image

OM eist vier jaar gevangenisstraf in phishingzaak van 1,1 miljoen euro

donderdag 18 februari 2021, 10:11 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats een gevangenisstraf van vier jaar geëist voor betrokkenheid bij een phishingaanval waarbij 1,1 miljoen euro van een ondernemer werd gestolen. Ook wordt de man van andere phishingaanvallen verdacht. De verdachte kwam in het vizier tijdens het onderzoek naar de oplichting van een Noord-Nederlandse ondernemer.

De ondernemer ontving op zijn telefoon een sms-bericht dat van zijn bank afkomstig leek en meldde dat zijn bankpas was verlopen. Om een nieuwe bankpas te krijgen moest de man zijn oude pas opsturen, wat hij ook deed. Daarnaast logde hij in op een phishingsite waar hij zijn gegevens invulde. Vervolgens werd er in één nacht 1,1 miljoen euro van zijn bankrekening naar 89 verschillende bankrekeningen overgemaakt.

Het ging om bankrekeningen van katvangers, waarvan een aantal dat hun pinpas en pincode had afgegeven inmiddels is veroordeeld voor witwassen. Er worden nog steeds katvangers in dit onderzoek aangehouden en vervolgd. De verdachte uit Groningen kwam in beeld nadat één van de katvangers naar hem wees als de man aan wie hij zijn pinpas en pincode had afgegeven.

De politie wist de 21-jarige verdachte vorig jaar op heterdaad aan te houden. Bij het binnengaan van zijn verblijfsplek vond de politie een laptop waarop een 'dashboard' draaide met een overzicht van tools om mensen op te lichten. Een aantal slachtoffers was op het moment van de inval bezig om hun bank- en inloggegevens in te vullen. Volgens het OM was de man niet alleen een ronselaar in de phishingzaak, maar beheerde hij zelf ook een actieve phishingsite.

Uit verder onderzoek bleek dat de man zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan phishingaanvallen op Marktplaats-gebruikers. Tegenover deze gebruikers deed hij zich voor als potentiële koper. Ter verificatie moesten slachtoffers een cent overmaken. Het betaalverzoek wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die slachtoffers hier invulden kreeg de man toegang tot hun rekening.

Als laatste wordt de man verdacht van het versturen van phishing-sms'jes uit naam van de Belastingdienst en een zorgverzekering. In het bericht van de "Belastingdienst" werd gedreigd met een deurwaarder als er niet onmiddellijk geld werd overgemaakt vanwege een openstaande vordering. Sommige slachtoffers deden dit, één van hen betaalde direct na het ontvangen van het sms’je 1471 euro.

Op de laptop en telefoon van de verdachte zijn meer dan dertig afbeeldingen gevonden van pinpassen. Aan de aangetroffen gegevens in zijn telefoon en laptop en uit het onderzoek zijn een veertigtal aangiften te koppelen. Het Openbaar Ministerie vreest dat het werkelijke aantal slachtoffers vele malen hoger ligt. Volgens het OM spendeerde de man het gestolen geld aan luxe artikelen.

Zo staat de verdacht op een foto die op zijn telefoon werd gevonden met een bundel bankbiljetten in zijn rechterhand. Tijdens de doorzoeking werd voor duizenden euro’s aan schoenen en kleding aangetroffen van de merken DSquared, Alexander McQueen en Christian Louboutin. Aan sommige schoenen en kledingstukken hing nog een prijskaartje. Zo kostte een paar schoenen van het merk Christian Louboutin 950 euro. Ook kocht hij voor ruim 8.000 euro cadeaubonnen.

Naast de eis van vier jaar gevangenisstraf vorderde de officier ook een bedrag van 55.000 euro. Enkele slachtoffers hebben daarnaast een schadevergoeding gevraagd. De rechtbank doet op 16 maart uitspraak.

Reacties (3)
18-02-2021, 10:15 door Anoniem
Ik vraag mij af waar die man of vrouw dan ondernemer van is.
Oud papier en lompen of zo, als je daar al in trapt.
In een SMS bericht trappen, je pas nog opsturen ook en vervolgens al je gegevens ergens invullen.
18-02-2021, 11:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag mij af waar die man of vrouw dan ondernemer van is.
Oud papier en lompen of zo, als je daar al in trapt.
In een SMS bericht trappen, je pas nog opsturen ook en vervolgens al je gegevens ergens invullen.

Ook dat zijn eerbare beroepen, en zulke ondernemers hebben ook recht op bescherming. Geen enkele reden om daar denigrerend over te doen.
18-02-2021, 12:16 door Anoniem
Ik bedoel niet dat het een oneerbaar beroep is, want zo achterlijk is de man/ vrouw nou ook weer niet om meer dan een miljoen op je rekening te hebben staan.
Ik heb het nog niet voor mekaar gekregen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.