image

Google verwijdert chatapp Element tijdelijk uit Play Store na abusemelding

zondag 31 januari 2021, 08:21 door Redactie, 9 reacties

Google heeft de end-to-end versleutelde chatapp Element, die eerder nog bekend stond als Riot, tijdelijk uit de Google Play Store verwijderd na een abusemelding. Inmiddels is de app weer teruggeplaatst, aldus het ontwikkelteam. Element is gebaseerd op het Matrix open source framework en biedt end-to-end versleutelde encryptie voor chat, videoconferenties, bestandsuitwisseling en gesprekken.

Een groot verschil met andere chatapps en 'collaboration' tools is dat het gebruikmaakt van Matrix, een open netwerk voor veilige en gedecentraliseerde communicatie. Organisaties kunnen hun eigen Matrix-server hosten waarmee Element-gebruikers verbinding maken en zo volledige controle over hun eigen data en berichten houden.

Element is zowel beschikbaar voor desktops als smartphones. De Androidversie telt meer dan 100.000 installaties. Gisteren werd Element uit de Google Play Store verwijderd, zonder dat de ontwikkelaars van Google te horen kregen waarom. Uren later kwam Google met een generieke verklaring dat de app was verwijderd omdat iemand had geklaagd over content op een Matrix-server.

Daarop liet Element weten dat het geen controle heeft over de content die mensen op hun eigen Matrix-server plaatsen, net zo min Google controle heeft over de content van websites. Element is een generieke chatapp om verbinding met het Matrix-netwerk te maken, net zoals Google Chrome wordt gebruikt om het web te bezoeken. Element host ook eigen servers waarvoor gebruiksvoorwaarden gelden en het treedt op wanneer er sprake van misbruik is.

In dit geval ging de abusemelding over de server van Matrix.org, die door Element zelf wordt gehost. Element laat weten dat het al actie vanwege deze content had ondernomen. Uiteindelijk nam een vice-president van Google contact op met Element en maakte excuses voor de slechte communicatie. Nadat het Element-team de werking van het netwerk had uitgelegd en er een 'communicatiekanaal' was opgezet voor toekomstige vragen, werd de app door Google teruggeplaatst. Naast de Play Store is element ook te downloaden via de alternatieve marktplaats F-Droid.

Image

Reacties (9)
31-01-2021, 08:43 door Anoniem
Ik noem het ronduit schandalig dat google zoiets doet. Wie was die "iemand" die klacht had ingediend? Dan moet het toch wel iets heel ernstig geweest zijn om het zelfs van de google play meteen af te halen zonder element te contacteren?? Ik kan amper geloven dat dit zomaar via email is gebeurt, zoiets moet face-to-face met google en de politie overlegd worden, maar alsnog hadden ze beter de devs van element gecontacteerd en dat zou de politie ook moeten weten. Dus ik begrijp er eigenlijk niets van...

Of is het bij google nu écht een kinder speelpein?
31-01-2021, 08:50 door Anoniem
Nou, als dat het criterium is, kon choogel zichzelf dan ook even van het internet verwijderen?
31-01-2021, 11:02 door not me
Eerlijk is eerlijk: zijn mensen hierover nog serieus verbaasd? Het gebruik van automatische processen? En helemaal door een bedrijf als Google?

Om het in perspectief te plaatsen: probeer maar eens een malafide app in de Play Store te plaatsen..

Ja, er is Play Store Protect. Maar dat is gewoon een wassen neus: het checkt op een aantal bekende zaken (Metasploit payloads als voorbeeld).

Zorg je echter dat je de "checks" weet te omzeilen sta je gewoon in Play Store.

Ik heb zo het vermoeden dat het abuse-proces een dergelijke geautomatiseerd proces is.. ;)
31-01-2021, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem:Of is het bij google nu écht een kinder speelpein?
Dat is het al een tijdje. Alleen ging het nooit om apps die de gemiddelde Android gebruiker ook op zijn telefoon had staan. Het enige wat dit laat zien is dat ook populaire en volledig legitieme apps niet de dans ontspringen als het aankomt op Google's algoritmen.
31-01-2021, 18:10 door Anoniem
Door Anoniem: Ik noem het ronduit schandalig dat google zoiets doet.


Ik verwacht niet anders van Google. En ze doen het continu op elk gebied.
31-01-2021, 18:11 door Anoniem
... als het aankomt op Google's algoritmen.

Ze kunnen niet eens hun uitgaande mail filteren op spam, wat verwacht je uberhaupt van dat bedrijf.
31-01-2021, 20:14 door Anoniem
Over F-Droid gesproken, fantastisch 'applicatie magazijn', ze lopen de laatste tijd alleen wat achter met updates. Dan is van een applicatie al een nieuwe versie maar weken later nog niet zichtbaar in F-Droid. Maakt vaak niet uit maar voor NewPipe dacht ik een tijdlang dat het einde oefening was (ondertussen opgelost zodat je direct de updates vanaf NewPipe zelf ziet in F-Droid).
Weet iemand daar de oorzaak van?
01-02-2021, 09:39 door spatieman
kijk, gratis reclame voor elements...
vooral omdat je een eigen "matrix" server kan opzetten, zal voor veel mensen een hmmm, zijn..
02-02-2021, 11:23 door Anoniem
Als Google iets weigert, ook op competitieve gronden, vanwege hun "missie",
zoals Aptoide, gelooft de doorsnee gebruiker toch eerder Google
en gebruikt het dus niet als alternatieve webshop.

Zelfs als het appjes bevat, die heel veel rotzooi van je smartfoontje weghouden en Google weert
in de zin van conflicterend met giga-google- tracking, ongewenste advertenties,
alles binnen het verdienmodel van Google.

Google heeft een "dubbele" agenda, alle grote spelers (MAGTA) hebben die en ook de meeste grote cloudboeren.

Dat omdat hun slachtoffers niet weten hoe ze weg moeten sturen van de vendor-lock-in,
niet weten hoe android te "rooten" en dus verslaafd zijn geraakt aan allerlei gimmicks en click-away habits.

Ik kan best zonder pinterest app als die constant opgeschoond moet worden van kwaadaardige achterliggende bronnen. Dat en dan zeker.

#sockpuppet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.