Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een gevangenisstraf van vier jaar geëist voor betrokkenheid bij een phishingaanval waarbij 1,1 miljoen euro van een ondernemer werd gestolen. Ook wordt de man van andere phishingaanvallen verdacht. De verdachte kwam in het vizier tijdens het onderzoek naar de oplichting van een Noord-Nederlandse ondernemer.
De ondernemer ontving op zijn telefoon een sms-bericht dat van zijn bank afkomstig leek en meldde dat zijn bankpas was verlopen. Om een nieuwe bankpas te krijgen moest de man zijn oude pas opsturen, wat hij ook deed. Daarnaast logde hij in op een phishingsite waar hij zijn gegevens invulde. Vervolgens werd er in één nacht 1,1 miljoen euro van zijn bankrekening naar 89 verschillende bankrekeningen overgemaakt.
Het ging om bankrekeningen van katvangers, waarvan een aantal dat hun pinpas en pincode had afgegeven inmiddels is veroordeeld voor witwassen. Er worden nog steeds katvangers in dit onderzoek aangehouden en vervolgd. De verdachte uit Groningen kwam in beeld nadat één van de katvangers naar hem wees als de man aan wie hij zijn pinpas en pincode had afgegeven.
De politie wist de 21-jarige verdachte vorig jaar op heterdaad aan te houden. Bij het binnengaan van zijn verblijfsplek vond de politie een laptop waarop een 'dashboard' draaide met een overzicht van tools om mensen op te lichten. Een aantal slachtoffers was op het moment van de inval bezig om hun bank- en inloggegevens in te vullen. Volgens het OM was de man niet alleen een ronselaar in de phishingzaak, maar beheerde hij zelf ook een actieve phishingsite.
Uit verder onderzoek bleek dat de man zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan phishingaanvallen op Marktplaats-gebruikers. Tegenover deze gebruikers deed hij zich voor als potentiële koper. Ter verificatie moesten slachtoffers een cent overmaken. Het betaalverzoek wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die slachtoffers hier invulden kreeg de man toegang tot hun rekening.
Als laatste wordt de man verdacht van het versturen van phishing-sms'jes uit naam van de Belastingdienst en een zorgverzekering. In het bericht van de "Belastingdienst" werd gedreigd met een deurwaarder als er niet onmiddellijk geld werd overgemaakt vanwege een openstaande vordering. Sommige slachtoffers deden dit, één van hen betaalde direct na het ontvangen van het sms’je 1471 euro.
Op de laptop en telefoon van de verdachte zijn meer dan dertig afbeeldingen gevonden van pinpassen. Aan de aangetroffen gegevens in zijn telefoon en laptop en uit het onderzoek zijn een veertigtal aangiften te koppelen. Het Openbaar Ministerie vreest dat het werkelijke aantal slachtoffers vele malen hoger ligt. Volgens het OM spendeerde de man het gestolen geld aan luxe artikelen.
Zo staat de verdacht op een foto die op zijn telefoon werd gevonden met een bundel bankbiljetten in zijn rechterhand. Tijdens de doorzoeking werd voor duizenden euro’s aan schoenen en kleding aangetroffen van de merken DSquared, Alexander McQueen en Christian Louboutin. Aan sommige schoenen en kledingstukken hing nog een prijskaartje. Zo kostte een paar schoenen van het merk Christian Louboutin 950 euro. Ook kocht hij voor ruim 8.000 euro cadeaubonnen.
Naast de eis van vier jaar gevangenisstraf vorderde de officier ook een bedrag van 55.000 euro. Enkele slachtoffers hebben daarnaast een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank doet op 16 maart uitspraak.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security-engineer IAM
Krijg jij energie van technische vraagstukken op het vlak van Security en Risk? En steek je graag je handen uit de mouwen om zelf een bijdrage te leveren aan een veilige digitale omgeving waarin de data en euro’s van onze klanten worden beheerd. Dan komen we graag met jou in contact.
Senior Security Consultant
Als security consultant bij Cegeka speel je een uitermate belangrijke rol in het veilig houden van de bedrijven in Nederland en de Nederlandse maatschappij. Vandaar ook dat Cegeka dit hoog op de agenda heeft staan. Wij doen dit door, in close cooperation, onze klanten advies te geven op strategisch, tactisch en operationeel niveau.
Juridische vraag: Bij ons bedrijf is gekozen voor bring-your-own-device, waarbij mensen zelf privé een laptop mogen kopen en ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.