image

VNG haalt opkomstenuitslag.nl offline wegens lekken van uitslagen

woensdag 17 maart 2021, 20:13 door Redactie, 10 reacties

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vandaag de website opkomstenuitslag.nl offline gehaald wegens het lekken van uitslagen. In de broncode van de website waren het voorlopige opkomstpercentage en de voorlopige uitslagen per partij in vier steden te vinden, namelijk Den Haag, Eindhoven, Groningen en Nijmegen. Dat ontdekte een forumgebruiker van Tweakers.net.

De uitslagen mogen wettelijk pas vanaf vanavond 21:00 uur worden gepubliceerd. Dit moet voorkomen dat mensen door al uitgebrachte stemmen worden beïnvloed. In de json-bestanden van de website waren de uitslagen van in totaal 5942 stemmen te vinden. Uit voorzorg is de website direct uit de lucht gehaald. "We zijn nu aan het controleren wat er precies aan de hand is", zo laat een woordvoerder van de VNG tegenover de NOS weten. Die kon nog niet bevestigen dat het inderdaad om getelde stemmen ging.

Image

Reacties (10)
17-03-2021, 20:47 door Anoniem
Enerzijds vraag ik me af: hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?

Anderzijds denk ik: ach, prognose op 6.000 stemmen in één stad, wat maakt het uit?

Onder de streep: ICT en overheid werkt gewoon erg moeizaam/traag/sloom/dom.

Dubbel onder de streep: Waar en wat is de ambitie bij onze Rijksambtenaren?
18-03-2021, 08:02 door Anoniem
Door Anoniem: Enerzijds vraag ik me af: hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?

Anderzijds denk ik: ach, prognose op 6.000 stemmen in één stad, wat maakt het uit?
Het ging niet om maar één stad, er waren ook uitslagen van andere steden te vinden, afgaande op de commentaren op Tweakers.

Kennelijk is dit een website van VNG met als doel om de opkomst landelijk te volgen en daar uiteindelijk de uitslagen aan toe te voegen. En kennelijk is het niveau van de implementatie van het hele systeem zo bedroevend laag dat wat wettelijk verboden was om voor het sluiten van de stembureaus te tonen in de presentatielaag zelf pas werd geblokkeerd in plaats van dat gezorgd was dat die gegevens de presentatielaag om te beginnen niet bereikten.

[rant] Ooit was automatisering omslachtig en razend duur, en was het de moeite waard om toe te passen voor dingen die sowieso moesten gebeuren en die zelf omslachtig, foutgevoelig en duur waren. Nu de hulpmiddelen voor automatiseerders veel krachtiger en makkelijker in gebruik zijn geworden, je sleurt en pleurt zo een heel aardig ogende GUI in elkaar met een database erachter, noemen we het geen automatisering meer maar IT en bouwen we van alles en nog wat, niet omdat het per se nodig is maar omdat het zo makkelijk kan.

Alleen is dat gemak voor een flink deel schijn. Iets degelijk opzetten is nog steeds razend moeilijk en vergt nog steeds grondig denkwerk. Hulpmiddelen die van alles makkelijk en snel maken zijn, misschien contra-intuïtief, niet bevorderlijk voor grondig denkwerk. Ik heb de tijd nog meegemaakt dat je soms lang moest wachten tot de centrale CPU aan jouw compilatie of testrun toe kwam, of de centrale printer jouw listing of uitvoer uitspuugde, en juist in de wachttijd die dat opleverde percoleerde je brein door en kwam je zo allerlei denk- en implementatiefouten op het spoor. De rustmomenten door die ouderwetse inefficiënties zijn weggevallen. In plaats daarvan zitten alle keuzes en beslissingen die elke ontwikkelaar voortdurend moet nemen veel dichter op elkaar gepakt, veel intensiever met veel minder tijd voor reflectie, en dat komt de kwaliteit bepaald niet ten goede. Rust roest niet, rust levert juist meer diepgang en kwaliteit op.

Ik denk dat heel veel van de blunders in ICT-systemen die we hier dag in dag uit langs zien komen aan deze verandering toegeschreven kunnen worden. Als we, als mensheid, verstandiger waren dan we zijn, probeerden we minder tegelijk te doen, ons te beperken tot wat werkelijk toegevoegde waarde heeft, niet voor winstmaximalisatie maar voor de samenleving, en om dat veel degelijker te doen dan nu gebeurt.[/rant]
18-03-2021, 08:19 door Anoniem
In de broncode van de website waren het voorlopige opkomstpercentage en de voorlopige uitslagen per partij in vier steden te vinden

Apart dat de uitslagen in de broncode van de website zaten, en dus de hele site uitgezet moest worden.
Niet echt professioneel. Of is dit het nieuwe programmeren dat ze op school leren?

Hoeveel mensuren em geld heeft de VNG hier aan besteed?


Door Anoniem: Dubbel onder de streep: Waar en wat is de ambitie bij onze Rijksambtenaren?

De ambitie reflecteert de ambitie (lees onkunde) van de ambtelijke top en de desinteresse van de politiek in ICT.
En niet willen leren van eerder gemaakte fouten.
18-03-2021, 08:30 door Anoniem
Je geeft ze een elektronisch hulpmiddel (QR code op de stempas en een app om hem uit te lezen), en het gaat meteen mis in de gemeenten waar die gebruikt is :-(
18-03-2021, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem: Apart dat de uitslagen in de broncode van de website zaten, en dus de hele site uitgezet moest worden.
Niet echt professioneel. Of is dit het nieuwe programmeren dat ze op school leren?
Het was data in JSON-formaat die vanaf de server werd opgehaald. Dat is een voor mensen leesbaar dataserialisatieformaat, identiek aan hoe je diezelfde data in JavaScript zou noteren (JSON staat voor JavaScript Object Notation). Het wordt tegenwoordig heel veel gebruikt voor gegevensuitwisseling, en werd vrijwel zeker on-the-fly aangemaakt als het werd opgevraagd door en pagina.

Of je dat broncode moet noemen? Ik vind van niet, het is niet wat een programmeur in een editor intypt om een webpagina te maken. Maar als je voor "paginabron bekijken" kiest in je webbrowser is dat ook niet wat de programmeur heeft ingeklopt maar wat voor de webbrowser de broncode is van waaruit de pagina wordt opgebouwd. Vanuit dat perspectief is de JSON, met data die onderdeel zijn van een dynamische pagina, wel weer als broncode te zien.

Wat de professionaliteit betreft: er is helemaal niets mis met het gebruik van JSON, ik vind het bijvoorbeeld een enorme verbetering in vergelijking met het omslachtige XML dat lange tijd voor dit soort toepassingen in de mode was en dat helemaal niet goed aansluit bij de datastructuren die programma's intern gebruiken.

Wat hier onprofessioneel is is dat gegevens werden meegestuurd die niet getoond mochten worden, en dat het niet tonen kennelijk pas in de browser werd afgehandeld. Een professionele ontwikkelaar had geweten dat er mensen zijn die de developer tools van hun browser weten te vinden, die een kijkje onder de motorkap nemen en dan dingen te zien krijgen die ze niet mogen zien. Een professionele ontwikkelaar had gezorgd dat dat niet in de browser belandt tot het moment dat het gepubliceerd mag worden.
18-03-2021, 10:46 door Anoniem
Als het zo'n probleem is dat dit voortijdig uitlekt, is het dan ook niet een probleem dat wanneer het in de avond officieel wordt gepresenteerd, ze op de Antillen nog aan het stemmen zijn!?
18-03-2021, 13:08 door Anoniem
Er wordt hierboven meteen ingezoomed op het programmeerwerk, maar ik vraag me veel meer af hoe "men" (wie dan ook) de beschikking kan hebben over voorlopige uitslagen als de stembureau's nog niet gesloten zijn.
Het tellen begint toch pas om 9 uur? Ik dacht niet dat het toegestaan was om tussentijds de stembussen te legen en vast te gaan tellen.
Dus waar komen die "uitslagen" dan vandaan? Was dit wellicht alleen testdata?
18-03-2021, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem: Er wordt hierboven meteen ingezoomed op het programmeerwerk, maar ik vraag me veel meer af hoe "men" (wie dan ook) de beschikking kan hebben over voorlopige uitslagen als de stembureau's nog niet gesloten zijn.
Het tellen begint toch pas om 9 uur? Ik dacht niet dat het toegestaan was om tussentijds de stembussen te legen en vast te gaan tellen.
Dus waar komen die "uitslagen" dan vandaan? Was dit wellicht alleen testdata?

Sommigen suggereren dat het om briefstemmen ging.

?!
19-03-2021, 07:08 door Anoniem
Net of stemmen daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Ik ga alleen stemmen op een partij die een premier niet langer dan 2 termijnen laat zitten en als de rest clowns zijn ..prima die filteren zich zelf wel weg
19-03-2021, 17:41 door Anoniem
Door Anoniem: Net of stemmen daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft. Ik ga alleen stemmen op een partij die een premier niet langer dan 2 termijnen laat zitten en als de rest clowns zijn ..prima die filteren zich zelf wel weg

Ik stem op een partij die ons de vrijheid wilt terug geven en een einde maakt aan deze Plandemie hoax maar ja, Stockholm syndroom want de schaapjes stemmen braaf zoals van hen verwacht wordt voor hun eigen slavernij....
Elon Musk zei het al, 'ik heb mijn vertrouwen in de mensheid verloren'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.