kredietsysteem-punten kunnen noteren?
05-01-2021, 18:29 door Anoniem
M.b.t. Grensoverschrijdende handhaving.... had al veel eerder moeten gebeuren!
Waarom de handhaving tegen landsgrenzen aan laten botsen terwijl criminelen (letterlijk) grensoverschrijnend kunnen én zullen opereren als zij de kans daartoe al of niet als noodzakelijk zien?
05-01-2021, 18:37 door Anoniem
Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld?
Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??
05-01-2021, 19:20 door karma4
Door Anoniem: Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld?
Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??
een typische reactie vanuit de criminele hoek. Privacy is zeer belangrijk bij het plegen van misdaad, slachtoffers hebben geen recht op privacy. Ik heb meer op met de privacy van alle misdaad slachtoffers.
05-01-2021, 19:38 door Anoniem
dat ze maar eerder wapenexport en wapenvergunningen ratificieren, er zijn al genoeg problemen nu als je als belg in nederland wapen koopt bijvoorbeeld
05-01-2021, 19:51 door Anoniem
Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet zo dramatisch als hierboven door sommigen wordt gesuggereerd. We hebben immers in Europa 1 en dezelfde AVG waar we ons aan moeten houden. Dus dat zou afgetikt moeten zijn.

Waar we wel mee zitten is dat overheidsinstanties nou niet bepaald een voorbeeldig trackrecord hebben als het gaat om het voor zichzelf houden van deze gegevens. Als voorbeeld noem ik maar voor het gemak het UWV waarbij iedereen maar dan ook iedereen in overheidsdienst die zijdelings iets met de sociale wetgeving te maken heeft toegang heeft tot veel meer dan nodig is voor het uitoefenen van zijn/haar functie. Dat is wel kwalijk en zeer ongewenst.

Wat dan vervolgens gebeurd wanneer men daarop wordt aangesproken is dat de zaak onder het kleed wordt geschoven en men de vermoorde onschuld speelt.

De arrogantie die sommige overheidsdienaren dan ten toon spreiden leidt tot nog meer schade dan men ooit voor mogelijk houdt. De toeslagen-affaire is hier ook weer een goed voorbeeld van.

Kortom privézaken in hand van de overheid zijn gedoemd om openbaar gemaakt te worden. Dat is een zelfvervullende profetie, waar geen overheid iets tegen kan doen.
05-01-2021, 20:26 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld?
Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??
een typische reactie vanuit de criminele hoek. Privacy is zeer belangrijk bij het plegen van misdaad, slachtoffers hebben geen recht op privacy. Ik heb meer op met de privacy van alle misdaad slachtoffers.
Of het is gewoon iemand die van privacy houd idioot. Als iemand in de politie hoek: Willen we wel onze databases rechtstreeks verbinden? Dit maakt het wel heel makkelijk om als insider of hacker aan alle data te komen. We kunnen toch ook veilig data wisselen aan de hand van X scenario zoals er nu gebeurt.

Niet gelijk persoonlijk aanvallen. Cybercriminelen zijn niet dom genoeg om hun idiolect te posten op een forum als dit. Dan zijn het vaak al good guys.

- RAMLETHAL
05-01-2021, 20:46 door Anoniem
Door Anoniem: Pas op punt 5 is de opmaat voor nog meer gluren bij de buren en waarschijnlijk denken de ambtenaren al likkebarend dat dit straks ook EU-breed ingevoerd kan worden... de welbekende glijbaan
Niet alleen punt 5, wat dacht je van van punt 3 en 4.
Ze hoeven maar in één kantoortje (punt 3) of auto (punt 4) bij elkaar te gaan zitten en vervolgens kan mij vrijelijk bij elkaar in de politiedatabase grasduinen. Enige randvoorwaarde is de organisatorische situatie, nergens een beperking aan het doel.

Op zich ben ik niet volledig tegen, dit zijn landen met een vergelijkbare cultuur en regelgeving voor politie. Maar het lijkt me desalniettemin verstandig om een stapeltje scherpe randvoorwaarden en doelen te definiëren voordat we dit inrichten.

Monitoring is ook zo'n ding. De Nederlandse politie heeft dit voor de eigen systemen niet eens op orde, laat staan voor buitenlandse raadplegingen. https://www.security.nl/posting/676453/Politie+krijgt+systeem+dat+misbruik+politiegegevens+proactief+detecteert
05-01-2021, 21:16 door Anoniem
Sluit het contract ook maar meteen af met China. Daar hebben ze ook handige software om het allemaal te kunnen monitoren.

ANPR data had überhaupt al nooit moeten bestaan.

Wat is Nederland toch een vreselijk land geworden. Niks privacy. Alles maar met iedereen delen. En de criminaliteit floreert als nooit te voren. De enige die er op achteruit gaan zijn de burgers!
En ook dit zal wel weer zonder slag of stoot ingevoerd gaan worden. Wat een ongelooflijk K*T land is dit geworden!
05-01-2021, 22:26 door Anoniem
Is dit zo'n afspraak waarbij wij de gegevens voor de ander bewaren en zij voor ons, omdat wij lokaal allebei aan beperkte bewaartermijnen gebonden zijn?
05-01-2021, 23:03 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld?
Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??
een typische reactie vanuit de criminele hoek.
Ja en Wat nou als je bijvoorbeeld in een bijstanduitkering situatie bevind maar vaak de grens over moet naar het buitenland om mantelzorg te geven?! Je relaas is zo dom omdat je daarmee ook andere slachtoffers maakt. Die privacy is er om de boel hier leefbaar te houden in Europa. Als je echt wil zien hoe eng het wordt als alle privacy verdwijnt dan kijk maar eens naar hedendaags Azië. Een mooi voorbeeld is de site van RFA (radio free asia org). Als je naar zo'n situatie wilt meldt je je dan nog maar een keer hier over privacy. De meeste mensen weten niet hoe goed we het hier nog hebben. Ik wil zo'n kenteken koppeling echt niet hier, anders krijgen we dadelijk die excessen uit Azië hier in europa waar niemand op zich te wachten. Sociaal credit paspoort of je je wel aan de regeltjes houdt van je uitkering. Of je je wel aan de overheid opgelegde corona reis beperkingen houdt. etc.
06-01-2021, 08:22 door Anoniem
Dit neigt steeds meer naar 1 volk 1 land 1 leider namelijk de Europese Unie
06-01-2021, 08:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet zo dramatisch als hierboven door sommigen wordt gesuggereerd. We hebben immers in Europa 1 en dezelfde AVG waar we ons aan moeten houden. Dus dat zou afgetikt moeten zijn.
De AVG is niet van toepassing op politie-data.
06-01-2021, 08:50 door Anoniem
En weet je wat.
We mogen het nog zelf betalen ook van de bij ons geroofde belasting.
06-01-2021, 09:23 door Anoniem
We hebben immers in Europa 1 en dezelfde AVG waar we ons aan moeten houden.
Voor mij moet de AVG er zijn tegen de datagraaiers, en hier doen ze zowat niets aan dus van mij mogen ze de AVG
helemaal opdoeken. Ik ben het niet snel met karma4 eens maar wel dat de AVG meer voor criminelen is dan voor
waar het volgens mij bedoeld voor moet zijn, de gewone burger.

Mensen vinden privacy belangrijk maar voor bedrijven zoals FB, Ms, Google, winkels en dan nog veel onbekende
dat vinden ze heel gewoon dat deze al hun gegevens hebben. En dan maar zeuren over privacy. Voor mij heeft
een crimineel geen rechten meer, hij heeft hier zelf voor gekozen, en niet om te gaan werken en daar mee zijn geld
te verdienen.

En banken dan die zien ook hoeveel data kan opleveren.
https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/Privacy-en-betaalgegevens
06-01-2021, 10:04 door Anoniem
Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld? Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??

Die inspraak heb jij bij verkiezingen, en hebben de door ons gekozen vertegenwoordigers, bij het maken van beslissingen. Ben je ontevreden als bevolking, dan stem je volksvertegenwoordigers weg.
06-01-2021, 11:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door karma4:
Door Anoniem: Dus mijn ANPR-gegevens worden nu ook zo in de handen van het buitenland gespeeld?
Waar is nu mij privacy? En waarom mogen wij daar als gewone (niet-criminele) burgers geen inspraak over houden??
een typische reactie vanuit de criminele hoek. Privacy is zeer belangrijk bij het plegen van misdaad, slachtoffers hebben geen recht op privacy. Ik heb meer op met de privacy van alle misdaad slachtoffers.
Of het is gewoon iemand die van privacy houd idioot. Als iemand in de politie hoek: Willen we wel onze databases rechtstreeks verbinden? Dit maakt het wel heel makkelijk om als insider of hacker aan alle data te komen. We kunnen toch ook veilig data wisselen aan de hand van X scenario zoals er nu gebeurt.

Niet gelijk persoonlijk aanvallen. Cybercriminelen zijn niet dom genoeg om hun idiolect te posten op een forum als dit. Dan zijn het vaak al good guys.

- RAMLETHAL

Eeh.... pardon, "Niet gelijk persoonlijk aanvallen" schrijft 'u'. Ahum... Als er iemand is die dat doet bent 'u' het wel. Of is in 'uw' visie het door 'u' gebruikte zelfstandig naamwoord idioot gebruikelijk ABN (algemeen bekend Nederlands)?
Zelfs psychologen zijn terughoudend voor deze term.

Terug naar het onderwerp. Het is gewoon een efficiente toevoeging m.b.t. criminaltiteitsbestrijding zoals die m.b.v. Europol sinds 1998 effectief is.
https://www.europol.europa.eu/nl/about-europol
06-01-2021, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: En weet je wat.
We mogen het nog zelf betalen ook van de bij ons geroofde belasting.

Tja, met zo'n houding is enige discussie niet meer de moeite waard.

Je hebt toch wel meteen aangifte van deze beroving gedaan:
- Hoe hebben ze je beroofd: Met een mes of een vuurwapen?
- Kwamen ze met een auto langs of met een drakar.
- Waar kwamen ze vandaan: Waren het Belgen, Zweden, Italianen, Fransen of Duitsers.
- Met hoeveel personen kwamen ze je beroven?


Definities:
Geroofd: zich zaken met geweld toe-eigenen
Belasting: door de wet verplichte betaling aan de overheid zonder individuele tegenprestatie van die overheid (het gekld wordt voor de gemeenschap gebruikt)

'Nuf said.
06-01-2021, 16:44 door Anoniem
NWO op EU niveau :)

Ik zou een kolom vrij houden voor het aantal strafpunten als je door het rode licht loopt op een zebrapad. Dan kun je ze gelijk de rechten ontnemen om een huis te kopen. Als je die kan vinden en een contant bedrag hebt en een baan en een vaste baan en een studie en en een coronapas hebt en geen uitlag hebt van het kabinet en niet wappie bent en geen kritiek geeft op security.nl en...oja geen illegaal vuurwerk importeert en geen 1,5 meter afstand houdt
06-01-2021, 18:23 door Anoniem
Door Anoniem: En weet je wat.
We mogen het nog zelf betalen ook van de bij ons geroofde belasting.

En nu terug naar de realiteit.

Je betaalt in Nederland belasting.
Nederland betaald uit die pot belastinggeld haar contributie om mee te mogen doen aan een clubje (de EU).

Wat krijgt Nederland voor die contributie terug:
- Subsidies

- Vrij verkeer van goederen en mensen (dus geen douane controles bij elke grens binnen de EU)
Iets wat een handelsland heel hard nodig heeft.

- Een gelijk speelveld met de andere Europese landen (mn op het gebied van handel en dienstverlening).
Geen protectionisme.

- En nog belangrijker: al 75 jaar rust in Europa. Geen oorlog!
Ter vergeklijking: Het interbellum tussen WO I en WO II heeft maar 20 jaar geduurd.
08-01-2021, 10:54 door Anoniem
Ter vergeklijking: Het interbellum tussen WO I en WO II heeft maar 20 jaar geduurd.
Ik ben het met je verhaal grotendeels eens maar WO lI is ook een bewijs hoe je als regering met mensen om
moet gaan, en zeker ook hoe het niet moet. En daar kunnen ze nog veel van leren. Als er na WOI was begonnen
met landen te verzoenen was er nooit een WOII geweest.
https://www.historischnieuwsblad.nl/het-verdrag-van-versailles/

Wij moeten goed gaan begrijpen wat voor invloed Social media heeft, en mijn inziens is deze negatief.
Kijk maar eens hoe een Amerikaanse President mensen kan beïnvloeden, zowat hersenloos volgen ze hun
leider. Als het voor mensen zo belangrijk is om berichtjes te versturen waarom dan geen app die hier geschikt
voor is en waar geen haat op wordt toegelaten. Voor FB is het belangrijkste, de advertentie inkomsten, dus zij
gaan voor het geld en niet voor beschaving.
10-01-2021, 00:34 door Anoniem
...En mensen maar blijven praten dat je zoveel vrijheid hebt in dit stink land.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.