image

CoronaMelder verstuurt weer waarschuwingen van besmette gebruikers

zaterdag 1 mei 2021, 08:18 door Redactie, 14 reacties

De CoronaMelder-app zal vanaf vanmiddag vijf uur weer waarschuwingen van besmette gebruikers versturen. De mogelijkheid om waarschuwingen te versturen werd wegens een privacylek in Android tijdelijk door demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid uitgeschakeld. Het probleem is door Google verholpen en de betreffende update is na dit weekend wereldwijd uitgerold. Daarop heeft De Jonge nu besloten om vanaf vanmiddag weer waarschuwingen via de app te versturen.

Onderzoekers van AppCensus ontdekten dat gevoelige data van corona-apps toegankelijk is voor voorgeïnstalleerde apps op Androidtoestellen. Informatie van de apps, waaronder uitgezonden en ontvangen codes van andere gebruikers, wordt in de systeemlog van Android opgeslagen, waar honderden vooraf geïnstalleerde third-party apps toegang toe hebben. Deze apps zouden de informatie kunnen uitlezen en koppelen aan de gebruiker. Zo is het mogelijk om te achterhalen of de gebruiker besmet is of is geweest en of er contact met besmette personen heeft plaatsgevonden. Het probleem is niet aanwezig op iOS.

"Hoewel de oplossing dus bij Google ligt en zij gemeld hebben dit op te zullen lossen, heb ik eerder deze week besloten het delen van codes van Nederlandse gebruikers van CoronaMelder die zich besmet hebben gemeld in de app voor 48 uur stop te zetten. Dit om de gevolgen van een mogelijk datalek te beperken", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen maandag werd de Autoriteit Persoonsgegevens over het mogelijke datalek ingelicht.

Google laat weten dat het probleem inmiddels is verholpen via een update voor Play services, waarbij in versie 211290003 en in de versies 211515000 en hoger de fout niet meer bestaat. Een Nederlands team met experts heeft bevestigd dat in deze versies het probleem inderdaad is opgelost. Dit wordt bevestigd door de onderzoeker die het privacylek als eerste ontdekte. De betreffende update wordt in delen doorgevoerd en is volgens Google na dit weekend wereldwijd uitgerold. Dit gebeurt automatisch.

"Gezien deze ontwikkelingen heb ik besloten de codes van mensen die met hulp van de GGD in CoronaMelder aangeven besmet te zijn om zo anderen te waarschuwen, vanaf zaterdag 1 mei 17:00 weer te publiceren", laat De Jonge weten, die toevoegt dat ook de besmetmeldingen van de afgelopen dagen dan gepubliceerd zullen worden. Hierdoor zullen mensen alsnog een notificatie ontvangen als ze in contact zijn geweest met mensen die de afgelopen dagen in CoronaMelder hebben aangegeven besmet te zijn.

De minister voegt toe dat er wordt onderzocht of het doorgeven van besmettingen in een volgende versie van CoronaMelder met hulp van de GGD alleen werkt op toestellen waar het probleem niet meer bestaat. Google is vanwege het privacylek aangeklaagd in de Verenigde Staten.

Reacties (14)
01-05-2021, 10:03 door spatieman
wow door meneer hugo hahahahahaha de jonge nog wel ! wow..
sorry, kon het sarcasme niet laten.
android en security is een no go..
01-05-2021, 10:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-05-2021, 10:12
Sinds ik hier gelezen dat er een logboek wordt bij gehouden die door vooraf geïnstalleerde app's eventueel bekeken kunnen worden heb ik mijn bank app verwijderd.
Een gewaarschuwd mens telt voor 2.
Misschien voorbarig, daar kom ik dan later wel achter.
Ik weet gewoon niet wat dat logboek allemaal bijhoud over mijn bank app of wat daar in staat.
Of we lezen hier ooit dat bank app's ook bekeken worden om iets mee uit te halen.
01-05-2021, 10:56 door Briolet
Door BertG.: Sinds ik hier gelezen dat er een logboek wordt bij gehouden die door vooraf geïnstalleerde app's eventueel bekeken kunnen worden heb ik mijn bank app verwijderd

Elk systeem houd een logboek bij waar ook programmas naar toe kunnen loggen. Het is aan de programmas om te bepalen wat je in het systeemlog wegschrijft. Normaal is dat info die bedoeld is om fouten op te sporen.

Als je gevoelige data naar het systeem-logboek wegschrijft is dat een fout van de betreffende app en niet van het systeem zelf.
01-05-2021, 11:02 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-05-2021, 11:07
Briolet, maar ik weet dus niet of mijn bank app iets wegschrijft.
Aan mijn bank hoef ik daar echt geen info over op te vragen, of het wordt ontkent.
En het systeem is in dit geval Android van google, nou niet de meest betrouwbare.
Dat de covid app iets weg schreef wist ook niemand van tevoren, behalve google.
Maar ze hebben weer beloofd dat niet meer te doen, en dat moeten we dan maar aannemen.
Blijkbaar moet er eerst iets naar buiten komen voordat er over nagedacht wordt.
Ik bankier wel verder op mijn Linux pc. dan weet ik het zeker dat er zo goed als niets kan gebeuren.
01-05-2021, 12:00 door Anoniem
Google is not evil. Google doesn't do evil things.
Cloud is the future and local storage is dead.
Long live google drive
100 x deze strafregels schrijven, voor beledigen van onze goede bedrijf
01-05-2021, 12:50 door Anoniem
Op naar de volgende blunder!
01-05-2021, 13:54 door Anoniem
Consumentenmeuk houdt de gemoederen wel bezig zo te zien.
Buiten onderzoek naar de werking van de app kan ik me niet voorstellen dat iemand met zijn volle verstand en overtuiging dergelijke apps downloadt zonder een vliegtuig te hoeven pakken.
01-05-2021, 14:47 door Anoniem
Door BertG.: Ik bankier wel verder op mijn Linux pc. dan weet ik het zeker dat er zo goed als niets kan gebeuren.
Zijn banken die trackers gebruiken van bijvoorbeeld bedrijven die gevestigd zijn in de VS. Vergeet die niet te blokkeren.

Vragen daarover werden bij mijn bank ook ontkent cq niet beantwoord. Maar goed daar komt het woordje service sowieso niet meer voor in hun vocabulair.
01-05-2021, 14:49 door Anoniem
Door Anoniem: Consumentenmeuk houdt de gemoederen wel bezig zo te zien.
Buiten onderzoek naar de werking van de app kan ik me niet voorstellen dat iemand met zijn volle verstand en overtuiging dergelijke apps downloadt zonder een vliegtuig te hoeven pakken.
Kijk naar de laatste verkiezingsuitslag, dan weet je dat het gros een laag IQ en/of EQ heeft in Nederland. Dan zijn er ook genoeg die met het volle 'vestand' dit soort spyware installeren.
02-05-2021, 00:59 door Anoniem
Wij zijn "de bron" hier op dit ondermaanse en niet de AI van Google etc.
met zijn veroorzaken van algoritmische verkokering en afstomping van creativiteit en orginaliteit.

Langzamerhand gaan er een paar mensen doorkrijgen,
wat op de middenlange termijn de achterliggende agenda van het "digitaal gaan" kan inhouden.

Waar gaan we mogelijk heen op de lange en middenlange termijn-
geen individualiteit meer, geen onafhankelijkheid meer, vrijheden ingeperkt,
geen verantwoordelijkheid meer, geen bezit meer op termijn, geen rechten meer, geen zelfconcept.

Het gaat heel snel de afgelopen tijd.

Dat zit je ook nog te midden van de data-tracking van AdMob, MoPub, Amazon etc.

Je vendor-locked-in androidje als je eigen persoonlijke zakspionnetje,
maar niet zo'n spionnetje aan het raam, waar je de straat mee kon overzien.
Neen, jij moet bespionneerd worden.

Jodocus Oyevaer
02-05-2021, 11:48 door Briolet
Door Anoniem: Kijk naar de laatste verkiezingsuitslag, dan weet je dat het gros een laag IQ en/of EQ heeft in Nederland.

Daar heb je de laatste verkiezingen niet voor nodig. Dit is al zo sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917. Het gemiddelde IQ van de mensheid veranderd echt niet binnen 100 jaar.

Maar kennis van apps heeft niets met een IQ te maken, maar veel meer waar je interesses liggen. Niet iedereen gebruikt zijn herencapaciteit voor IT zaken. En kennis van gebruikersrechten in software behoort niet tot iets wat iedereen behoort te weten.
02-05-2021, 12:54 door [Account Verwijderd]
" En kennis van gebruikersrechten in software behoort niet tot iets wat iedereen behoort te weten. "

Werk jij soms bij google of zo.
Hoezo hoeft niet iedereen te weten wat je rechten zijn in software.
Of ik er tijd in wil stoppen is een ander verhaal.
Maar naar iets wat niet iedereen hoeft te weten ben ik dan weer wel in geinteresseert.
Of valt er soms iets te verbergen waarom ik iets niet hoef te weten.
02-05-2021, 16:14 door Anoniem
Door Briolet: Het gemiddelde IQ van de mensheid veranderd echt niet binnen 100 jaar.

Het flynneffect is een verschijnsel in de psychodiagnostiek waarbij de gemiddelde score op intelligentietesten van een gegeven populatie in de loop van de jaren stijgt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Flynneffect
03-05-2021, 07:32 door botbot
Door Anoniem:
Door Briolet: Het gemiddelde IQ van de mensheid veranderd echt niet binnen 100 jaar.

Het flynneffect is een verschijnsel in de psychodiagnostiek waarbij de gemiddelde score op intelligentietesten van een gegeven populatie in de loop van de jaren stijgt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Flynneffect

Ja leuk, maar daarin staat dat het Flynn Effect in eerste instantie voornamelijk uitwees dat de mensen juist snel "slimmer" werden in voorgaande jaren, en dat de IQ testen strenger moesten worden om het gemiddelde op 100 te houden. Verder wezen metingen uit dat in sommige landen het Flynn Effect weer een neerwaartse trend liet zien. Waarbij volgens Noorse studies het voornamelijk te maken heeft met de stijgende gezinsgrootte.

Oorzaken van de stijging zouden onder andere zijn: beter onderwijs, betere voeding, en meer aandacht voor de individuele kinderen.

Nu hangt een dalende lijn in gezinsgrootte weer nauw samen met een stijging in de individuele welvaart binnen een samenleving, wat tevens weer een effect heeft op betere voeding, beter onderwijs, etc.

Aangezien we tegenwoordig ook heel wat elementen hebben geschrapt uit de statistieken met betrekking tot demografische gegevens, zoals migratieachtergrond, etnischiteit etc. omdat dat niet meer politiek correct is, weten we dus niet meer of de gezinsgrootte (die bij het flynn effect dus redelijk doorslaggevend is) hiermee samenhangt. Wat we wel weten is dat er veel meer kinderen zijn met een leer-, reken-, en/of taalachterstand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.