image

Firefox voor Android vereenvoudigt installatie van extensies

donderdag 21 januari 2021, 09:12 door Redactie, 1 reacties

De volgende versie van Firefox voor Android vereenvoudigt het installeren van browserextensies, zo heeft Mozilla aangekondigd. Op dit moment kunnen Androidgebruikers alleen extensies via de Add-ons Manager installeren. Volgens Mozilla zorgde dit voor verwarring bij sommige gebruikers die de installatieprocedure van de desktopversie gewend zijn.

Desktopgebruikers van Firefox kunnen namelijk ook extensies via addons.mozilla.org (AMO) installeren. Dit werkte echter niet bij de Androidversie. Met de lancering van Firefox 85 voor Android volgende week dinsdag zal dit echter ook mogelijk worden. De optie geldt echter alleen voor extensies die door Mozilla zijn aanbevolen. In totaal telt AMO nu 83 zogeheten "Recommended Extensions", waarvan de code handmatig door Mozilla is gecontroleerd.

Vorig jaar verscheen er een geheel vernieuwde versie van Firefox voor Android die bij de lancering slechts negen extensies ondersteunde. Mozilla wilde alleen extensies ondersteunen die goed in de nieuwe browser werkten. Deze beslissing zorgde voor veel kritiek van gebruikers die van andere extensies gebruikmaakten. Daarop liet Mozilla weten dat het meer extensies in de Androidversie van Firefox ging ondersteunen.

Nu installaties via AMO mogelijk worden zegt Mozilla dat de initiële plannen voor support van extensies in de Androidversie zijn afgerond. De komende maanden zullen de prestaties van extensies op mobiele apparaten worden verbeterd. Voor gebruikers die werken met extensies die niet door Mozilla zijn aanbevolen is er de optie om Firefox Nightly te gebruiken. Deze testversie van Firefox biedt een "override" optie om alle extensies van AMO te installeren. De Androidversie van Firefox telt volgens Google meer dan honderd miljoen installaties.

Reacties (1)
21-01-2021, 15:48 door Anoniem
Veronderstel dat uMatrix niet tussen die 83 extensies zit. Updaten gaat hem niet meer worden en blijf bij versie 68.

Sowieso is de 'nieuwe' Firefox een flinke stap achteruit. Je kunt als startpagina niet meer jouw lijstje met bladwijzers instellen. Snap het echt niet waarom zo iets simpels niet meer kan. Dit is toch juist de basis functie van een browser?
Ook het instellen van extensies, nieuw tabblad openen, tabbladen sluiten etc. kost allemaal extra handelingen tegenover de oude versie.
Het ergste is nog dat TOR ook de 'nieuwe' Firefox gebruikt, voor Android dus ook onwerkbaar geworden. Helaas heeft Firefox nergens de mogelijkheid voor feedback en een betere browser is er niet. Snap deze keuzes van Mozilla echt niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.