image

Britse overheid roept goede doelen op om gedoneerde apparaten te wissen

dinsdag 23 februari 2021, 12:14 door Redactie, 6 reacties

De Britse overheid heeft goede doelen en liefdadigheidsinstellingen die laptops, smartphones en tablets gedoneerd krijgen opgeroepen om die eerst te wissen voordat ze worden gebruikt of uitgedeeld. Britse goede doelen hebben de afgelopen maanden het publiek gevraagd om hun oude laptops, tablets en andere apparaten te doneren aan schoolkinderen die vanwege de coronapandemie thuis onderwijs volgen.

Volgens het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) moeten liefdadigheidsinstellingen donateurs aanmoedigen om eerst een back-up van de data op hun apparaat te maken en vervolgens alle persoonlijke gegevens te verwijderen voordat het apparaat wordt gedoneerd. Anders lopen donateurs het risico dat hun persoonlijke data in verkeerde handen terechtkomt, aldus het NCSC.

Daarnaast moeten goede doelen alle ontvangen apparaten wissen, ook al heeft de donateur dit zelf al gedaan. Verder adviseert het NCSC om geen apparaten aan kinderen of andere partijen weg te geven die niet meer worden ondersteund. Dit moet voorkomen dat kinderen met apparaten zitten die geen beveiligingsupdates meer ontvangen. "Apparaten die niet langer worden ondersteund moeten aan de donateur worden teruggeven of gerecycled", zo stelt het NCSC.

Image

Reacties (6)
23-02-2021, 13:52 door Anoniem
nwipe is a Linux computer program used to securely erase data. It is maintained by Martijn van Brummelen and is free software, released under the GNU General Public License 2.0 licence. The program is a fork of the dwipe program that was previously incorporated in the DBAN secure erase disk. nwipe can be started from a CD-ROM or USB-drive.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nwipe
23-02-2021, 14:18 door Anoniem
Denk dat het grootste deel van de apparaten niet meer ondersteund wordt met updates.
23-02-2021, 14:21 door Anoniem
Bij mijn zus is het andersom. Ze durfde een oude macbook van haar niet te verkopen op marktplaats omdat ze, zelfs na mijn verwijzing naar de instructies van Apple, bang was dat er nog data terug te halen was. Ondertussen is deze echter wel verkocht. Hij heeft tenminste op marktplaats gestaan.

Wat net zo belangrijk is, bij het krijgen van een tweedehands computer, is dat je deze compleet moet erasen op bit niveau, zodat er geen verassingen van een vorige gebruiker zijn achtergebleven. Of je dit ook bij een nieuwe computer doet hangt er een beetje vanaf. Misschien wil je alle voorgeïnstalleerde meuk van de fabrikant in het begin nog niet kwijt, terwijl je de nieuwe computer aan het uitproberen en testen bent.
23-02-2021, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem: Wat net zo belangrijk is, bij het krijgen van een tweedehands computer, is dat je deze compleet moet erasen op bit niveau, zodat er geen verassingen van een vorige gebruiker zijn achtergebleven.

Vergeet ook dan niet om meteen de BIOS firmware opnieuw te flashen, als er überhaupt nog een update voor te verkrijgen valt. Want je weet nooit of daarmee ook niet is geknoeid. Better safe than sorry.
23-02-2021, 15:56 door Anoniem
Door Anoniem:
Wat net zo belangrijk is, bij het krijgen van een tweedehands computer, is dat je deze compleet moet erasen op bit niveau, zodat er geen verassingen van een vorige gebruiker zijn achtergebleven.
Veel belangrijker is nog dat je weet ofdat de computer wel overgezet kan worden op een nieuwe eigenaar, als je de informatie van de vorige eigenaar niet meer hebt.
Kan zijn dat ie blijft vragen om een wachtwoord van de vorige eigenaar of andere identificerende informatie, zelfs als je hem "compleet erased" hebt.
Dan heb je er nog niks aan.
24-02-2021, 09:39 door Anoniem
Dan kunnen de meeste Android smartphone wel niet gebruikt worden. En die hadden ook nog wel eens een probleem als je een factory reset doet dat er dan nog steeds data achter bleef. Ditr was wel lang geleden toen er een test gedaan is. Hoop dat het nu wel beter is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.