image

Australische toezichthouder wil macht appstores Apple en Google aanpakken

woensdag 28 april 2021, 17:26 door Redactie, 6 reacties

De Australische consumententoezichthouder ACCC wil de macht van de appstores van Apple en Google aanpakken, onder andere door gebruikers de optie te geven om voorgeïnstalleerde smartphone-apps van hun toestel te verwijderen. Dat laat de toezichthouder in een vandaag gepubliceerd rapport weten.

Volgens de ACCC fungeren de Apple- en Google-appstores als "gateways" tussen gebruikers en app-ontwikkelaars wat de techbedrijven heel veel macht geeft. Daarnaast concurreren Apple en Google ook met de apps die via hun eigen appstores worden aangeboden. Zo hebben de techbedrijven de mogelijkheid om hun eigen apps te promoten ten koste van de concurrentie en controleren ze de voorwaarden waar hun concurrenten aan moeten voldoen om toegang tot de appstores te krijgen.

Om de macht van beide appstores aan te pakken vindt de ACCC dat gebruikers de mogelijkheid moeten hebben om voorgeïnstalleerde apps van hun toestel te verwijderen, tenzij die noodzakelijk zijn voor de kernfunctionaliteit. Het aantal apps dat vooraf op een toestel wordt geïnstalleerd is namelijk aan het toenemen, wat ten koste van de concurrentie kan gaan, zo stelt de Australische toezichthouder.

Daarnaast moeten app-ontwikkelaars meer informatie krijgen over hoe hun apps door gebruikers zijn te vinden. Verder moet voorkomen worden dat Apple en Google informatie die ze over apps van derden verzamelen voor hun eigen concurrerende apps gaan gebruiken. Ook wil de ACCC dat Apple en Google meer gaan doen om malafide apps uit hun appstores te weren.

De toezichthouder gaat nu kijken of Apple en Google de genoemde zorgen zullen wegnemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt er regelgeving overwogen.

Image

Reacties (6)
28-04-2021, 20:07 door Anoniem
klinkt als het hele IE debakel destijds met MS Windows wat toezichthouders toen losgekoppeld wilde hebben.
28-04-2021, 20:52 door Anoniem
Is dat niet het zelfde land waar Australische burgers 3 jaar geleden alleen met backdoors mogen chatten in hun encrypted messaging en dit onder het mom van 'terrorismebestrijding'?

https://vpnadviser.com/australias-parliament-voted-to-ban-encryption/
28-04-2021, 21:10 door Anoniem
Door Anoniem: klinkt als het hele IE debakel destijds met MS Windows wat toezichthouders toen losgekoppeld wilde hebben.
Misschien toen niet gelukt, maar de intentie was goed.
Eens kijken wat Apple en Google of is het Alphabet gaan doen om dit te dwarsbomen.
28-04-2021, 22:14 door Anoniem
Ze kunnen beter de macht van Microsoft aanpakken met al die malware. Bljkbaar vinden ze dat niet ernstig genoeg.
29-04-2021, 09:29 door Anoniem
Een smartphone met een andere appstore er op en zonder Google dwang apps in de verkoop gooien zou eens een idee zijn? Nu is Android altijd playstore met alle Google apps op een smartphone wat niet te verwijderen is en twee of drie dezelfde apps willen mensen niet dus gebruiken Google? Meer stores oprichten waar veilig apps gedownload kan worden en neutrale Android smartphones waar jij kan kiezen wat je wil? Apple wordt lastiger met een gesloten eigen systeem om andere toe te laten?
29-04-2021, 09:53 door Anoniem
Antwoord Apple/Google

You will get nothing and like it !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.