image

Campagne waarschuwt senioren voor WhatsAppfraude en phishing

donderdag 1 april 2021, 15:59 door Redactie, 5 reacties

De overheid is vandaag een campagne gestart met de naam "Maak het ze niet te makkelijk" waarin senioren vier weken lang worden gewaarschuwd voor verschillende vormen van criminaliteit, waaronder WhatsAppfraude, phishing en spoofing en wat men kan doen op het gebied van online veiligheid.

Volgens de politie is er sinds de coronacrisis een verschuiving van traditionele criminaliteit naar het digitale domein. Zo is het aantal slachtoffers van WhatsAppfraude fors toegenomen. In de campagne krijgen senioren tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en dat wanneer ze wel worden opgelicht aangifte doen. Zo wordt aangeraden om het telefoonnummer niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen te plaatsen en tweestapsverificatie voor WhatsApp in te stellen.

"Klik nooit op een link van een mail die je niet vertrouwt en download geen bijlage", zo luidt het advies om phishing te voorkomen. Wat betreft spoofing en telefonische phishing wordt senioren duidelijk gemaakt dat banken nooit via telefoon of sms om beveiligingscodes of overboekingen vragen, of toegang tot de computer willen. Naast de tips op de website zullen er deze maand ook verschillende webinars worden georganiseerd.

Reacties (5)
01-04-2021, 16:15 door Anoniem
Mooi initiatief!
01-04-2021, 17:03 door Anoniem
Niet alleen voor senioren handig...
03-04-2021, 09:56 door Anoniem
maar wel een blamage voor de maatschappij dat we mensen op die manier in een extra risico opgelegd hebben omdat we meer naar een buisness model en centen kijken dan naar de mensen zelf in dit land. nu moeten deze oudere mensen weer extra opletten extra balletjes hooghouden en cursusen volgen enzv. voor hen is het leven NIET gemakkelijker geworden met deze 'vooruitgang'. dit is dus eerder symptoom bestreiden en geen probleem bij de bron aanpakken in mijn ogen. we gaan nu de minder leuke bijverschijnselen in de maatschappij krijgen van de digidrang en daarbij zal je privacy ondergeschikt raken. maak je borst maar nat, ook die jonge hippe mensen komen een keertje aan de beurt op een zwak moment of als ze wat ouder en vergeet achtiger worden etc. etc. etc. jammer dat je dan waarsch. niet meer in staat bent terug te denken aan die onmenselijke houdingen en uitingen die je in je jeugd gedaan hebt...
06-04-2021, 10:45 door Anoniem
Allemachtig prachtig het beste wat ouderen kunnen doen is WhatsApp verwijderen dat bespaart veel geld.
En onderzoeken of Facebook aansprakelijk kan worden gesteld voor een verzwegen lek.
08-04-2021, 14:33 door Anoniem
Vergeet de fabel dan alleen maar kwetsbare ouderen of verstandelijk beperkten hiervan het slachtoffer zouden zijn:

Een beetje gek dat hij mij vraagt, dacht Roos (17). ‘Maar wat kan er misgaan?’ De jongen die ze op Snapchat toevoegde na een ontmoeting op een terras, zag er tenslotte heel braaf uit. De vwo-scholiere had net afgesproken om met hem een drankje te doen toen hij vertelde dat zijn vader jarig was. ‘Hij moest een groot cadeau regelen, maar zijn pinpas deed het niet.’ Of Roos misschien het geld kon pinnen voor hem.

Jongeren vaker doelwit van cyberfraudeurs: ‘In mijn achterhoofd klonk een stemmetje: klopt dit wel helemaal?’

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/jongeren-vaker-doelwit-van-cyberfraudeurs-in-mijn-achterhoofd-klonk-een-stemmetje-klopt-dit-wel-helemaal~b2fba383/


Geldezels of money mules worden ze genoemd. Mensen die hun rekening laten gebruiken door criminelen. Door de geldtransacties via derden te laten lopen, blijven de echte dieven en fraudeurs buiten schot.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.