Privacy - Wat niemand over je mag weten

Bezwaarschrift omgevingsvergunning en mijn privacy volgens de AVG

18-03-2021, 19:06 door BerryVHouten, 17 reacties
Mijn directe buren gaan een monumentaal pand behoorlijk in de steigers zetten met onder andere nieuw te plaatsen dakramen, compleet nieuw dak en een uitbouw aan de achterzijde met een dakterras. Verder wordt het interieur grondig aangepast en op de begane grond wordt een kantoor gerealiseerd (dat laatste mag niet volgens het bestemmingsplan). Er zijn nog een aantal punten op te noemen die mijns inziens nogal tegen het been schopt.

Ik zou graag een bezwaarschrift willen indien maar de gegevens van de 'bezwaarmakende' (ik dus) komen volgens de wet (Algemene wet bestuursrecht) in handen van de vergunningsaanvrager met alle gevolgen van dien.

De AVG is er voor dit soort zaken niet voor niets zou je zeggen. Is er toch nog een mogelijkheid om een bezwaarschrift te anonimiseren (een taak van de gemeente)?

Ik begrijp dat de gemeente mijn belang wilt en moet toetsen. Het bezwaarschrift indienen middels Digid is natuurlijk geen probleem maar mijn privégegevens dienen niet bij de aanvrager van de omgevingsvergunning in te zien zijn.

Wie o wie heeft hier de gouden tip of tips?

Artikel: https://haagsestadspartij.nl/bezwaarmakers-geschrokken-van-delen-gegevens/
Wet: https://wetten.overheid.nl/BWBR0005537/2021-03-01#Hoofdstuk7_Afdeling7.2
Reacties (17)
18-03-2021, 19:10 door Anoniem
Ga in gesprek met je buren en wees niet zo laf en bang.
18-03-2021, 19:23 door Anoniem
Heb je al het Juridisch Loket geprobeerd om hier duidelijkheid over te krijgen?
https://www.juridischloket.nl

Het is gratis, voor niets, noppes!
18-03-2021, 19:24 door Anoniem
ga ven praten met doe lui, dat je er moeite mee hebt (waarmee precies, de herrie, of dat ze een monument slopen?)

wie weet kunnen ze het wat rustiger aan doen, of je omkopen met gratis pizza of wat ook, en geef netjes en rustig aan dat je van je recht om bezwaar te maken gebruik zult maken als dat zo uitkomt.

Maar check eerst even bij de gemeente of er een bouwvergunnings aanvraag geweest is, en of je daartegen bezwaar had kunnen maken/ of dat alsnog kan.

Als er geklaagd wordt, dan weten ze snel genoeg dat jij het was, beter dat je dan niet bang bent/doet, en ze gewoon direct aanspreekt.
18-03-2021, 19:58 door BerryVHouten
Door Anoniem: Ga in gesprek met je buren en wees niet zo laf en bang.
Zeer nuttige informatie.

Door Anoniem: Heb je al het Juridisch Loket geprobeerd om hier duidelijkheid over te krijgen?
https://www.juridischloket.nl

Het is gratis, voor niets, noppes!
Heb ze enkele weken geleden geraadpleegd maar zij hebben hier te weinig ervaring mee (omtrent de AVG en het rijk danwel gemeente).
Door Anoniem: ga ven praten met doe lui, dat je er moeite mee hebt (waarmee precies, de herrie, of dat ze een monument slopen?)

wie weet kunnen ze het wat rustiger aan doen, of je omkopen met gratis pizza of wat ook, en geef netjes en rustig aan dat je van je recht om bezwaar te maken gebruik zult maken als dat zo uitkomt.

Maar check eerst even bij de gemeente of er een bouwvergunnings aanvraag geweest is, en of je daartegen bezwaar had kunnen maken/ of dat alsnog kan.

Als er geklaagd wordt, dan weten ze snel genoeg dat jij het was, beter dat je dan niet bang bent/doet, en ze gewoon direct aanspreekt.
Ik heb meerdere malen gevraagd naar hun plannen en ze een aantal keren uitgenodigd voor een borrel met de bekende pizza :). Ze laten vrijwel niets los over hun (extra) plannen maar de door hun reeds aangevraagde omgevingsvergunning laat veel meer van hun plannen zien.

De kwestie gaat hier dan ook om de privacy van de bezwaarmakende rondom een bezwaarschrift omtrent een omgevingsvergunning.
18-03-2021, 20:56 door Anoniem
Vraag een privé gesprek aan met de voorzitter van de lokale historische vereniging en leg via hen het contact met de Erfgoedvereniging Heemschut, de Nederlandse vereniging voor het behoud van cultuurmonumenten. Die kunnen je als ter zake kundig intermediair helpen om je zorgen bij de verantwoordelijke wethouder(s) neer te leggen. Vaak is een begripvol gesprek over de plannen met de eigenaar voldoende, zodat naar een goede / betere oplossing kan worden gezocht.

Een monument behouden vergt tact en veel expertise en niet alleen bouwkundig inzicht. Wees voorzichtig. Voordat je het weet moet je anders de Rijdende Rechter bellen om de hoog opgelopen ruzie tussen jullie gezinnen weer zien te sussen. Een rijksmonument willen beschermen is een goed streven, maar een verziekte sfeer in je directe woonomgeving, zeker tussen buren, moet je ten allen tijde zien te vermijden. Een goede buur is beter dan een verre vriend.

https://www.heemschut.nl


p.s. Besef dat als je formeel bezwaar maakt, wat op zich je goed recht is, dat de tegenpartij dat ook het recht heeft om te weten wie degene is die het bezwaar maakt. Zo werkt dat in Nederland -- we leven hier niet in een 'bananenrepubliek'.
18-03-2021, 22:42 door Anoniem
Wie o wie heeft hier de gouden tip of tips?

Of dien bezwaar in, en besef dat je buren recht hebben om je bezwaar te ontvangen en er op te reageren. Of dien geen bezwaar in, vrij simpel. Zij hebben ook rechten.
19-03-2021, 09:07 door Anoniem
De kwestie gaat hier dan ook om de privacy van de bezwaarmakende rondom een bezwaarschrift omtrent een omgevingsvergunning

Dat recht op privacy bestaat niet, indien je bezwaar wil maken. Wens je dat niet te accepteren, maak dan geen bezwaar. Een discussie hier verandert die regels niet.
19-03-2021, 09:10 door Anoniem
Een belangrijke vraag bij een bezwaarschrift is of je belanghebbende bent. Indien anonieme bezwaarschriften zouden mogen, dan kan de tegenpartij dit niet toetsen. En dat zou vrij bizar zijn.

Bedenk je dat de tegenpartij ook mensen zijn, met rechten.
19-03-2021, 09:47 door Anoniem
Door BerryVHouten:
De kwestie gaat hier dan ook om de privacy van de bezwaarmakende rondom een bezwaarschrift omtrent een omgevingsvergunning.
Het gaat jou niet om jouw privacy maar je wilt een bezwaar indienen zonder dat de buren weten dat jij dat was.
Dat is heel wat anders dan jouw privacy.

Bedenk je dat je buren ook kunnen nadenken. Als er ineens een bezwaar ligt komt dat niet van een willekeurige
Nederlander maar van iemand die er op een of andere manier belang bij heeft. Hoe meer details je geeft in je
bezwaar hoe gemakkelijker de buren kunnen afleiden van wie het komt. Als je alleen maar schrijft "ik wil het
allemaal niet want ik ben er tegen" dan maak je ook geen kans dat er iets met je bezwaar gedaan wordt.

En ze kunnen ook afstrepen. Wellicht praten ze meer met de andere buren en hebben die al gezegd "nee hoor
dat vinden wij allemaal prima!" en jij hebt al geprobeerd er over in gesprek te komen waarbij ze kennelijk al
aangevoeld hebben dat het beter is om die boot af te houden.
Dus als er ineens een bezwaar ligt dan is het "een en een is twee" en weten ze al voor 99% dat het van jou kwam
zonder dat je naam erin staat.

Is dus niet erg reeel om in dit soort zaken een "anoniem bezwaar" te kunnen maken.
19-03-2021, 10:40 door Anoniem
Wat meespeelt is de bedoeling. De bedoeling is dat er een dialoog op gang komt waarbij jij kan vertellen welke redelijke redenen je hebt om bezwaar te hebben, en je buren welke redelijke redenen zij hebben om door te willen gaan. De gemeente moet dan alles gaan overwegen en een Salomonsoordeel vormen. Althans dat is de theorie.

Een anoniem bezwaar verstoort dat. Het is te gemakkelijk om burenruzies naar de gemeente te verplaatsen, waardoor deze ongewild partij zou worden. Mocht er bewijs voor een burenruzie of -vete zijn, dan moet ook dat bekend zijn en meegewogen worden. De enige partij die dit gaat vertellen zijn de buren en de enige manier dat zij kunnen weten dat dit van belang is, is als ze weten dat jij degene bent die bezwaar gemaakt heeft.

De keerzijde van dit alles is dat in een vete een bezwaar ook olie op het vuur gooit. De buren kunnen ook reageren met intimidatie of andere problemen en ik begrijp uit je verhaal dat je je daar zorgen over maakt. Tegelijkertijd vrees ik dat in zo'n situatie de sfeer sowieso al onherstelbaar verziekt is. Qua procedure kan men daar helaas niet veel mee, behalve proberen dergelijke uitwassen dan weer te bestrijden.

Voor het overige kunnen we er hier niet zo veel mee. Belangrijk is te weten waar je je precies zorgen over maakt en waarom. Sorry.
19-03-2021, 10:56 door Anoniem
Door Anoniem: Het is te gemakkelijk om burenruzies naar de gemeente te verplaatsen, waardoor deze ongewild partij zou worden.
Ik schat in dat er hier (nog) niet zozeer sprake is van een burenruzie, maar meer van een niet communicatief vaardige partij.
Een of andere vorm van social anxiety of autisme. Bij alles meteen privacy opvoeren past goed in dat plaatje.
"normale mensen" (de buren) hebben dat altijd feilloos in de gaten terwijl je zelf niet snapt hoe dat kan.
Dus die reageren niet op uitnodigingen voor een borrel, ze hebben helemaal geen zin om een avond met zo iemand
opgescheept te zitten! Hij kan ze beter uitnodigen (of zichzelf bij hen uitnodigen) voor een kort en goed gesprek over het onderwerp.
Maar dan moet ie dat wel durven, natuurlijk.
19-03-2021, 11:33 door User2048
Door BerryVHouten: M
De AVG is er voor dit soort zaken niet voor niets zou je zeggen. Is er toch nog een mogelijkheid om een bezwaarschrift te anonimiseren (een taak van de gemeente)?
Recht op privacy is wat anders dan recht op anonimiteit. Dat laatste bestaat niet. De AVG gaat over het beschermen van personen tegen onnodig gebruik van hun persoonsgegevens. Bij het indienen van een bezwaarschrift is het verwerken van die gegevens nodig en kun je dus geen bescherming van de AVG verwachten.
19-03-2021, 12:42 door Anoniem
Vergeet niet dat een ruzie met buren een nachtmerrie kan worden, sowieso is burenruzie al een nachtmerrie. Heb je lastige buren, dan moet je dat erbij nemen. Maar zolang er geen kinderen bij zijn zal het wel meevallen.
19-03-2021, 18:43 door BerryVHouten - Bijgewerkt: 19-03-2021, 18:53
Door Anoniem: Een belangrijke vraag bij een bezwaarschrift is of je belanghebbende bent. Indien anonieme bezwaarschriften zouden mogen, dan kan de tegenpartij dit niet toetsen. En dat zou vrij bizar zijn.

Bedenk je dat de tegenpartij ook mensen zijn, met rechten.
De gemeente zou mijn belang moeten toetsen want via hun eigen systeem (via DigiD) dien ik het bezwaarschrift nu eenmaal in. Aan de hand van mijn DigiD gegevens zien zij dat ik de directe buurman ben. Persoonlijk vind ik het vreemd dat de aanvrager van de omgevingsvergunning mijn contactgegevens krijgt. De gemeente zou op haar beurt als tussenpersoon kunnen fungeren.
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het is te gemakkelijk om burenruzies naar de gemeente te verplaatsen, waardoor deze ongewild partij zou worden.
Ik schat in dat er hier (nog) niet zozeer sprake is van een burenruzie, maar meer van een niet communicatief vaardige partij.
Een of andere vorm van social anxiety of autisme. Bij alles meteen privacy opvoeren past goed in dat plaatje.
"normale mensen" (de buren) hebben dat altijd feilloos in de gaten terwijl je zelf niet snapt hoe dat kan.
Dus die reageren niet op uitnodigingen voor een borrel, ze hebben helemaal geen zin om een avond met zo iemand
opgescheept te zitten! Hij kan ze beter uitnodigen (of zichzelf bij hen uitnodigen) voor een kort en goed gesprek over het onderwerp.
Maar dan moet ie dat wel durven, natuurlijk.
De buren zijn reeds bij mij thuis geweest (2x, met bier en pizza) om het een en ander nader te bespreken. Maar de buren hebben besloten om zonder overleg (met mij en en buren aan hun andere kant) grote veranderingen aan het monumentale pand door te voeren.
Door Anoniem: Vergeet niet dat een ruzie met buren een nachtmerrie kan worden, sowieso is burenruzie al een nachtmerrie. Heb je lastige buren, dan moet je dat erbij nemen. Maar zolang er geen kinderen bij zijn zal het wel meevallen.
Er is geen ruzie maar sommige aspecten welk louter in de omgevingsvergunning staan vermeld werden niet met de directe buren besproken.
Door User2048:
Door BerryVHouten: M
De AVG is er voor dit soort zaken niet voor niets zou je zeggen. Is er toch nog een mogelijkheid om een bezwaarschrift te anonimiseren (een taak van de gemeente)?
Recht op privacy is wat anders dan recht op anonimiteit. Dat laatste bestaat niet. De AVG gaat over het beschermen van personen tegen onnodig gebruik van hun persoonsgegevens. Bij het indienen van een bezwaarschrift is het verwerken van die gegevens nodig en kun je dus geen bescherming van de AVG verwachten.
Persoonlijk vind ik dat de bezwaarde zijn/haar gegevens niet hoeft te delen met de aanvrager van een omgevingsvergunning. De gemeente toetst daarentegen of een bezwaar gegrond is kijkend naar het belang. Hierdoor zou de gemeente de privacy van de bezwaarde kunnen waarborgen en optreden als tussenpersoon.

Ik denk dat de meeste reageerders hier niet willen nadenken over de gevolgen voor de bezwaarde terwijl de aanvrager toch echt te ver gaat. Ik woon overigens in een ogenlijk nette wijk met eveneens nette (nieuwe) buren, je zou dus kunnen stellen dat we hier wel uit komen. De situatie laat echter blijken, kijkende naar de ingediende omgevingsvergunning, dat de vork anders in de steel steekt. Stel je voor dat een dergelijke situatie zich zou voordoen in een iets andere omgeving, de bezwaarde zal het naar mijn idee bezuren (met alle gevolgen van dien). Het gaat hier dus wel degelijk om privacyregels al dan niet vallende onder de reeds geldende AVG.
19-03-2021, 19:24 door Anoniem

en op de begane grond wordt een kantoor gerealiseerd (dat laatste mag niet volgens het bestemmingsplan

Klinkt als een bedrijf dat er komt te zitten, want daar kun je behoorlijk bezwaar tegen maken. Dat geef veel meer inloop bijvoorbeeld! Of gewoon een werkruimte voor hun prive (dat mag altijd, zzp-ers mogen in elk huis gewoon werken)?
19-03-2021, 19:47 door Anoniem
Door BerryVHouten: Persoonlijk vind ik dat de bezwaarde zijn/haar gegevens niet hoeft te delen met de aanvrager van een omgevingsvergunning. De gemeente toetst daarentegen of een bezwaar gegrond is kijkend naar het belang. Hierdoor zou de gemeente de privacy van de bezwaarde kunnen waarborgen en optreden als tussenpersoon.
Wat jij kennelijk wilt is een "meld bezwaarschrift anoniem" vergelijkbaar met "meld misdaad anoniem".
Maar ik snap werkelijk niet hoe je kunt denken dat als jij een bezwaarschrift indient tegen je buren, je buren dan niet
zelf gaan bedenken dat jij daar achter moet zitten. En dan zijn de onaangename gevolgen waarschijnlijk nog veel
onaangenamer dan waneer je met open vizier gestreden had.
19-03-2021, 22:48 door Anoniem
Zet je naam gewoon niet in de bezwaartekst en vraag bij of direct na indienen aan de gemeente om jouw persoonsgegevens niet te vermelden. Accepteer geen nee en vraag of je de privacy officer mag speken. Je mag volgens de AVG vragen persoonlijke gegevens te laten verwijderen. Of je buren het recht hebben om te weten wie er bezwaar maakt weet ik niet.

Om wat voor een monument gaat het? Boerderij, landhuis, herenhuis? Welke periode? Dat telt allemaal mee bij de beoordeling van een vergunningsaanvraag. Vooral het aanzicht is van belang, maar ook het verlies van authentieke elementen. Een grotere gemeente heeft soms een bouwhistoricus in dienst. Misschien kun je die vragen. Een nabij gelegen gemeente kan misschien ook helpen.

Als het een rijksmonument is, moet ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kunnen helpen.
https://www.cultureelerfgoed.nl/domeinen/monumenten

Van een middeleeuws huis mag je bijvoorbeeld niet het dak vervangen. Je mag het hooguit herstellen. De balken zijn vaak nog origineel en honderden jaren oud. Vervangen zou niet alleen onbeschaafd zijn, maar het verlaagd ook de historische en financiële waarde van het pand. In een historisch pand moeten zoveel mogelijk authentieke elementen bewaard blijven. Zijn die verwijderd, dan daalt de waarde sterk.

Bij een 19e/20e eeuws pand zijn er in de praktijk niet zoveel restricties ten aanzien van uitbouw aan de achterzijde.

Je kunt niet voorkomen dat de buurman een pand restaureert. Maar je kunt misschien wel invloed uitoefenen op hoe hij dat doet.

In bestemmingsplannen is licht zakelijk gebruik vaak toegestaan. Een kantoor maken mag bijna altijd. Iedereen werkt immers thuis. Het gaat erom of het een zakelijk kantoor is. Het is fiscaal zakelijk als hij bijvoorbeeld het pand deels zakelijk (zonder BTW) heeft gekocht. Dat kun je misschien achterhalen via het kadaster. Daar kun je een koopakte opvragen.

Een dakterras waardoor ze bij jou binnenkijken, daar is ook bezwaar tegen te maken. Dat schaadt je privacy.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.