De Amerikaanse autoriteiten hebben drie Noord-Koreaanse mannen aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij de ontwikkeling van de WannaCry-ransomware, aanval op Sony Pictures Entertainment en pogingen om grote hoeveelheden geld bij banken en bedrijven wereldwijd te stelen.
Het drietal zou onderdeel van een Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst zijn geweest. Van 2015 tot en met 2019 probeerden ze via het Swift-systeem 1,2 miljard dollar van banken in Vietnam, Bangladesh, Taiwan, Mexico, Malta en Afrika te stelen. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift) is een internationale coöperatieve organisatie voor internationale banktransacties. Banken kunnen via het Swift-systeem transacties uitvoeren. Verschillende van de aanvallen op de banken mislukten, maar in het geval van de aanval op een bank in Bangladesh was die succesvol en werd er 81 miljoen dollar gestolen.
De drie worden ook verantwoordelijk gehouden voor de aanval op Sony Pictures Entertainment in 2014. Het bedrijf werd aangevallen vanwege de film "The Interview", waarin een moordaanslag op de Noord-Koreaanse leider is te zien. Aanvallers stuurden malware naar Sony-medewerkers en kregen zo toegang tot het bedrijfsnetwerk. Vervolgens werden er grote hoeveelheden gegevens gestolen en allerlei systemen onbruikbaar gemaakt.
Daarnaast worden de mannen verdacht van de ontwikkeling van de WannaCry-ransomware in 2017 en het gebruik van andere ransomware om bedrijven en organisaties af te persen. Verder zou het drietal verschillende malafide cryptovaluta-applicaties hebben ontwikkeld waarmee ze toegang tot het geld van slachtoffers kregen. Ook verschillende aanvallen op cryptobeurzen worden aan de drie toegeschreven.
Een Canadees-Amerikaanse man die geld voor de drie zou hebben witgewassen heeft schuld bekend. De FBI wist bij twee cryptobeurzen 1,9 miljoen dollar aan gestolen cryptovaluta van de drie mannen in beslag te nemen. De drie Noord-Koreanen zijn elk voor twee misdrijven aangeklaagd, waarop een gevangenisstraf staat van in totaal 35 jaar. De Canadees-Amerikaanse man kan voor het witwassen een celstraf van maximaal 20 jaar krijgen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.