image

Tweede Kamer heeft vragen over invoering van digitaal coronapaspoort

dinsdag 6 april 2021, 14:38 door Redactie, 13 reacties

Partijen in de Tweede Kamer hebben de nodige vragen over de invoering van een digitaal coronapaspoort om het vrije verkeer binnen de Europese Unie tijdens de coronapandemie te vereenvoudigen, zo blijkt uit een verslag van de vaste commissie voor Volksgezondheid.

Onlangs presenteerde de Europese Commissie een verordening voor de afgifte, verificatie en acceptatie van vaccinatie-, test- en herstelcertificaten. Via dit "digitaal groen certificaat", dat door middel van een app of qr-code op papier kan worden getoond, kunnen EU-burgers binnen de Europese Unie reizen zonder dat ze zich hoeven te laten testen of in quarantaine moeten.

Het kabinet kwam eind maart met een reactie op het voorstel van de Europese Commissie om het coronapaspoort in te voeren. Zowel het voorstel als de reactie van het kabinet roepen de nodige vragen binnen de Tweede Kamer op. Zo vindt D66 dat het goed waarborgen van de persoonlijke levenssfeer essentieel is en dat dit in de verordening zou moeten worden vastgelegd.

Ook het CDA stelt dat er rekening moet worden gehouden met de persoonlijke levenssfeer en een veilige omgang met (medische) persoonsgegevens. Tevens stelt de partij dat het gebruik van een digitaal groen certificaat er niet toe mag leiden dat 2,5 miljoen digitaal minder vaardige Nederlanders niet mee kunnen doen. Bij de SP wil men onder andere weten hoelang ervan het coronapaspoort gebruik zal worden gemaakt en onder welke voorwaarden het zal worden opgeheven.

De SP wijst ook naar de werking van de Nederlandse CoronaCheck-app. Die zal volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid alleen een "groen vinkje" laten zien, en niet of de persoon in kwestie is getest, gevaccineerd of hersteld van een coronabesmetting. De SP wil weten of dit ook voor het Europese coronapaspoort gaat gelden.

Verder vraagt de SP het kabinet om uitleg over de verwerking van persoonsgegevens. "Welke gegevens worden precies verwerkt en opgeslagen? Welke instanties worden in de verschillende lidstaten verantwoordelijk voor het verwerken van deze persoonsgegevens? Hebben zij hier voldoende ervaring mee? Wie heeft toegang tot de gegevens? Worden alleen gegevens die essentieel zijn voor het doel opgeslagen?"

GroenLinks wil weten of het kabinet zich gaat inzetten voor een verbod op centrale dataopslag op Europees niveau of het niveau van de lidstaten om te garanderen dat lidstaten geen database van persoonsgegevens kunnen aanleggen waarin te zien is wie op welk moment getest of gevaccineerd is. GroenLinks maakt zich namelijk zorgen over het gebruik van het coronapaspoort voor massasurveillance.

Forum voor Democratie ziet de invoering van een coronapaspoort niet zitten: "Het invoeren van een dergelijk ‘vaccinatiepaspoort’ betekent dat Nederlanders die zich niet willen laten vaccineren niet langer onbelemmerd door de EU kunnen reizen, maar zich voor elke Europese reis eerst zullen moeten laten testen en wellicht ook een quarantaineperiode in acht moeten nemen. Voor deze leden staat dit gelijk aan een (indirecte) vaccinatieverplichting én een beroving van een fundamentele vrijheid: als u zich niet wil laten vaccineren kunt u straks niet langer vrij reizen", aldus de partij.

Binnen de SGP zijn er ook zorgen over het coronapaspoort. Zo mag het digitaal groen certificaat geen voorwaarde zijn om het recht van vrij verkeer uit te oefenen en zijn er zorgen dat het tot discriminatie kan leiden. Daarnaast zijn er technologische bezwaren. "Zijn de gegevens voldoende beveiligd? Het gaat om zeer gevoelige privé-informatie, waar door EU-overheden inzicht in kan worden geëist. Hoe wordt de databescherming vormgegeven? Hoe verhoudt het certificaat zich tot de AVG?", vraagt de partij aan het kabinet.

De ChristenUnie vindt dat er een maximale termijn van zes maanden gesteld wordt aan het certificaat, die niet automatisch verlengd wordt. De partij wil weten of het kabinet zich hiervoor gaat inzetten. Daarnaast moet de verordening voor het in werking laten treden of opschorten van het coronapaspoort niet bij de Wereldgezondheidsorganisatie liggen, maar bij de EU zelf, zo vindt de partij. Het kabinet heeft nog niet op de vragen van de partijen gereageerd.

Reacties (13)
06-04-2021, 14:49 door Anoniem
Het WHO is een smerig corrupt overbodig clubje voor pharmaceuten. Geen regel of letter mag m.i. daaraan ontleent worden voor fabrikage van 'wetgeving'. Ontmaskeren, negeren en laten doodbloeden is het enige juiste wat gedaan kan worden mbt dat clubje. Einde aan deze poppenkast dus.
06-04-2021, 16:31 door Anoniem
Het digitale Corona paspoort gaat er komen of je wilt of niet.

De enigste keuze die je krijgt is of je vrijwillig uit de maatschappij gezet wilt worden door je niet te laten vaccineren
06-04-2021, 17:31 door Anoniem
COVID als verdienmodel voor de pharmaceutenlobby. Eerst politiek leiders wijs maken dat zij een snelle oplossing zijn voor een probleem dat uiteindelijk zelf zal verdwijnen nu we op het punt staan waar iedereen gevaccineerd had kunnen zijn, de boel al dan niet opzettelijk vertragen en constructies verzinnen om achterblijvers straks zinloos te dwingen nog meer vaccins te consumeren.

Hoezo geen corruptie in West Europa?
06-04-2021, 17:41 door Anoniem
Had ik nou maar op Forum gestemt ! )-':
06-04-2021, 20:04 door Anoniem
De implementatie doet er niet toe, het had er nooit mogen komen, had ja want het ligt allang klaar op de plank.
De vragen van de kamer doen er ook niet toe, want het komt er toch wel.

Onnodig, Ondemocratisch, Ongrondwettelijk, Opgetyft!

Ik laat me niet reguleren.
Ik laat me niet injecteren.
Ik laat me niet meer testen.
Ik laat de hele crisis voor wat het is: een leugen.
Hoe meer mensen dit compleet negeren des te eerder stopt deze waanzin.
Alleen als we niet meer meespelen kunnen we dit spel winnen van de geflipte (mis)leiders.
06-04-2021, 20:53 door Anoniem
Een clubje politieke en commercieel belanghebbenden gaat bepalen of vrije mensen soms nog een klein beetje vrijheid mogen genieten onder welke voorwaarden. Alsof je vroeger vrij en blij door een winkelstraat kon lopen, winkel in, winkel uit, maar nu om de 100 meter of zo moet knielen en iemands zweetvoeten of vuile schoenen moet kussen voor verdere "onbelemmerde" doorgang, maar wel met gebogen hoofd en ogen neergeslagen.

Kent u een foto van een klein keffertje dat met veel geblaf, en van links naar rechts schietend, een hele kudde schapen de gewenste richting in stuurt?

Maar "we" doen het voor de volksgezondheid. Welke gezondheid? Die van velen die zuchten onder stress, armoede, angst? Uitgestelde behandelingen, met al het leed dat dat veroorzaakt? Medemensen met een zwakke gezondheid die wel geprikt willen worden, maar niet mogen, want ze zijn nog niet aan de beurt? "We" doen het om de zorg niet te overbelasten. De overbelasting veroorzaakt door verregaande bezuinigingen, sluiten van ziekenhuizen, ontslag van duizenden zorgmedewerkers, nog steeds weigering om te investeren in extra capaciteit, weigering van behandelmethoden die uiterst succesvol zijn in vele landen wereldwijd? "We doen het samen". Welk samen? Hen die gewoon volledig doorbetaald blijven worden versus hen die al op straat beland zijn, of dreigen te worden? Het volk, met name de jeugd, die straks voor vele jaren extra belast wordt? Geen geld, geen huis, geen vaste baan, geen pensioen, nog slechtere gezondheidszorg, nog slechter onderwijs voor je toekomstige kinderen, wel veel schulden en schuldlast.

Vanwege de gedane verkiezingsbeloften? Die, vanwege "compromis", weer aan de kant geschoven worden, terwijl er links en rechts allerlei nieuwe wetten en verplichtingen er doorgeduwd worden die in geen enkel verkiezingsprogramma stonden? En De Kamer niet of nauwelijks aan haar controlerende plicht toekomt, of verzaakt? De Rutte doctrine die openbaarheid van bestuur, en het daarbij behorende verantwoording afleggen aan de kiezers, saboteert? Moet je als burger eens proberen, je stelselmatig niet houden aan ambtelijke procedures en aanverwante uiterste termijnen.

De nergens in de MSN te bekennen berichtgevingen, wereldwijd, van groeiende protesten en demonstraties? De nergens in de MSN te bekennen berichtgevingen, wereldwijd, van allerlei landen en staten die lockdowns e mondkapjesplicht opheffen, in combinatie met dalende cijfers? De nergens in de MSN te bekennen berichtgevingen over de toenemende aantallen medische aandoeningen na injectie? De stijging in miskramen? Het feit dat men in het Westen roept om massale vaccinatie te versnellen om mutaties te voorkomen, maar heel Afrika nog tot minstens 2024 niet in ruime mate geinjecteerd zal zijn (maar wel in grote aantallen Europa inwandelt)? En het onweerlegbare feit dat de lange termijn effecten van geinjecteerd zijn niet bekend zijn, simpelweg omdat daar nog niet genoeg tijd voor verstreken is?

En dan hebben we het nog niet gehad over het toenemende uitlekken van feest- en vreetpartijen van hooggeplaatste functionarissen die maling hebben aan alle maatregelen, samengepropt in afgesloten ruimten, bijkans bij elkaar op schoot zittend, maar zeker om elkaars nek hangend, keihard lachend in elkaars gezicht. Waarom zijn zij niet bang voor "long covid" en alle andere doemscenario's?

Kijkend naar wat beweerd wordt, rekening houdend met de miskleunen na miskleunen op basis van eerdere beweringen, die allemaal van geen kanten klopten, en wat er daadwerkelijk gedaan wordt (ongewenste demonstraties worden uit elkaar gemept vanwege corona of een ander zwak excuus, maar massa demonstraties die wel gewenst zijn worden toegestaan, en zelfs bezocht, zonder mondkapje, door hoogwaardigheidsbekleders), klopt er, logisch gezien, geen ene jota van.

Wat nodig is, is de waarheid, de gehele waarheid, en niets dan de waarheid. Maar geen bestuurder, geen MSN journalist, geen NPO nieuwsrubriek, geen financieel afhankelijke wetenschapper, die daaraan meewerkt. Al die mensen blaten slechts na wat de hand die hen voedt gebiedt. Kritisch denken, diepgravende onderzoeksjournalistiek, ontbreekt volledig. Zij die dat wel proberen worden weggecencureerd, liever nog gecanceled. Tot zover vrijheid van meningsuiting en open debat. Stigmatisering en propaganda is wat rest, geen land ooit is daar beter van geworden.

Als er ooit een echt Lijst A waardig virus uitbreekt, en dat zou op dezelfde manier aangepakt worden, dan is het over en uit met welke maatschappij dan ook met dergelijke muppets aan het stuur. Doe maar eens een berekening met de reeds bekende covid cijfertjes, en vervang die met een echt Lijst A waardig virus. Schrik niet van de mortaliteit, de R, het tekort aan IC capaciteit of welke banale zorgverlening dan ook, de hoeveelheid extra uitgestoten CO2 enzovoorts vanwege massa crematies, de impact op de economie, het stilvallen van industrie en voedseldistributie, de maatschappij als geheel, het sociaal contract tussen volk en daarboven bovengestelde, of zelfs de inzet van het volledige leger om extra hard "PANG PANG" roepend de straten te bezetten.
06-04-2021, 21:08 door Anoniem
Doet het "rebelse" Urk iets goed wat de rest niet doet?

https://www.ad.nl/binnenland/onderzoek-naar-groepsimmuniteit-op-urk-na-enorme-afname-aantal-coronabesmettingen~a692af07

De tijd zal het leren.
06-04-2021, 22:49 door Anoniem
Tja het zou handig kunnen zijn,als je gevaccineerd bent,maar ja inderdaad hangt zo een paspoort wel af welke gegevens er allemaal worden gedeeld.
Dan kan je zonder gezeur weer tanken en boodschappen doen over de grens in Duitsland,of weer vrijer reizen in een ander Eu land,zonder dan eerst weer getest moeten worden of quarantaine te moeten.
Maar ja inderdaad er moeten dan geen gegevens met in acht neming van de privacy worden gedeeld.
Niet meer dan expleciet nodig is voor zo zo een paspoort.
07-04-2021, 08:23 door Anoniem
We zullen zien. Het is nog lang niet zeker dat ze daadwerkelijk bij groepsimmuniteit zijn.

Maar even for the sake of argument, door de zure appel heen bijten is een tactiek. Of het de juiste is weet ik niet. Het is een snelle manier, maar betekent wel een en ander en vraagt veel (zelf-) opoffering en collectieve moed. Ik betwijfel of een dergelijke hoeveelheid moed voor welke vorm van door de zure appel heen bijten in Nederland en het westen nog wel bestaat.
07-04-2021, 11:29 door majortom
Door Anoniem: Het digitale Corona paspoort gaat er komen of je wilt of niet.

De enigste keuze die je krijgt is of je vrijwillig uit de maatschappij gezet wilt worden door je niet te laten vaccineren
Of wanneer je je wel wil laten vaccineren maar dit niet centraal wil laten administreren.
07-04-2021, 11:47 door Anoniem
Het is zo typisch dat van alle mogelijke scenario's waarbij het virus naar de achtergrond wordt gedrukt of verdwijnt, er juist een werkelijkheid wordt, waarbij er enorme financiële belangen in spelen.

Stel dat we de afgelopen zomer 4 weken een wereldwijde lockdown hadden gehad. Dan waren we naast COVID-19 ook van allerlei andere infectieziekten verlost zonder dat er ook maar 1 dosis vaccin gekocht had hoeven worden of er gezeur was met leverproblemen of bijwerkingen. Dan had het virus ook geen kans gehad om in een Britse variant te muteren en was de kans zeer groot dat het net als SARS/MERS uitdoofde. En stel nu dat het virus tegen alle verwachtingen in toch een comeback zou maken door b.v. opnieuw over te springen, dan hadden we veel meer tijd gehad om een goed (getest) generiek COV-vaccin te ontwikkelen en alvast te produceren en daarmee alle kwetsbaren op de planeet mee in te enten. We hadden dan slechts 4 weken even alles moeten laten, i.p.v. nu al ruim een jaar.

Maar er is bewust enkel en alleen gekozen voor een strategie waarin het product van een bepaalde miljardenindustrie een sleutelrol in speelt en waarin je gezonde mensen gaat behandelen met een semi-experimenteel geneesmiddel. Semi-experimenteel omdat je pas over 10 - 50 jaar kan zeggen wat de langetermijngevolgen zijn. Vanuit security oogpunt is het 'volslagen van de pot gerukt' dat je dermate ingrijpt in de genenpoel van de gehele mensheid terwijl men totaal geen enkel benul heeft wat hiervan de gevolgen over 50, 100 of 1000 jaar zullen zijn.
07-04-2021, 14:12 door Anoniem
Door majortom:
Door Anoniem: Het digitale Corona paspoort gaat er komen of je wilt of niet.

De enigste keuze die je krijgt is of je vrijwillig uit de maatschappij gezet wilt worden door je niet te laten vaccineren
Of wanneer je je wel wil laten vaccineren maar dit niet centraal wil laten administreren.
Centrale administratie is het secundaire doel ;-)

Ze willen dat je wordt gevaccineerd en dat dit centraal wordt geregistreerd voor controle (en toekomstige surveilance)
08-04-2021, 14:55 door Anoniem
Of vaccineren en registreren, of 12 euro voor een pakje shag betalen ?
Dat word stoppen met roken of anders puur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.