image

Facebook geeft Australische gebruikers weer toegang tot nieuws

dinsdag 23 februari 2021, 17:12 door Redactie, 0 reacties

Australische gebruikers van Facebook krijgen binnenkort weer toegang tot nieuwsberichten op het socialmediaplatform. Facebook gaat de recent ingestelde blokkade van nieuws na overleg met de Australische overheid opheffen. Vorige week liet het techbedrijf Australische gebruikers geen nieuwsberichten meer bekijken of delen.

Daarnaast werd het voor Australische uitgevers onmogelijk om nieuwsberichten op Facebook te plaatsen en waren Australische nieuwsberichten niet meer toegankelijk voor internationale gebruikers. Facebook nam de maatregelen naar eigen zeggen vanwege een aangekondigde wet. Die zou Facebook en Google verplichten om uitgevers voor hun nieuwsartikelen te betalen.

Op dit moment gaat van elke 100 Australische dollars die aan online advertenties worden uitgegeven er 81 naar Facebook en Google. Met nieuwe wetgeving wil de Australische overheid voor een gelijk speelveld tussen de techgiganten en uitgevers zorgen. Volgens Facebook is de wetgeving niet op het bedrijf van toepassing, omdat het een andere relatie met uitgevers heeft die het platform gebruiken om nieuwsberichten te delen dan bij Google het geval is. Daarnaast stelde Facebook dat het nauwelijks iets verdient aan nieuws op het platform.

Om niet aan de wet te hoeven voldoen stelde Facebook de nieuwsblokkade in, tot grote woede van de Australische premier Scott Morrison. "Deze acties bevestigen de zorgen die steeds meer landen hebben over het gedrag van Big Tech-bedrijven die denken dat ze groter zijn dan overheden en de regels niet voor hen gelden. Ze veranderen misschien de wereld, maar dat wil niet zeggen dat ze de baas zijn", zo liet de premier op uitgerekend Facebook weten.

Nu meldt Facebook dat het een overeenkomst met de Australische overheid heeft gesloten. Er zijn verschillende aanpassingen aan het wetsvoorstel doorgevoerd en garanties gegeven die de zorgen van het techbedrijf wegnemen, aldus Facebook. Het bedrijf heeft inmiddels met verschillende Australische nieuwsbedrijven overeenkomsten gesloten voor het betalen van nieuwsberichten.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.